Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Albanien 2018

Inför ESC Albanien 2020 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Albaniens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2019. Albanien hade startnummer 14 av 18 i semifinal 2 och sedan startnummer 2 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Albaniens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2019. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Allmän fakta


Lukas analyserar formen

Albaniens 11:e plats 2018 var givetvis en viktig skalp för dem att ta, för i övrigt har det inte sett så skojigt ut om man tittar på deras resultat i övrigt. De missar ofta finalplatserna och sen lyckas man ta en finalplats ibland där man antingen kommer högt (2012) eller faller åt sidan (2015). Så just nu-läget för Albanien pekar mer på ett mittemellan- eller ett varken-eller-läge!

Uttagningsinformation

Det albanska TV-bolaget RTSH valde Albaniens artist och bidrag till Eurovision 2019 genom uttagningen Festivali i Këngës 57, som avgjordes genom två semifinaler och en final. Totalt tävlade 22 artister och det var bara en jury som bestämde vem som skulle vinna tävlingen.

Nytt för denna säsong blev att alla tävlade genom bägge semifinalerna och i två olika versioner med sitt bidrag: med liveorkester respektive play-back (förinspelad sång). Därefter valde juryn ut 14 av de tävlande som fick vara med i den avgörande finalen och därmed tävla om vem som skulle få bli Albaniens representant i Tel Aviv 2019.

 

Vem tävlade för Albanien 2019?

Jonida Maliqi föddes den 26:e mars 1983 i Albaniens huvudstad Tirana. Vi vet inte så mycket om hennes bakgrund mer än att hon tidigt började tävla och delta i musik på hemmaplan och internationellt. Redan som 13-åring ställde hon upp i Festivali i Këngës (i en duett med artisten Aleksandër Rrapi) och hon kom även att delta ett år senare med en annan duettpartner. År 1999 började hennes solokarriär på riktigt, även om hon har mixat den med att vara med i musikaler, vara programledare för underhållningsprogram och arbeta som influencer inom mode.

Jonida är som sagt ingen nybörjare när det kommer till att ha deltagit i musiktävlingar för hon har deltagit i de alla tre på hemmaplan populära Kënga Magjike, Top Fest och tidigare nämnda Festivali i Këngës som hon har deltagit inte mindre än tio (!) gånger sedan år 1995. Först nu, 2019, slog hon till med en seger med låten ”Ktheju tokës” som låtskrivaren Eriona Rushiti har gjort text och musik till.

Så här såg musikvideon ut inför tävlingen:

 

Här nedan presenterar var och en av oss skribenter hur vi önskar att resultatet blir för årets bidrag från Albanien, samt hur vi personligen gissar att det verkliga resultatet blir. Utöver det bjuder vi på våra personliga topp 5-listor från alla de år som Albanien deltagit i Eurovision.

 

   


Personlig åsikt om årets akt:
Albanien är ju generellt ett sorgebarn i Eurovision, men ibland så glänser de till – rejält! Detta är kanske en av mina främsta favoritlåtar i år, och definitivt en av de starkaste albanska bidragen någonsin. Att man lyckas göra etno så bra är imponerande, och jag älskar verkligen att de fortsätter sjunga på albanska, vilket höjer bidraget enormt mycket. Mitt enda orosmoln är, i vanlig ordning, scennumret. Mycket hänger på hur väl de lyckas förmedla mystiken på scenen, utan att det blir klyschigt och krystat.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Även om jag verkligen håller av årets albanska bidrag, så är jag inte alls säker på att det kommer bära till final. De hamnade dessutom i den svåraste semin, vilket mycket väl kan innebära dödsstöten. Men, lyckas man ta sig vidare så tror jag att man iallafall kan nå en hyfsad slutplacering, om inte annat runt 15:e plats.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Eugent Bushpepa – ”Mall” (2018)
 2. Kejsi Tola – ”Carry Me in Your Dreams (2009)
 3. Rona Nishliu – ”Suus (2012)
 4. Juliana Pasha – ”It’s All About You  (2010)
 5. Anjeza Shahini – ”The Image of You (2004)

 

 


Personlig åsikt om årets akt:
Jag har alltid varit lite kluven gällande Albanien. Ibland kan de få till riktigt intressanta bidrag, medan andra år faller man platt. Men en gemensam nämnare är att man alltid valt att köra sin grej och det tycker jag de ska ha en applåd för. Det är inte många originella länder kvar som fortsätter leverera det som är populärt i det egna landet. Albanien fortsätter på samma spår i år. De kommer med en stark sångerska och en mystisk melodi. Men det är något i bidraget som inte riktigt sätter sig hos mig. Jonida är utan tvekan en fantastisk sångerska, men det är något jag inte riktigt kan sätta fingret på. Förmodligen är det bara en smaksak.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Albanien kan definitivt ta sig till final eftersom detta är så originellt och det går hem hos juryn. Med en bred diaspora runt om i Europa kan de knipa en av de sista finalplatserna.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Eugent Bushpepa – ”Mall” (2018)
 2. Rona Nishliu – ”Suus” (2012)
 3. Lindita – ”World” (2017)
 4. Kejsi Tola – ”Carry Me in Your Dreams (2009)
 5. Luiz Ejlli – ”Zjarr e ftohtë” (2006)

 

 


Personlig åsikt om årets akt:
Okej, till en början tycker jag det är bra att Albanien har valt att behålla sitt bidrag på albanska, för det blir bättre så. Men jag tycker det är synd att man väljer att återgå till sitt gamla sound med att ha en kvinnlig solist som får sjunga en allt för skrikig låt. Däremot berörs jag av låtens budskap och jag gillar mystiken i låten men detta är inte en favorit hos mig. Förra årets låt var så mycket bättre.Gissat resultat i tävlingen:

 

Albanien tror jag kan ta sig till final. Dels för att de är den enda låt som framförs till 100 procent på annat språk än engelska, dels för låtens mystik och sedan även för att de har ett bra gynnsamt läge i semifinalen. Framförallt kan detta nog gillas mer av juryn (som det var förra året). En bubblare just nu.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Eugent Bushpepa – ”Mall” (2018)
 2. Lindita – ”World” (2017)
 3. Adrian Lulgjuraj & Bledar Sejko – ”Identitet” (2013)
 4. Luiz Ejlli – ”Zjarr e ftohtë” (2006)
 5. Anjeza Shahini – ”The Image Of You” (2004)

 

 


Personlig åsikt om årets akt:
Albanien var det land som var först ut med att välja låt i år, och då var det här en låt som jag från början kände mig lite smått illa till mods av att lyssna på. Men sedan dess har den faktiskt vuxit. Förvisso kanske den har en hel del 1944-vibbar i sig, då den tacklar ämnet kring albansk diaspora som blivit under Kosovokriget (vilket skulle kunna reta gallfeber på vissa andra länder), men det finns även fördelar utav det då det är en känslosam låt som framförs med hjärtat. Det känns som att efter Albaniens oväntade 11:e plats ifjol, så har de lyckats hitta ett större självförtroende för sin lokala musikscen, och det glädjer mig.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Jag säger det direkt: Det här är semifinal 2:s stora underdog! Oddsen pekar förvisso inte åt Albaniens håll, men värt att nämna är att det gjorde de inte ifjol heller, inte ens när repetitionerna sparkade igång. Den här låten sticker också ut till skillnad från många liknande låtar, dels för att den är den enda som helt sjungs på modersmålet, men också för att den har störst lokal prägel i soundet.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Rona Nishliu – ”Suus” (2012)
 2. Frederik Ndoci – ”Hear My Plea” (2007)
 3. Elhaida Dani – ”I’m Alive” (2015)
 4. Eugent Bushpepa – ”Mall” (2018)
 5. Hersi Matmuja – ”One Night’s Anger” (2014)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Albanien, vad har hänt? Från att ha varit ett land som bara skickar skrikiga divaballader framförda på bruten engelska. Till ett land som skickar mer genuina/folkliga låtar. Redan förra året uppgraderade landet sig när de skickade ”Mall” som var ett klart steg i rätt riktning. När så årets bidrag valdes ut blev jag först mycket skeptisk, trodde de skulle göra om låten till ytterligare en skrikig divaballad på bruten engelska. Men för en gångs skull lyckades landet faktiskt att göra en bra revamp.


”Ktheju tokës” tillhör ett av de mer svårtippade bidragen. Förra året gick landet skapligt långt, men de två bidragen skiljer sig. Frågan är om årets bidrag kommer att falla övriga Europa i smaken eller om låten upplevs som för konstig. Mycket hänger nog på framträdande och utgångsläge i det här fallet. Jag skulle säga att Albanien har 50% chans att ta sig till final, om så är fallet skulle jag dock tippa på en lägre placering än 2018.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Luiz Ejlli – ”Zjarr e ftohtë” (2006)
 2. Juliana Pasha – ”It’s All About You” (2010)
 3. Eugent Bushpepa – ”Mall” (2018)
 4. Kejsi Tola – ”Carry Me in Your Dreams” (2009)
 5. Hersi Matmuja – ”One Night’s Anger” (2014)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Albanien blandar och ger och kör oftast sina ESC-bidrag på hemspråket och så även i år. Fjolårets bidrag var ett av de bästa bidragen de tävlat med någonsin och de belönades med en fin 11:e plats. Den föll jag pladask för på en gång. Årets låt är mycket mer svårfångad och inte alls på samma nivå. Den här låten är mystisk & dramatisk med härliga etnotoner, men jag blir mer uttråkad än berörd denna gången måste jag erkänna. Kul dock att låten blandar både modernt och traditionellt sound. Låten är bättre efter finputsningen sedan den blev uttagen måste jag berömma också. Sångerskan är väldigt musikaliskt skolad och hon kommer sätta varenda ton, var så säker. Men räcker det till att ta sig vidare?Gissat resultat i tävlingen:

Jag är inte alls säker på att det blir någon finalplats för Albanien. Det finns mycket starkare ballader i den andra semifinalen som jag tror mer på. Men jag räknar inte bort dem helt.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Anjeza Shahini – The Image of You” (2004)
 2. Kejsi Tola – ”Carry Me in Your Dreams” (2009)
 3. Juliana Pasha – ”It’s All About You” (2010)
 4. Eugent Bushpepa – ”Mall” (2018)
 5. Olta Boka – ”Zemrën e lamë peng” (2008)

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen