Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Tjeckien 2018

Inför ESC Tjeckien 2020 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Tjeckiens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2019. Tjeckien hade startnummer 6 av 17 i semifinal 1 och sedan startnummer 3 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Tjeckiens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2019. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Allmän fakta


Lukas analyserar formen

När Tjeckien kände på vattnet under sina första år i Eurovision var de verkligen under isen. Deras statistik i semifinalerna såg ut som följande: Jumbo, nästjumbo, jumbo med noll poäng. När de sedan kom tillbaks 2015 var de som ett helt nytt land. Man började ta sig till final två gånger nu, och nu senast lyckades man bli sexa till råga på allt. Tjeckien har lyckats nyttja kraften av applicerad kunskap och nu har det börjat bära frukt för dem. Därför pekar just nu-läget för Tjeckien på en Formtopp!

Uttagningsinformation

Tjeckien valde att för ett andra år använda sig av den internetbaserade uttagningen Eurovision Song CZ. I uttagningen tävlade totalt åtta bidrag, där en jurygrupp bestående av tio tidigare deltagare i Eurovision fick avgöra resultatet tillsammans med tittarröster. Tittarna, både de från Tjeckien samt utländska hade möjlighet att rösta genom Eurovisions officiella app.

Man höll alltså inte i någon livesänd final, utan alla bidrag hade fått spela in egna musikvideos som både juryn och tittarna fick agera utifrån. Det kan tilläggas att jurygrupperna hade svårt att välja favorit då de hade två bidrag på förstaplats medan tittarna sedan sänkte en av juryns favoriter till fjärde plats. Vinnaren blev dock juryns ena favorit.

 

Vem tävlade för Tjeckien 2019?

Indiepopgruppen Lake Malawi bildades år 2013. Gruppen består av Albert ČernýJeroným Šubrt och Antonín Hrabal. Černý bildade gruppen när hans tidigare band Charlie Straight gick skilda vägar. 2015 släppte de sin debutsingel We Are Making Love Again” och två år senare följde de upp denna med albumet Surrounded by Light.

I Tel Aviv kommer Lake Malawi att framföra bidraget ”Friend of a Friend”, som är gjort av Jan Steinsdoerfer, Maciej Mikolaj Trybulec samt Lake Malawis egen sångare Albert Černý.

Så här såg musikvideon ut inför tävlingen:

 

Här nedan presenterar var och en av oss skribenter hur vi önskar att resultatet blir för årets bidrag från Tjeckien, samt hur vi personligen gissar att det verkliga resultatet blir. Utöver det bjuder vi på våra personliga topp 5-listor från alla de år som Tjeckien deltagit i Eurovision.

 

  


Personlig åsikt om årets akt:
Det är tydligen 80-talet som dominerar musikstilen nu, iallafall i Tjeckien. Personligen så gillar jag det, i synnerhet när man lyckas få ett sound som både är modernt och retro samtidigt. På det sättet så är årets tjeckiska bidrag väldigt intressant och nyskapande. Dessutom har de lyckats göra en otroligt fiffig musikvideo, en av de mest nyskapande som jag sett på många år! Emellertid måste jag nog säga att bidraget är lite för tråkigt för att kunna slå särskilt högt. Det är mest bakgrundsmusik i mina öron, vilket gör att jag knappast ser detta som ett favoritbidrag.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Tjeckien har en lång tradition bakom sig av att aldrig lyckas speciellt bra. Hittills två finalplatser – och allra bäst gick det såklart ifjol med Mikolas Josef, då man ju lyckades nå topp-6. Men det var ett undantag, och jag tror dessvärre att årets bidrag inte alls kan komma upp i samma nivå som Mikolas. Tvärtom känns detta som en av flopparna i semin, om man inte lyckas med ett mycket spektakulärt scennummer.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Mikolas Josef – ”Lie to Me” (2018)
 2. Gabriela Gunčíková – ”I Stand” (2016)
 3. Kabát – ”Malá Dáma” (2007)
 4. Marta Jandová & Václav Noid Bárta – ”Hope Never Dies” (2015)
 5. Martina Bárta – ”My Turn” (2017)

 

  


Personlig åsikt om årets akt:
Jag tycker det är något intressant med detta bidrag. De försöker spela på förra årets framgång och det kanske inte är lika bra, men det är lättsmält och ganska behagligt att lyssna på. Om man hade kunnat beskriva en låt som ”mysig” så hade det passat här. Men i slutändan är den bara det och då hamnar den mest i bakgrunden. Men jag gillar enkelheten och det finns något charmigt med det. En extra poäng till en av de mest innovativa musikvideorna i Eurovision.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Jag tror denna låten kommer sväva där på gränsen mellan final och att bli hemskickade redan på tisdag. Svårtippat. Men jag tror ändå de kan knipa en finalplats i den allmänt svaga första semifinalen. Kan de få något kul på scen som inspireras av musikvideon kan det bli riktigt intressant.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Mikolas Josef – ”Lie to Me” (2018)
 2. Marta Jandová & Václav Noid Bárta – ”Hope Never Dies” (2015)
 3. Gabriela Gunčíková – ”I Stand” (2016)
 4. Kabát – ”Malá Dáma” (2007)
 5. Tereza Kerndlová – ”Have Some Fun” (2008)

 

 


Personlig åsikt om årets akt:

Till en början – tack Tjeckien för att ni INTE skickade rymdsushin till Tel Aviv. Jag hade inte orkat se ytterligare en ”Allan Ballan”-låt från er i Eurovision, dessutom för andra året på raken! Så tack för det.

Nu då till själva låten som tävlar. Varför har ni fortfarande kvar den i demostadiet? Hade ni inte tid att ordna till den efter att den vann omröstningen? Jag ska villigt erkänna att jag hade Lake Malawi som etta då men jag sa samtidigt att ”True colors” hade nog en större chans att lyckas i den här tävlingen, och att vinnarlåten nu behövdes fixas till en hel del. Men eftersom Lake Malawis låt fortfarande är kvar i samma stadium som den var då så sjunker låten för mig till att bli ett slags ofärdigt webbjokerbidrag som nu ska ställa sig på stora scenen. Och då vet vi ju alla hur det går! Synd på en ändå helt okej låt, men det kommer inte att funka.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Jag ska vara helt ärlig och säga att jag inte tror Tjeckien har en chans att ta sig till final. Men å andra sidan startfältet i första semifinalen är svagt och med lite hopp å skutt från sångaren Albert så kanske möjligheten finns. Men då ska inte de räkna med att komma så mycket högre än vad Gabriela Gunčíková gjorde i Stockholm 2016 (typ någonstans runt plats 20-26).Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Gabriela Gunčíková – ”I Stand” (2016)
 2. Marta Jandová & Václav Noid Bárta – ”Hope Never Dies” (2015)
 3. Tereza Kerndlová – ”Have Some Fun” (2008)
 4. Martina Bárta – ”My Turn” (2017)
 5. Kabát – ”Malá dáma” (2007)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Tjeckien har ju inte haft det så lätt som bekant, förutom ifjol då man lyckades få en sjätteplats. Då var det en låt som jag inte alls gillade, så det blev ganska tokigt där. I år känns det återigen som man hamnat i någon form av musikalisk återvändsgränd. Låten är som en sämre kopia av ”Somebody Wants” som tävlade i vår Melodifestival nu i vintras, fast med fler konstigheter. Bland annat en refräng där låttiteln bara går runt runt runt som en trasig LP-skiva, och när man inte trodde det kunde bli värre så klämmer de till med en random tjejröst, förmodligen inklippt, som inte sjunger, utan säger ”I’m only a friend”… herregud, hur tänkte man här? Vilken vurpa!Gissat resultat i tävlingen:

Innan semifinalstartfältet blev klart var jag övertygad om att Tjeckien skulle åka ut med huvudet före. Men nu är jag inte lika säker. De flesta tror att de kommer smyga sig till finalen ännu en gång, likt 2016. Men jag ser det lika sannolikt som att de kommer falla på mållinjen.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Gipsy.cz – ”Aven Romale” (2009)
 2. Kabát – ”Malá Dáma” (2007)
 3. Marta Jandová & Václav Noid Bárta – ”Hope Never Dies” (2015)
 4. Martina Bárta – ”My Turn” (2017)
 5. Gabriela Gunčíková – ”I Stand” (2016)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Tjeckien bjöd i år på en av de sämre nationella uttagningarna. Jag kommer knapp ens ihåg min favoritlåt från uttagningen… Vinnarlåten ”Friend Of A Friend” har dock vuxit för mig sedan i januari. Melodin är skön och texten är småkul. Undertecknad må vara i minoritet, men anser att det här är ett steg upp jämfört med fjolårets bidrag.


Historiskt sätt har det gått dåligt för Tjeckien, bortsett från förra året då man faktiskt kom på en respektabel sjätteplats. Nu i år tror jag helt klart att det finns chanser att ta sig till final, men lyckan lär nog sluta just där då jag misstänker att de kommer sluta klart lägre än 2018.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Marta Jandová & Václav Noid Bárta – ”Hope Never Dies” (2015)
 2. Gabriela Gunčíková – ”I Stand” (2016)
 3. Tereza Kerndlová – ”Have Some Fun” (2008)
 4. Martina Bárta – ”My Turn” (2017)
 5. Kabát – ”Malá Dáma” (2007)

 

  


Personlig åsikt om årets akt:
Tjeckien tog sin bästa placering ifjol när Mikolas Josef charmade Europa med sin låt ”Lie to me”. Man fortsätter på det moderna spåret och skickar samma slags musikaliska stil i form av gruppen Lake Malawi med låten ”Friend Of A Friend” som handlar om att bli Friendzonad, vilket innebär att få bli vän med någon som man sedan hoppas kunna bli ihop med. Detta är något som sångaren i gruppen verkar ha svårt att acceptera, då sångerskan i gruppen påtalar för honom att hon endast vill ha vänskapliga band. Man blir på gott humör av denna trallvänliga och dansanta låten som har lite 80-tals influenser. Det tilltalar mig, men den känns också lite b i produktionen. Som en låt hämtad från den svenska webbjokertävlingen som hölls för några år sedan. Något som stör mig en aning är den pålagda brittiska accenten från sångaren. I övrigt har jag inget att klaga på.Gissat resultat i tävlingen:

Jag tror att Tjeckien kommer fortsätta sin positiva trend och ta sig till final (för 3:e gången totalt sett) och väl där placera sig någonstans i mitten. Det kommer inte bli en lika hög placering som ifjol dock.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Mikolas Josef – ”Lie to Me” (2018)
 2. Tereza Kerndlová – ”Have Some Fun” (2008)
 3. Marta Jandová & Václav Noid Bárta – ”Hope Never Dies” (2015)
 4. Gabriela Gunčíková – ”I Stand” (2016)
 5. Kabát – ”Malá Dáma” (2007)

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen