Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Belarus 2018

Inför ESC Belarus 2020 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Belarus’ artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2019. Belarus hade startnummer 8 av 17 i semifinal 1 och sedan startnummer 19 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Belarus’ tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2019. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Allmän fakta


Lukas analyserar formen

Belarus är ytterligare ett land som under nästan hela sin tid hamnat i periferin. Man har under sina femton försök gått till final fem gånger. Mycket problem med att kunna välja ut sina låtar har plågat dem i många år, men det lämnar jag därhän. Vad jag kan konstatera är att deras form hållit sig likadan de senaste åren jämfört med tidigare. Man hamnade i final 2017, missade 2018. Har inte mer att tillägga än att just nu-läget för Belarus pekar på ett mittemellan- eller ett varken-eller-läge!

Uttagningsinformation

För att välja ut sitt bidrag valde Belarus att anordna en nationell final. Redan den 1:a februari bekräftade tv-bolaget att 113 bidrag skickats in, 73 av dessa visades upp på en audition den 4:e februari, och av dessa fick 10 tävla i finalen. Länge var det oklart när finalen skulle äga rum, men till sist sändes den i alla fall den 7:e mars.

I år ströks tittarrösterna och istället fick en jury bestående av 7 medlemmar välja ut vinnaren.

 

Vem tävlade för Belarus 2019?

Zinaida Kupriyanovich (kallad ZENA) föddes den 17:e september 2002 i Minsk. Utöver sången så är hon också verksam som programledare samt skådespelerska. ZENA har synts till i Eurovisionsammanhang förut då hon var programledare finalen av Junior Eurovision Song Contest 2018. Hon har även försökt att få tävla för Belarus i Junior Eurovision Song Contest år 2015 samt 2016 men misslyckades då med att vinna den nationella finalen. Nu blir det istället stora Eurovision som gäller och det är noterbart att ZENA är årets yngsta tävlande. Vi noterar även att ZENA och ytterligare sju artister (varav några av de tävlande i Montenegros D mol-grupp) är födda på 2000-talet.

ZENA kommer att framföra låten ”Like It” i Tel Aviv, som hon har gjort själv med hjälp av Yulia Kireeva samt Viktor Drobysh.

Så här såg musikvideon ut inför tävlingen:

 

Här nedan presenterar var och en av oss skribenter hur vi önskar att resultatet blir för årets bidrag från Belarus, samt hur vi personligen gissar att det verkliga resultatet blir. Utöver det bjuder vi på våra personliga topp 5-listor från alla de år som Belarus deltagit i Eurovision.

 


Personlig åsikt om årets akt:
Detta verkar vara lite av Belarus’ version av Malou Prytz, vilket är intressant. Musikmässigt är det ren tuggummipop, kanske lite väl öststatsbetonad men fullt lyssningsbar. Det mest tilltalande är väl egentligen dock Zena själv, som ju trots allt är mycket ung men redan så duktig. Om det finns något minnesvärt med detta bidrag så är det ju i sådana fall henne, men i övrigt så finns det inte jättemycket att hänga i julgranen här. Mediokert, men helt okej.Gissat resultat i tävlingen:

Tufft att sia något om Belarus, för de har alltid möjligheten att gå till final även om låten egentligen inte håller måttet. Men även om det skulle bli final, vilket jag tror blir svårt, så är det i sådant fall en bottenplacering i finalen som väntar.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Dzmitry Kaldun – ”Work Your Magic” (2007)
 2. Petr Elfimov – ”Eyes That Never Lie” (2009)
 3. Ruslan Aljachno – ”Hasta La Vista” (2008)
 4. Teo – ”Cheesecake” (2014)
 5. Anastasija Vinnikava – ”I Love Belarus” (2011)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Denna musik är personligen något jag inte alls går igång på. Känns så enkelt och ihopklippt på fem minuter. Ingen baktanke bakom det alls. Men å andra sidan lever vi i ett samhälle där snabbkonsumtion är nummer ett och en lättsmält låt är kanske något Europa vill ha. För mig faller det bara bort och jag glömmer den lika fort som jag hör den. Fick lyssna på den flera gånger för att ens kunna ge den en rättvis bedömning. Och jag blev bara irriterad. Sen kollar man på artisten och det känns bara icke-sägande när ett barn försöker vara suggestivt. Hade varit bättre att bara spela på flick-banan som Malou Prytz gjorde i Melodifestivalen. Då hade den kanske fått en etta av mig.Gissat resultat i tävlingen:

Belarus har problem med att få till ett resultat i tävlingen oavsett vad de skickar. Kanske kan bli en finalplats med tanke på svagheten i semifinal ett. Men med just denna låt tror jag inte ens det hjälper. Tillbaka med vargarna!Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Dzmitry Kaldun – ”Work Your Magic” (2007)
 2. Teo – ”Cheesecake” (2014)
 3. Ivan – ”Help You Fly” (2016)
 4. Navi Band – ”Historyja Majho Žyccia” (2017)
 5. Pyotr Yelfimov – ”Eyes That Never Lie” (2009)

 


Personlig åsikt om årets akt:
I grunden tycker jag det här är en helt okej poplåt, men den har sina brister. För det första blir den rätt tjatig i längden eftersom det bara är ”Like it” som upprepas gång på gång i låten. Sedan har jag även en anmärkning på att sånginsatsen i den nationella finalen hade sina brister. Kan detta möjligen bero på det dåliga studioljudet? I så fall lär det säkert fixas till inför Tel Aviv men jag är rätt tveksam till om det kan hålla live. ”Yes you’re gonna Like it” – nej, det gör jag inte!Gissat resultat i tävlingen:

Jag tror inte Belarus har en chans att gå till final, för även om jag personligen anser att det är en svagare semifinal så finns det låtar som kommer ta mer fokus från dem. Framförallt från Cypern som har en låt i samma genre och som kommer att ta mycket uppmärksamhet (vare sig man vill eller inte). Så nej, jag tror Belarus även i år får se finalen från läktaren.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Dmitry Koldun – ”Work Your Magic” (2007)
 2. Naviband – ”Story Of My Life” (2017)
 3. Alyona Lanskaya – ”Solayoh” (2013)
 4. Teo – ”Cheesecake” (2014)
 5. 3+2 feat Robert Wells – ”Butterflies” (2010)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Åh du milde!

För två år sedan skickade Belarus Navi Band och även om en sjuttondeplats kanske inte var så lyckat på pappret var det en låt som ändå uppskattades av många. Sen skickade de Alekseev, missade finalen, och tappade i princip allt momentum de hade. Och nu då, vad ska man kalla det här? Det låter som om låten själv inte ens vet var den ska ta vägen. Ska detta vara en barnlåt? Eller flörtig pop som balanserar på gränsen till att bli för suggestiv? Det är som att den försöker vara båda grejerna samtidigt, men den misslyckas kapitalt med båda saker. Och så försöker de hamra i oss att det här ska vi tycka om? Huuu…Gissat resultat i tävlingen:

Det verkar inte som jag var ensam om att inte falla för låtens hook ”Yes, you’re gonna like it!”. För när jag kollade lite på hur låtarna står sig på Youtube var det här den låten som hade flest dislikes i förhållande till likes. Nu kan man ju givetvis inte rösta bort någon låt, utan bara rösta fram låtarna man vill ha vidare, men jag tror knappast att Belarus kommer klara sig något vidare överhuvudtaget. Det blir inte bättre av att Cypern tävlar inte bara i samma semi, utan även i samma semifinalhalva.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Pyotr Yelfimov – ”Eyes That Never Lie” (2009)
 2. Navi Band – ”Historyja Majho Žyccia” (2017)
 3. Ivan – ”Help You Fly” (2016)
 4. Aleksandra Kirsanova & Konstantin Drapezo – ”My Galileo” (2004)
 5. Litesound – ”We Are the Heroes” (2012)

 


Personlig åsikt om årets akt:
”Yes you gonna like it” sjunger Zena. Jo nog gillar jag vad jag hör. Även om det är en typisk snabbmatslåt med meningslös text så kan jag inte låta bli att tycka att det är en okej låt att lyssna på, även om den är något repetitiv. Frågan är ju dock vad Zena menar med det hon sjunger, även om texten är i stort sätt meningslös så har texten samt hennes scenspråk en tämligen suggestiv ton över sig. Kanske är det här en låt som en 20-åring och inte en 16-åring borde ha sjungit istället.


Historiskt sätt har det inte gått bra alls för landet, bortsett från 2007 då man knep en sjätteplats. Jag tror inte 2019 kommer att bli ett undantag. Belarus får nog tyvärr stanna i semifinalen då låten helt enkelt inte sticker ut.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Uzari & Maimuna – ”Time” (2015)
 2. Naviband – ”Historyja majho žyccia” (2017)
 3. Ivan – ”Help You Fly” (2016)
 4. Aleksandra and Konstantin – ”My Galileo” (2004)
 5. Dmitry Koldun – ”Work Your Magic” (2007)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Först blev jag överlycklig när den unga Zena med låten ”Like It” stod som vinnare i den belarusiska nationella finalen. Nu när det har gått en tid sedan dess har jag blivit väldigt rejält mättad av den repetitiva tuggummi-poplåten som i dagsläget känns som en helt okej låt som bara finns där i skuggan och tuggar på. Den är lite medryckande och skön, men inget extraordinärt. Zena är trots sin unga ålder väldigt självsäker på scenen och har attityd.Gissat resultat i tävlingen:

Nej, jag har svårt att se att Belarus ska ta sig till final med denna tuggummi-poplåten . Det blir ett semi-framträdande och sen blir det tack och hej, återigen.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Dmitry Koldun – ”Work Your Magic” (2007)
 2. Aleksandra and Konstantin – ”My Galileo” (2004)
 3. Angelica Agurbash – ”Love Me Tonight” (2005)
 4. Naviband – ”Story Of My Life” (2017)
 5. Alyona Lanskaya – ”Solayoh” (2013)

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen