Eurovision-nyheter i korthet: december 2019

Foto & copyright: millionairemob/Pixabay.com

NYHETSSAMMANFATTNING. Då har vi kommit fram till 2010-talets sista nyhetssammanfattning, denna gång sammanfattar vi hur nyhetsläget i Eurovision-bubblan såg ut fram till december 2019!

Detta är den sista ordinarie månadssammanfattningen för det här året, men vi fortsätter såklart under vintern och våren så att ni får reda på allt som händer!

 

Eurovision 2020


I december släppte EBU flera intressanta nyheter om förberedelserna till Eurovision 2020 i Rotterdam. Bland annat genomfördes det första biljettsläppet den 12:e december, och då intresset var stort sålde allt slut redan efter en halvtimme. Det var dock bara en liten del som släpptes, så om du inte hann få någon biljett den gången finns möjlighet den 30:e januari 2020 och därefter även vid ytterligare ett tillfälle (preliminärt i mitten av mars, exakt datum saknas ännu).

 

Programledarna officiella

Det blev också officiellt att det blir trion Chantal Janzen, Edsilia Rombley och Jan Smit (på bilden) som kommer att vara programledare för Eurovision 2020. Programledaruppställningen meddelades med drygt fem månader kvar innan tävlingen går av stapeln i Ahoy Arena i Rotterdam. Samtliga tre har tidigare erfarenhet av att programleda andra program och en av dem (Edsilia) har också tävlat för Nederländerna i Eurovision inte mindre än två gånger (1998 och 2007). Läs mer om programledarna här.

 

Logotypen för OpenUp-temat

I november släpptes logotypen för Eurovision 2020 och ni ser den på bilden här ovanför. Själva logotypen består av en form som ska symbolisera dels Eurovisions grund som ett fredsprojekt men också hur tävlingen utvecklats genom åren med nya länder, talanger och teknologi. För att visa detta ännu tydligare har den som tagit fram logotypen valt att använda alla 41 deltagarländers flaggor i symbolen i ordning de debuterade.

 

 

Artistval till Eurovision 2020


Redan innan vi på riktigt får säga hej och välkommen till Eurovision-året 2020 har ett antal länder redan gjort klart med artist- och/eller bidragsvalet till Rotterdam. Här nedan sammanfattar vi hur dessa val såg ut fram till 31:a december 2019.

 

Albanien: Arilena Ara – “Shaj”

Albanien blev första landet ut för säsongen att välja artist och bidrag via en nationell final. Resterande länder som också hann välja före årsskiftet har endast gjort internval. Som vanligt gjorde Albanien sitt val genom sin Festivali i Këngës som avgjordes för 58:e gången i ordningen. Via två semifinaler tävlade 20 bidrag där en expertjury, med tre internationella tyckare (bl.a. Sveriges Christer Björkman) och två albanska experter, fick ensamt rösta fram 12 finalister som sedan tävlade om segern. Samma jury fick sedan avgöra finalen. Juryns gemensamma favorit blev sångerskan Arilena Ara med låten Shaj”.

Enligt uppgifter på Twitter, från folk som följde den efterföljande presskonferensen, har Arilena och hennes team bestämt att arbeta om låten till Eurovision. Det pratades om ett eventuellt språkbyte, men hur det sedan blir i praktiken återstår att se.

PS: Under årets albanska uttagning följde vi den och tyckte till. Här länkar vi till våra åsikter inför semi 1, semi 2 och finalen, samt vad vi tyckte om vinnarlåten.

 

Belgien: Hooverphonic

Belgien kör internval 2020 och de redovisade sitt val redan den 1:a oktober. Då kom beskedet att landet ska representeras av musikgruppen Hooverphonic. Det blir således en fortsättning på internval men denna gång en grupp istället för en kvinnlig eller manlig soloartist. Det är oklart hur och när deras Eurovisionbidrag ska utses/presenteras.

 

Bulgarien: Victoria Georgieva

Bulgarien återvänder Bulgarien till Eurovisionen efter ett års frånvaro, och i slutet av november blev det också känt att de skickar sångerskan Victoria Georgieva till tävlingen. Hon har tidigare tävlat i bulgariska X Factor 2015 och därefter släppt musik kontinuerligt. Exakt hur hennes Eurovisionbidrag ska utses/presenteras är inte känt.

 

Cypern: Sandro

Den 29:e november avslöjade cypriotiska CyBC att de för fjärde året i rad gått på internval som uttagningsmetod. Efter de två senaste framgångarna med såväl “Fuego” som “Replay” är det dags för en ny artist att äntra scenen och denna gång blir det den tyskfödde amerikansk-grekiske sångaren Sandro Nicolas som får uppdraget. Han har tidigare tävlat i tyska The Voice och nu senast i musiktävlingen New Wave. Sandro heter egentligen Alessandro Rütten men kallar sig kort och gott för Sandro på scenen. Enligt de uppgifter som släppts kommer låten att presenteras först efter nyår men innan dess utlovas såväl låttitel som låtskrivare ha gjort sig tillkänna.

 

Georgien: Tornike Kipiani

Georgiska TV-bolaget GBP meddelade tidigt hösten 2019 att de fortsätter välja sin Eurovision-artist genom sin Idol-uttagning. Sedan slutet av oktober hölls veckovisa auditions och live-shower för att avgöra startfältet. Till sist hade fyra artister hållit sig kvar i tävlingen då finalen avgjordes. Med 33,82 procent av rösterna gick segern till artisten Tornike Kipiani. Tävlingsbidraget kommer därefter att utses internt.

 

Spanien: Blas Cantó

Den 5:e oktober gick spanska RTVE ut med nyheten att man internt utsett sångaren Blas Cantó till sin Eurovision-representant i Rotterdam. Han har trots ung ålder haft en lång karriär i branschen, både som soloartist och i grupp. Han har vid ett antal tillfällen försökt få tävla för Spanien i såväl Junior som stora Eurovision, och nu ska hans dröm uppfyllas. Det är oklart hur och när hans Eurovisionbidrag ska presenteras/utses.

 

Österrike: Vincent Bueno – ”Alive”

Även Österrike fortsätter med internval till Eurovision och deras representant i 2020 års tävling blir den 34-åriga artisten Vincent Bueno, som blev officiellt presenterad den 12:e december. Samtidigt som detta besked kom meddelade TV-bolaget ORF, som har valt ut honom, att hans tävlingsbidrag i Rotterdam blir låten ”Alive”. Låten har dock ännu inte släppts officiellt, utan det sker vid ett senare tillfälle.

 

Melodifestivalen 2020


I december hände det inte så mycket kring Melodifestivalen, mer än att webbproduktionen hos SVT drog igång en satsning på poddprogram med den så kallade Mellopodden. Programledare för podden är webbprogramledaren Sofia Dahlén, som syntes som webbreporter för Melodifestivalen 2019 och som hon fortsätter i under 2020.

Poddavsnitten släpps varje fredag fram till dess att Melodifestivalen 2020 är avgjord. Här nedan länkar vi till de avsnitt som ännu släppts (vi länkar till Spotify, men avsnitten finns även på många andra plattformar där poddar finns):

 

 • Avsnitt 1: Startfältet 2020
 • — Startfältet presenteras tillsammans med Sofia Dahlén, tävlingsproducent Karin Gunnarsson och Mello-fanset Edvin Törnblom.

 • Avsnitt 2: Att vara dansare i Mello
 • — Två av 2020 års Mello-dansare (Keisha Von Arnold och Edin Jusuframic) berättar om hur det är att vara dansare i tävlingen.

 • Avsnitt 3: Christer Björkman
 • — Senior Producer Christer Björkman berättar om sitt stora intresse för Mello och Eurovision, sin karriär i den och om förberedelserna inför en eventuell amerikansk version av Eurovision.

 • Avsnitt 4: David Sundin, Lina Hedlund & Linnea Henriksson!
 • — Sofia Dahlén intervjuar programledartrion för Mello 2020.

 • Avsnitt 5: Den fantastiska fankulturen
 • — Sofia Dahlén intervjuar musikjournalisten Anna Charlotta Gunnarsson och fanset Fredrik Hilmered om Mellos och Eurovisions stora fanskultur.

 

I övrigt, det vi vet om Mello 2020 så här långt hittar du på vår samlingssida om tävlingen.

 

Fler planerade nationella uttagningar


Fler länder än Sverige är igång med förberedelser inför sina nationella uttagningar 2020. Här nedan redovisar vi vad vi vet om dem, åtminstone hur nyhetsrapporteringen såg ut till och med den 31:a december 2019.

 

Armenien: Depi Evratesil

Efter ett år med internval stod det i början av november klart att Armenien tar tillbaka sin tidigare nationella uttagning Depi Evratesil som uttagning till Eurovision 2020. Denna uttagning infördes 2017 och användes även 2018. Exakt hur omfattande den kommer att bli 2020 är inte känt mer än att TV-bolaget AMPTV söker artister och bidrag fram till 31:a januari 2020.

 

Australien: Eurovision – Australia Decides

För andra året på raken kommer Australiens nationella TV-bolag SBS låta tittarna och jury välja ut Australiens representant till Eurovision Song Contest genom en tv-sänd finalkväll. År 2019 hölls den första upplagan av Eurovision – Australia Decides och år 2020 blir det alltså en fortsättning. Finalen är planerad att äga rum den 8:e februari 2020 med åter radarparet Joel Creasey och Myf Warhurst som programledare.

Under november och december har hela startfältets tio tävlande presenterats om än att låttitlar saknas för de flesta. Är du intresserad har vi sammanställt listan här.

 

Danmark: Dansk Melodi Grand Prix 2020

Det vi än så länge om Danmarks uttagning 2020 är att det blir en enda finalkväll med 10 tävlande, där finalen ska avgöras den 7:e mars. Av de tio som väljs ut kommer publiken att få rösta fram tre av finalbidragen via en radiotävling. När den ska äga rum är dock inte känd. Sedan är det också oklart hur resterande sju bidrag väljs ut, även om det enligt ESCToday.com kommer att ske internt på DR.

 

Estland: Eesti Laul 2020

Fram till början av november 2019 tog Estlands nationella TV-bolag ERR emot bidrag till sin uttagning Eesti Laul 2020. Totalt inkom 178 bidrag. Därefter fick en jury sålla bland det som skickats in och valde därefter ut 24 bidrag som de gillat bäst. I slutet av november gjordes sedan en semifinaluppdelning som fördelade bidragen på de två semifinaler som sedan avgör finalstartfältet. Hela startfältet inklusive uppdelning och fakta om de veteraner som återvänder till tävlingen har vi samlat här.

Semifinalerna kommer att hållas i staden Tartu den 13:e och 15:e februari, medan finalen hålls i Saku Suurhall i Tallinn den 29:e februari 2020.  Om du vill vara på plats under sändningarna finns det möjlighet att köpa biljett via denna länk.

 

Finland: UMK 2020

Som vi tidigare rapporterat om kommer finska YLE utse Finlands representant till Eurovision 2020 genom en UMK-final med olika tävlande. Detta istället för att först bjuda in artisten för att sedan hålla en mindre final för att utse tävlingsbidraget. Det blir alltså en liknande process som det såg ut fram till 2017.

Mellan den 1:a och 8:e november höll YLE i en nationell antagning som enligt uppgifter inbringade totalt 400 bidrag. Sedan har en jury fått lyssna igenom och välja ut bidrag, och enligt YLE:s uppgifter har juryn valt ut 6 tävlande vilka kommer att tillkännages i januari 2020. Sedan tidigare är det också känt att finalen ska hållas i Tammerfors den 7:e mars.

 

Frankrike: eventuellt internval

Den 30:e november 2019 rapporterade franska tidningen LeParisien om att fransk TV skrotar sin tidigare nationella uttagning Destination: Eurovision och istället satsar allt på ett internval. Några dagar senare gick France Télévisions (de som anordnar Frankrikes uttagning) ut med en dementi om att åtminstone delen om internval skulle ha varit klubbat. Istället hävdar de att inget beslut ännu fattats kring Frankrikes uttagningsmetod 2020. Skulle det bli det en final ändå lutar det enligt denna artikel om en mindre final eventuellt i en kombination med internval, men det återstår alltså att se. Sedan nyheten publicerades har inga fler nyheter kommit kring denna uttagning.

 

Irland: Internval

För femte Eurovision-året på raken kommer Irlands nationella TV-bolag RTÉ utse Irlands artist och bidrag till Eurovision genom ett internval. Fram till slutet av oktober gick det att skicka in bidrag, därefter har RTÉ utsett en jury som ska välja ut vilket av bidragen som ska åka och tävla för Irland i Rotterdam. Vid årsskiftet 2019/2020 hade valet ännu inte offentliggjorts.

 

Island: Söngvakeppnin 2020

Island fortsätter med den traditionella Söngvakeppnin-uttagningen även till Eurovision 2020. Formatet blir precis som ifjol vilket innebär två semifinaler och en final med tio tävlingsbidrag. Semifinalerna är planerade att sändas den 8:e och 15:e februari 2020 från Háskólabíó, där tio bidrag (fem per semifinal) tävlar om ett antal platser i den avgörande finalen, som är planerad att avgöras den 29:e februari 2020 på Laugardalshöll. Troligen lär artisterna meddelas nu i januari. Mer info om Islands uttagning finns samlat här.

 

Israel: HaKokhav HaBa L’Eurovizion

Fjolårsvärdlandet Israel har valt att fortsätta med uttagningen HaKokhav Haba L’Eurovizion, något man gjort konsekvent sedan år 2015. Precis som tidigare upplagor är det en lång uttagningsperiod som innefattar auditions, kvalprogram etc. tills finalen hålls och en vinnare utses. Nytt för säsongen 2020 är att tidigare jurymedlemmen Harel Skaat har lämnat programmet och hans plats har övertagits av Itay Levi. Övriga i juryn är Asaf Amdursky, Keren Peles, Shiri Maimon och Static & Ben-El Tavori.

Första avsnittet sändes den 20:e november och därefter har ytterligare program ägt rum. Däremot är det i skrivande stund något oklart hur omfattande säsongen 2020 kommer att bli och när en eventuell vinnare kommer att utses.

 

Italien: San Remo-festivalen

Italien utser artist och bidrag till Eurovision 2020 genom San Remo-festivalen, som den gången fyller 70 år! I och med det inför tävlingen lite nya regler, bland annat att alla tävlande måste uppge för TV-bolaget RAI (som anordnar uttagningen) huruvida man vill tävla i Eurovision eller inte. En annan nyhet är att RAI stängt dörren för alla andra än artisterna i kategorin Campioni (kända artister) att representera Italien i Eurovision. Nykomlingsklassen kommer dock att tävla under San Remo-veckan den 4-8:e februari men de får alltså inte tävla i Eurovision.

Än så länge är det inte känt vilka artister och tävlingsbidrag som har valts ut.

 

Kroatien: Dora 2020

För andra året på raken kommer Kroatien att utse artist och bidrag till Eurovision via finalen DORA. Finalen kommer enligt uppgifter att hållas den 29:e februari, och efter en kortare nationella antagning i nov-dec hade en urvalsjury valt ut 16 bidrag som får göra upp om segern. Juryn fick även välja ut fyra reservbidrag ifall att någon av de ordinarie låtarna skulle diskas eller tvingas att lämna av annan anledning, och tur var det eftersom att en av de utvalda valde att hoppa av med detsamma. Det handlar om artisten Goran Karan, som tidigare representerade Kroatien i Eurovision 2000, som inte längre vill tävla med sitt bidrag “My Legacy Is Love”. Gorans plats i startfältet övertas därmed av förste reserv som är Elis Lovrić med låten ”Jušto”.

 

Lettland: Supernova 2020

I oktober bekräftade Lettland sitt deltagande 2020 och öppnade upp antagningen till sin Supernova-uttagning, något som hölls igång till den 20:e november. Intresset att delta var något högre denna gång då hela 126 bidrag skickades in. Bland dessa fanns bidrag i en mängd olika genrer, med fler kvinnliga artister och fler som framförs på lettiska. Hur många bidrag som sedan väljs ut är inte känt mer än att urvalet nu är i händerna hos en jury.

 

Litauen: Eurovizija 2020

Sedan i september har det stått klart att Litauen kommer att fortsätta med sin Eurovizija-uttagning även till 2020, dock att den blir betydligt förkortad jämfört med hur det sett ut de senaste åren. Endast 6 program är satta för att välja ut artist och bidrag till 2020, där totalt 36 tävlande (som det ser ut just nu) kommer att göra upp om segern. Det finns även några nya regler i leken, bland annat att varje artist bara får tävla med ett (1) tävlingsbidrag, samt att tittarröstningen i varje program hålls hemlig fram till respektive sändning är avslutad. Dessutom kommer den röstande juryn att hålla till i en angränsande studio i varje sändning (istället för att vara i sändningsstudion).

Enligt det schema som släppts kommer det första programmet att avgöras lördagen den 11:e januari. Därefter följer ytterligare fyra sändningar på lördagar innan det är dags för finalen, som avgörs den 15:e februari.

Programledare för hela säsongen blir duon Gabrielė Martirosian och Giedrius Masalskis som även var programledare ifjol. Med sig som sidekick får de Litauens Eurovision-representant från 2018, Ieva Zasimauskaitė!

 

Malta: X Factor och internval

Förra året (2019) skrotade Maltas nationella TV-bolag PBS/TVM sin MESC-uttagning till Eurovision till förmån för en nystartad säsong av X Factor Malta. Helt enkelt valdes artisten från det programmet medan låten valdes internt. Till Eurovision 2020 gör PBS exakt samma sak.

Under hösten 2019 har alla uttagningsprogram pågått där finalisterna har utsetts. I januari övergår serien till att bli live-shower där startfältet sakta men säkert ska bli färre och färre tills det bara är finalisterna kvar. Dessa sändningar kommer att hållas på söndagskvällarna den 12:e, 19:e och 26:e januari samt 2:a februari, innan finalen avgörs den 8:e februari. Precis som i fallet med Georgien blir även Maltas tävlingsbidrag till Rotterdam internt utvalt vid ett senare tillfälle.

 

Moldavien: Internval eller final

Den 27:e december 2019 släppte Moldaviens nationella TV-bolag TRM regelverket för sin nationella uttagning till Eurovision 2020. Enligt det vill man senast den 17:e januari 2020 ha in bidrag från intresserade låtskrivare som vill representera Moldavien i Rotterdam. So far so good. Därefter hävdar vissa källor att urvalet sedan ska leda till ett internval medan andra källor hävdar att det (trots allt) blir en moldavisk nationell final även 2020.

Det här låter ju ganska rörigt så vi tog en titt på regelverket för att se vilken av alternativen som stämmer. Och egentligen stämmer båda fast som två versioner. Vad det handlar om är att när antagningen är avklarad får en jury ta över jobbet att gallra i startfältet. De får först göra en egen bedömning och välja ut de bidrag som de tycker bäst om. Dessa kommer sedan att framföras live under en TV-sändning i Moldavien innan juryn fattar sitt beslut. Juryn kan då välja att antingen ta fram sin favorit som blir internt vald att representera Moldavien 2020, eller så överlåter de ansvaret på valet till en nationell final. Så det är helt enkelt upp till juryn att avgöra den saken!

 

Nederländerna (värdland): Internval

Värdnationen kommer, enligt uppgifter via ESCToday.com, utse artist och bidrag genom ett internval. Det vill säga på samma sätt som det varit varje år sedan 2013. En jurypanel kommer att vara ansvariga för att välja ut kandidaten. Fram till årsskiftet 2019/2020 hade inget val ännu bekräftats.

 

Norge: Norsk Melodi Grand Prix 2020

Sedan NRK i Norge redan i mars i år (2019) gick ut med information om förändring av Norsk Melodi Grand Prix 2020 har det ryktats och spekulerats mycket om hur själva upplägget ska bli. Men i november gick NRK ut med det exakta tävlingsupplägget.

Det har tidigare varit känt att 25 bidrag kommer att väljas ut, men nya uppgifter säger att fem av dessa bidrag kommer slippa kvala genom de fem heats som hålls inför finalen. Resterande 20 bidrag delas upp på fyra per program som tävlar om en finalplats per heat. Det är bara tv-tittarna som kommer att ha makten att bestämma resultatet vilket gäller genom alla heats och i finalen. Varje heat fokuserar på artister från en specifik region i Norge (syd, öst, central, väst och nord).

Samtliga direktkvalificerade bidrag presenteras den 6:e januari, medan heat-tävlarna meddelas först en vecka i taget inför varje sändning. Det görs dock undantag för första heatets tävlande som presenteras i samband med att de direktkvalificerade bidragen meddelas (eftersom det avgörs samma vecka). Sändningarna pågår med start den 11:e januari och final den 15:e februari 2020. Alla sändningar genomförs från Trondheim. Programledare för hela säsongen blir Kåre Magnus Bergh, Ingrid Gjessing Linhave och Ronny Brede Aase.

 

Portugal: Festival da Canção 2020

Det portugisiska TV-bolaget RTP kommer även till Eurovision 2020 använda sig av sin traditionella Festival da Canção för att hitta sin representant. 16 låtskrivare har valts ut, varav 14 bjöds in internt och två tillsattes via andra antagningar. Varje låtskrivare ansvarar för att ta fram ett bidrag och en artist, vilka dessa är finns att läsa om här. Därmed blir det 16 tävlande som gör upp om segern. I november blev även upplägget för uttagningen känt. Det kommer att bli två semifinaler, som avgörs den 22:a och 29:e februari, och en final som avgörs den 7:e mars 2020.

Fram till årsskiftet 2019/2020 hade inga artister eller bidrag presenterats.

 

Schweiz: Internval

Efter fjärdeplatsen i Tel Aviv har Schweiz inlett sökandet efter nästa Eurovisionrepresentant och precis som då kommer valet att göras internt. Under september månad hölls en antagning igång som inbringade hela 515 bidrag, vilket är 95 fler mot året innan. Därefter har en publikpanel tillsammans med en expertjury fått rösta fram den artist och låt som de tror har bäst chans för Schweiz att nå ett nytt toppresultat 2020.

I december 2019 hade ännu ingen artist eller låt blivit presenterad, utan svaret kommer att dröja till slutet av nationella-säsongen. Däremot har den röstande expertjuryn presenterats, och den listan redovisar vi här.

 

Serbien: Beovizija 2020

Serbiens nationella TV-bolag RTS fortsätter med sin uttagning Beovizija även till år 2020. Exakt omfång av tävlingen är inte känt, mer än att RTS höll i en antagning igång som inbringade totalt 90 bidrag. Därefter kommer en kommitté, tillsatt av RTS, lyssna igenom alla inskickade bidrag och välja ut de bidrag de anser är bäst för tävlingen. Kommittén kommer endast att utgå ifrån de musikaliska, tolkande och konstnärliga egenskaperna hos bidragen. Skulle det vara så att kommittén anser att ingen av bidragen som skickats in “håller måttet” har de rätt att välja ett bidrag utanför tävlan som får representera Serbien i Eurovision 2020.

 

Slovenien: EMA Freš & EMA 2020

För att utse Sloveniens artist och bidrag till Eurovision kommer TV-bolaget RTVSLO åter använda sig av uttagningen EMA, som de gjort de senaste åren. Nytt för året är att de har valt att tillsätta uttagningen EMA Freš som är till för artister under 26 år som inte givit ut musik kommersiellt i Slovenien, vilka tävlar om två platser i EMA-startfältet. Vi följer denna uttagning som under november har pågått med sin grundomgång. Allt om den uttagningen finns att läsa om här.

Parallellt med den icke-etablerade uttagningen pågick en antagning för redan etablerade artister i Slovenien till EMA 2020, och i december blev det känt vilka tio tävlande som deras urvalsjury hade valt ut. Beskedet kom att det blir en EMA-final den 22:a februari med de tio tävlande + de två wildcards som röstas vidare från EMA Freš-finalen den 18:e januari. I EMA Freš-finalen väljer tittarna respektive en jury ut varsin tävlande (av totalt tio) vilka får biljetten till EMA 2020.

 

Storbritannien: oklar strategi

I september kom BBC Studios med besked att man har valt att söka ett samarbete med skivbolaget BMG UK som har möjlighet att ta fram en låt och artist med internationell standard som ska tävla för Storbritannien i Eurovision 2020. Om denna ändring innebär att BBC stryker användandet av uttagningen Eurovision: You Decide (som använts mellan åren 2016-2019) framgår inte av den nyhet som kom. Så oavsett om detta innebär ett brittiskt internval eller ännu en final får vi återkomma om det vid ett senare tillfälle.

 

Tjeckien: onlineuttagning

Tidigare har det meddelats att Tjeckien skulle utse artist och bidrag till Eurovision 2020 genom en nationell final, men i november kom beskedet att så inte blir fallet. Istället kommer tjeckiska TV-bolaget Česká televize (ČT) att fortsätta med onlineuttagningskonceptet som man haft varje år sedan 2018.

Onlineuttagningen kommer att pågå under januari månad. Den 6:e januari beräknas ČT gå ut med vilka finalister som valts ut och en vecka senare, den 13:e januari, startar röstningen. Den är sedan igång till den 26:e januari då resultatet sammanställs och en vinnare koras. Resultatet kommer att avgöras mellan lika delar publikröstning som juryröstning. För publikröstningen är det utlovat att det inte ska vara några som helst geografiska begränsningar, utan alla som har Eurovisions app nedladdad i telefonen ska kunna vara med och rösta!

 

Ukraina: Vidbir 2020

Efter sin frånvaro i Tel Aviv återkommer Ukraina till Eurovision när den ska avgöras i Rotterdam 2020. Man fortsätter att välja artist och bidrag genom uttagningen Vidbir, som precis som 2019 års upplaga kommer att bestå av två semifinaler och en final. Däremot är det inte känt om det blir lika många tävlingsbidrag som det var 2019. Semifinalerna är planerade att sändas den 8:e och 15:e februari medan finalen avgörs den 22:a februari 2020. Det är också sagt att TV-bolaget UA:PBC vara finansiär för 2020 års ukrainska representants Eurovision-uppdrag, medan STB ansvarar för själva uttagningen.

För att undvika den händelse som föranledde Ukrainas sena avhopp har UA:PBC lagt in en ny regel som vi kan kalla för “lex Maruv“. I korthet innebär regeln att alla artister som uppträtt i Ryssland och/eller på Krim sedan år 2014 ej får delta i Ukrainas uttagning. Detta gäller även artister som har planerat att uppträda där under vintern och våren 2020. Regeln omöjliggör därmed en rad artister att ställa upp, och vi får därför se hur många som de facto kommer att väljas ut.

 

Länder som ännu inte gett några nationella-besked

Några länder som kommer att delta i Eurovision 2020 hade fram till den 31:a december 2019 ännu inte gett några officiella besked* om hur de ska välja artist och bidrag till Eurovision 2020. Det gäller följande nio länder:

 

 • Azerbajdzjan
 • Grekland
 • Nordmakedonien
 • Polen
 • Rumänien
 • Ryssland
 • San Marino
 • Tyskland
 • Vitryssland

 

* Viss inofficiell information har läckt ut till några Eurovision-skvallersajter, men då vi inte kan bekräfta om det som sägs verkligen stämmer avvaktar vi att bekräfta något till officiell information släppts.

 

Övriga nyheter


Nedräkning med Nederländernas Eurovision-bidrag

Inför väntan på en ny härligt Eurovision-säsong startade vi nedräkningen i december 2019 med att gå igenom alla bidrag som Nederländerna tävlat med i Eurovisionen sedan landets debut 1956. Förutom rolig och intressant information om de tävlande får ni också lite spännande anekdoter från uttagningar och uppträdanden.

Här nedan länkar vi till alla delar i serien.


Lucka 1 »

Lucka 2 »

Lucka 3 »

Lucka 4 »

Lucka 5 »

Lucka 6 »

Lucka 7 »

Lucka 8 »


Lucka 9 »

Lucka 10 »

Lucka 11 »

Lucka 12 »

Lucka 13 »

Lucka 14 »

Lucka 15 »

Lucka 16 »


Lucka 17 »

Lucka 18 »

Lucka 19 »

Lucka 20 »

Lucka 21 »

Lucka 22 »

Lucka 23 »

Lucka 24 »


 

Schlagermagistern sammanfattar året som gått

Till sist vill vi också tipsa om de två årskrönikorna där vår eminente Schlagermagister Adrian sammanfattat Melodifestival-året och Eurovision-året 2019. Det kommer även några till sammanfattningar i början av året men de tar vi då.

 

Med det sagt vill vi passa på att önska er alla ett riktigt Gott Nytt År!

 


 

Kommentera