TYSKLANDS UTTAGNING. Inför Eurovision 2016 valde det tyska TV-bolaget NDR ut Tysklands artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Unser Lied für Stockholm. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Under hösten 2015 kom tyska TV-bolaget NDR med nyheten att de redan hade valt ut Tysklands artist till Eurovision 2016. Deras val hade blivit artisten Xavier Naidoo, en artist som även uttryckt sig kritiskt i känsliga samhällsfrågor. Eftersom det blev skarp kritik drogs artistvalet tillbaka och en vanlig uttagning med flera tävlingsbidrag och artister genomfördes.

Upplägget för finalen kändes igen från de senaste två årens tyska finaler, dvs. att finalen avgjordes i flera omgångar. Däremot tillkom inget wildcard från en klubbkonsert och dessutom tävlade var och ett av de tio utvalda artisterna med varsitt tävlingsbidrag.

 

Ralph Siegel tillbaka i Tyskland

Efter att ha provat lyckan i San Marino fyra år i rad med mycket dåliga (och ofta utskällda) resultat så återvände nu Ralph Siegel till sitt hemland Tyskland där han tillsammans med John O’Flynn gjort låten ”Under the Sun We Are One” som artisten Laura Pinski framförde.

Ralph Siegel innehar för övrigt rekordet i flest tävlingsbidrag i Eurovision, inte mindre än 24 låtar har det blivit genom åren! Förutom Tyskland och San Marino har han även skrivit för Luxemburg och Schweiz.

 

Eurovision-resultat 2016

Vinnare i Tysklands uttagning blev sångerskan Jamie-Lee med bidraget ”Ghost”, som Thomas Burchia, Anna Leyne pch Conrad Hensel stod bakom på upphovssidan.

Eftersom Tyskland tillhör de direktkvalificerade länderna slapp de kvala via Eurovisions semifinaler och var därmed klara för finalen. Där hamnade bidraget på 26:e plats (av 26 länder) med 11 poäng. Det var för övrigt andra året på raken som Tyskland kom på sista plats i Eurovisions final.

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2016-02-25

 • Programledare:
 • Barbara Schöneberger

 • Plats:
 • Köln-Mülheim Studios, Köln

 • Röstningsprocess:
 • 100% tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Ella Endlich – Adrenalin
 2. Joco – Full Moon
 3. Gregorian – Masters of Chant
 4. Woods of Birnam – Lift Me Up (From The Underground)
 5. Luxuslärm – Solange Liebe in mir wohnt
 6. Keøma – Protected
 7. Avantasia – Mystery of a Blood Red Rose
 8. Alex Diehl – Nur ein Lied
 9. Jamie-Lee Kriewitz – Ghost
 10. Laura Pinski – Under the Sun We Are One

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Jamie-Lee Kriewitz – ”Ghost”
 2. Laura Pinski – ”Under the Sun We Are One”
 3. Avantasia – ”Mystery of a Blood Red Rose”
 4. Gregorian – ”Masters of Chant”
 5. Woods of Birnam – ”Lift Me Up (From the Underground)”

Kommentar: Tyskarna verkar verkligen ha något på gång, även om det är mycket här som kan sorteras i kategorin ”annorlunda”. Man ska inte klaga på bredden här heller, för detta innehåller allt från gregoriansk musik till schlager och metal. Men oddsfavoriten, Jamie-Lee Kriewitz, råkar också vara min favorit i startfältet. Låten ”Ghost” ger mig Euphoria-vibbar, och påminner om ”Umbrella” – väldigt Rihanna-skt. Älskar låten, älskar henne, hon påminner mycket om Lena Meyer Landrut. Efter henne är det det gammalschlager som gäller. När jag först såg att Ralph Siegel var tillbaka himlade jag med ögonen, men efter att ha hört ”Under the Sun We Are One” blev jag kär. Detta är det bästa den gubben har gjort de senaste 30 åren! Visst är detta alltjämt gammalschlager och det luktar rejält mycket Siegel om det, men jösses vad bra och uppdaterat det låter! Kanon att vi får höra nått sådant igen! Sen är jag kluven vad gäller Gregorian och Avantasia. Gregoriansk musik i ESC? Va i sjutton!? Men det funkar säkert och det sticker ju garanterat ut. Dessutom gillar jag gregoriansk musik (det måste bo en liten munk i mig). Även metal är jag svag för och Avantasia slår an på rätt strängar hos mig. Men emellan dessa två bidrag blir det dött lopp. I övrigt är det ett snyggt välproducerat utbud men det blir allt tråkigare ju längre ned på min lista man kommer tycker jag.


      


 1. Gregorian – ”Masters of Chant”
 2. Avantasia – ”Mystery of a Blood Red Rose”
 3. Ella Endlich – ”Adrenalin”
 4. Laura Pinski – ”Under the Sun We Are One”
 5. Luxuslärm – ”Solange Liebe in mir wohnt”

Kommentar: Jag har inte hunnit lyssna in mig så mycket, så det kan hända att min topplista kommer se helt annorlunda ut efter finalen. Men här ovan har ni min topplista på förhand efter bara några få lyssningar. Oftast brukar ju liveframträdandena ändra uppfattning rejält om vissa bidrag. Gregorian håller jag stenhårt på. De är en världskänd covergrupp lett av Frank Peterson, som spelar Gregoriansk sång-inspirerade versioner av moderna låtar.Det skulle annars vara häftigt om Tyskland valde Avantasia med sin 80-talsretro-rocklåt.

 

 

Resultat


Det blir sångerskan Jamie-Lee Kriewitz med låten ”Ghost” som blir Tysklands nästa representant i tävlingen, vilket stod klart i den tyska finalen som hölls den 25:e februari. Så här såg hennes framträdande ut i finalen:

 

Hela resultatet

Finalen avgjordes genom två omgångar där tittarna hade makten i bägge omgångarna. Efter att alla bidragen hade framförts röstades tre bidrag fram till en andra omgång, och därefter korades vinnaren. Till skillnad från ifjol blev det denna gång inget rabalder med vinnare som gav bort segern efteråt, vilket innebär att det blir Jamie-Lee som får tävla för Tyskland i Stockholm. Hon slipper dessutom kvalet i semifinalerna eftersom Tyskland tillhör ”Big Five”-gänget.

Nedan presenterar vi resultatet i sin helhet.

 

Avgörande omgången:

 1. Jamie-Lee Kriewitz – Ghost” (44,5% av rösterna)
 2. Alex Diehl – Nur ein Lied” (33,9% av rösterna)
 3. Avantasia – Mystery Of A Blood Red Rose” (21,6% av rösterna)

 

Utslagna bidrag efter första omgången (i resultatordning 4:e till 10:e plats):

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


 


Självklart väldigt nöjd med att Jamie-Lee blev vald att åka till Stockholm, hon känns helt klart som det bästa de kunde skicka. Framförandet var magiskt och lite Heroes-inspirerat, men kan behöva förbättras, speciellt emot slutet av låten då den blir lite repetitiv. Men jag tror faktiskt detta kommer att få samma effekt som Lettlands låt ifjol, och jag tvivlar inte en sekund på en topp-5 placering för Tyskland. Detta är snyggt, bra och annorlunda. Det är så man kommer högt i ESC.


    


Ett väldigt udda bidrag från Tyskland i år. Det känns lite som ett Junior Eurovision-bidrag. Men hon sjunger bra och låten är helt OK, låter lite som Zara Larsson i röst. Tycker idag att låten sticker ut i startfältet som hittills är valt i årets ESC men det känns inte som min vinnare i maj.


  


Jag är missnöjd med vinnarbidraget som tyskarna valde fram. Det är absolut ingen dålig låt eller sångerska, men mina storfavoriter var helt klart Gregorian feat Narcis som var helt magiska med sin ”Masters Of Chant”. De hade varit ett klockrent val att skicka till ESC. Något annorlunda och bra som sticker ut. Vilken tur att man fick nys om att Gregorian skulle ha en Sverige-spelning redan två dagar efter den nationella finalen i Linköping, så jag bokade biljett direkt efter finalen och fick chansen att se de live och b.la njuta av deras bidrag till Eurovision än en gång. Det var värt varenda krona. Vilken show de bjöd på. Efteråt fick jag träffa gruppen samt Narcis och utbyta några ord med de samtliga. Vilken mäktig upplevelse. Förövrigt gick jag igång på Meat-Loaf-kopierna i Avantasia med deras ”Mystery Of A Blood Red Rose” samt Ella Endlich med popschlagerlåten ”Adrenalin”.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera