Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Ryssland 2018

Inför ESC Ryssland 2020 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Rysslands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2019. Ryssland hade startnummer 13 av 18 i semifinal 2 och sedan startnummer 5 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Rysslands tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2019. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Allmän fakta


Lukas analyserar formen

Ryssland har varit en av de stora jättarna i Eurovision under 00-talet och framåt, med mången pallplats i bagaget. Däremot har de också på senare år blivit ett ganska kontroversiellt land av andra skäl som vi lämnar åt sidan för stunden. Hur som haver har det däremot på senare år börjat darra. 2017 diskades de från tävlingen, och ifjol åkte man på sin första finalmiss. Är detta början på en mörkare trend eller var det bara en stornation som snubblade till? Sammanfattningsvis pekar just nu-läget för Ryssland på ett mittemellan- eller ett varken-eller-läge!

Uttagningsinformation

Efter mycket spekulationer blev det i början av februari 2019 officiellt bekräftat vilken artist som skulle representera Ryssland i Eurovision 2019. Själva tävlingsbidraget hemlighölls fram till eftermiddagen den 9:e mars.

 

Vem tävlade för Ryssland 2019?

Sergey Lazarev är född den 1 april 1983 i Moskva, Ryssland. Han började sin bana till kändisskap som 10-åring då han började sjunga och skådespela. Som 14-åring hade han redan vunnit flera musiktävlingar för barn och gick sedan med i gruppen Neposedi, som också innehöll tjejerna som sedan bildade gruppen t.A.T.u. Samtidigt sjöng han i kör och spelade i flertalet pjäser. År 2004 gick han färdigt teater högskolan och var nu färdigutbildad skådespelare.

År 2000 fick han sin genombrott inom musiken då han blev en medlem av popgruppen Smash!! och gruppen hade ett flertalet av hits i Ryssland under början av det nya millenniet. Han inledde sin solokarriär 2005 och har sedan dess varit en av de största artisterna i sitt hemland. År 2008 gjorde Sergey ett första försök att få representera Ryssland i Eurovisionen, men som bekant blev det Dima Bilan som vann och som även tog hem tävlingen till Ryssland 2009. Istället blev det Sergeys tur i Eurovision 2016 då han blev internt utvald av rysk TV. Hans låt den gången (”You Are The Only One”) blev den mest förhandstippade låten till segern och en av det årets stora snackisar, kanske främst på grund av scenframträdandet. Ryssland vann förvisso tittaromröstningen men föll på målsnöret och hamnade istället på tredje plats, främst på grund av att jurygrupperna inte föll för detta.

Nu tre år efter bronset i Stockholm är Sergey tillbaka i leken igen, denna gång med balladen ”Scream” som Sharon Vaughn, Dimitris Kontopoulos och Philipp Kirkorov står bakom på upphovssidan.

Så här såg musikvideon ut inför tävlingen:

 

Här nedan presenterar var och en av oss skribenter hur vi önskar att resultatet blir för årets bidrag från Ryssland, samt hur vi personligen gissar att det verkliga resultatet blir. Utöver det bjuder vi på våra personliga topp 5-listor från alla de år som Ryssland deltagit i Eurovision.

 

 


Personlig åsikt om årets akt:
Ett återkommande gissel i årets Eurovision, enligt mig, är den olycksaliga mängden halvfärdiga låtar. ”Scream” är kanske det bäst och mest uppmärksammade exemplet på detta – för här har vi en låt med fantastiskt stark vokalslinga men med katastrofalt instrumentellt komp. Om man lyssnar igenom låten så märker man att det är Sergejs röstslinga som för låten vidare och nyanserar den – särskiljer vers och refräng till exempel. Musiken i bakgrunden däremot repeterar sig hela tiden, oavsett vers eller refräng – som en gammal vinylskiva med hack i. Antingen har låtskrivarna försökt sig på någon typ av konstnärlig utmaning här, eller så har de bara varit lata och slutat arbeta på låten när vokalslingan blivit klar. Hur som helst är detta både väldigt bra och väldigt dåligt samtidigt. Ärligt talat hade den kunnat vinna Eurovision om Sergej sjungit acapella, men det lär dessvärre inte hända. Istället är detta en snäll 2:a i min bok.Gissat resultat i tävlingen:

Jag måste medge att jag inte förstår hypen kring Sergej i Eurovision, och hur denna låten kan vara bland oddsfavoriterna. Men en förklaring kan nog vara ESC-fansens stora intresse kring honom, då han ju varit med tidigare med en mycket bättre låt som dessutom var fansens stora favoritlåt då. Men årets låt är så mycket svagare att jag inte kan tänka mig att se honom i topp-3. Jurygrupperna kommer att straffa honom betydligt mer än 2016, så även om tv-tittarna av någon märklig anledning får för sig att detta är bra så kommer det bli tufft. Men visst, han är känd för sina spektakulära scenshower, så kan han trolla fram en totalt oförglömlig scenshow igen så lär han vara i topp-5 även i år.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Dima Bilan – Never Let You Go” (2006)
 2. Sergey Lazarev – You Are The Only One” (2016)
 3. Serebro – Song no.1″ (2007)
 4. Polina Gagarina – A Million Voices” (2015)
 5. Alla Pugacheva – ”Primadonna” (1997)

 

   


Personlig åsikt om årets akt:
Jag var väldigt förväntansfull inför Sergeys återkomst till Eurovision. ”You Are The Only One” var ingen personlig favorit när den väl tävlade, men har växt sig genom åren och är idag en låt jag uppskattar. Sergey är dessutom en av Östeuropas största artister. Därför såg jag verkligen fram emot detta. Och jag blev inte ett dugg besviken. Jag älskar verkligen det här. Till skillnad från förra gången han tävlade så visar han i denna låten vilken fantastisk sångare han är och hur bra han kan kontrollera sin röst. Bara hans vokala prestation i denna låt är värd en femma i sig. Sergey försöker ta med oss på en episk resa, men det är något som saknas rent musikaliskt för att den resan ska bli perfekt. Det hade behövt vara pampigare. Låten lever på hans röst och inte mycket på det instrumentala, som nästan saknas helt. Det är den enda invändningen jag har mot detta, och det är den som gör att jag inte kan ge honom en femma. Senast bjöd han på show och jag hoppas han kan göra något mäktigt på scen även denna gång.Gissat resultat i tävlingen:

Ryssland är i final redan. Den stora frågan är hur högt han kommer sluta. Jag är lite orolig för att det kan finnas en illvilja att rösta på Ryssland. Dessutom kan juryn bli lite hans fall som sist. I slutändan tror jag tittarna kommer rösta på detta, speciellt med en snygg scenshow. Om juryn dessutom är lite snällare än sist så kan det gå hela vägen. Definitivt topp 5.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. t.A.T.u. – ”Ne Ver’, Ne Bojsya” (2003)
 2. Dima Bilan – Never Let You Go” (2006)
 3. Sergey Lazarev – You Are The Only One” (2016)
 4. Peter Nalitch & Friends – ”Lost And Forgotten” (2010)
 5. Dima Bilan – ”Believe” (2008)

 

 


Personlig åsikt om årets akt:
Sergey Lazarev är tillbaka och nu har han bytt spår helt från snabb poplåt á la klättervägg till en riddarmusikalballad. Förra gången han var med så gillade jag låten jättemycket och blev rätt besviken att den inte vann. Årets låt känns därför som en total nedgradering från 2016 års låt. Kanske det sceniska blir bättre än vad videon och studioversionen är, så jag får avvakta och se. Låten är ändå helt okej, men för min del räcker det inte. Jag har faktiskt tappat intresset för låten totalt de senaste veckorna men jag inväntar liveframträdandet som kanske kommer ge en bättre bild av detta.Gissat resultat i tävlingen:

På frågan om Ryssland kommer kvala in till finalen efter fjolårets miss är svaret enkelt och är: JA! Vad man än tycker om denna låt så kommer den att bli farlig för han kommer att få mycket röster och sluta som topp 3 till finalen. I finalen kommer Ryssland garanterat vara topp 5, kanske till och med mer än så. Det här skulle alltså kunna bli en ny Dima Bilan-situation, dvs. först tävla med en bra låt och inte vinna och sedan komma tillbaka med en sämre låt och vinna allting. Moskva 2020? Inte omöjligt!

Det finns dock en sak som gör att jag ändå inte tror att Ryssland vinner och det stavas jury. Förra gången (2016) tappade ju Ryssland väldigt mycket hos jurygrupperna, i alla fall i finalen, och särskilt hos sina egna grannländer. Att Rysslandssituationen skulle ha blivit bättre sedan dess ser jag som föga troligt, mer än att kanske Vitryssland ger sin 12-poängare till Sergey. Juryn vill alltså inte av diverse skäl se Ryssland som vinnare, så mitt råd är att att Sergey istället får ta tillfället i akt att charma tv-publiken istället.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Sergey Lazarev – ”You Are The Only One” (2016)
 2. Dima Bilan – ”Never Let You Go” (2006)
 3. Peter Nalitch & Friends – ”Lost And Forgotten” (2010)
 4. Dina Garipova – ”What If” (2013)
 5. Polina Gagarina – ”A Million Voices” (2015)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Lite chockad blir jag allt av Ryssland i år. Jag kan knappast tänka mig vara den enda som trodde, när Sergey Lazarev blev klar som artist, att vi skulle få en ”You Are the Only One 2.0”, på gott och ont. ”Scream” är däremot någonting helt annat. En pampig powerballad där man faktiskt får höra Sergey sjunga riktigt ordentligt, istället för som det vart tidigare att han mest halvsjungit och mer spelat på hur attraktiv han skulle vara. Befriande! Hade dock önskat att låten byggt på lite extra mot slutet.Gissat resultat i tävlingen:

Jo men visst. Med Sergey i spetsen kommer Ryssland ha finalplatsen i hamn redan. Det är snarare en fråga om hur högt man kommer i finalen. Kommer juryn vara helt ombord på tåget den här gången eller kommer de rösta ner honom som de gjorde 2016?Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Youddiph – ”Vechny Strannik” (1994)
 2. t.A.T.u. – ”Ne Ver’, Ne Bojsya” (2003)
 3. Dima Bilan – ”Never Let You Go” (2006)
 4. Polina Gagarina – ”A Million Voices” (2015)
 5. Dina Garipova – ”What If” (2013)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Vilken nedgradering från ”You Are The Only One”. Jag har lyssnat en del på Sergeys musik sedan han tävlade 2016 och blev positivt överraskad när det annonserades att han skulle tävla i år igen. Jag hade dock hoppats på att han skulle sjunga på ryska då han har en tendens att låta mer genuin när han sjunger på sitt modersmål. Den ryska versionen av ”You Are The Only One”, ”Pust’ ves’ mir podozhdyot tror jag hade kunnat gå längre i Stockholm än den engelska. Kanske hade vi fått åka till Moskva 2017 om han framfört den versionen.


Absolut så kommer Herr Lazarev att gå långt även i årets tävling. Om han kommer att tävla om vinsten, ja det får vi se. Topp 5 borde dock inte vara någon svårighet att nå upp till.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Peter Nalitch and Friends – ”Lost And Forgotten” (2010)
 2. Sergey Lazarev – ”You Are The Only One” (2016)
 3. t.A.T.u. – ”Ne ver’, ne boisia” (2003)
 4. Dima Bilan – ”Believe” (2008)
 5. Alsou – ”Solo” (2000)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Sergey Lazarev är tillbaka i Eurovision igen tre år senare och är ute efter revansch. Förra gången blev det en tredjeplats i ESC 2016 med den mäktiga uptempolåten ”You are the only one” som var min personliga favorit det året samt folkets etta. Denna gången tävlar han med en dramatisk ballad som jag inte tycker kommer upp i samma nivå, men som fortfarande är väldigt välproducerad och bra. Han har en gudabenådad röst och vi behöver inte oroa oss för någon falsksång här inte.Gissat resultat i tävlingen:

Ryssland kan mycket väl utmana om segern och vi kan förvänta oss ett minst lika storslaget och mäktigt scenframträdande i stil med det senaste framträdandet fast säkert ännu mer krut i. Jag tror inte att Ryssland tar hem segern, men att de hamnar högt är jag helt övertygad om.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Sergey Lazarev – ”You Are the Only One” (2016)
 2. Polina Gagarina – ”A Million Voices” (2015)
 3. Alla Pugachova – ”Primadonna” (1997)
 4. Dima Bilan – ”Never Let You Go” (2006)
 5. Dina Garipova – ”What If” (2013)

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »