Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Nederländerna 2018

Inför ESC Nederländerna 2020 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Nederländernas artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2019. Nederländerna hade startnummer 16 av 18 i semifinal 2 och sedan startnummer 12 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Nederländernas tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2019. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Allmän fakta


Lukas analyserar formen

Nederländerna hade efter en väldigt dyster period med åtta raka finalmissar lyckats få grepp om tävlingen igen när man först lyckades bli 9:a 2013 och därefter knipa silver 2014. Sedan dess har de nått final allt som oftast, men den stora succén där har uteblivit. Senast ifjol hamnade man bara på 18:e plats trots att ena halvan i succéduon Common Linnets var den som sjöng. Sammanfattningsvis pekar just nu-läget för Nederländerna på ett mittemellan- eller ett varken-eller-läge!

Uttagningsinformation

Varje år sedan år 2013 har det nederländska TV-bolaget AVROTROS valt artist och bidrag till Eurovisionen internt, och anno 2019 var det ingen skillnad på den metoden. Till skillnad från de andra åren dröjde det till efter årsskiftet innan artistbeskedet kom och sedan dröjde det ytterligare en tid innan bidraget offentliggjordes.

 

Vem tävlade för Nederländerna 2019?

Duncan de Moor, mer känd som Duncan Laurence i artistsammanhang, föddes den 11:e april 1994 i Spijkenisse, Nederländerna. Han växte enligt egen utsago upp i en omgivning utan musik, som gjorde honom nyfiken på musik. Som barn blev han dessutom mobbad vilket gjorde att musiken blev hans räddning och skyddsbarriär. Som 16-åring vann Duncan en talangtävling och fick möjlighet att spela in sin första demo samt att börja resa runt för att inspireras av andra.

Bidraget Duncan tävlar med i Eurovision 2019 heter ”Arcade” och ska enligt honom själv handla om en person han älskade högt som dog ung, vilket gör texten väldigt personlig men också hoppfull. Låten har Duncan gjort tillsammans med Joel Sjöö och Wouter Hardy.

Så här såg musikvideon ut inför tävlingen:

 

Här nedan presenterar var och en av oss skribenter hur vi önskar att resultatet blir för årets bidrag från Nederländerna, samt hur vi personligen gissar att det verkliga resultatet blir. Utöver det bjuder vi på våra personliga topp 5-listor från alla de år som Nederländerna deltagit i Eurovision.

 

    


Personlig åsikt om årets akt:
Alltså det finns goda anledningar till varför detta bidrag är oddsfavorit just nu! Detta är en helt magisk låt som verkligen berör djupt – vilket inte är något man kan säga om särskilt många låtar i år. Jag har annars väldigt svårt att bli berörd av sådana här typer av låtar, men det är något i ”Arcade” som biter på mig. Jag fattar det inte själv, men jag är i vilket fall som helst mycket imponerad av den. Men i ärlighetens namn så finns det en del saker som jag tycker låten saknar: Den borde ha fått en bättre refräng, för just nu så lyfter den aldrig riktigt. Det är istället verserna som gör låten så magisk. Vidare så funderar jag på hur man ska lösa stämmorna i bakgrunden live på Eurovisionscenen. Allt måste sjungas live, så det finns risk att bakgrundsstämmorna, som är så viktiga för att skapa den där stämningen, inte blir de samma. I sådana fall tror jag inte att detta är vinnaren – men skulle allt lösa sig så utesluter jag inte att det kan bli Amsterdam 2020…Gissat resultat i tävlingen:

Detta är Nederländernas klart bästa låt på länge, men frågan är ju om de kan slå 2014 års andraplats? Jag är tveksam, men utesluter inte en vinst. I vilket fall som helst så är detta topp-5 i finalen, utan något tvivel över huvud taget!Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Anouk – Birds” (2013)
 2. Maggie Macneal – Amsterdam” (1980)
 3. Maywood – Ik Wil Alles Met Je Delen” (1990)
 4. Mouth & MacNeal – I See A Star” (1974)
 5. Douwe Bob – Slow Down” (2016)

 

   


Personlig åsikt om årets akt:
Nederländerna har verkligen ökat kvalitén på sina bidrag och tagit tävlingen på allvar de senaste åren, och allt verkar leda dem hit. Varenda hårstrå på min kropp ställde sig upp första gången jag hörde detta. Och på det spåret har det fortsatt. Jag får gåshud varje gång jag lyssnar på detta. Ibland kan något enkelt vara så vackert. En ballad behöver inte mer än detta för att väcka djupa känslor hos lyssnaren. Det behöver inte vara pampigt, utan kan vara avskalat och helt underbart. Duncan leder oss in i sin mörka värld med sin fantastiska röst. Hans stämmor tar oss med på ett äventyr och jag känner sorgen i hans sång. När man fördjupar sig i texten så blir man ännu mer berörd och jag blir genuint rörd av detta. Det krävs mycket för att få mig på fall känslomässigt, men Duncan lyckas utan problem. Detta är bidraget att slå i år, och jag förstår varför det är högst upp på alla bettinglistor.Gissat resultat i tävlingen:

I min mening är detta bidraget att slå i årets tävling. Från första lyssning har jag känt att detta är årets vinnare. Givetvis finns det en och annan utmanare, men jag tror detta kan tilltala fler tittare och jurygrupper. Topp 3 garanterat. Jag vågar slå vad om att så blir fallet.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. The Common Linnets – ”Calm After the Storm” (2014)
 2. Waylon – ”Outlaw in ’Em” (2018)
 3. Douwe Bob – Slow Down” (2016)
 4. Anouk – Birds” (2013)
 5. O’G3NE – ”Lights and Shadows” (2017)

 

 


Personlig åsikt om årets akt:
Varför är Nederländerna i topp hos oddsen? Har Duncan Laurence D-E-T som krävs för att vinna? Frågar du mig så är mitt svar njae. Jag tycker personligen att det är en fin låt med ett berörande budskap, men eftersom att låten är svår så avvaktar jag lite tills jag ser det på scenen i Tel Aviv. Det är först då som man kan se på riktigt om det är bra eller inte. Till dess blir det bara medelbetyg från mig.Gissat resultat i tävlingen:

Nederländerna är som sagt oddsfavorit att vinna allt, och skulle de vinna skulle det bli första segern sedan år 1975 (de har ju fler vinster sedan tidigare) – alltså 44 års väntan skulle vara över. Min gissning är att de tar sig till final och där kommer högt, men jag är rätt tveksam till om det håller hela vägen för seger. Men skulle det bli Nederländerna som vinner så kommer jag inte hålla på att gnälla om det (även om jag har andra favoriter), för detta är ändå en bra låt i jämförelse med de tre bidrag som vunnit sedan år 2016.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. The Common Linnets – ”Calm After the Storm” (2014)
 2. Douwe Bob – ”Slow Down” (2016)
 3. Waylon – ”Outlaw in ’em” (2018)
 4. Glennis Grace – ”My Impossible Dream” (2005)
 5. Hind Laroussi – ”Your Heart Belongs to Me” (2008)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Oooh, vilken tung låt. Den här låten omnämns som en storfavorit till segern, och jag kan förstå varför. Även om det här återigen är en ballad bland många andra så är jag övertygad om att den här kommer sticka ut tack vare dess tyngd i både ljudlandskap och text. Man har lyckats skapa en balans med att både ha en välskriven låt med kontemporär relevans och krydda det med starka känslor och en story som griper tag och går att relatera till. Det här kan mycket väl vara den sortens musik som Salvador Sobral talade gott om vid sin seger 2017. Bland de som omnämns som segeraspiranter är denna den jag hoppas mest på! Efter några lyssningar och en del överläggningar fram och tillbaks har jag bestämt mig för att köra med fempoängaren, den här berörde mig såpass mycket att den förtjänar det.Gissat resultat i tävlingen:

Ska Nederländerna gå och vinna i år? Det verkar åtminstone vara så oddsen säger i nuläget. Jag vågar själv inte riktigt sätta mina spänn på det. Men klart är i alla fall att de lär vara en rejäl utmanare till det. Och jag har tänkt lite på det, det kan mycket väl vara så att ända sedan de bröt sin svit av finalmissar 2013 med Anouk, följt av Common Linnets silver året efter, så kan Nederländerna mycket väl vara den sovande jätten här. Det som talar för ”Arcade” givetvis är att det är en låt som bör kunna locka röster från en väldigt bred publik, till skillnad från många andra av de favorittippade som känns mer nischade för sina fans.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. De Spelbrekers – ”Katinka” (1962)
 2. Conny van den Bos – ”’t Is Genoeg” (1965)
 3. Waylon – ”Outlaw in ’em” (2018)
 4. Gerard Joling – ”Shangri-La” (1988)
 5. Harmony – ”’t Is OK” (1978)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Att säga att låten är känslosam vore ju en underdrift. På något sätt blir jag dock inte berörd, men det kan mycket väl ändras så fort jag får se framträdandet. Jag tycker att melodin är snyggt producerad samt att texten är lagom kreativ. Men jag blir som sagt inte berörd dessutom stör jag mig på all uppmärksamhet som låten får. Oavsett budskap så finns det många bidrag i startfältet som jag anser är bättre rent musikaliskt.


Det är ju knappast en statshemlighet att Nederländerna kommer att gå långt i årets tävling. Efter att ha fått veta vad låten egentligen handlar om så börjar jag undra om det inte redan är avgjort, om Nederländerna inte redan vunnit årets tävling? Med sitt budskap kommer Duncan kunna fiska oerhört många sympatiröster, vem mer kan det i årets startfält?Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Edsilia Rombley – ”Hemel en Aarde” (1998)
 2. Sieneke – ”Ik ben verliefd (Sha-la-lie)” (2010)
 3. Maggie MacNeal – ”Amsterdam” (1980)
 4. Lenny Kuhr – ”De troubadour” (1969)
 5. Humphrey Campbell – ”Wijs me de weg” (1992)

 

    


Personlig åsikt om årets akt:
Väldigt vacker indieballad från Nederländerna. Jag ska erkänna att det krävdes några lyssningar innan jag tog till mig denna låten. Det är en otroligt härlig atmosfär som den här låten bygger upp och Duncan sjunger enormt bra. Vilken röst denna killen har! Jag skulle verkligen unna Nederländerna en ESC-seger efter lång väntan då de senast stod som vinnare och det skulle vara en dröm att få åka till Amsterdam nästa år för att uppleva ett Eurovision utomlands för första gången. Härligt land, härlig stad och trevlig befolkning.Gissat resultat i tävlingen:

Här har vi alltså årets storfavorit till segern och jag förstår varför den har blivit så populär. En gripande text och en fantastisk röststyrka från Duncan. Ska han ge Nederländerna sin femte seger? Jag har ju tidigare sagt att jag tror helhjärtat på att Sverige ska ta hem det och håller fast vid det. Dock ser jag Nederländerna som vårt främsta hot till segern och skulle vi (Sverige) inte ta hem segern, så lär segern gå till Nederländerna.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Justine Pelmelay – ”Blijf zoals je bent” (1989)
 2. Harmony – ”’t Is OK” (1978)
 3. Linda Wagenmakers – ”No Goodbyes” (2000)
 4. Maxine & Franklin Brown – ”De eerste keer” (1996)
 5. Xandra – ”Colorado” (1979)

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »