Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Danmark 2018

Inför ESC Danmark 2020 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Danmarks artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2019. Danmark hade startnummer 7 av 18 i semifinal 2 och sedan startnummer 6 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Danmarks tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2019. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Allmän fakta


Lukas analyserar formen

Sedan Danmark vann senast 2013 har det gått upp och ner för dem. Även om man lyckades följa upp det med en 9:e plats som värdland hade man två år på raken där man missade finalen. Året efter lyckades man nå final men hamnade inte särskilt högt. I fjol var man tillbaks på topp 10-igen, mycket tack vare starkt tittarstöd. Att jag säger Formtopp här beror mycket p.g.a. det. Danmark kan bli ganska roliga framöver om de lyckas hålla fast i detta.

Uttagningsinformation

Dansk Melodi Grand Prix 2019 bestod av en enda finalkväll, som detta år hölls i arenan Jyske Bank Boxen i staden Herning lördagen den 23:e februari 2019 under ledning av duon Johannes Nymark & Kristian Gintberg. Från en nationell antagning valdes tio bidrag ut och sedan var det upp till en expertjury och publiken att rösta fram en vinnare.

Det kan noteras att finalen var uppdelad i två röstningsomgångar: först med tio bidrag som sedan blev tre som sedan blev en vinnare. Både jury och tv-tittarna fick tycka till i alla röstningsomgångar.

 

Vem tävlade för Danmark 2019?

Leonora Colmor Jepsen, eller endast Leonora som hon kallar sig som artist, föddes den 3:e oktober 1998 i Hellerup i Köpenhamn, Danmark.

Hon växte upp i Köpenhamn med närhet till musiken. Runt 15 års ålder började Leonora satsa på musiken på allvar, bland annat med att börja skriva egen musik men också att uppträda på kaféer och mindre konserter. Förutom musiken har Leonora även varit aktiv inom konståkning och så sent som 2016 tävlade hon och hennes bror Linus i de danska mästerskapen där de tog guldmedalj. Nu har dock Leonora lagt den karriären på hyllan och satsar på musiken istället.

Bidraget som Leonora tävlar med i Eurovision 2019 heter ”Love Is Forever”och är gjort av trion Lise Cabble, Melanie Wehbe och Emil Lei. Det kan nämnas att den förstnämnde låtskrivaren har en Eurovisionseger i bagaget så sent som 2013! Vad som också är lite kul med det danska bidraget är att Leonora sjunger på andra språk än bara engelska. Majoriteten är på engelska med små fraser på franska, danska och tyska förekommer. Anledningen sägs vara att sprida budskapet om att kärlek är för alla oavsett var man bor eller tror på.

Så här såg musikvideon ut inför tävlingen:

 

Här nedan presenterar var och en av oss skribenter hur vi önskar att resultatet blir för årets bidrag från Danmark, samt hur vi personligen gissar att det verkliga resultatet blir. Utöver det bjuder vi på våra personliga topp 5-listor från alla de år som Danmark deltagit i Eurovision.

 

    


Personlig åsikt om årets akt:
Detta är ett helt fantastiskt gulligt och oemotståndligt bidrag som är omöjligt att inte älska! Så harmlöst, så naivt men ändå så fantastiskt värmande. Underbart! Tyvärr är det totalt chanslöst i Tel Aviv, och jag klarar inte av att se framförandet live, efterom Leonora gjorde ett katastrofframträdande i den danska finalen. Ärligt talat såg det ut som att hon gjorde framförandet under pistolhot! Blir det samma sak i Tel Aviv är det kört… Men detta är och förblir ett av mina absoluta favoritbidrag i år, iallafall studioversionen av låten. Helt underbart!


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Återigen så bör jag konstatera att Leonora gjorde sämsta möjliga intryck live i den danska finalen, även om låten helt uppenbart var tillräckligt stark för att de danska tv-tittarna skulle vilja se förbi det. Dock är jag inte säker på att Europa är lika välvilliga till att göra det. Skulle Leonora göra en lika platt och nervös insats i semifinalen så hänger den danska finalbiljetten mycket löst. Tror dock att de kommer att träna henne mycket innan, så jag tror de grejar en finalplats i allafall, men kanske inte mycket bättre.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Rollo & King – Never Ever Let You Go” (2001)
 2. A Friend In London – New Tomorrow” (2011)
 3. Birthe Kjær – Vi maler byen rød” (1989)
 4. Tommy Seebach Band – Under stjernerne på himlen” (1993)
 5. Brixx – Video, Video” (1982)

 

  


Personlig åsikt om årets akt:
Det vilar en charm över den här låten. Och den är rätt härlig att lyssna på. Dessutom gillar jag Leonoras något rispiga röst. Det är rätt enkelt, trallvänligt och allt är snyggt paketerat och producerat. Däremot känns Leonora oerhört obekväm och stundtals rädd på scenen, vilket hon måste jobba bort tills det är dags för Eurovision. Hon kanske är självsäkerheten själv, men det är inte vad hon utstrålar. En annan sak som jag inte kan släppa är den oerhört klyschiga texten. Det är nästan så att jag tycker det blir för mycket med både klyschorna och att slänga in andra språk. Jag tror inte det är avsikten, men jag får känslan av att man bara försöker fiska röster. Det är inte den bekvämaste känslan.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Jag tror danskarna faller in i samma kategori som Rumänien – bidrag som svävar mellan final och eliminering. Det kan definitivt ta en plats i final. Men de har inte vikingar denna gången som kan plocka hem massa tittarröster.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. A Friend In London – New Tomorrow” (2011)
 2. Jakob Sveistrup – ”Talking to You” (2005)
 3. Rasmussen – ”Higher Ground” (2018)
 4. Emmelie de Forest – ”Only Teardrops” (2013)
 5. Olsen Brothers  – ”Fly on the Wings of Love” (2000)

 

 


Personlig åsikt om årets akt:

Danmark bjuder upp till en kärleksvisa i år, och med tanke på vilka kontraster det är till exempelvis Islands bidrag i första semifinalen så känns detta nästan befriande. Jag diggar med i denna visa och den blir bara bättre och bättre ju mer jag lyssnar på den. Den enda invändning jag har är att jag tycker att Leonora ser lite väl läskig ut när hon stirrar rätt in i kameran under stort sett hela framträdandet. Men å andra sidan så fångar hon ju då min uppmärksamhet.

Sedan vill jag också tillägga att det är kul att Danmark för en gångs skull bjuder upp till att sjunga på andra språk än engelska. Detta även om det bara blir några enstaka meningar/fraser.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Danmark har nog hyfsat goda chanser att nå final, men hur det kommer att gå i finalen tycker jag är väldigt svårt att tippa. Jag tror inte de blir toppen utan kanske snarare någonstans mitt i. Det är också möjligt att en sådan här låt glöms bort i mängden, särskilt om de skulle få ett allt för tidigt startnummer i finalen (känns som en låt som kan få startnummer 2-5 i en final). Det är därför jag sätter de som bubblare.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Olsen Brothers  – ”Fly on the Wings of Love” (2000)
 2. Rasmussen – ”Higher Ground” (2018)
 3. Jakob Sveistrup – ”Talking to You” (2005)
 4. Thomas Thordarsson – ”Shame on You” (2004)
 5. Emmelie de Forest – ”Only Teardrops” (2013)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Såklart Danmark ska skicka de där mysiga låtarna. Ytterligare en låt som delar mig en del. Å ena sidan är den här ändå finstämd och trallvänlig, men sen kan jag känna att det blir lite väl sött och klyschigt. Gillar givetvis andra delen när de växlar mellan språken, först franska, sen en rad på tyska, och så det härligaste, några rader på danska! Hipp hurra och armkrok! Det är nästan så jag tycker det blir lite synd att man inte löper hela linan ut och kör låten helt på danska. Nåja…Gissat resultat i tävlingen:

Det här känns som en typisk låt som lika gärna kan plocka en av de sista finalplatserna eller falla på målsnöret. Kan inte riktigt motivera varför egentligen. Men skulle den här gå vidare, och Island också gör det med sin hatlåt, då är jag övertygad om att de två låtarna kommer hamna bredvid varandra i startordningen. Det kommer de ansvariga för detta inte kunna motstå!Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Brixx – ”Video Video” (1982)
 2. Rasmussen – ”Higher Ground” (2018)
 3. Ulla Pia – ”Stop – Mens Legen Er Go'” (1966)
 4. Sidsel Ben Semmane – ”Twist of Love” (2006)
 5. Hot Eyes – ”Ka’ Du Se Hva’ Jeg Sa’?” (1988)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Helt klart årets mest sockersöta bidrag, jag är övertygad om att min mor kommer att älska det här… Fast det gör inget, jag tycker nämligen också om låten. Visst är det en bara klyschig kärlekslåt, men den är ändå småmysig på något sätt. Dessutom är det oerhört kul att danskarna äntligen väljer att sjunga på det egna språket! Även om det bara rör sig om fyra rader…


Nja, att ta sig till final borde vara fullt möjligt. Men hur vida det går där är svårt att säga. Möjligtvis att Danmark kan sluta lagom högt upp med rätt utgångsläge, men mitt tips är att de hamnar på den högra halvan av poängtavlan.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Rasmussen – ”Higher Ground” (2018)
 2. Kølig Kaj – ”Stemmen I Mitt Liv” (1997)
 3. Grethe & Jørgen Ingmann – ”Dansevise” (1963)
 4. Olsen Brothers – ”Fly On The Wings Of Love” (2000)
 5. Emmelie de Forest – ”Only Teardrops” (2013)

 


Personlig åsikt om årets akt:
En mysig och trivsam trallvänlig låt från danskarna i år med en gullig sångerska som besitter flera olika språkkunskaper då låten har både engelska, danska, franska och tyska i sig. Detta är långt ifrån lika bra som vikingen Rasmussen ifjol, men det är ett härligt bidrag som är både medryckande och glatt med ett positivt budskap om att kärleken är evig.Gissat resultat i tävlingen:

Danmark bör absolut kunna ta sig till final med detta. Det är tillräckligt starkt för att inte göra det. Däremot hyser jag inte så stora förhoppningar att de ska komma särskilt högt i finalen, om man nu tar sig dit. Men ett trevligt inslag hade det absolut varit och en värdig finallåt.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Tommy Seebach Band – ”Under Stjernerne på Himlen” (1993)
 2. Birthe Kjær – ”Vi maler byen rød” (1989)
 3. Olsen Brothers – ”Fly on the Wings of Love” (2000)
 4. Tommy Seebach & Debbie Cameron – ”Krøller eller ej” (1981)
 5. Hot Eyes – ”Sku’ du spørg’ fra no’en?” (1985)

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »