Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Tyskland 2018

Inför ESC Tyskland 2020 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Tysklands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2019. Tyskland var direktkvalificerad till finalen där de hade startnummer 4 av 26.

Först ger vi en faktaöverblick om Tysklands tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2019. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Allmän fakta


Lukas analyserar formen

Tyskland hade under perioden 2015-2017 lika jobbigt som både Spanien och Storbritannien med två raka sistaplatser följt av en näst sista plats, detta efter att man hade en bättre trend åren innan. Ifjol däremot lyckades man bryta denna trend med att dundra iväg till en 4:e plats. Dock kan jag inte dra för stora växlar av den triumfen än, för det här är ett av länderna där jag velade som mest kring vad jag skulle säga att de hade för form. Helt enkelt pekar just nu-läget för Tyskland på ett mittemellan-/varken-eller-läge.

Uttagningsinformation

Uttagningen började med att tysk TV sökte artister via en intern talangjakt, där sedan en större publikpanel och en expertjury fick välja ut topp 6. Dessa fick sedan delta vid en låtskrivarcamp för att hitta lämpliga bidrag, men det fanns också möjlighet att hämta låtar från annat håll. Inför finalen bjöds ytterligare en akt in, duon S!sters.

I den avgörande nationella finalen var det upp till en Eurovision-jury, publikpanelen och tv-tittarna att gemensamt rösta fram en vinnare. Varje jury respektive tv-tittarna hade 33% makt vardera att bestämma resultatet.

 

Vem tävlade för Tyskland 2019?

S!sters är en duo som består utav Laurita Kästel (född den 29:e september 1992) och Carlotta Truman (född den 19:e oktober 1999). De kommer från Königsau respektive Hannover, och sattes ihop som duo inför Unser Lied für Tel Aviv.

Carlotta gjorde sig känd redan som nioåring när hon gick till final i Das Supertalent (Vilket är tyska varianten av ”Talang”). En turné i landet följde, tillsammans med ett framträdande i TV-programmet Our Show for Germany. Sedan 2011 har hon sjungit som solist, och 2014 gjorde hon ett försök i The Voice Kids där hon slutade på en andraplats. I oktober förra året började hon läsa en kurs inom populärmusik på musikhögskolan i Hannover.

Laurita hade en snarlik bana, då hon som tioåring vann Kiddy Contest som var arrangerat av ZDF samt slutade på en fjärdeplats när hon tävlade i Star Search. Efter att hon gick ur skolan började Laurita sätta igång med sin musikkarriär och började skriva sina egna låtar. Utöver detta har hon även medverkat som körsångerska under tyska The Voice, samt även körat bakom Lena Meyer-Landrut. Nu håller hon på att skriva fler låtar till sin debutplatta.

S!sters tävlar med en låt som passande nog heter ”Sister” och den är skriven utav Laurell Barker, Marine Kaltenbacher, Tom Oehler och Thomas Stengaard.

Så här såg musikvideon ut inför tävlingen:

 

Här nedan presenterar var och en av oss skribenter hur vi önskar att resultatet blir för årets bidrag från Tyskland, samt hur vi personligen gissar att det verkliga resultatet blir. Utöver det bjuder vi på våra personliga topp 5-listor från alla de år som Tyskland deltagit i Eurovision.

 

 


Personlig åsikt om årets akt:
Tyskarna fortsätter med sitt familjetema i tävlingen – förra året handlade bidraget om en pappa, och nu om en syster. Skillnaden mellan bidragen är dock rent kvalitetsmässig. Medan Michael Schulte framförde en enormt rörande och emotionell sång om sin pappa, så framför ”Sisters” en ganska lättglömd låt utan någon egentlig hake. Man har inte lyckats bygga upp nått intressant här, tvärtom så verkar det som att man hoppas att budskapet ska räcka. Det gör det inte. Det här är en dålig ”sequel” på förra årets bidrag. Tyvärr.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Jag sticker inte under stolen med att jag tror att Tyskland kan ta en ny sistaplats med det här. Jag kan inte se någonting som kan rädda bidraget – vare sig scenshower eller nakenchocker. Det bästa är nog att ta smällen och satsa på något annat tema inför nästa år.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Joy Fleming – Ein Lied kann eine Brücke sein” (1975)
 2. Dschinghis Khan – Dschinghis Khan” (1979)
 3. Sürpriz – Reise Nach Jerusalem” (1999)
 4. Katja Ebstein – Wunder Gibt Es Immer Wieder” (1970)
 5. Roger Cicero – Frauen Regiern Die Welt” (2007)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Det finns alltid någon låt i varje tävling där man kan sätta på den och inte ha någon aning om vem det är som framför den. Det summerar Tyskland för mig i år. Definitivt det bidraget som är lättast att glömma bort. Om man bortser när de båda sångerskorna skriker ordet ”SISTER” på varandra gång på gång. Det är rätt irriterande.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Tyskland kommer definitivt slåss om sistaplatsen i år. Jag ser varken hur jury eller tittare kan ta till sig detta bidrag i ett startfält av 26. Den glöms helt enkelt bort och lämnar inget avtryck överhuvudtaget.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Dschinghis Khan – ”Dschinghis Khan” (1979)
 2. Roger Cicero – ”Frauen regieren die Welt” (2007)
 3. Max Mutzke – ”Can’t Wait until Tonight” (2004)
 4. Sürpriz – Reise nach Jerusalem – Kudüs’e seyahat (1999)
 5. Alex Swings, Oscar Sings! – ”Miss Kiss Kiss Bang” (2009)

 

 


Personlig åsikt om årets akt:
Först vill jag säga att jag inte håller med mina panelkollegor som är negativa här om att den här låten och att det här framträdandet är dåligt. Däremot kan jag hålla med om att det är knappast någon kioskvältare som Tyskland bjuder på i år och det finns vissa brister i låten. Men om S!sters övar tillräckligt så kommer nog detta ändå hålla hyfsat bra. Jag ska säga det att jag har börjat uppskatta låten mer mot slutet av denna inför-period så därför landar jag på ett medelbetyg för låten.


 


Gissat resultat i tävlingen:

Jag tror Tyskland kan hamna någonstans mittemellan toppen och botten med detta bidrag. Att det kommer sist tror jag inte, snarare kanske blir det runt plats 15-20.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Michael Schulte – ”You Let Me Walk Alone” (2018)
 2. Lou – ”Let’s Get Happy” (2003)
 3. Roman Lob – ”Standing Still” (2012)
 4. Cascada – ”Glorious” (2013)
 5. Roger Cicero – ”Frauen regier’n die Welt” (2007)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Det här är en låt som jag har en hel del delade åsikter kring. Det är en fin ballad med ett bra ljudlandskap och jag uppskattar låtens tema, vars budskap går att relatera till på olika sätt (det kan t ex handla om syskonrivalitet, åtminstone tolkar jag det så). Däremot märks det att det här är två artister som inte har sjungit ihop tidigare. Deras röster är inte i harmoni och det känns återigen som att det är två solister som ska sjunga över varandra. Så för att summera det – Rätt koncept, fel personer.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Jag har en känsla av att det kommer gå ganska dåligt för Tyskland i år. De har fått en ganska dålig buzz nästan direkt när det blev klart vilken låt de skulle tävla med. Och i och med att det ändå har dykt upp många andra ballader med samma tema så kan denna drunkna i konkurrensen. Dessutom har jag pratat med några fans från just Tyskland, som uttryckt enorm besvikelse över denna låt. Snacket går alltså att de inte känner att det här är deras representant. Och har man inte stödet hemifrån i ryggen så blir det svårt.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Michael Schulte – ”You Let Me Walk Alone” (2018)
 2. Dschinghis Khan – ”Dschinghis Khan” (1979)
 3. Lena Meyer-Landrut – ”Taken by a Stranger” (2011)
 4. Münchener Freiheit – ”Viel Zu Weit” (1993)
 5. Guildo Horn – ”Guildo Hat Euch Lieb!” (1998)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Som språkfascist blev jag ju inte lite besviken när det visade att tyskarna valt att inte ta med en enda låt på det egna på språket. Lite fånigt med tanke på att till och med Estland hade en tyskspråkig låt med i sin uttagning, nämligen Wo Sind Die Katzen. På tal om katter så tycker jag de båda systrarna (eller de är ju egentligen inte systrar) låter som två arga katter som står och skriker på varandra. Nej vilket bottennapp.


Skulle inte bli förvånad om tyskarna återigen får finna sig på sistaplatsen efter förra årets framgångar. Årets bidrag är knappast en fanfavorit. Dessutom ligger de långt ner på oddslistorna. Visserligen hade landet en svag nationell final, men även i det här fallet är det ett mysterium hur den här låten kunde vinna…Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Lena Valaitis – Johnny Blue (1981)
 2. Mekado – Wir geben ’ne Party (1994)
 3. Sürpriz – Reise nach Jerusalem – Kudüs’e seyahat (1999)
 4. Guildo Horn – Guildo hat Euch lieb! (1998)
 5. Elaiza – ”Is It Right?” (2014)

 


Personlig åsikt om årets akt:
En eftertänksam låt i lugnt tempo om systerskap. Personligen tycker jag att tyskarna tävlar med en svag låt i år. Den känns inte särskilt spännande och upplyftande.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Det blev en fin 4:e placering ifjol. Fortsätter den positiva trenden i år? Det tror jag knappast. Tyskland blir inte mycket till motstånd. Jag räknar med att de aspirerar på bottenplaceringarna och det är en välförtjänt placering enligt mig. Räkna med att det blir ett uttrycksfullt och känslosamt scennummer som denna duo kommer bjuda på.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Michelle – ”Wer Liebe lebt” (2001)
 2. Dschinghis Khan – ”Dschinghis Khan” (1979)
 3. Texas Lightning – ”No No Never” (2006)
 4. Corinna May – ”I Can’t Live Without Music” (2002)
 5. Wind – ”Lass die Sonne in dein Herz” (1987)

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen