Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Slovenien 2018

Inför ESC Slovenien 2020 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Sloveniens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2019. Slovenien hade startnummer 5 av 17 i semifinal 1 och sedan startnummer 10 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Sloveniens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2019. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Allmän fakta


Lukas analyserar formen

Slovenien är ett land som det inte kommer skrivas mycket spaltmeter kring. De hamnar i den där kategorin av länder som tar sina finalplatser då och då utan att för den sakens skull hamna särskilt högt. 22:a-platsen i fjol förändrar inte detta. Sammanfattningsvis pekar just nu-läget för Slovenien på ett mittemellan- eller ett varken-eller-läge!

Uttagningsinformation

Sloveniens nationella TV-bolag RTVSLO valde ut sitt bidrag genom uttagningen EMA, som man gjort varje år sedan år 2014 (innan dess även åren 1996-99 och 2001-11). I år hade man dock tagit bort semifinalerna i sändningen och fokuserade därför bara på en final. 10 bidrag tävlade, varav två av dessa kvalificerade sig för en superfinal där tv-tittarna fick rösta fram en vinnare. Det kan noteras att det var en mindre jury som fick välja ut vilka två bidrag som tv-tittarna skulle få välja mellan att skicka till Eurovision i Tel Aviv.

 

Vem tävlade för Slovenien 2019?

Duon Zala Kralj & Gašper Šantl träffades under år 2017 och började då göra musik och spela tillsammans som en duo. Bägge två hade på egen hand sysslat med musik i stort sett sedan barnsben. De träffades genom sociala medier och släppte låten ”Valovi” tillsammans som snabbt blev en stor hit i hemlandet, vilket gav dem pris för bästa låt på en musikgala. Detta sporrade duon att fortsätta göra musik och under år 2018 släpptes ytterligare två låtar.

Deras fjärde bidrag tillsammans, låten ”Sebi”, skickades in till den slovenska uttagningen EMA där den kom med i startfältet. Bidraget charmade både jury och tv-tittarna och är nu Sloveniens representant i Eurovision 2019! Låten har de gjort helt själva.

Så här såg musikvideon ut inför tävlingen:

 

Här nedan presenterar var och en av oss skribenter hur vi önskar att resultatet blir för årets bidrag från Slovenien, samt hur vi personligen gissar att det verkliga resultatet blir. Utöver det bjuder vi på våra personliga topp 5-listor från alla de år som Slovenien deltagit i Eurovision.

 


Personlig åsikt om årets akt:
Detta är ett perfekt exempel på ett bidrag som saknar allt som efterfrågas i Eurovision. Fart och fläkt? Nej. Känslor och passion? Nej. Häftig scenshow? Nej. Modern och relevant musik? Nej. Karismatiska artister? Nej nej nej och återigen nej. Alltså, hur tänker man här?? Detta är ett riktigt bottennapp – och det tragiska är att låten och artisterna inte ens är dåliga! De är bara tråkiga och, värst av allt: ointressanta! Det är ett kardinalmisstag som gör att jag inte ens kan ge en poäng till Slovenien i år. GÄSP!!!!


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Jag äter upp alla mina hattar om det här ens kommer i närheten av att gå till final. Utan att ens behöva tänka på det: Sist i semin!Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Alenka Gotar  ”Cvet z juga” (2007)
 2. Eva Boto – ”Verjamem” (2012)
 3. Maraaya – ”Here For You” (2015)
 4. Maja Keuc – ”No One” (2011)
 5. Hannah Mancini – ”Straight Into Love” (2013)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Av alla tidigare Jugoslaviska länder så tycker jag att Slovenien varit överlägset sämst genom åren. Och i år förstärker de den platsen. Jag vet inte om det är någon form av ”gimmick” det här med att artisterna inte visar några som helst ansiktsuttryck och bara stirrar helt känslolöst. Eller om de bara är sådana som personer. Lägg dessutom till det faktum att låten håller samma fart som en vaggvisa, så tappar du mitt intresse helt. Det är tur att jag inte förstår slovenska, för jag är inte helt säker på att hon säger ord eller bara mumlar något helt random. Så jag kan inte riktigt bedöma hennes sång och uttal. Om detta vann, hur lät de andra låtarna? Och jag börjar ifrågasätta slovenska folkets rätt till att få rösta i Eurovision.Gissat resultat i tävlingen:

 

Med tanke på att den tävlar i den överlägset svagare semifinal 1 så kan allt hända. Det borde inte gå till final, men samtidigt blir jag inte förvånad ifall den gör det. Så som säkerhetsåtgärd placerar jag den i mitten.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Lea Sirk – Hvala, ne! (2018)
 2. Maja Keuc – ”No One” (2011)
 3. Alenka Gotar  ”Cvet z juga” (2007)
 4. Eva Boto – ”Verjamem” (2012)
 5. Omar Naber – Stop (2005)

 


Personlig åsikt om årets akt:

Kära Slovenien,

Nu kommer något jag helst inte vill säga, men sanningen är ibland hård (även om det svider mycket från mitt håll)!

Jag har följt Eurovision sedan år 1999 och under dess 20 år som gått kan jag inte minnas någon gång jag tyckt så här illa om ett slovenskt bidrag som jag gör i år. Jo, 2004 kanske, och lite 2007, 2009 och 2013. Men de bidragen luktar nobelpris i jämförelse med vad det är ni skickar i år. Jag förstår helt ärligt inte hur ni tänker med denna ”Sebi”-duo, för detta är bara som ett tre minuter stort zzzzzzzzz. Texten är bara en massa mummel och att bara stå och stirra på varandra ger mig ingenting. Det känns mer som ni vill gå hem än vara kvar. Så vad är det som har hänt? Detta ni skickar är bara supertrist och är helt ute och cyklar.

Med detta sagt är min stora förhoppning att detta bara var ett sorgligt undantag från er, och att ni kommer tillbaka till Eurovision 2020 med något som är riktigt fantastiskt! Jag vill helst inte ge er noll poäng för jag tycker ni har levererat kanonbra i stort sett alla år. Men eftersom detta är enligt mig ert sämsta bidrag någonsin i den här tävlingen så är noll poäng det enda jag tänker ge er denna gång.

Ni kan mycket bättre än så här, det vet jag!Gissat resultat i tävlingen:

Helt ärligt är jag upprörd över att oddsen tippar Slovenien till final, för även om det är en sämre semi så finns det fler bidrag som förtjänar finalbiljetten. Jag hoppas att detta istället blir en ny lex Verona, men eftersom Slovenien ligger högt på oddsen för semi 1 (just nu inför) så känner jag mig tyvärr tvungen att sätta de som självklar finalist. Jag säger som Thomas Lundin sa om Slovenien i SVT:s Inför Eurovision 2004: ”Grönt – tyvärr!”Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Lea Sirk – Hvala, ne! (2018)
 2. Tinkara Kovač – Round And Round (2014)
 3. Maja Keuc – ”No One” (2011)
 4. Eva Boto – ”Verjamem” (2012)
 5. Omar Naber – Stop (2005)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Ojojoj vad trög den här låten är. Den går verkligen på tomgång och sångerskan sjunger väldigt entonigt. Hur ska detta kunna hålla uppe folks intresse i tre minuter? Liveframträdandet från den nationella finalen blev inte bättre det heller, där står sångerskan bara i tre minuter och stirrar på sin manlige kumpan och sen är det klart. Det händer så himla lite i denna låt.Gissat resultat i tävlingen:

I år verkar det vara ganska många som tror på Slovenien, men jag är återigen osäker. Många kan säkert fastna för det atmosfäriska i låten och om de får ett bra scennummer, men som låt tror jag att den här kan likväl riskera att komma bort. Juryn kan rädda upp den här låten, men frågan är bara med hur mycket?Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Omar Naber – Stop (2005)
 2. Vili Resnik – Naj Bogovi Slišijo (1998)
 3. Anžej Dežan – Mr Nobody (2006)
 4. Maraaya – ”Here For You” (2015)
 5. ManuElla – Blue and Red (2016)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Landet bjuder i år på vad som skulle kunna vara årets mest minimalistiska bidrag. Vare sig melodin eller liveframträdandet i den nationella finalen går i något vidare högt tempo. Så vad är då min bedömning? Jo att ”Sebi” är en helt magiskt bra låt! Texten samt kemin mellan Zala & Gasper på scenen, allting känns så genuint och så vackert. Det jag älskar mest är dock atmosfären i låten. Den känns så mystisk och så fin på något sätt. Det här kan vara det bästa Slovenien skickat till Eurovision.


Ja det är ju knappast en hemlighet att Slovenien inte kommer ha någon som helst chans att vinna i år, om inte ett mirakel sker. Men jag är ändå övertygad om att de kommer att gå till final där de nog tyvärr får nöja sig med en bottenplacering.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Tinkara Kovač – Round And Round (2014)
 2. Eva Boto – ”Verjamem” (2012)
 3. Quartissimo feat. Martina Majerle – Love Symphony (2009)
 4. Omar Naber – Stop (2005)
 5. Tanja Ribič – Zbudi se (1997)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Årets mest menlösa bidrag. Det är så tråkigt att det förslår. Hissmusik som varken berör eller sätter avtryck. Det saknas en hel del i denna låten för att den överhuvudtaget skall vara intressant. Duon är sockersöta och gulliga och allt, men låten ger mig ingenting. Slovenien som historiskt brukar tävla med coola bidrag som sticker ut. Jag är riktigt besviken på årets bidrag.Gissat resultat i tävlingen:

Trots att jag tokdissar Sloveniens bidrag i år, så kan de mycket väl lyckas ta sig vidare till final. Vissa bidrag som man inte gillar har en tendens att göra det och Slovenien kan mycket väl överraska oss alla i år.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Rebeka Dremelj – Vrag naj vzame (2008)
 2. Nuša Derenda – Energy (2001)
 3. Anžej Dežan – Mr Nobody (2006)
 4. Eva Boto – ”Verjamem” (2012)
 5. Alenka Gotar  ”Cvet z juga” (2007)

 

 


2 kommentarer

 1. Carl-Henrik skriver:

  Hej på er! Som ganska trogen följare tänkte jag nu åter igen svara er med mina egna kommentarer då och då, som jag gjort andra år också – kanske i synnerhet i de fall då jag inte håller med er. 😉
  När det gäller Slovenien så måste jag säga att jag är inne på Markus linje. Men jag förstår också varför ni andra i panelen stönar, för det här är en sådan låt som man antingen älskar eller hatar, det finns inget mellanting.
  För min del uppfattar jag också Sloveniens låt som magisk – den har en underbar synt-svävande produktion och jag gillar verkligen sångerskans spröda och viskande sätt att sjunga. Och på det språket också. Det blir en alldeles särskild stämning av det.
  Man kan se låten som ett sömnpiller, men för mig blir det då ett sömnpiller i positiv bemärkelse; ”Sebi” vaggar mig mjukt och rofyllt in i en ljuv och drömlik musikalisk sömn som jag aldrig vill vakna ur. 🙂
  Som sagt, jag återkommer kanske då och då när jag ser era omdömen. Ha det gott!

  • ESC-Panelen skriver:

   Hej Carl-Henrik och välkommen tillbaka!
   Vi ser mycket fram emot att läsa vad du tycker om låtarna (och gissningsvis är det många gånger du inte kommer att hålla med oss, eller?)

   Varma påskhälsningar 🙂
   önskar vi på ESC-Panelen


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »