Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Kroatien 2018

Inför ESC Kroatien 2020 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Kroatiens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2019. Kroatien hade startnummer 10 av 18 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Kroatiens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2019. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Allmän fakta


Lukas analyserar formen

Kroatien var riktigt stora under nittiotalet men deras framgångar därifrån har lyst med sin frånvaro. Efter en svårare period under början på 2010-talet var de borta i två år och hamnade i en positiv trend med två raka finalplatser (däribland en 13:e plats 2017). I fjol fick man däremot återigen se finalen från läktarna. Sammanfattningsvis pekar just nu-läget för Kroatien på ett mittemellan- eller ett varken-eller-läge!

Uttagningsinformation

Kroatisk TV (HRT) valde att göra en comeback av den tidigare nedlagda uttagningen Dora som uttagning 2019. Själva uttagningen blev en finalkväll, där det var upp till ett antal regionala jurygrupper samt tv-tittarna att bestämma vinnaren. Vinnaren vann med maximalt stöd från både jury och folket.

 

Vem tävlade för Kroatien 2019?

Roko Blažević föddes den 10:e mars 2001 i Split i Kroatien. Bägge hans föräldrar (Marija Saratlija-Blažević och Tonći Blažević) är båda musiker, där pappan sjunger inom den traditionella klapa-genren. Roko har ärvt musikergenen från sina föräldrar och den har han haft med sig hela livet. Som barn sjöng han och lärde sig spela piano, men det var som 10-åring som han upptäcktes nationellt då han tävlade i Kroatiens motsvarighet till Talang där han tog sig till final och kom på en andraplats. Under säsongen var det sångaren Jacques Houdek som var Rokos coach och deras vägar skulle komma att mötas minst en gång till.

I år, 2019, ställde Roko upp i Kroatiens Dora med låten ”The Dream”, signerad Jacques Houdek, Charlie Mason och Andrea Čubrić och med maximal pott från såväl jurygrupper som tv-tittarna var segern på hemmaplan ett faktum och resan till Tel Aviv är nu Rokos.

Så här såg musikvideon ut inför tävlingen:

 

Här nedan presenterar var och en av oss skribenter hur vi önskar att resultatet blir för årets bidrag från Kroatien, samt hur vi personligen gissar att det verkliga resultatet blir. Utöver det bjuder vi på våra personliga topp 5-listor från alla de år som Kroatien deltagit i Eurovision.

 


Personlig åsikt om årets akt:
Jösses. Oj… Ehm, först och främst – är inte inledningen plagiat på ”Min kärlek” med Shirley Clamp från 2004?? Jag tyckte väl att jag hade hört den förut. Utöver det, är inte scennumret plagiat på Azerbajdzjans bidrag ”Day after day” från 2008? Jag visste väl att vi hade sett änglar förut i Eurovision… Ja, och så helvetesänglarna också såklart i Lordis ”Hard Rock Hallelujah”. Faktum är att allting är sett och hört i det här bidraget. Smörig text utan logik och språklig finess, smörig sångare i änglavingar, utdaterad musik…  När man mixat ihop alla ingredienser så blir det ett makalöst dåligt bidrag i mina öron. Detta är så lågt man kan komma på min skala… 0 räcker knappt för att beskriva hur jag känner…


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Jag vet inte hur Kroatien kom in på den här ökenvandringen, men detta är ju återigen ett bidrag som totalt saknar chans till avancemang. Totalt! Sistaplatsen lär vara garanterad.


Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Maja Blagdan – Sveta ljubav” (1996)
 2. Doris Dragović – Marija Magdalena” (1999)
 3. Danijela – Neka mi ne svane” (1998)
 4. Put – Don’t Ever Cry” (1993)
 5. Boris Novković – Vukovi umiru sami” (2005)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Vad håller Kroatien på med? Nina Badrić, Doris Dragović, Danijela Martinović, Goran Karan och Tony Cetinski är bara några av alla legender som representerat landet. Från dem till denna travesti. Låtskrivaren Jacques Houdek verkar ha en fetish för att blanda språk i oerhört tråkiga ballader. Det var något han gjorde även i sin låt. För mig som förstår båda språken så är det som att lyssna på två helt olika låtar för han sjunger inte om någon dröm på kroatiska. Detta gör mig som lyssnare bara ännu mer förvirrad. Och visst har vi hört denna låt innan i Eurovision? Minst en gång per år åtminstone. Dessutom är scennumret bland det mest pinsamma jag sett. Jag har på riktigt inte klarat av att se hela hans nummer från den nationella uttagningen, så mycket skäms jag.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Det är nog lägre odds på att Roko kommer sist än att han tar en final plats. Jacques Houdek lyckades ta sig själv till final med en oerhört bisarr låt, men denna gången lär han inte ha samma tur.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Goran Karan – ”Kad Zaspu Anđeli” (2000)
 2. Danijela – Neka mi ne svane” (1998)
 3. Doris Dragović – Marija Magdalena” (1999)
 4. Nina Badrić – ”Nebo” (2012)
 5. Tony Cetinski – ”Nek’ ti bude ljubav sva” (1994)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Här har vi återigen en låt i gammaldags stil som jag tokälskar och det kanske är för att det är en mäktig men förvisso gammaldags typ av musikalballad.

Problemet för själva framträdandet i den nationella finalen var att sånginsatsen inte var den bästa samt att själva numret blev lite väl fånigt. Varför hade Roko änglavingar på sig? Det stör.

Nåväl, men låten gillar jag väldigt mycket och jag tror (och hoppas) att de får till ett bättre framträdande i Tel Aviv som blir mäktigt.Gissat resultat i tävlingen:

Jag är väldigt kluven till Kroatiens chanser i år. Ifjol hade de en ännu bättre låt som de sumpade genom att göra ett skittråkigt framträdande och jag hoppas att de INTE gör om samma misstag i Tel Aviv, men man vet ju aldrig. Jag sätter negativt på att de går vidare men jag hoppas att jag har fel.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Feminnem – ”Lako je sve” (2010)
 2. Franka Batelić – ”Crazy” (2018)
 3. Kraljevi Ulice & 75 Cents – ”Romanca” (2008)
 4. Klapa s Mora- ”Mižerja” (2013)
 5. Nina Kraljić – ”Lighthouse” (2016)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Vet inte riktigt vad kroaterna fastnade för här. Deras nationella final bjöd ju ändå på en hyfsat stor kvalité av låtar med en bra bredd – och så skickar man denna låt. Förvisso är det Jacques Houdek som skrev denna låt, och han kom ändå rätt långt när han själv stod på scenen för två år sedan, men den här låten känns ganska förlegad. Och jag vet inte om Roko är rätt pojke för detta. Hans röst balanserar på gränsen till att bli ganska skrikig ibland.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Redan när det blev klart att Roko vann i Dora så har många fans som gjort rankings på Youtube och dylikt, och då har han parkerat bland mången bottenplacering. Och så som jag minns det har gimmicken med att ge en artist vingar aldrig fungerat i Euroision. Kan komma på tre exempel, alla från 2010 (Bulgarien, Malta och Vitryssland). Två utav dem missade finalen, den tredje gick förvisso vidare men blev nästjumbo. Så för att sammanfatta det – nej, Kroatien är körda i år.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Goran Karan – ”Kad Zaspu Anđeli” (2000)
 2. Maja Blagdan – ”Sveta Ljubav” (1996)
 3. Feminnem – ”Lako Je Sve” (2010)
 4. Boris Novković feat. LADO – ”Vukovi Umiru Sami” (2005)
 5. Jacques Houdek – ”My Friend” (2017)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Mitt största klagomål är att hela låten borde ha framförts på kroatiska, texten är ju knappast inspirerande och hade därför inte behövt sjungas på engelska. Men nog om det. Jag tycker mycket bra om den kraftfulla melodin och Roko har en riktigt bra röst. Sista minuten av låten (den som sjungs på kroatiska) lyfter helhetsbetyget.


Som min panelkollega Lukas nämner ovan så är det många fans runt om i Europa som har visat en tämligen negativ respons på Rokos bidrag. Man skulle därför kunna döma ut honom på förhand man jag väljer att inte göra det. Visst är det sant att ge vingar till artist är ett förlorande koncept, men vingarna kan han ju ta bort. Han har rösten. Med rätt framträdande skulle han med nöd och näppe kunna knipa finalplatsen. Det har ju hänt förr att bidrag som räknats ut på förhand lyckats ta sig till till final. (T.ex. Island 2014 samt Georgien 2016).Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Feminnem – ”Lako Je Sve” (2010)
 2. Doris Dragović – Marija Magdalena (1999)
 3. Kraljevi ulice & 75 Cents – Romanca (2008)
 4. Jacques Houdek – ”My Friend” (2017)
 5. Nina Kraljić – ”Lighthouse” (2016)

 

  


Personlig åsikt om årets akt:
Här instämmer jag att denna musikal-schlagerballad från Kroatien låter väldigt gammalmodig och det brukar jag ju oftast tilltalas av, vilket jag också gör. Den känns oerhört klassisk och jag gillar tyngden, dramat och stråkarna. Roko sjunger exemplariskt och låten är riktigt bra. Visst borde man behållit låten helt och hållet på kroatiska. Det hade inte behövts några engelska fraser.Gissat resultat i tävlingen:

Återstår att se om Rokos vingar får Kroatien att lyfta till högre vyer i årets Eurovision-tävling. En finalplats är inte helt otänkbart, men jag tror verkligen inte att den placerar sig särskilt högt där.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Doris Dragović – Marija Magdalena (1999)
 2. Danijela – Neka mi ne svane” (1998)
 3. Severina – ”Moja štikla” (2006)
 4. Igor Cukrov feat. Andrea – ”Lijepa Tena” (2009)
 5. Jacques Houdek – ”My Friend” (2017)

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen