Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Australien 2018

Inför ESC Australien 2020 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Australiens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2019. Australien hade startnummer 12 av 17 i semifinal 1 och sedan startnummer 25 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Australiens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2019. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Allmän fakta


Lukas analyserar formen

Okej, jag kan vara ganska hård nu kring Australien. Men av det jag kan utläsa utav deras fyra resultat så här långt är det så att de började riktigt bra de första två åren för att sen halka efter. Man blev förvisso nia förra året men hade i princip inget tittarstöd. 2018 blev knappast bättre, sist hos tittarna och man hade inte lika stort jurystöd i ryggen denna gång. 20:e plats i slutändan kan de inte vara nöjda med. Sammanfattningsvis kan man beskriva just nu-läget för Australien som en Formsvacka!

Uttagningsinformation

Efter fyra år med internval slog SBS på stort och i samarbete med TV-bolaget Blink TV anordnades en australiensk nationell final för att välja ut artist och bidrag. Totalt valdes tio bidrag ut från en nationell antagning och under själva finalkvällen hade tv-tittarna samt juryn halva makten vardera och att utse vinnaren.

 

Vem tävlade för Australien 2019?

Kate Miller-Heidke föddes den 16:e november 1981. Hennes musikkarriär startade redan år 2000 då hon spelade med olika grupper innan hon fortsatte som soloartist år 2002. Trots att hon är utbildad inom klassisk musik så har hennes karriär lutat mer åt alternativ popmusik. Dock har hon även uppträtt på olika operascener, bland annat vid English National Opera och Metropolitan Opera i New York. Kate har även vunnit ett antal utmärkelser som klassisk sångerska, bland annat Elizabeth Muir-priset (2000) och Donald Penman-priset (2001).

I Eurovision 2019 kommer Kate Miller-Heidke att framföra bidraget ”Zero Gravity” som hon gjort tillsammans med Keir Nuttall.

Så här såg musikvideon ut inför tävlingen:

 

Här nedan presenterar var och en av oss skribenter hur vi önskar att resultatet blir för årets bidrag från Australien, samt hur vi personligen gissar att det verkliga resultatet blir. Utöver det bjuder vi på våra personliga topplistor från alla de dittills fyra år som Australien deltagit i Eurovision.

 

  


Personlig åsikt om årets akt:
Årets australiensiska bidrag är ju också deras första ”folkvalda” bidrag i ESC. Det är en rejäl chansning, för detta är betydligt mindre slipat och proffsigt än alla deras tidigare bidrag. Däremot är det väldigt minnesvärt och intressant – om än kanske inte speciellt lättlyssnat. För min del är det därför ett av de bidrag som jag ser mest fram emot att få se framföras live i Tel Aviv, men det är inte en låt som går att lyssna på särskilt länge.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

En kvalificerad gissning är att Australien inte längre kommer att vara jurygruppernas bästa vän – detta är helt enkelt för dåligt för att jurygrupperna ska bry sig. Däremot tror jag faktiskt att tv-tittarna kan samla in rätt mycket poäng till det här, så jag utgår ifrån att det tar sig till final. Men oavsett hur intressant det än är, lär detta inte ha med någon toppstrid att göra.

Personlig Topp 4 (tidigare år)

 1. Dami Im – ”Sound of Silence” (2016)
 2. Guy Sebastian – ”Tonight Again” (2015)
 3. Jessica Mauboy – ”We Got Love” (2018)
 4. Isaiah – ”Don’t Come Easy” (2017)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Så när man bestämde sig för att låta folket bestämma var det detta man valde. Personligen tycker jag att Australien gått stadigt neråt sedan debutåret. ”Tonight Again” var en mästerlig drömstart och ”Sound of Silence” var en bra uppföljare och sedan har det bara varit utför. Det kan bli en intressant scenshow och låten är rätt behaglig att lyssna på. Det finns något där som skiljer den från andra ballader. Men faktum kvarstår att detta är Australiens sämsta bidrag sedan debuten.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Jag tror Australien får svårt att kvala sig vidare. Man är inte längre juryns kelgris och jag tror detta kan komma bort lite om inte numret blir något alldeles spektakulärt. Då finns det en risk att folk glömmer bort det och inte finner en anledning att rösta på det. Samtidigt känner jag att semifinal ett är ett getingbo och ingen utgång hade förvånat mig på riktigt.Personlig Topp 4 (tidigare år)

 1. Guy Sebastian – ”Tonight Again” (2015)
 2. Dami Im – ”Sound of Silence” (2016)
 3. Isaiah – ”Don’t Come Easy” (2017)
 4. Jessica Mauboy – ”We Got Love” (2018)

 

 


Personlig åsikt om årets akt:
Det är kul att Australien för första gången prövar något annat än en poplåt, och det kanske är tur det med tanke på att de två senaste försöken inte gett något hos tv-tittarna i Europa. Men jag ställer mig lite frågande kring hur man tänkte i detta val man gjort nu. Opera som genre i Eurovision är rätt dödsdömt, för det är inte många som lyckats med det.

Förvisso sticker numret ut, men för min del spelar det ingen roll att hon har en 5 meter hög klänning och att ha någon som susar omkring i bakgrunden som en klocka som har spårat ur. Detta har nämligen gjorts så många gånger förut med bättre bidrag. Så tyvärr Australien, även om ni hade en nationell final i år så hade jag hoppats på att utfallet av den skulle ge något helt annat.Gissat resultat i tävlingen:

Trots mina invändningar mot Australien så tror jag de har chans att gå till final. Det beror på att låten och numret sticker ut från mängden och på scenen lär de göra något spektakulärt av framträdandet. Så ja, Australien avancerar nog till final igen. Hur det sedan placerar sig i final är jättesvårt att sia om nu.Personlig Topp 4 (tidigare år)

 1. Guy Sebastian – ”Tonight Again” (2015)
 2. Jessica Mauboy – ”We Got Love” (2018)
 3. Dami Im – ”Sound of Silence” (2016)
 4. Isaiah – ”Don’t Come Easy” (2017)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Den första spontana tanken jag fick när jag hörde låten första gången är: ”En sån här låt skulle aldrig ha blivit representant för ett land ifall de körde på internval!” Och vem hade trott att Australien skulle köra på pop-opera av allting? Jag gillar att de vågar ta ut svängarna lite mer nu efter en period med vattentrampning. Enda hindret för mig är att det är ganska många låtar i semi 1 som strävar efter att vara just udda, och det kanske inte är ett så bra tecken för Australien.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Australien har förvisso fortfarande en obruten finalsvit, men redan nu är det många som funderar på om de eventuellt kan se den bruten i år. Jag känner lite både och vad gäller detta. Även om denna är en typisk Eurovisionslåt som brukar ha sin tydliga nisch och som allt som oftast brukar funka ganska bra. Och då tänker jag ju att Australien ska ordna finalplats ganska lätt, men när både odds och fans inte är lika säkra så får jag gardera med en eventuell flopp.Personlig Topp 4 (tidigare år)

 1. Isaiah – ”Don’t Come Easy” (2017)
 2. Dami Im – ”Sound of Silence” (2016)
 3. Guy Sebastian – ”Tonight Again” (2015)
 4. Jessica Mauboy – ”We Got Love” (2018)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Vad ska man säga. Australien kopierade Estlands bidrag från förra året, ”La Forza”. Raderade allting som var bra med den låten och vad som blev kvar var ”Zero Gravity”. Detta är helt klart landets sämsta bidrag. Att framträdandet under den nationella finalen var fruktansvärt obehagligt att se på gör inte saken bättre. Nej fy…


Mitt bestämda tips är att Australien inte går till final i år. Åtminstone om de ska behålla det obehagliga framträdandet. Men mycket kan hända under Eurovision-veckan. Vi såg ju förra året hur Rumäninen & Ryssland så sent som 2018 inte lyckades komma undan med usla bidrag och där med fick stanna i semifinalen för första gången. Nu i år är det Australiens tur.Personlig Topp 4 (tidigare år)

 1. Guy Sebastian – ”Tonight Again” (2015)
 2. Dami Im – ”Sound of Silence” (2016)
 3. Isaiah – ”Don’t Come Easy” (2017)
 4. Jessica Mauboy – ”We Got Love” (2018)

 

  


Personlig åsikt om årets akt:
Det första ESC-bidraget från Australien som folket var med och valde fram. Både juryn och folket var dessutom överens och gav denna opera-poplåten högst poäng. Det var inte min personliga favorit, men jag gillade den absolut och hade med den på min topp 5-lista inför den nationella finalen, så jag är inte helt missnöjd med valet. Kate känns som en trygg artist och hon sjunger grymt bra live. Hon sätter varenda ton. Det som jag gillar bäst med denna låten är partiet då det sista beatet kommer in och låten växlar upp och kören träder in. Det är mäktigt. Varje år måste det finnas med ett opera-nummer känns det som och i år tog Australien över stafettpinnen. Jag tyckte om scenframträdandet de hade i den australienska uttagningen och är spänd på om de kan toppa detta i Tel Aviv. Det är underhållande och livar upp den första semifinalen rejält.Gissat resultat i tävlingen:

Juryfavoriten Australien har alltid varit en del av finalen sedan de debuterade i Eurovision 2015 . Förvisso var de specialinbjudna till finalen utan att behöva kvala första året, men de resterande gångerna har man alltså lyckats ta sig vidare från semifinalerna till final samtliga gånger. Deras tidigare bidrag har varit moderna poplåtar. Detta är en vågad chansning som de gör med en svår låt som kanske inte faller alla i smaken och finalplatsen är möjligtvis inte lika glasklar den här gången. Vill det sig riktigt illa faller de på målsnöret. Men min gissning är ändå att de kniper finalplatsen och placerar sig någonstans i den nedre regionen. Spontant känns det som om Australien hamnat i en liten formsvacka efter succéstarten.Personlig Topp 4 (tidigare år)

 1. Jessica Mauboy – ”We Got Love” (2018)
 2. Guy Sebastian – ”Tonight Again” (2015)
 3. Dami Im – ”Sound of Silence” (2016)
 4. Isaiah – ”Don’t Come Easy” (2017)

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen