Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Serbien 2018

Inför ESC Serbien 2020 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Serbiens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2019. Serbien hade startnummer 9 av 17 i semifinal 1 och sedan startnummer 23 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Serbiens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2019. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Allmän fakta


Lukas analyserar formen

Serbien har gjort riktigt bra ifrån sig under många av de åren de varit med, fram tills de åkte på sin första finalmiss 2013. Året därefter försvann man från tävlingen men 2015 var man tillbaks igen, och till skillnad från vissa andra länder som vart borta något år och kommit tillbaks så har Serbien inte riktigt hittat tillbaka. Man har förvisso tagit sina finalplatser men inte kommit särskilt högt. Så hur ser då läget ut för Serbien? Just nu kan man säga att det är ett mittemellan- eller ett varken-eller-läge!

Uttagningsinformation

Serbiens nationella TV-bolag RTS valde att för ett andra år fortsätta med uttagningen Beovizija, som för ärans skull utökades från en finalkväll till att även omfatta två semifinaler med totalt 24 tävlande (12 per semi). Utöver de ordinarie reglerna som etablerats i Eurovision så ombads samtliga tävlade i Beovizija att sjunga på det egna språket, även om vinnarbidraget innehåller två rader på engelska. I samtliga tre program hade juryn och tittarna delad makt att avgöra resultatet.

 

Vem tävlade för Serbien 2019?

Nevena Božović föddes den 15:e juni 1994 i Mitrovica, Serbien. Hon har tidigare tävlat i Junior Eurovision Song Contest 2007 med bidraget ”Piši mi” där hon slutade på en tredje plats. År 2013 tävlade hon i Eurovision Song Contest i Malmö tillsammans med gruppen Moje 3 där de framförde bidraget Ljubav je svuda. De slutade på en elfte plats i den första semifinalen vilket inte räckte för att kvalificera sig för finalen. Nu är hon tillbaka igen i tävlingen fast som soloartist.

Årets bidrag ”Kruna” har hon gjort själv tillsammans med Darko Dimitrov.

Så här såg musikvideon ut inför tävlingen:

 

Här nedan presenterar var och en av oss skribenter hur vi önskar att resultatet blir för årets bidrag från Serbien, samt hur vi personligen gissar att det verkliga resultatet blir. Utöver det bjuder vi på våra personliga topp 5-listor från alla de år som Serbien deltagit i Eurovision.

 

   


Personlig åsikt om årets akt:
Åh vad jag har väntat på något sånt här från Serbien!!! Jag är så oerhört nöjd med att man har hittat tillbaka till etniska ballader i snitt med ”Oro” (2008), för de är så underbart vackra. Jag älskar den här typen av låtar, men känner kanske att just ”Kruna” saknar den där pricken över i:et för att det ska bli en vinnarkandidat i min bok. Just nu är detta ”bara” en riktigt bra ballad, en av de bästa i årets tävling. Men det här vinner inga Eurovisions, även om jag nog kommer att njuta lite extra av den!Gissat resultat i tävlingen:

Serbien brukar lyckas ganska bra med den här typen av låtar, och jag tror nog att den kommer att ta sig till finalen ganska problemfritt. En svår fråga är emellertid om den kommer att hamna fågel, fisk eller mittemellan i finalen? Jag skulle tro att det blir för tuff konkurrens för att nå högt där, men det beror ju lite på scennumret också. Därför är det svårt att gissa utan att ha sett det live på Eurovisionscenen än, men troligen runt 8:e – 12:e plats?Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Jelena Tomašević feat. Bora Dugić – Oro (2008)
 2. Marija Šerifović – Molitva (2007)
 3. Sanja Ilić & Balkanika – Nova deca (2018)
 4. Milan Stanković – Ovo je Balkan (2010)
 5. Željko Joksimović – Nije ljubav stvar (2012)

 

 


Personlig åsikt om årets akt:
Men va? Får vi en Balkanballad år 2019? Jag plockade bort både mitt ursprung och förkärlek för denna typen av musik för att vara så objektiv som möjligt. Men det var svårt. Direkt fördes jag tillbaka till mästerverk som ”Lane Moje”, ”Lejla”, ”Molitva”, ”Nije Ljubav Stvar” och ”Adio”. Denna låt kommer inte ens i närheten av någon av dessa. Jag tycker genuint att denna är lite tråkig i sällskapet. Nevena är en duktig sångerska, men för mig som har lyssnat på denna typen av musik även utanför Eurovision är det bara en droppe i havet. Bortglömd och kommer knappast gå till historien som en mästerlig Balkanballad. Dessutom lyckades de andra stå på egna ben och nå framgång utan att behöva slänga in en rad på engelska. Det lämnar en bitter eftersmak i min mun.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Serbien har en märklig förmåga att ta sig till final och lär nog kunna göra det i år också. Men väl i finalen kan jag inte se den ta mer än en mittenplacering. Tyvärr är inte Europa lika såld på genren som i mitten på 00-talet.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Željko Joksimović – ”Nije ljubav stvar” (2012)
 2. Marija Šerifović – ”Molitva” (2007)
 3. Milan Stanković – ”Ovo je Balkan” (2010)
 4. Jelena Tomašević feat. Bora Dugić – Oro (2008)
 5. Nina Radojičić – ”Čaroban” (2011)

 

 


Personlig åsikt om årets akt:

Äntligen!!! Efter flera års frustration från min sida kommer Serbien med en bra låt till Eurovision – som jag har längtat!

Den här låten som Nevena Božović framför tycker jag är den första semifinalens bästa låt och också den vackraste låten i hela startfältet. Jag blir riktigt berörd av både låten och Nevenas framtoning och jag hoppas att de kommer att fixa till med ännu mer styrka och kraft till Tel Aviv så att detta blir en av vinnarkandidaterna. Just nu räcker det tillräckligt för mig för att ge full pott!


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Jag är väldigt förvånad att Serbien ligger och balanserar på oddsen att åka ut i denna semi. Jag hoppas och tror att de går vidare, framförallt skulle detta kunna bli en jurylåt. Jag gissar att Serbien med lite diaspora och jury kan ta sig till final, däremot finns risken att låten inte får den placering den faktiskt förtjänar i final. Men jag hoppas jag har fel där.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Željko Joksimović – ”Nije ljubav stvar” (2012)
 2. Marija Šerifović – ”Molitva” (2007)
 3. Sanja Vučić ZAA – ”Goodbye (Shelter)” (2016)
 4. Marko Kon & Milaan – ”Cipela” (2009)
 5. Milan Stanković – ”Ovo je Balkan” (2010)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Serbien går alltså tillbaka till Balkan-balladspåret i år, eller åtminstone är det här det närmsta man kommer till det. Mitt första intryck var att det här var en låt jag gillade ganska mycket, och Nevena passar bra till den låten. Man märker att hon redan har en hel del rutin. Gillar även att man kryddat i med lite tunga elgitarrer. Stundtals har låten däremot haft en tendens att falla ner i min ranking några gånger, plus att jag är tveksam till att de enstaka engelska textraderna verkligen tillför nånting, men eftersom jag varit så hård än så länge mot många låtar så känner jag att jag just här faktiskt ska väga upp det med positiv anda här. Det blir faktiskt på ett sätt gynnsamt för Serbien att de tävlar efter Vitryssland. För det känns då befriande, och därmed bättre än vad jag annars hade tyckt om det.Gissat resultat i tävlingen:

Förra året lyckades Serbien smyga sig in till finalens finrum trots att ingen trodde på dem. Jag tror mycket riktigt att samma sak kan hända i år igen. Även om det gått rätt tufft för Balkanballaderna på senare år så tror jag den här kan vinna på att den är mer aktuell än många andra. Så en finalplats känns inte helt avlägsen trots allt.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Marko Kon & Milaan – ”Cipela” (2009)
 2. Željko Joksimović – ”Nije Ljubav Stvar” (2012)
 3. Marija Šerifović – ”Molitva” (2007)
 4. Nina Radojičić – ”Čaroban” (2011)
 5. Sanja Ilić & Balkanika – ”Nova Deca” (2018)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Det här är det närmaste vi kommer en balkanballad i år. Men jag gillar ju balkanballader så det menar jag som någonting positivt. Problemet som jag ser det är att man måste få höra låten ett par gånger innan den sätter sig. Den är inte så spännande helt enkelt. Vi har hört det här förut.


Personligen vill jag se Serbien i final, men mitt tips är att den här kan komma att glömmas bort i mängden. Låten är dock inte helt impopulär hos fansen. Jag är för tillfället osäker på hur det kommer att gå för landet, vi får se när repetitionerna drar igång.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Željko Joksimović – ”Nije ljubav stvar” (2012)
 2. Sanja Ilić & Balkanika – ”Nova deca” (2018)
 3. Tijana Bogićević – ”In Too Deep” (2017)
 4. Jelena Tomašević feat. Bora Dugić – ”Oro” (2008)
 5. Marija Šerifović – ”Molitva” (2007)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Detta är det närmaste vi kommer en balkanballad i år. En dyster, överdramatisk och tråkig sådan dessvärre. Sångerskan sjunger förvisso väldigt bra, men det räcker inte när det inte finns någon tydlig refräng eller tryck som lyfter låten. Jag får ingen känsla alls och blir bara uttråkad när jag hör detta och med vetskapen om att Serbien hade kunnat skicka mycket bättre alternativ från sin nationella uttagning blir jag mest frustrerad och besviken på detta valet. Jag vill ha tillbaka fantastiska Željko Joksimović 🙁 Serbiens överlägset bästa artist.Gissat resultat i tävlingen:

Trots min negativa hållning så är jag övertygad att Serbien lyckas bra i årets Eurovision-tävlan. Min gissning är att den hamnar någonstans mellan plats 13-26 i finalen.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Željko Joksimović – ”Nije ljubav stvar” (2012)
 2. Marija Šerifović – ”Molitva” (2007)
 3. Milan Stanković – ”Ovo je Balkan” (2010)
 4. Marko Kon & Milaan – ”Cipela” (2009)
 5. Jelena Tomašević feat. Bora Dugić – ”Oro” (2008)

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen