INFÖR EUROVISION 2019. Det har blivit dags att presentera Tyskland, som i år representeras av duon S!sters med låten “Sister”. Tyskland är direktkvalificerad till finalen den 18:e maj, men har inte fått något startnummer än (det bestäms först under tävlingsveckan i maj).

I den här artikeln får ni först en bakgrund om landet, artisten och låten. Därefter följer panelens personliga omdömen och i år gissningar hur var och en tror – inför tävlingen börjar – att det kommer att gå resultatmässigt.

 

Innehåll

 

 

Tyskland hade under perioden 2015-2017 lika jobbigt som både Spanien och Storbritannien med två raka sistaplatser följt av en näst sista plats, detta efter att man hade en bättre trend åren innan. Ifjol däremot lyckades man bryta denna trend med att dundra iväg till en 4:e plats. Dock kan jag inte dra för stora växlar av den triumfen än, för det här är ett av länderna där jag velade som mest kring vad jag skulle säga att de hade för form. Helt enkelt pekar just nu-läget för Tyskland på ett mittemellan-/varken-eller-läge.

 

Övrig fakta

Tyskland debuterade år 1956 (som Västtyskland, först från år 1991 som ett enat Tyskland) och har till och med ifjol (2018) deltagit 62 gånger i Eurovisionen. Man innehar rekordet i att ha deltagit flest år i tävlingen och har bara missat ett år (1996) då man blev utslagen i den inofficiella semifinal som hölls inför finalen. Till dags dato har man två segrar med sig: 1982 med Nicole och 2010 med Lena. Mellan det och efter det har det gått både upp och ned med några medaljer, men efter den senaste segern har man istället fått kika sig mer i botten än i toppen.

Senaste representanten var Michael Schulte som tävlade med ” You Let Me Walk Alone”. Den gången blev det en 4:e plats i finalen.

 

Efter att ha gjort om hela uttagningen och fått hjälp av internationella musiktyckare hade tysk TV fått tillbaka självförtroendet, vilket gjorde att man körde på samma bana igen. Detta innebar att man lät talanger ansöka om att delta i tävlingen varpå en rekryterad panel med ca 100 personer samt en jury med musikexperter fick granska och rösta fram de kandidater som de tyckte var bäst. När sedan startfältet om 6 tävlande var bestämt gjordes en låtskrivarcamp där låtskrivare från olika hörn i världen bjöds in för att skriva låtar. Man gjorde även låtar på andra håll där varje artist sedan fick varsitt tävlingsbidrag. Inför presentationen togs ett wildcard in i form av duon S!sters som sattes ihop enbart för tävlingen.

I en nationell final framfördes sedan bidragen och sedan var det upp till Eurovisionjuryn, publikpanelen och tv-tittarna att gemensamt rösta fram en vinnare. Varje jury respektive tv-tittarna hade 33% makt vardera att bestämma resultatet.

 

Foto hämtat från Eurovision.tv

S!sters är en duo som sattes ihop inför Unser Lied für Tel Aviv som består utav Laurita Kästel (född den 29:e september 1992) och Carlotta Truman (född den 19:e oktober 1999) som kommer från Königsau respektive Hannover.

Carlotta gjorde sig känd redan som nioåring när hon gick till final i Das Supertalent (Vilket är tyska varianten av “Talang”). En turné i landet följde, tillsammans med ett framträdande i TV-programmet Our Show for Germany. Sedan 2011 har hon sjungit som solist, och 2014 gjorde hon ett försök i The Voice Kids där hon slutade på en andraplats. I oktober förra året började hon läsa en kurs inom populärmusik på musikhögskolan i Hannover.

Laurita hade en snarlik bana, då hon som tioåring vann Kiddy Contest som var arrangerat av ZDF samt slutade på en fjärdeplats när hon tävlade i Star Search. Efter att hon gick ur skolan började Laurita sätta igång med sin musikkarriär och började skriva sina egna låtar. Utöver detta har hon även medverkat som körsångerska under tyska The Voice, samt även körat bakom Lena Meyer-Landrut. Nu håller hon på att skriva fler låtar till sin debutplatta.

S!sters tävlar med en låt som passande nog heter “Sister” och den är skriven utav Laurell Barker, Marine Kaltenbacher. Tom Oehler och Thomas Stengaard.

 

Lyssna på Tysklands bidrag här nedanför:

 

 

Här nedan presenterar var och en av oss skribenter hur vi önskar att resultatet blir för årets bidrag från Tyskland, samt hur vi personligen gissar att det verkliga resultatet blir. Utöver det bjuder vi på våra personliga topp 5-listor från alla de år som Tyskland deltagit i Eurovision.

 

Förklaringar

Betygsättningar

Vår betygsättning går från noll till fem poäng, där noll är lika med sämst och fem är lika med bäst. Däremellan kan var och en ge 1, 2, 3 eller 4 poäng. Vi har strukit halvpoängen i år.

 

Gissat resultat

 • = bidraget kommer topp 10 i final.
 • = bidraget hamnar någonstans mellan ~plats 11-19.
 • = bidraget kommer i botten i finalen.

OBS! Alla bedömningar vi gör bygger på vad vi tycker & tror inför årets tävling äger rum. Vi kan komma att justera våra åsikter både nu inför men även till själva tävlingsveckan baserat på vad vi ser och hör då.

 

 

 


Personlig åsikt om årets akt:
Tyskarna fortsätter med sitt familjetema i tävlingen – förra året handlade bidraget om en pappa, och nu om en syster. Skillnaden mellan bidragen är dock rent kvalitetsmässig. Medan Michael Schulte framförde en enormt rörande och emotionell sång om sin pappa, så framför “Sisters” en ganska lättglömd låt utan någon egentlig hake. Man har inte lyckats bygga upp nått intressant här, tvärtom så verkar det som att man hoppas att budskapet ska räcka. Det gör det inte. Det här är en dålig “sequel” på förra årets bidrag. Tyvärr.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Jag sticker inte under stolen med att jag tror att Tyskland kan ta en ny sistaplats med det här. Jag kan inte se någonting som kan rädda bidraget – vare sig scenshower eller nakenchocker. Det bästa är nog att ta smällen och satsa på något annat tema inför nästa år.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Joy Fleming – Ein Lied kann eine Brücke sein” (1975)
 2. Dschinghis Khan – Dschinghis Khan” (1979)
 3. Sürpriz – Reise Nach Jerusalem” (1999)
 4. Katja Ebstein – Wunder Gibt Es Immer Wieder” (1970)
 5. Roger Cicero – Frauen Regiern Die Welt” (2007)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Det finns alltid någon låt i varje tävling där man kan sätta på den och inte ha någon aning om vem det är som framför den. Det summerar Tyskland för mig i år. Definitivt det bidraget som är lättast att glömma bort. Om man bortser när de båda sångerskorna skriker ordet “SISTER” på varandra gång på gång. Det är rätt irriterande.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Tyskland kommer definitivt slåss om sistaplatsen i år. Jag ser varken hur jury eller tittare kan ta till sig detta bidrag i ett startfält av 26. Den glöms helt enkelt bort och lämnar inget avtryck överhuvudtaget.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Dschinghis Khan – “Dschinghis Khan” (1979)
 2. Roger Cicero – “Frauen regieren die Welt” (2007)
 3. Max Mutzke – “Can’t Wait until Tonight” (2004)
 4. Sürpriz – Reise nach Jerusalem – Kudüs’e seyahat (1999)
 5. Alex Swings, Oscar Sings! – “Miss Kiss Kiss Bang” (2009)

 

 


Personlig åsikt om årets akt:
Först vill jag säga att jag inte håller med mina panelkollegor som är negativa här om att den här låten och att det här framträdandet är dåligt. Däremot kan jag hålla med om att det är knappast någon kioskvältare som Tyskland bjuder på i år och det finns vissa brister i låten. Men om S!sters övar tillräckligt så kommer nog detta ändå hålla hyfsat bra. Jag ska säga det att jag har börjat uppskatta låten mer mot slutet av denna inför-period så därför landar jag på ett medelbetyg för låten.


 


Gissat resultat i tävlingen:

Jag tror Tyskland kan hamna någonstans mittemellan toppen och botten med detta bidrag. Att det kommer sist tror jag inte, snarare kanske blir det runt plats 15-20.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Michael Schulte – “You Let Me Walk Alone” (2018)
 2. Lou – “Let’s Get Happy” (2003)
 3. Roman Lob – “Standing Still” (2012)
 4. Cascada – “Glorious” (2013)
 5. Roger Cicero – “Frauen regier’n die Welt” (2007)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Det här är en låt som jag har en hel del delade åsikter kring. Det är en fin ballad med ett bra ljudlandskap och jag uppskattar låtens tema, vars budskap går att relatera till på olika sätt (det kan t ex handla om syskonrivalitet, åtminstone tolkar jag det så). Däremot märks det att det här är två artister som inte har sjungit ihop tidigare. Deras röster är inte i harmoni och det känns återigen som att det är två solister som ska sjunga över varandra. Så för att summera det – Rätt koncept, fel personer.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Jag har en känsla av att det kommer gå ganska dåligt för Tyskland i år. De har fått en ganska dålig buzz nästan direkt när det blev klart vilken låt de skulle tävla med. Och i och med att det ändå har dykt upp många andra ballader med samma tema så kan denna drunkna i konkurrensen. Dessutom har jag pratat med några fans från just Tyskland, som uttryckt enorm besvikelse över denna låt. Snacket går alltså att de inte känner att det här är deras representant. Och har man inte stödet hemifrån i ryggen så blir det svårt.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Michael Schulte – “You Let Me Walk Alone” (2018)
 2. Dschinghis Khan – “Dschinghis Khan” (1979)
 3. Lena Meyer-Landrut – “Taken by a Stranger” (2011)
 4. Münchener Freiheit – “Viel Zu Weit” (1993)
 5. Guildo Horn – “Guildo Hat Euch Lieb!” (1998)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Som språkfascist blev jag ju inte lite besviken när det visade att tyskarna valt att inte ta med en enda låt på det egna på språket. Lite fånigt med tanke på att till och med Estland hade en tyskspråkig låt med i sin uttagning, nämligen Wo Sind Die Katzen. På tal om katter så tycker jag de båda systrarna (eller de är ju egentligen inte systrar) låter som två arga katter som står och skriker på varandra. Nej vilket bottennapp.


Skulle inte bli förvånad om tyskarna återigen får finna sig på sistaplatsen efter förra årets framgångar. Årets bidrag är knappast en fanfavorit. Dessutom ligger de långt ner på oddslistorna. Visserligen hade landet en svag nationell final, men även i det här fallet är det ett mysterium hur den här låten kunde vinna…Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Lena Valaitis – Johnny Blue (1981)
 2. Mekado – Wir geben ‘ne Party (1994)
 3. Sürpriz – Reise nach Jerusalem – Kudüs’e seyahat (1999)
 4. Guildo Horn – Guildo hat Euch lieb! (1998)
 5. Elaiza – “Is It Right?” (2014)

 


Personlig åsikt om årets akt:
En eftertänksam låt i lugnt tempo om systerskap. Personligen tycker jag att tyskarna tävlar med en svag låt i år. Den känns inte särskilt spännande och upplyftande.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Det blev en fin 4:e placering ifjol. Fortsätter den positiva trenden i år? Det tror jag knappast. Tyskland blir inte mycket till motstånd. Jag räknar med att de aspirerar på bottenplaceringarna och det är en välförtjänt placering enligt mig. Räkna med att det blir ett uttrycksfullt och känslosamt scennummer som denna duo kommer bjuda på.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Michelle – “Wer Liebe lebt” (2001)
 2. Dschinghis Khan – “Dschinghis Khan” (1979)
 3. Texas Lightning – “No No Never” (2006)
 4. Corinna May – “I Can’t Live Without Music” (2002)
 5. Wind – “Lass die Sonne in dein Herz” (1987)

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Mello 2020

Nationella 2020

Uttagningskalender

Eurovision 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen