Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC San Marino 2018

Inför ESC San Marino 2020 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar San Marinos artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2019. San Marino hade startnummer 17 av 17 (dvs. sist ut) i semifinal 1 och sedan startnummer 7 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om San Marinos tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2019. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Allmän fakta


Lukas analyserar formen

Det är inte lätt för en mikrostat att hävda sig i dessa sammanhang. Och San Marino har verkligen haft det tufft på senare år. Om man bortser från deras finalskräll 2014 så har de nästan aldrig vart i närheten av framgång, framför allt de senaste åren. Efter deras finalplats där de inte hamnade särskilt högt har de på tre av fyra försök antingen blivit jumbo eller nästjumbo i sin semi. Med anledning av det kan man inte säga något annat än att San Marino just nu är inne i en Formsvacka!

Uttagningsinformation

San Marinos nationella TV-bolag SMRTV valde att inte hålla i någon ny publik nationell uttagning som man hade gjort inför 2018 års tävling. Istället kom man att välja ut artist och bidrag genom ett internval.

 

Vem tävlade för San Marino 2019?

Ahmet Serhat Hacıpaşalıoğlu, mer känd som Serhat, föddes den 24:e oktober 1964 i Istanbul, Turkiet. Serhat en lång karriär bakom sig, bland annat grundade han år 1994 sitt produktionsbolag End Productions. Därefter slöt han ett avtal med TRT varpå bolaget blev producent av frågesporten Riziko!, den turkiska versionen av Jeopardy!. Serhat var även programledare för Riziko! och har sedan dess fått flera programledaruppdrag. Tre år senare, 1997, påbörjade han sin musikaliska karriär då han släppte en singel innehållande låtarna ”Rüya” och ”Ben Bir Daha”, som sedan år 2005 följdes upp med Total Disguise i duett med Viktor Lazlo. Det finns även en version i duett med Helena Paparizou.

Serhat har tävlat i Eurovision Song Contest för San Marino en gång tidigare. År 2016 med bidraget I Didn’t Know som slutade på en 12:e plats i semifinalen vilket inte räckte för att ta sig hela vägen till finalen. I år vill han få revansch med bidraget ”Say Na Na Na” som han gjort tillsammans med Mary Susan Applegate.

Så här såg musikvideon ut inför tävlingen:

 

Här nedan presenterar var och en av oss skribenter hur vi önskar att resultatet blir för årets bidrag från San Marino, samt hur vi personligen gissar att det verkliga resultatet blir. Utöver det bjuder vi på våra personliga topp 5-listor från alla de år som San Marino deltagit i Eurovision.

 

  


Personlig åsikt om årets akt:
Man kan ju inte annat än att älska Serhat och San Marino, som båda mycket väl vet om att de aldrig kommer att vinna Eurovision. Men de bjuder ju alltid på show, och de gör det bra! Detta är, med San marinesiska standarder, ett bra bidrag och jag tvivlar inte en sekund på att fansen i arenan kommer att dansa med när Serhat röjer på scenen. Retrobidrag av den här typen är så oerhört charmiga, men det behöver inte innebära att det funkar i resultaten sen…


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Tyvärr hyser jag inga större förväntningar på att detta skulle klara sig till finalen, men jag tror kanske att Serhat kan fixa sig en 11:e eller 12:e plats i semin. Detta är ändå charmigt, och Europa brukar kunna sticka med lite extra poäng till sådana bidrag. Hoppas det iallafall! Serhat är värd det!Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Senhit – ”Stand By” (2011)
 2. Miodio – ”Complice” (2008)
 3. Valentina Monetta – ”Maybe” (2014)
 4. Valentina Monetta – ”Crisalide (Vola)” (2013)
 5. Valentina Monetta – ”The Social Network Song” (2012)

 

 


Personlig åsikt om årets akt:
Bortsett från året då man debuterade har San Marino varit i särklass det sämsta landet i tävlingen rent musikmässigt. Det har varit rent ut sagt pinsamt och skämskudden har åkt fram varje gång deras bidrag ställt sig på scen. I år testar man ett beprövat kort i Serhat. För en gång skull kan jag inte låta bli att charmas av San Marinos bidrag faktiskt. Jag svängs med i rytmen och blir genuint glad. Och det är definitivt något positivt! Det är inte direkt en bra låt, men det är kul och ibland räcker det.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Jag är ledsen San Marino. Det är bara att packa väskorna redan på tisdag och åka hem. Ni är bara statister i denna tävling som vanligt.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Miodio – ”Complice” (2008)
 2. Senhit – ”Stand By” (2011)
 3. Valentina Monetta – ”Crisalide (Vola)” (2013)
 4. Valentina Monetta – ”Maybe” (2014)
 5. Serhat – ”I Didn’t Know” (2016)

 

 


Personlig åsikt om årets akt:
Efter många, många, många år kan jag äntligen lägga bort skämskudden när jag ser ett Eurovisionbidrag från San Marino! För en gångs skull bjuder San Marino på något som bara är glatt och trevligt och som man blir på bra humör av. Det här är landets bästa bidrag sedan år 2013 vilket är det enda bidrag som jag faktiskt uppskattat som San Marino skickat. Förvisso tyckte jag om Serhats förra låt med, men i övrigt har San Marino bara bjudit på smörja.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Det stora problemet för Serhat på plats i Tel Aviv är att göra ett snyggt nummer med bara han själv och max 5 dansare. Det blir svårare när man har fläskat på med 130 dansare i en snygg musikvideo. Men sätter han det live och numret blir lika glatt som videon så är jag beredd att tro att San Marino kan glida in i final och jag hoppas verkligen att de gör det. Sedan lär det nog floppa fullständigt lördagen den 18:e maj. Men det är en senare historia.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Valentina Monetta – ”Crisalide (Vola)” (2013)
 2. Serhat – ”I Didn’t Know” (2016)
 3. Miodio – ”Complice” (2008)
 4. Valentina Monetta – ”Maybe” (2014)
 5. Senit – ”Stand By” (2011)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Serhat fick år 2016 lite kultstatus med ”I Didn’t Know”, som vissa ville slänga i sopkorgen direkt medans andra kom att gilla den som en så kallad ”guilty pleasure”. Och därför undrar jag, när jag har den låten i bakhuvudet, om inte denna låt blir lite tam. Jag råkar ha hört några andra av Serhats dängor tidigare och då har det vart betydligt mycket mer fart. Det här blir trallvänligt men inte riktigt där för mig. Och stundtals fick jag en lite obehaglig känsla av att Serhats sångröst i vissa partier av låten påminde mig om Günther…


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Klart i vart fall är att San Marino kommer vara en bubblare till en finalplats. Låt oss inte glömma bort att Serhat ändå var betydligt närmare just den platsen jämfört med många andra tävlande just för San Marino. Sen var det i och för sig ganska mycket poäng upp från tolfte till tiondeplatsen 2016 så man ska nog inte dra för stora växlar av det. Går San Marino till final så är jag ganska säker på att de kan få sin bästa placering.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Miodio – ”Complice” (2008)
 2. Senhit – ”Stand By” (2011)
 3. Valentina Monetta & Jimmie Wilson – ”Spirit of the Night” (2017)
 4. Valentina Monetta – ”Crisalide (Vola)” (2013)
 5. Anita Simoncini & Michele Perniola – ”Chain of Lights” (2015)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Mina damer och herrar. Kungen av Eurovision har återvänt! Det stämmer bra det, Serhat är den enda sanna kungen av hela Eurovision Song Contest. 2016 så tävlade han med vad som jag anser var den bästa låten det året ”I didn’t know”. I år är han tillbaka med ett ännu starkare och ståtligare bidrag. ”Say Na Na Na” är en oerhört snyggt gjord låt med en tjusig musikvideo. Serhat framför den dessutom på ett oerhört charmigt sett. Jag älskar det här, det här skulle kunna vara det bästa som San Marino någonsin har skickat till tävlingen. Heja Serhat!


Landet har aldrig varit framgångsrikt i Eurovision-sammanhang. Men det tror jag kan komma att ändras i år. Jag tror nämligen att Serhat har goda chanser, inte bara att gå till final, utan även vinna hela tävlingen. Tänk efter, han är charming, har en unik röst och han är en skicklig artist. Dessutom har en stark och upplyftande låt. Bidraget kommer blåsa som en frisk fläkt i både semifinalen samt finalen. Om inte vinst så är jag övertygad om att San Marino får sin första topp 10 placering i år.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Valentina Monetta – ”Crisalide (Vola)” (2013)
 2. Miodo – ”Complice” (2008)
 3. Serhat – ”I Didn’t Know” (2016)
 4. Jessika feat. Jenifer Brening- ”Who We Are” (2018)
 5. Valentina Monetta – ”The Social Network Song” (2012)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Dags för den sista låten som ska kommenteras i den första semin och det är inte vem som helst. Den underhållande turkiska pratsjungaren Serhat är nämligen tillbaka i tävlingen för San Marinos räkning och han bjuder återigen på en färgsprakande show med en dansant och medryckande partylåt. Det är återigen en medryckande låt han bjuder oss på och man blir glad när man ser och hör detta. Serhat har en skön personlighet och är genuint trevlig och bjuder på sig själv. Jag fick möjligheten att träffa honom på Euroclub i Stockholm 2016 och bjuda han på en öl och dansa loss på dansgolvet tillsammans med honom. Det var ett härligt minne. San Marino har haft flera bottennapp i Eurovisionen och har endast kvalat in till finalen vid ett enda tillfälle på de nio försöken. Man brukar ofta hyra in sina representanter från hela Europa. Ofta brukar man även hyra in den tyska låtskrivarlegendaren Ralph Siegel, men han står inte bakom årets bidrag.Gissat resultat i tävlingen:

Det blev ingen finalplats för Serhat senast han deltog i ESC 2016 i Stockholm för San Marino. Låten är ju härlig och dansant och ett riktigt glädjepiller. Ska det gå bättre denna gången? Tveksamt. Jag tror inte att man tar sig vidare till final den här gången heller, men jag tror inte heller att man kommer helt i botten av Semi 1.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Valentina Monetta – ”Crisalide (Vola)” (2013)
 2. Serhat – ”I Didn’t Know” (2016)
 3. Valentina Monetta – ”The Social Network Song” (2012)
 4. Valentina Monetta & Jimmie Wilson – ”Spirit of the Night” (2017)
 5. Anita Simoncini & Michele Perniola – ”Chain of Lights” (2015)

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen