Lär känna finalstartfältet i Eurovision 2019

EUROVISION 2019 – FINALEN. Efter två semifinaler har det blivit dags för det stora avgörandet i årets Eurovision Song Contest. Kvar i tävlingen är nu 26 länder som alla tävlar om segern, och inför avgörandet ska ni få lära känna dessa artister i denna artikel.

 

Vilka länder tävlar?

Det är dessa länder som tävlar i den finalen:

 


01. Malta

Michaela Pace – “Chameleon

Malta har haft två år på raken där man konsekvent missat finalen, bl.a. på grund av att tittarna satt dem sist i sina rankingar. Men i år så gick det bättre och sångerskan Michaela tog Malta tillbaka till finalen. Denna gång får man inleda hela festen med den glada låten ”Chameleon”.


 • – All fakta om artist, bidrag & Panelens åsikter (OBS! inför tävlingen).
 • Läs mer »

02. Albanien

Jonida Maliqi – Ktheju tokës

Albanien tog sig lite skrällartat till final eftersom oddsen inte pekat i deras riktning alls under våren, och heller inte under repetitionerna. Men det gjorde förvisso inte förra året heller och då blev det också finalplats. Oavsett så är det sångerskan Jonida Maliqi som med sin eldiga låt nu har tagit Albanien till final och för första gången också till något otursamma startnummer 2.


 • – All fakta om artist, bidrag & Panelens åsikter (OBS! inför tävlingen).
 • Läs mer »

03. Tjeckien

Lake Malawi – “Friend of a Friend

Den tjeckiska gruppen Lake Malawi tog Tjeckien till ännu en finalplats i Eurovision, vilket gör dem unika i tävlingen om vi kollar med facit i hand. Man startar dock relativt tidigt i finalen men glädjen och sociala medie-känslan är alltid på topp!


 • – All fakta om artist, bidrag & Panelens åsikter (OBS! inför tävlingen).
 • Läs mer »

04. Tyskland

S!isters – Sister

Första ”Big Five”-landet ut i årets final är Tyskland, som för övrigt är det enda direktkvalificerade land med kvinnlig artist och den enda som fick första halvan i lottningen. Oddsen har inte pekat uppåt för Tyskland, men S!sters håller hoppet uppe med en förhoppningsfull melodi.


 • – All fakta om artist, bidrag & Panelens åsikter (OBS! inför tävlingen).
 • Läs mer »

05. Ryssland

Sergey Lazarev – Scream

En av finalens storfavoriter Ryssland går ut som femte bidrag i finalen. Artisten Sergey Lazarev har tidigare satsat allt på att klättra på väggar till upptempobidrag, i år är det en mycket dramatisk och välregisserad ballad som han tävlar med. Det märks att Ryssland vill ha tillbaka Eurovision till Moskva 2020.


 • – All fakta om artist, bidrag & Panelens åsikter (OBS! inför tävlingen).
 • Läs mer »

06. Danmark

Leonora – Love is Forever

Kärlek är för evigt sjunger Danmarks Leonora, och med tanke på vilka bidrag som följer därefter (bland annat Island) kan en hyllning till just kärlek vara på sin plats. Även om låten sjungs på engelska så kommer det in fraser på franska, tyska och även på modersmålet danska. Det är faktiskt första gången sedan år 1997 som Danmark sjunger på danska, även om det är max 1 procent av texten.


 • – All fakta om artist, bidrag & Panelens åsikter (OBS! inför tävlingen).
 • Läs mer »

07. San Marino

Serhat – Say Na Na Na

Ministaten San Marino har kämpat i motvind i Eurovision sedan man klev in i denna tävling för 11 år sedan. Endast en gång har man kvalificerat sig till final, och i år efter många besvikelser så lyckades Serhat ta tillbaka San Marino till final! En riktig skräll med andra ord. Låten är en riktig discoschlager som kanske inte når helt upp till vad dagens radiopop är, men oavsett är låten rejält dansvänlig!


 • – All fakta om artist, bidrag & Panelens åsikter (OBS! inför tävlingen).
 • Läs mer »

08. Nordmakedonien

Tamara Todevska – Proud

Precis som för San Marino har Nordmakedonien (tidigare Makedonien/FYROM) kämpat i rejäl motvind i Eurovision. Senast man var i final var år 2012 men i år lyckades Tamara Todevska bryta den onda trenden och landet är nu äntligen i final. Tamara gjorde också ett försök för 11 år sedan och kom då tia i sin semi. Men dåtidens regler gjorde fördel för en viss Charlotte Perrelli så det blev bara ett uppträdande för landet det året.


 • – All fakta om artist, bidrag & Panelens åsikter (OBS! inför tävlingen).
 • Läs mer »

09. Sverige

John Lundvik – Too Late For Love

Är det för sent för kärlek? Inte om du frågar John Lundvik. Ända sedan han vann Melodifestivalen överlägset alla konkurrenter så har han tillhört oddsfavoriterna att åtminstone komma högt i årets tävling. Även om det mer och mer har dragit ifrån till nuvarande oddsetta Nederländerna så tippas John komma högt. Men hur det går avgör Europa och Australien, Sverige kan och får som bekant inte rösta på Sverige.


 • – All fakta om artist, bidrag & Panelens åsikter (OBS! inför tävlingen).
 • Läs mer »

10. Slovenien

Zala Kralj & Gašper Šantl – Sebi

Direkt efter Sverige har produktionen valt att sätta den slovenska duon Zala Kralj & Gašper Šantl med sin mycket avskalade ballad (eller vad man nu kan kalla det för genre) “Sebi“. Det händer inte så mycket mer än att Zala sjunger låten till Gašper i en vackert upplyst stjärnhimmel. Bedöm gärna själva vad ni gillar detta.


 • – All fakta om artist, bidrag & Panelens åsikter (OBS! inför tävlingen).
 • Läs mer »

11. Cypern

Tamta – “Replay

Förra året skickade Cypern Eleni Foueria som kom tvåa – landets dittills bästa placering någonsin. I år är det sångerskan Tamta som med samma typ av modern radiohits med internationell klang skriven av svenska låtskrivare och koreograferat av Sasha Jean-Baptiste ska försöka bärga hem guldet för Cypern. Det finns ju såklart en mängd konkurrenter i detta startfält, men en given 12:a från Grekland lär det i alla fall bli. Traditioner i dessa sammanhang ska man låta bli att ändra på.


 • – All fakta om artist, bidrag & Panelens åsikter (OBS! inför tävlingen).
 • Läs mer »

12. Nederländerna

Duncan Laurence – Arcade

Ända sedan Duncan Laurence släppte sitt bidrag ”Arcade” i början av mars har låten varit oddsetta att ta hem segern i Eurovision 2019. Under repetitionerna minskade vinstprocenten något, men därefter ökade den igen och i skrivande stund (dagen före finalen) är den uppe i nästan 50 procent. Så stor favorit har vi inte sett på länge, det är väl bara Rybak och Loreen som haft samma siffror. Så ja, Nederländerna kommer att fajtas om segern. Frågan är bara om det blir en promenadseger, jordskredsseger eller ett fiasko.


 • – All fakta om artist, bidrag & Panelens åsikter (OBS! inför tävlingen).
 • Läs mer »

13. Grekland

Katerine Duska – Better Love

Grekland har haft bättre tider i Eurovisionen, framförallt under hela decenniet 00-talet då man inte missade topp 10 en enda gång från 2001-2011. Sedan hände något och med facit i hand har man bara en topplacering i minne (2013) men två hela semifinalmissar. Nåväl, i år kom kanadeniskgrekiska sångerskan Katerine Duska som en räddning för Grekland som nu är i final med ett något annorlunda nummer.


 • – All fakta om artist, bidrag & Panelens åsikter (OBS! inför tävlingen).
 • Läs mer »

14. Israel

Kobi Marimi – Home

Värdnationen Israel fick sitt startnummer lottat i mars och man hamnade då precis mitt i finalen på startnummer 14. Efter Nettas ”Toy” som verkligen gick all in på allt vad inte PK heter så skickar man i år en ballad om att vara hemma. Sångaren är ju också hemma, inte bara på hemmaplan utan han bor i värdstaden. En bra titel med andra ord!


 • – All fakta om artist, bidrag & Panelens åsikter (OBS! inför tävlingen).
 • Läs mer »

15. Norge

KEiiNO – Spirit in the Sky

Norska trion i KEiiNO lyckades också ta sig till final precis som Sverige och Danmark. Med schlager, pop och jojk visar man vart skåpet ska stå och vi får se hur långt de lyckas denna gång. Notera att Norge lyckades få exakt samma startnummer man hade i semifinal 2.


 • – All fakta om artist, bidrag & Panelens åsikter (OBS! inför tävlingen).
 • Läs mer »

16. Storbritannien

Michael Rice – Bigger Than Us

Storbritannien tävlar i år med en låt gjord av bl.a. John Lundvik, så det innebär att John Lundvik både tävlar både för Sverige som artist och för Storbritannien som låtskrivare. Den brittiska låten framförs av sångaren Michael Rice som vann Storbritanniens nationella final som hade ett duellupplägg i år. Vi får se om det blir en duell mellan Sverige och Storbritannien i finalen, dvs. vem som kommer högst. Storbritannien är som vanligt direktkvalificerad till final och har rekord i antalet deltaganden i finaler – vartenda år sedan 1959!


 • – All fakta om artist, bidrag & Panelens åsikter (OBS! inför tävlingen).
 • Läs mer »

17. Island

Hatari – Hatrið mun sigra

Den mycket spexiga gruppen Hatari lyckades ta Island tillbaka till Eurovisionfinalen där man inte varit sedan år 2014. Man har alltså gjort många försök i klassisk isländsk anda men inte lyckats förrän Hatari likt finska Lordi kom och vände upp och ned på hela Eurovisionen med både utspel och scenframträdande (och till viss del även på EBU:s humör). Vi får se om Hatari har samma lycka som Lordi hade den gången för Finland, just med tanke på att Island är det enda nordiska land som än så länge inte har en enda seger i Eurovisionen. Notera att Island har samma startnummer som Lordi hade i finalen 2006…


 • – All fakta om artist, bidrag & Panelens åsikter (OBS! inför tävlingen).
 • Läs mer »

18. Estland

Victor Crone – Storm

Svenska artisten Victor Crone försökte sig på svenska Melodifestivalen 2015 och misslyckades, men samarbetet med estniska Stig Rästa blev mer framgångsrikt och nu som den tredje svenska artisten genom tiderna representerar han Estland. Ifjol blev det opera för Estland i år är det med EDM-pop som gäller. Är Europa tillräckligt sugna på ännu en sådan låt eller är det dags för ett trendbrott? Vi noterar även att Anna Sahlene, som var den första svensk som representerade Estland (2002) är med och tävlar i år – som körsångerska bakom Storbritanniens Michael Rice.


 • – All fakta om artist, bidrag & Panelens åsikter (OBS! inför tävlingen).
 • Läs mer »

19. Vitryssland

ZENA – “Like It

Vitryssland har ett motigt facit i Eurovision eftersom man till dags dato bara har en enda topplacering i Eurovision, och den kom i Helsingfors 2007. I tisdagens semi skrällde sig däremot den 16-åriga vitryska sångfågeln ZENA sig vidare till final, något som spelbolagen helt missat när man bettat odds. Nu är ju bara frågan om Europa och Australien ”Like it” och skickar Vitryssland upp  i toppen igen, eller om det blir en ”dislike” och bottenplacering igen.


 • – All fakta om artist, bidrag & Panelens åsikter (OBS! inför tävlingen).
 • Läs mer »

20. Azerbajdzjan

Chingiz – Truth

Med ett coolt framträdande med två robothänder på scenen som lagade Chingiz trasiga hjärta (bildligt talat, inte bokstavligt) lyckades Azerbajdzjan glömma bort att man fick en plump i protokollet förra året (dvs. åkte ut) och nu är man storfavorit i finalen. Senaste segern kom med Ell & Nikki 2011 och nu har det börjat snackats om att det kan vara på G igen. Men stämmer det verkligen när vi har facit i hand?


 • – All fakta om artist, bidrag & Panelens åsikter (OBS! inför tävlingen).
 • Läs mer »

21. Frankrike

Bilal Hassani – Roi

Frankrike fortsatte med sin uttagning Destination: Eurovision som lyckades ta fram flera starka kandidater till segern. Men starkast av dem alla blev talangen Bilal Hassani som med sin ”Roi” vann en jordskredsseger över resten av startfältet. Sedan år 2016 har Frankrike skärpt till sig i tävlingen men resultatmässigt har man inte nått hela vägen fram, även om man hamnat på den vänstra sidan av resultattavlan varje gång. Kanske blir det ändring i år?


 • – All fakta om artist, bidrag & Panelens åsikter (OBS! inför tävlingen).
 • Läs mer »

22. Italien

Mahmood – Soldi

I årets italienska San Remo-uttagning var det jokern Mahmood som drog det längsta strået och vann uttagningen, och tackade även ja att åka till Eurovision med sin ”Soldi”. Den här låten som är direktkvalificerad till Eurovisionfinalen har blivit rejält uppsnackad inför finalen och ligger högt på bettinglistorna. Men eftersom vi inte har sett Italien tävla genom semifinalerna är det nu upp till bevis om ”Soldi” ska ta hem Italiens tredje Eurovisionseger eller inte.


 • – All fakta om artist, bidrag & Panelens åsikter (OBS! inför tävlingen).
 • Läs mer »

23. Serbien

Nevena Božović – Kruna

Varje Eurovisionår kräver minst en Balkanballad, och i år var det Serbiens tur att skicka en sådan. Serbien tävlade i den första semin och representanten Nevena har tidigare gjort ett försök att tävla i Eurovision (2013) och då åkte Serbien ut på målsnöret (11:e plats). Nu tog det sig hela vägen till final och därmed ett steg närmre att kunna vinna allt!


 • – All fakta om artist, bidrag & Panelens åsikter (OBS! inför tävlingen).
 • Läs mer »

24. Schweiz

Luca Hänni – She Got Me

För första gången på fem år är Schweiz i Eurovision-final och för första gången sedan år 2005 talas det om att Schweiz kan få sin bästa placering på mycket, mycket länge. Om det i slutändan var rätt metod att skrota den nationella finalen och låta internjury välja ut bidraget återstår att se. För det här är landet som inte tagit medaljplats sedan år 1993 – det är ganska länge sedan om ni frågar oss i panelen.


 • – All fakta om artist, bidrag & Panelens åsikter (OBS! inför tävlingen).
 • Läs mer »

25. Australien

Kate Miller-Heidke – Zero Gravity

Näst sist ut i startfältet är Australien vars operabidrag verkligen tog storm i semifinalen i tisdags. Man hade hottat upp numret rejält med en slags musikvideo där sångerskan Kate och de två bakgrundsdansarna svajade fram och tillbaka i rymden. Ett snyggt nummer som i skrivande stund (dagen före finalen) ligger tvåa för seger på oddsen.


 • – All fakta om artist, bidrag & Panelens åsikter (OBS! inför tävlingen).
 • Läs mer »

26. Spanien

Miki – La venda

Allra sist ut i startfältet i finalen 2019 är Miki från Spanien som bjuder på glädje, dans och hoppfull musik. Kanske är detta mer ett arenanummer men den som är på partyhumör kommer vilja dansa till det här, det kan vi utlova. Spanien får som sagt äran att gå ut sist av alla, vilket de gjort förut. Bland annat för tio år sedan då de kom… näst sist när alla röster var räknade. Ska det gå lika illa i år eller blir det Madrid 2020? Upp till Miki att bevisa!


 • – All fakta om artist, bidrag & Panelens åsikter (OBS! inför tävlingen).
 • Läs mer »

 

Vilken eller vilka av dessa låtar har du som favorit(er)? Kommentera gärna här nedan!

 


 

Kommentera