Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Malta 2018

Inför ESC Malta 2020 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Maltas artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2019. Malta hade startnummer 11 av 18 i semifinal 2 och sedan startnummer 1 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Maltas tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2019. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Allmän fakta


Lukas analyserar formen

Malta är ett av de länder som verkligen älskar Eurovision men inte alltid fått resultaten med sig trots att de försöker. Ibland har de lyckats få till det rätt väl som när de slutade 12:a i finalen 2016. Men deras svaga tittarstöd har gäckat dem de senaste åren och de har inte lyckats nå finalen på två år nu, även om man var ganska nära nu senast och hade viss favoritskap på sig. De har nu ändrat sitt uttagningsformat, återstår att se vad som blir av det. Av den anledningen pekar just nu-läget för Malta på ett mittemellan- eller ett varken-eller-läge!

Uttagningsinformation

Efter flera besvikelser och icke-kvalificeringar i Eurovisionen valde Maltas nationella TV-bolag PBS/TVM att skrota sin tidigare uttagning MESC (Malta Eurovision Song Contest) och istället hämta artist från den första säsongen av X Factor Malta.

Uttagningen pågick med inspelade auditions- och kvalprogram mellan oktober och december 2018, följt av tre livesändningar och en final i januari. Sedan valdes tävlingsbidraget ut internt.

 

Vem tävlade för Malta 2019?

Michaela Pace, här under artistnamnet Michaela, föddes den 25:e januari 2001 i Gozo på Malta. Hennes talang upptäcktes i och med att hon deltog i Maltas X Factor där hon blev den första vinnaren och därmed Maltas representant i Eurovision 2019. Förutom detta fick hon också ett exklusivt skivkontrakt med Sony Music Italien. Innan X Factor hade dock Michaela deltagit i ett antal olika talangtävlingar runt om i Europa, bland annat vann hon Music Talent League i Litauen.

Bidraget som Michaela ska tävla med i Tel Aviv heter “Chameleon” och den låten är gjord av Joacim Person, Paula Winger, Borislav Milanov och Johan Alkenäs.

Flera personer i det här låtskrivargänget kanske ni känner igen, och mycket riktigt: ja det är låtskrivarteamet (åtminstone två/tre av dem) bakom flera av de senaste årens hits i Eurovisionen, bland annat Serbiens, Bulgariens och Makedoniens Eurovisionbidrag 2017 och Österrikes tredjeplacerade finalbidrag 2018. Joacim Persson och Borislav Milanov låg även bakom Bulgariens Eurovisionbidrag 2016, som tog upp Bulgarien till en hedrande fjärdeplats i finalen. Är detta konceptet för att Malta ska få en bra placering i Tel Aviv? Det återstår att se!

Så här såg musikvideon ut inför tävlingen:

 

Här nedan presenterar var och en av oss skribenter hur vi önskar att resultatet blir för årets bidrag från Malta, samt hur vi personligen gissar att det verkliga resultatet blir. Utöver det bjuder vi på våra personliga topp 5-listor från alla de år som Malta deltagit i Eurovision.

 

  


Personlig åsikt om årets akt:
Det är ett antal moderna poplåtar med i årets tävling – många av dem är rena kopior på Cyperns hit ”Fuego” förra året. ”Chameleon” faller nog också in under den kategorin, och är heller inte den bästa av de låtarna i år. Med det sagt, så vill jag ändå påpeka att jag gillar det – detta är fräscht, snyggt producerat och kaxigt. Det finns något väldigt positivt med att kunna säga att det känns ”2019”, och jag uppskattar verkligen när jag också känner att ett bidrag kan spelas på radio efter tävlingen. Det är bra för tävlingen att det finns sådana här radiomässiga låtar! Sen är det ju kanske inte något vinnarbidrag i mina öron, men jag kommer att se fram emot det ändå!Gissat resultat i tävlingen:

På rak arm så känns det som att Malta kan nå sin bästa placering på länge i tävlingen – kanske rent av en topp-10 plats! Å andra sidan lär scenframträdandet avgöra ganska mycket också, så beroende på hur det blir så kan Malta pendla mellan topp-10 och topp-15 i finalen.


Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Chiara – Angel” (2005)
 2. Firelight – Coming Home” (2014)
 3. Olivia Lewis – Vertigo” (2007)
 4. Gianluca – Tomorrow” (2013)
 5. Claudette Pace – Desire” (2000)

 

 


Personlig åsikt om årets akt:
Jag har tidigare tyckt det fanns en charm över Maltas nationella uttagningar. De hade liksom sin egen nisch och körde på den oavsett vad resultaten i Eurovision blev. I år ville man vara mer trendiga och moderna. Så man tog sig en titt på vad som är populärt på Spotify och skapade en låt efter det. Det känns som varannan populär låt låter såhär idag. Om det är smart eller idiotiskt kan jag inte svara på. Personligen är det inget jag föredrar att lyssna på, men det får en etta för det finns så oerhört mycket värre bidrag i år.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Det är denna musikstilen som är inne just nu. Så många ”vanliga” tittare kommer säkert rösta på det. Så final lär det nog bli. Men att det skulle vara en av favoriterna har jag svårt att se. Detta och Cypern slåss mer eller mindre om samma röstningsgrupper.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Firelight – Coming Home” (2014)
 2. Kurt Calleja – ”This Is The Night” (2012)
 3. Fabrizio Faniello – ”I Do” (2006)
 4. Olivia Lewis – Vertigo” (2007)
 5. Fabrizio Faniello – ”Another Summer Night” (2001)

 

 


Personlig åsikt om årets akt:
Malta går dåligt i Eurovision. Malta ändrar uttagning för att lyckas bättre i Eurovision. Malta får fram en sångerska som är jätteduktig. Malta ger sångerskan en jättetråkig låt. Malta blir av någon anledning mångas stora favorit. Hur sjutton kunde det bli så här?Gissat resultat i tävlingen:

Malta är som sagt mångas favorit inför. Jag håller de inte som favorit, men jag tror att de skulle kunna slinka in i finalen. Om det är det som krävs för att de ska få upp självförtroendet igen så visst kör på bara, men personligen anser jag att någon annan kan få deras plats istället.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Chiara – ”Angel” (2005)
 2. Fabrizio Faniello – ”I Do” (2006)
 3. Kurt Calleja – ”This Is The Night” (2012)
 4. Morena – ”Vodka” (2008)
 5. Firelight – ”Coming Home” (2014)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Jisses Malta, vad håller ni på med… Ni valde att hålla en talangshow där artistens sångförmågor var det som skulle vara i fokus, och sen serverar ni den utvalde en låt rakt av, utan att hon får något inflytande i låtskrivandet, och där hon inte ens får chansen att visa sina resurser.

Det här låter verkligen som ett hopkok av dåligt skivbolagsmaterial som ingen etablerad artist ville ha. Enormt tjatig refräng, oklart budskap i låten, och omelodisk komp. Enkelt uttryckt är det här som bäddat för katastrof.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Malta ligger bra till hos oddsen, och juryn kommer säkert älska det här. Det man dock måste ha i åtanke är att Malta framför allt på senare år haft enormt svårt att få tittarröster. Ända sedan 50/50-systemet infördes har juryerna värderat Malta högt medan tittarna kastat undan deras låtar direkt (med undantaget 2013). Och det är oftast detta som lett till att Malta åker ut. Därför sätter jag liten floppvarning.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Morena – ”Vodka” (2008)
 2. Mike Spiteri – ”Keep Me in Mind” (1995)
 3. Joe Grech – ”Marija l-Maltija” (1971)
 4. Mary Spiteri – ”Little Child” (1992)
 5. Fabrizio Faniello – ”I Do” (2006)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Här har vi en låt som är så mycket sämre än vad den egentligen hade behövt vara. Första versen är rätt skaplig, men sedan så dör låten och blir sedan väldigt repetitiv. Då syftar jag framförallt på ”Cha-cha-cha-chameleon”-delen. Vad som gick genom låtskrivarna när de skrev den biten kan man fundera över.


Låten är tämligen populär bland fansen, liksom många av Maltas bidrag. Och flera dessa har inte gått vidare till finalen. Någon måste ju misslyckas med att ta sig till final och med tanke på att Malta åkte ut förra året (samt till och med kom sist hos tittarna) trots en bättre låt och ett snyggt framträdande så tror jag därför att malteserna får stå över finalen nu i år igen.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Kurt Calleja – ”This Is The Night” (2012)
 2. Fabrizio Faniello – ”Another Summer Night” (2001)
 3. Gianluca Bezzina – ”Tomorrow” (2013)
 4. Chiara – ”Angel” (2005)
 5. Joe Grech – Marija L-Maltija (1971)

 

 


Personlig åsikt om årets akt:
Malta skickar i år sin första vinnare av X Factor Malta. En ung tjej med en helt okej poplåt som känns modern och fartfylld, men som har sina brister. Verserna är tilltalande och bra, men när det kommer till refrängen förväntar man sig en riktigt stark refräng, men istället går den ner i tempo vilket jag stör mig på. Jag hade velat tycka om denna låten mer än vad jag gör, men betyget blir inte mer än en tvåa från min sida, tyvärr.Gissat resultat i tävlingen:

Det är inget snack om att Malta tar sig till final och väl där placerar sig högt. De kan med lite flyt komma inom topp 10. Det går alltid bäst för den lilla medelhavsön när de skickar något modernt som låter som något hämtat från Spotify-topplistorna, så visst är detta ett bra tävlingsbidrag för de och ett smart val.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Fabrizio Faniello – ”I Do” (2006)
 2. Fabrizio Faniello – ”Another Summer Night” (2001)
 3. Chiara – ”Angel” (2005)
 4. Claudette Pace – Desire” (2000)
 5. Olivia Lewis – Vertigo” (2007)

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen