Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Panelen tycker till: Vann rätt låt Eurovision 2016?

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


PANELEN TYCKER TILL. Efter tio års tävlande och 408 bidrag senare är det sjunde Eurovision-decenniet till ända. Medan vi inväntar att ny historia ska skrivas tänkte vi i ESC-Panelen nu i sommar gå igenom år för år och ställa oss frågan: vann verkligen rätt låtar? Dags att tala om Eurovision 2016 – senaste året som Sverige stod värd!

 

Sammanfattning om Eurovision 2016

Efter bara tre års väntan hade Sverige fått äran att arrangera Eurovision igen, och självfallet var vinnaren Måns Zelmerlöw en del av programmet. Tillsammans med 2013 års programledare Petra Mede tog de hand om programlederiet och mellanakterna på ett sätt många sällan skådat. Inte minst att Petra Mede fick egna hyllningskörer i publiken!

År 2013 var det Malmö som hade fått uppdraget att vara värdstad, men 2016 hade de inte möjligheterna att ta uppdraget igen. Istället gick det till Stockholm och Globenområdet, även om många mindre städer också var sugna på värdskapet. Tävlingen bestod som vanligt av två semifinaler och en final, vilka gick av stapeln den 10:e, 12:e och 14:e maj 2016.

Initialt skulle 43 länder delta, men bara dagar innan repetitionsstart meddelade EBU att Rumänien inte längre skulle få delta. Detta till följd av att TV-bolaget TVR inte hade betalat sina skulder. Rumänien hade dock haft en final och utsett en representant som dessutom åkt runt på de olika Eurovision Pre Partyn och marknadsfört sig själv. Men det hjälpte föga, Rumänien fick stanna hemma. EBU tillät dock att Australien skulle få vara med igen och tävla, om än att de var tvungna att kvala till sig en finalplats som alla andra (undantaget “Big Five” och Sverige).

EBU fortsatte att göra förändringar och en stor förändring blev att man slopade kombineringsdelen mellan jury och tittarna. Istället delade varje land ut en jurypoängskala och en tittarpoängskala, alltså dubbelt så många poäng till bidragen. En annan nyhet var att “Big Five” och värdlandet fick mer uppmärksamhet i semifinalerna, där deras artister fick uppträda på scenen. På kvällsgenrepen bandades framträdandena och sedan spelades ca en minut från varje framträdande upp i direktsändningarna.

På hemmaplan, om även att det var ganska många mil från hans hemort Ystad, var det den unga talangen Frans som hade röstats fram som vinnare i Melodifestivalen 2016 med sin låt “If I Were Sorry”. På plats i Globen lyckades han ta sig till en hedrande femteplats. Segern stod istället mellan de två bittra fienderna Ryssland och Ukraina, där det blev den senare som vann, och detta till trots att Jamala och hennes “1944” varken blev juryns eller tittarnas vinnare! Lyssna gärna på låten i klippet här ovanför.

Till sist så ska vi också nämna att 2016 blev det sämsta året för Nordens del. Alla nordiska länder utom Sverige missade finalplatsen, vilket var första gången sedan 1957 det bara var ett nordiskt land i final. Förvisso tävlade inga nordiska länder i finalen 1970, men det är en annan historia…

Alla resultat i tävlingen hittar du på denna sida. Lyssna även gärna på ett recap av låtarna i semi 1, semi 2 och finalen.

 

Panelen tycker till

Nu tänkte vi gå in på vad vi själva tyckte om vinnaren – vann rätt låt eller hade vi andra favoriter?

PS: Vilken låt var din vinnare? Kommentera gärna i rutan nedanför artikeln!

 

Jag anser att Bulgarien med låten “If Love Was A Crime” som framfördes av Poli Genova borde ha vunnit!

Motivering: Poli Genovas låt är min favoritlåt från 2016. Den är catchig, har en härlig vibe och är snyggt producerad. Poli var grymt proffsig som lyckades förmedla en känsla helt ensam på scen i en upptempolåt och hennes leende gick rakt igenom skärmen. Med det sagt så finns argument för att Sergej Lazarev var den som förtjänade segern mest. Även om det inte är min personliga favorit, så är det en låt som vuxit på mig genom åren. När tävlingen gick av stapeln så hade jag knappt med den på min topp 10, men idag är den med på min topplista. Men det är verkligen den perfekta vinnarlåten. En låt som sätter sig som tuggummi i håret och som dessutom hade ett helt fantastiskt scennummer. Så man kan argumentera för att han blev lite rånad på segern.

Inför finalen blev jag kluven om vem jag ville skulle vinna. Amir från Frankrike hade växt upp som en vinnarkandidat hos både mig och oddssättarna veckorna inför tävlingen och jag blev nästan lite hoppfull och glad att den skulle kunna ta hem det. Men jag tycker Polis fjärde plats och Amirs sjätte plats var fina och välförtjänta placeringar även om jag hoppades på lite mer. Kul var också att Polen gick från näst sist hos juryn till trea hos tittarna. Nederländerna är bara en skön låt som växt hos mig genom årens gång. Det ska noteras att jag hade Cypern som favorit under hela inför säsongen, men den har fallit av med åren.

2016 var året då vi var tillbaka i Sverige igen och av någon anledning sjönk kvalitén på tävlingen. Speciellt om man jämför med året innan. Det fanns inte riktigt någon låt som stack ut från mängden och allt var rätt ljummet. Det var många låtar som var lätta att glömma bort och en hel del som var totalt ointressanta. När jag gick igenom låtarna för året bara nu tre år senare så var det många “jaha, den låten hade dem”-upplevelser. Det är något jag sällan har i Eurovision sammanhang, speciellt inte under detta decennium. Det säger en del om nivån på tävlingen.

Vinnaren är en av de mest omdiskuterade. Varken juryns eller tittarnas favorit, men ändå smög den sig till segern genom röstningssystemet som vi har. En av de mest politiskt laddade låtarna vi förmodligen haft i Eurovision, men ändå lyckades den kringgå alla regler. Jag har uttalat mig om detta bidrag ett flertal gånger. Men jag antar att ursäkten “Vi syftar på något som hände för längesen, inte något från nutiden” gick hem och att låten kom samtidigt som Ukraina invaderades av Ryssland var bara en ren slump.

 

Min personliga topp 5

 1. Bulgarien: Poli Genova – “If Love Was A Crime”
 2. Frankrike: Amir – “J’ai cherché”
 3. Ryssland: Sergej Lazarev – “You Are The Only One”
 4. Polen: Michał Szpak – “Color of Your Life”
 5. Nederländerna: Douwe Bob – “Slow Down”

 


Jag anser att Tjeckien med låten “I Stand” som framfördes av Gabriela Gunčíková borde ha vunnit!

Motivering: För min del kommer 2016 års Eurovision alltid ligga nära hjärtat, eftersom det var året då jag för första gången fick uppleva Eurovision på plats. Jag bodde förvisso i Stockholm även vid Eurovision 2000, men då var jag åtta år, och som jag minns det så uppmärksammade jag det nog inte alls mer än att jag såg TV-sändningen hemma år 2000. Vid 2016 års tävling lyckades dessutom flera av oss i ESC-Panelen få ackreditering till själva festområdet, vilket var mycket roligt och dessutom hade vi biljetter till bägge semifinalernas och finalens livesändningar, om än att jag såg semi 1 och finalen live (den senare i Tele2 Arena) medan semi 2 såg jag hemma. Med andra ord har jag många fina minnen jag gärna vill tillbaka till!

Så när jag nu gör min bedömning om låtarna så kan jag ha fått en annan känsla för dem eftersom jag upplevde detta väldigt mycket live, vilket inte är samma som när man tittar på TV hemma. Men överlag anser jag att 2016 var ett riktigt starkt Eurovision-år med många många bra bidrag. Några av de favoriter jag hade då var Moldavien, Ungern, Nederländerna, Ryssland, Kroatien, Cypern, Österrike, Island, Bosnien-Hercegovina, Polen, Serbien, Bulgarien, Irland, Norge och Frankrike. Och inte minst Rumänien som tyvärr aldrig fick komma till start. Många låtar va riktigt bra!

Men den stora favoriten är och förblir Tjeckiens Gabriela Gunčíková. Hennes “I Stand” är en av de vackraste låtar jag någonsin hört och med en sådan otrolig vacker sångröst. Jag var så tacksam att jag fick vara på plats i Globen då Tjeckien för första gången gick till final och jag skrek av glädje! Tyvärr var mina farhågor stora därefter hur det skulle sluta. I semin hade man satt Tjeckien mellan Ryssland och Cypern, två av den semins stora upptempobidrag. Jag sa till mina vänner att “får Tjeckien första halvan i lottningen i finalen så får de startnummer 2.” Mycket riktigt, Tjeckien lottas till första halvan och produktionen ger dem startnummer 2. Vilket var döden för den låten minst sagt.

För i finalen blir jag först mäkta lycklig att höra låten, därefter att den trots allt får 41 jurypoäng. Men sen… noll från tittarna! Noll? Eh, va… Hur kan ni ens nolla den låten? För min del fanns det minst åtta andra finalbidrag som kunde ha fått nollan. Till exempel vinnarlåten “1944” som jag för övrigt anser är en av de sämsta vinnarna genom tiderna! Skäms tittarna i Europa och Australien för att ni nollade Tjeckien 2016!

 

Min personliga topp 5

 1. Tjeckien: Gabriela Gunčíková – I Stand
 2. Österrike: Zoë Loin d’ici
 3. Ryssland: Sergey Lazarev – You are the only one
 4. Cypern: Minus One Alter Ego
 5. Bulgarien: Poli Genova If Love Was A Crime

 


Jag anser att Österrike med låten “Loin d’Ici” som framfördes av Zoë borde ha vunnit!

Motivering: Att utse en topp 5, eller ens en personlig vinnare för 2016, var inte alls lätt. Detta då 2016 var ett otroligt svagt år, med en låg högstanivå. Ännu mer förargligt skulle det bli då min egentliga favorit, Rumänien, inte ens kom till start pga ekonomiska omständigheter.

Således blev det ett år utan en ordentlig favorit bland 42 möjliga, vilket inte är bra alls, det är rejält undermåligt. Och ett återkommande gissel som jag såg med många låtar var att det kunde finnas potential som inte blev. Eller så var många låtar alldeles för slätstrukna. Hur som haver, Österrike blev ändå etta för mig. Även om jag tyckte den också hade en brist i det att jag tyckte att Zoës röst var lite för tunn, så var det ändå en i sammanhanget relativt oslipad låt, den var inte lika strömlinjeformad som många andra. Titeln betyder “Långt härifrån”, och ljudlandskapet lyckades spegla titeln bra då den porträtterar just en avlägsen plats. Välavvägt och utfunderat, och bra.

Men 1944 då som vann? Jo det är en låt som klyver mig. För till skillnad från många andra låtar detta år var det en mer icke polerad låt, men det är ju samtidigt en låt som har sin politiska laddning, även om budskapet “döda inte min familj” i sig inte behöver vara politisk. Men det hela är ju vad det är, och det kanske är därför som jag stundtals kan känna mig lite illa till mods när jag hör 1944.

 

Min personliga topp 5

 1. Österrike: Zoë – “Loin d’Ici”
 2. Israel: Hovi Star – “Made of Stars”
 3. Polen: Michał Szpak – “Color of Your Life”
 4. Georgien: Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz – “Midnight Gold”
 5. Ungern: Freddie – “Pioneer”

 


Jag anser att Cypern med låten “Alter Ego” som framfördes av Minus One borde ha vunnit!

Motivering: Nej, jag har ingenting emot att Jamala vann. 1944 var visserligen inte ett av mina favoritbidrag, men hon gjorde ett bra framträdande dessutom uppskattar jag att hon sjöng (om än delvis) på krimtatariska.

Enligt mig fanns det dock ett 20-tal bättre bidrag och jag anser att samtliga bidrag i min topp 5 hade varit mycket värdiga vinnare. Men nu kan jag ju bara välja ett bidrag och då hamnar mitt val på min dåvarande favorit Alter Ego som då var Cyperns bidrag. Jag brukar inte lyssna på så mycket rockmusik i övrigt men rycks med av den här låtens catchiga melodi och tycker väldigt bra om texten. Kanske är det någonting som mina personliga vinnare har gemensamt, catchiga melodier och en välskriven/relaterbar text.

 

Min personliga topp 5

 1. Cypern: Minus One – Alter Ego
 2. Bosnien Och Hercegovina: Deen & Dalal feat. Ana Rucner & Jala – Ljubav Je
 3. San Marino: Serhat – I didn’t Know
 4. Island: Gréta Salóme – Hear Them Calling
 5. Österrike: Zoë – “Loin d’Ici”

 


Jag anser att Ryssland med låten “You are the only one” som framfördes av Sergej Lazarev borde ha vunnit!

Motivering: Jag var på plats i Stockholm med lillasyrran och fick uppleva hela kalaset på Tele2 arena. Att få uppleva en sån här händelse så nära gör kanske att låtarna hamnar i ett annat perspektiv. Jag var inte helt oförstående till Jamalas vinst, för under finalen uppskattade jag hela numret på ett annat vis än från TV-soffan, men “1944” kommer aldrig hamna på en topplista och inte heller spelas på en fest. Eurovision är trots allt en enda stor folkfest!

Sergej är Rysslands svar på Måns Zelmerlöv, en man med “Det” som sprids genom porerna. Han är stöpt i formidabel form, kan sjunga, dansa, agera och med en sån låt som “You are the only one” och numret, både som musikvideo och som framträdande, uppstod ett match made in heaven. I samband med hans framträdande började jag lyssna på andra av hans låtar, vilka inte enbart finns på ryska, och jag var såld. Det kommer alltid att svida att han inte fick ta hem pucklan! Min tvåa, Bulgariens Poli Genova och “If love was a crime” och trea, Frankrikes Amir och “J’ai cherché” pendlar lite beroende på humör. När Bulgairens bidrag spelades på arenan var det så skönt gung i låten, man var bara tvungen att dansa och sjunga med. En låt man höjer volymen för! Amir, med det magiska leendet, spred sån glädje med Frankrikes bidrag och jag upplevde för första gången på åratal lycka över att Frankrike hade tagit sig i kragen.

Sen börjar det bli svårt för mig, för 2016 har jag kanske fem låtar på min “nej-lista”. Helt klart ett av mina absoluta favoritår genom tiderna. Jag tycker mycket om Polen, Kroatien, Lettland, Malta, Ungern, Azerbadjan och Vitryssland m.fl. Tyvärr var norden svaga! Vår Frans var inte en favorit i Mello och tyvärr, när jag tänker på vem som representerade Sverige, så minns jag det knappt. Han gjorde ett bra jobb, men den var alldeles för o-catchy för mig i ESC-sammanhang. Finlands framträdande minns jag mest som falsksång och Norges bidrag var ju tre låtar i en. När jag tittar på mina anteckningar har de helt enkelt fått ett knappt nja!

Cypern får min fjärdeplacering med sin vargylande, sköngungande grymma rocklåt “Alter ego” och femteplaceringen får Tjeckiens “I stand”, en underbar stark ballad som förtjänar all heder och som borde kommit mycket högre i resultatlistan.

 

Min personliga topp 5

 1. Ryssland: Sergej Lazarev – “You Are The Only One”
 2. Bulgarien: Poli Genova – “If Love Was A Crime”
 3. Frankrike: Amir – “J’ai cherché”
 4. Cypern: Minus One – “Alter Ego”
 5. Tjeckien: Gabriela Gunčíková – “I Stand”

 

Nu vill vi veta vad du tycker! Kommentera gärna vem du hade som personlig favorit det här året!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen