De fyra sista artisterna i Australiens nationella final 2020 är nu offentliggjorda

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Med veckors mellanrum sedan november har TV-bolaget SBS i Australien meddelat startfältet i den kommande nationella finalen. Till sist har de sista fyra artisterna nu offentliggjorts.

Den 7:e november presenterade SBS Vanessa Amorosi och Casey Donovan som de två första akterna i Australiens final i februari, och den 19:e november presenterades också Mitch och iOTA som ytterligare två akter som är klara för finalen. Två veckor senare (den 5:e december) presenterade SBS finalist nummer fem och sex vilka är Montaigne och Didirri och ytterligare två veckor senare (16:e december) avslöjades de fyra sista artisterna vilka är Diana Rouvas, Jack Vidgen, Jordan-Ravi och Jaguar Jonze. Därmed är nu startfältet helt komplett.

I skrivande stund är det heller inte känt/helt officiellt bekräftat vilka bidrag som de tävlande kommer att tävla med. Det är något vi kommer att få återkomma till senare.

 

Vilka artister tävlar i 2020 års final?

Jack Vidgen (t.v. högst upp på bilden) är en 22-årig sångare som år 2011 vann den femte säsongen av Australiens Talang. I och med det blev han signad av ett skivbolag och gav ut musik åren 2011-2012. Men pressen blev för stor och han valde att lämna musiken innan han först sommaren 2019 återvände till rampljuset med tävlan i australiensiska The Voice. I Australiens Eurovision-uttagning tävlar han med bidraget ”I Am King I Am Queen”.

Diana Rouvas (t.h. högst upp på bilden) är en 35-årig grekisk-australiensisk sångerska som deltagit två gånger i The Voice i Australien och vunnit den senaste gången (2019). Genom åren har Diana släppt några singlar men det verkar inte ha blivit mer än så än så länge…

Jaguar Jonze (t.v. längst nere på bilden) började med musiken vid 19 års ålder i sorgen efter att en nära vän nyss hade avlidit. Hon köpte sin första gitarr på infall och började skriva egna låtar. Hittills är bara en låt släppt men en debut-EP är planerad.

Jordan-Ravi (t.h. längst nere på bilden) är singer-songwriter. Redan vid 6 års ålder lärde sig spela gitarr och han har hållit på med musiken sedan dess. Sedan 15 års ålder har han satsat helhjärtat på att få uppleva sin dröm som är att ge ut musik och stå på scener.

 

Sedan tidigare är också följande 6 artister klara:

Montaigne är ett artistnamn för Jessica Alyssa Cerro. Hon är en 24-årig sångerska och en av de större namnen inom australiensisk indiemusik. Hon har fått en hel del nomineringar för tidigare musik, bland annat för debutalbumet Glorious Heights som släpptes 2016.

Didirri är en artist vars debut-EP, som har titeln Measurements, har streamats över 30 miljoner gånger! I och med att Didirri blivit en såpass populär artist har det blivit en hel del spelningar på många olika festivaler runt om i världen.

Mitch Tambo, som är hans fullständiga namn, är en artist som blandar det traditionella med det moderna. På hemmaplan har han gjort sig ett känt namn via sin medverkan i Australiens motsvarighet till Talang.

iOTA är en mångsysslare inom branschen som både sångare, låtskrivare, skådespelare m.m. Han har synts på alla möjliga scener och i filmer och har belönats med en rad utmärkelser för bland annat bästa album.

Vanessa Amorosi är en välkänd australiensisk sångerska, som sedan förra decenniet sålt över två miljoner skivor över hela världen.

Casey Donovan är också hon välkänd på hemmaplan. Bland annat vann hon Australiens Idol 2004 då hon endast var 16 år gammal, och har därefter synts till på bland annat musik- och musikalscenen bland mycket annat.

 

Fakta om Australiens uttagning 2020

För andra året på raken kommer Australien att utse artist och bidrag genom den nationella finalen Eurovision – Australia Decides. Den kommer att hållas på Gold Coast Convention and Exhibition Centre den 8:e februari 2020 kl. 19:30 lokal tid, vilket för Sverige innebär kl. 10:30 (på förmiddagen). Det kommer även att hållas ett program kvällen före finalen som dock inte sänds ut i TV, utan ska bara ses som ett genrepstillfälle där juryn i hemlighet avlägger sina poäng.

Programledare för finalen blir radarparet Joel Creasey och Myf Warhurst.

 

Varför deltar Australien i Eurovision?

Många ställer sig säkert frågan varför Australien är med och tävlar i Eurovision när de bevisligen inte ligger i Europa eller dess närhet. Svaret är den enkla anledningen att landet visat stort intresse för Eurovision sedan åtminstone 1980-talet och sänt tävlingen årligen därefter. År 2015 firade Eurovision 60-årsjubileum och då bjöds Australien in som en engångsgäst i tävlingen. Alla år därefter har TV-bolaget SBS åter bjudits in och tackat ja, även om man nu tävlar på samma premisser som alla andra länder (dvs. måste kvala). Sedan i år (2019) behöver SBS inte söka specialtillstånd av EBU för att delta, då EBU godkänt deras medverkan direkt. Detta gäller åtminstone fram till Eurovision 2023.

Resultatmässigt har det gått väldigt bra för Australien, då landet på fem försök (varav fyra via semikvalet) alltid lyckats vara i final och där komma topp 10. Enda gången man hamnat utanför tiotoppen var år 2018.

 


 

Kommentera