Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Grekland 2018

Inför ESC Grekland 2020 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Greklands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2019. Grekland hade startnummer 16 av 17 i semifinal 1 och sedan startnummer 13 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Greklands tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2019. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Allmän fakta


Lukas analyserar formen

Under 2000-talet och en bit in på 10-talet var Grekland i toppform, då man inte missade en final, tog sin första (och hittills enda) seger, och varit bofasta i topp 10. Men sedan 2014 har man verkligen tappat greppet. Från och med det året har man varvat med att antingen gå till final för att sen krascha, eller till och med missa finalen. Ifjol (2018) hände detta för andra gången.
Det är således väldigt tydligt att just nu-läget för Grekland bara pekar på en Formsvacka!

Uttagningsinformation

Grekland valde även detta året att välja ut sin artist och sitt tävlingsbidrag internt. En jury fick i uppdrag att välja ut artisten som sedan presenterades den 14:e februari.

Låten presenterades vid ett senare tillfälle, den 6:e mars.

 

Vem tävlade för Grekland 2019?

Katerine Duska, föddes den 6:e november 1989 i Montreal, Kanada. Hon bor numera i den grekiska huvudstaden Aten. År 2016 släppte hon sitt första musikalbum kallat Embodiment, som innehöll låtar som One In A Million och “Won’t Leave. Ifjol (2018) släppte hon även singeln “Fire Away som blev en officiell kampanjlåt i kanadensisk TV. Ifjol framträdde Katerine även på en konsert tillsammans med den svenska artisten Albin Lee Meldau och hon har även framträtt med många andra kända ansikten som Tom Baxter, Yasmine Hamdan och Oddisee och uppträtt på en rad olika arenor i Europa.

Hennes bidrag i Eurovisionen heter ”Better Love” som har hon gjort tillsammans med Leon of Athens och David Sneddon.

Så här såg musikvideon ut inför tävlingen:

 

Här nedan presenterar var och en av oss skribenter hur vi önskar att resultatet blir för årets bidrag från Grekland, samt hur vi personligen gissar att det verkliga resultatet blir. Utöver det bjuder vi på våra personliga topp 5-listor från alla de år som Grekland deltagit i Eurovision.

 

  

Personlig åsikt om årets akt:
Grekland har ju haft det knackigt på sistone, men jag tror det faktiskt kan vända lite nu. Det här är ett riktigt snyggt bidrag – men det är ju såklart ganska långt ifrån de coola svängiga upptempolåtarna som de brukade skicka en gång i tiden. Jag tilltalas av det här lite mörka men djupa soundet som man kommer med i år, men jag vette sjutton hur det kommer se ut på scenen. Jag anar att just liveframträdandet kan bli ett problem, men för närvarande är detta en av de klart bättre låtarna i semifinal 1!Gissat resultat i tävlingen:

För min egen del är detta en självklar finalist, men jag tror faktiskt även att resten Europa kan tänkas fatta tycke för detta. I alla fall om scenframträdandet också blir bra. Emellertid tror jag inte att Grekland kan se fram emot en ny topplacering i Tel Aviv, men förmodligen 10:e – 15:e plats.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Kalomira Saranti – ”Secret Combination (2008)
 2. Elena Paparizou – ”My Number One (2005)
 3. Sofia Vossou – ”I anixi (1991)
 4. Sarbel – Yassou Maria (2007)
 5. Elpida – ”Socrates” (1979)

 

 


Personlig åsikt om årets akt:
Detta är en genuint tråkig poplåt, som bara passerar förbi. En av årets längsta treminutare. Jag har inte så mycket mer att säga om låten, och det kanske talar tydligare än något annat. Grekland är för mig en av årets stora besvikelser. Man hoppas alltid att de ska komma med något spännande. Istället blir det en axelryckning och en gäspning på detta. Den får en etta pga att sångerskan ändå sjunger bra.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Grekland kommer återhämta sig efter förra årets eliminering redan i semifinalen. Men i finalen väntar för tufft motstånd och en mittenplacering blir att vänta.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Giorgos Alkaios & Friends – ”OPA!” (2010)
 2. Elena Paparizou – ”My Number One (2005)
 3. Antique – ”I Would (Die For You)” (2001)
 4. Michalis Rakintzis”S.A.G.A.P.O” (2002)
 5. Loukas Giorkas feat. Stereo Mike – ”Watch My Dance” (2011)

 

 


Personlig åsikt om årets akt:
Vad har egentligen hänt med framgångssagan Grekland? Även om det är uppenbart att det nationella TV-bolaget inte vill vinna den här tävlingen längre p.g.a. ekonomin så kan man i alla fall skicka låtar som har lite mer nationell prägel än detta. Jag har trots det inga direkta invändningar mot denna låt, den är helt okej. Men den är inte grekisk för fem öre! Det låter mer som amerikaniserad radiopop som kan spelas på vilken radiostation som helst och det gör det tråkigt. Jag ska ärligt säga att jag saknar den tid när Grekland skickade bra Eurovisionlåtar med klass som stack ut från mängden. Inte som det är nu när det antingen är politiskt kaos eller bara en massa snark-bidrag. Ändå ger jag låten 2 poäng för att den är okej. Men det hade lika gärna kunnat stå Tyskland, Storbritannien, USA eller Sverige som land efter låtens titel.Gissat resultat i tävlingen:

Jag har invändningar mot detta men jag tror ändå (tyvärr) att de invändningar jag har kommer att belöna Grekland. Final blir det men jag misstänker att någon part av antingen jury eller tittare kan sänka detta lite. Men det blir ändå tillräckligt högt för att kunna ta sig till toppen av finalen.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Yianna Terzi – ”Oniro mou” (2018)
 2. Loukas Giorkas feat. Stereo Mike – ”Watch My Dance” (2011)
 3. Helena Paparizou – ”My Number One” (2005)
 4. Antique – ”(I Would) Die for You” (2001)
 5. Maria Elena Kyriakou – ”One Last Breath” (2015)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Den grekiska låten har gått mig lite över huvudet måste jag medge. Katerine har en bra röst, som påminner mig lite om Amy Winehouse stundtals, men jag känner att låten inte lämnar något riktigt avtryck. Jag bör nog förmodligen behöva lyssna på den här låten ett par gånger till för att kunna få grepp om den och låta den sjunka in, men det kanske inte är en så bra indikation på vad som komma skall. Jag noterar att denna låt är hypad bland många. Om nån som har denna som favorit råkar se det här, kommentera gärna vad ni ser i denna låt, för jag vill veta!Gissat resultat i tävlingen:

En finalplats? Jo det verkar som det. Den generella uppfattningen om den här låten har varit otroligt stark. Och även oddsen har i skrivande stund Grekland som tvåa bland de som har störst chans till finalplats i år. Däremot måste jag lägga in en brasklapp om att Grekland hypades upp en hel del förra året också, men föll på ett tafatt scennummer. Men om de lärt sig från det misstaget, så kan jag nog också säga att ja, mycket möjligt. De har i vart fall återigen lillasyster Cypern i samma semi som kommer backa upp dem oavsett vad.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Koza Mostra feat. Agathonas Iakovidis – ”Alcohol Is Free” (2013)
 2. Yianna Terzi – ”Oniro Mou” (2018)
 3. Paschalis, Marianna, Robert and Bessy – ”Mathima Solfege” (1977)
 4. Mariza Koch – ”Panagia Mou, Panagia Mou” (1976)
 5. Bang – ”Stop” (1987)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Åh herre min skapare, vad gick fel här…? Förra året skickade grekerna den mycket vackra etnolåten ”Oniro Mou” som enligt mig är den bästa låten landet skickat till Eurovision. Det var med stor sorg som jag och resten av Europa tvingades bevittna när Grekland inte tog sig till final förra året. Efter en sådan flopp hade en annan ju hoppats att landet skulle ta nya tag och komma med en ännu starkare låt i år. Oj oj oj vad fel jag hade… ”Better Love” är den tråkigaste och mest meningslösa balladen i årets tävling, faktum är att det är den sämsta av alla årets 41 bidrag. Jag tycker inte om hennes röst, texten är oinspirerande och musikvideon får mig att känna obehag. Hur den här kan vara en fanfavorit är bortom min fattning. Själv blir jag bara provocerad när jag hör låten.


Jag tror tyvärr att Grekland går till final i år. Men jag hoppas av hela mitt hjärta att de åker ut med huvudet före. Deras bidrag är dock mycket populärt hos både fans samt spelbolag. Men det skulle just kunna vara en fanwank. I finalen tror och hoppas jag att de kommer att floppa.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Yianna Terzi – ”Oniro Mou” (2018)
 2. Elina Konstantopoulou – Pia Prosefhi (1995)
 3. Koza Mostra & Agathonas Iakovidis – Alcohol Is Free (2013)
 4. Helena Paparizou – ”My Number One” (2005)
 5. Sophia Vossou – ”I Anixi” (1991)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Det känns som Grekland bara blir sämre och sämre i Eurovision-sammanhang. Det var längesen de hade ett riktigt höjdarbidrag. Från år 2011 fram till ifjol har man egentligen inte tävlat med något som är särskilt övertygande. Inte heller i år fångar de mitt intresse. Jag tycker inte att årets låt är något speciellt. Det är bara slätstruket, själlöst, tråkigt och för amerikaniserat. Det låter väldigt tillgjort. Man borde gå tillbaka till sina rötter och skicka något som låter mer grekiskt än att försöka anpassa sig till den stora massan. Detta sticker inte ut på något sätt. Sångerskan är det inget fel på, men hon hade behövt en starkare låt anser jag.Gissat resultat i tävlingen:

Två missade finalplatser har det blivit på de tre senaste försöken. Dags för Grekland att hitta rätta igen. I år tror jag att man kvalar in till final, men sen är jag inte lika övertygad att man hamnar särskilt högt i tabellen som oddsen pekar på. Jag skulle kunna tänka mig en placering någonstans mellan plats 10-18. Men för mig personligen får gärna Grekland gärna stanna i semin.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Helena Paparizou – ”My Number One” (2005)
 2. Sakis Rouvas – ”This Is Our Night” (2009)
 3. Giorgos Alkaios & Friends – ”OPA!” (2010)
 4. Mariana Efstratiou – ”Emeis forame to himona anoixiatika” (1996)
 5. Antique – ”(I Would) Die for You” (2001)

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen