Tack för 2019, nu välkomnar vi 2020

Foto & copyright: annca/Pixabay.com

PANELENS 2019. Innan vi officiellt välkomnar det nya decenniet 2020-talet så tänkte vi ta en titt på hur år 2019 såg ut för vår del. Här kommer en sammanfattad översikt!

Det sista året på decenniet 2010-talet blev ett riktigt firar-år för vår del eftersom det var då som vi hade vårt tioårsjubileum. Under året förstärktes också gruppen med ytterligare två skribenter i form av systrarna Katja och Tanja. Totalt blev vi alltså åtta skribenter i gruppen (Adrian, Haris, Hollac16, Katja, Lukas, Markus, Robban och Tanja).

 

Nationella-säsongen

Själva säsongen började som vanligt med att vi följde och kommenterade i stort sett alla de nationella uttagningar som minst hade en final, även om vi såklart lade mest fokus på bevakning av Melodifestivalen.

På tal om Melodifestivalen så tog vi oss även möjligheten att bevaka Melodifestivalen på plats under tre av tävlingens stopp: under deltävlingarna i Göteborg och Lidköping samt även finalen i Stockholm. Vi hade även hjälp av våra vänner på Eurovision Radio International som rapporterade åt oss i Malmös deltävling. Genom att vi var på plats hade vi möjlighet att bevaka repetitioner, intervjua artister och fick en inblick av allt som hände på de olika festligheterna kring tävlingen. Detta var mycket roligt och vi hoppas såklart på att få uppleva detta igen i kommande säsonger.

Notering: Vi har tidigare år haft skribenter på plats på deltävlingar och finaler bl.a. 2011, 2012 och 2014, samt vid enstaka genrepstillfällen. Denna gång blev bevakningen mer intensiv då vi även fick möjlighet att intervjua artister, programledare och bevaka alla repetitioner med mera.

 

Uppladdning inför Tel Aviv

När den nationella säsongen var över för denna gång började uppladdningen inför Eurovision Song Contest 2019 i Tel Aviv med våra traditionella topplistor och Inför-guide. Ni fick därmed reda på vilka favoriter vi hade inför tävlingen.

 

Sedan blev det som sagt dags för Tel Aviv…

…men för oss alla bevakning hemifrån. Via sociala medier rapporterade vi om vad som hände på scenen i arenan under repetitionerna, och inför varje sändning tyckte vi till om vilka bidrag vi ville se i final/vinna. Vi hade även live-bevakning för samtliga event och resultatrapporterade ända in i mål. Sedan korades ju då förhandsfavoriten Duncan Laurence från Nederländerna till segrare (om än att vinstmarginalen inte blev med någon förutspådd Rybak-krosseger) och i och med det var Tel Aviv-äventyret över. Däremot fortsatte vi att bevaka tävlingen, framförallt i våra “Best of”-projekt i juni.

 

Sammanfattning av 2010-talet

Eurovision 2019 var över och därmed också 2010-talets sista Eurovision. Men säsongen var långt ifrån över och i väntan på besked från nederländska värdlandet 2020 om bland annat värdstad, programledare, tävlingsdatum, arenaval, biljettsläpp etc. fördrev vi tiden med våra egna lågsäsongsprojekt. Bland annat sammanfattade vi Melodifestival- och Eurovision-decenniet med genomgång av respektive år (från 2010 till 2019) där var och en som ville fick utse personlig topp 5. Alla dessa delar länkas längst nere på denna sida.

Förutom detta gjorde också vår skribent Lukas två topplistor med Eurovision-bidrag han ansett blivit mest överskattade respektive mest underskattade. Länkarna går till topp 5-delen men det finns fler delar på respektive undersida.

Sedan gjorde vi också i vanlig ordning en duell mellan nuvarande och föregående Eurovision-år (2018 vs 2019) där vi valde ut favoritbidrag från dessa år. Året avslutades med en traditionell julkalender där vi presenterade kommande värdlands alla tidigare Eurovision-bidrag, denna gång var det inte mindre än 60 stycken!

 

Vi listar favoriterna från 2010-talets Eurovisioner

Ännu ett Eurovision-decennium är över och vi listar våra favoriter från varje år. Nedan länkar vi till alla års-artiklar där du kan ta del av vilka favoriter vi hade år för år.

 


Vi listar favoriterna från 2010-talets Mellos

Ännu ett Melodifestival-decennium är över och vi listar våra favoriter från varje år. Nedan länkar vi till alla års-artiklar där du kan ta del av vilka favoriter vi hade år för år.

 

Med det vill vi säga tack för visat intresse och vi ses självklart 2020!

 

Gott Nytt År!

/ESC-Panelen

 


 

Kommentera