Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Panelen tycker till: Vann rätt låt Eurovision 2010?

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


PANELEN TYCKER TILL. Efter tio års tävlande och 408 bidrag senare är det sjunde Eurovision-decenniet till ända. Medan vi inväntar att ny historia ska skrivas tänkte vi i ESC-Panelen nu i sommar gå igenom år för år och ställa oss frågan: vann verkligen rätt låtar? Först upp är Eurovision 2010.

 

Sammanfattning om Eurovision 2010

Eurovision 2010 hölls i Oslo i Norge efter norska Alexander Rybaks “Fairytale” vunnit en förkrossande seger över resterande startfält i Moskva året innan. NRK som arrangerade 2010 års tävling förlade tävlingen till Telenor Arena i Oslo den 25:e, 27:e och 29:e maj. Totalt deltog 39 länder, och alla, med undantag för värdlandet och dåvarande “Big Four” (Italien deltog ej detta år), var tvungna att kvala genom semifinalerna. Sveriges representant Anna Bergendahl med låten misslyckades att ta sig till final, vilket var första gången sedan år 1976 som Sverige inte deltog i finalen.

I finalen i Eurovision 2010 var det Tysklands Lena Meyer-Landrut med låten “Satellite“ som vann. Lyssna gärna på låten i klippet här ovanför.

Alla resultat i tävlingen hittar du på denna sida. Lyssna även gärna på ett recap av låtarna i semi 1, semi 2 och finalen.

 

Panelen tycker till

Nu tänkte vi gå in på vad vi själva tyckte om vinnaren – vann rätt låt eller hade vi andra favoriter?

PS: Vilken låt var din vinnare? Kommentera gärna i rutan nedanför artikeln!

 

Jag anser att Turkiet med låten “We Could Be The Same” som framfördes av maNga borde ha vunnit!

Motivering: När man ser tillbaka på detta decenniets första Eurovision så ser man på det med en blandad känsla. Vissa låtar som sticker ut och som ännu finns med på vissa personliga spellistor. Det är också intressant att se hur man ändrat sin åsikt om vissa låtar både på ett positivt och negativt sätt sedan dess.

En låt som dock varit min favorit då och nu är maNgas fantastiska “We Could Be The Same”. Än idag grämer jag mig över att den inte vann. Låten hade allt, vilket är svårt att få till med en rocklåt i dagens Eurovision. Den var tillräckligt rockig för att tilltala den publiken, hade etnoinfluenser för att tillfredsställa den skaran, samt att den var poppig och catchig nog att locka in även den mer vardagliga tittaren. Produktionen på scen var mäktig och kameravinklarna och sättet det filmades på har vi inte sett sedan dess. För mig var maNga den perfekta vinnarlåten, och faktum är att den är med på min topp 5 över de bästa bidragen genom alla tider.

Min starka tvåa är den magnifika “Milim” av Harel Skaat, som jag anser vara Israels bästa bidrag någonsin. Den är så vacker och hans passion och sorg i rösten tilltalade mig något fruktansvärt då. Jag kan än idag få gåshud av att lyssna på den. De övriga tre är “feelgood” låtar. Låtar som får en på gott humör. Grekland och Serbien har nog alltid cirkulerat runt denna topp 5 från 2010, medan Frankrike är en sådan låt som jag troligtvis inte ens hade haft med på min topp 10 när tävlingen gick men som växt till sig sedan dess.

Slutligen vill jag flika in en kommentar om den faktiska vinnaren Lena. Det är inte så att jag hatar låten eller ens ogillar den. Det är en låt som inte väcker några känslor hos mig. Det är en catchig låt som är rätt lättsmält. Jag förstår att den vann, men jag tror inte den hade stått högt upp på pallen med röstningssystemet vi har idag.

 

Min personliga topp 5

 1. Turkiet: MaNga – “We Could Be the Same”
 2. Israel: Harel Skaat – “Milim”
 3. Grekland: Giorgos Alkaios & Friends – “Opa”
 4. Serbien: Milan Stanković – “Ovo je Balkan”
 5. Frankrike: Jessy Matador – “Allez Ola Olé”

 


Jag anser att Slovakien med låten “Horehronie” som framfördes av Kristína Peláková borde ha vunnit!

Motivering: När jag under vintern 2010 hörde den tyska vinnarlåten första gången så tyckte jag den var tråkig och dålig, och ju längre tävlingen närmade sig desto mer ogillade jag den. Och när den vann – en chock för mig. Personligen anser jag att vinnarlåten är jättedålig och dessutom var det en plåga att behöva höra den ständigt på radio månaderna efter tävlingen. Att nästan alla mina favoriter (inte bara de i topp fem nedan) detta år slutade på oförtjänt dåliga placeringar gör inte saken bättre. Så ja – frågar du mig så vann FEL låt Eurovision 2010!

Den pärla till bidrag som skulle ha vunnit, men som alla tydligen glömde bort att rösta på den där tisdagen i maj 2010, var Slovakiens Kristína Peláková som med sin låt “Horehronie” åtminstone lyckades charma mig både före, under och efter tävlingen. Tyvärr gick det som det gick och mycket oförtjänt – med betoning på MYCKET – kom Slovakien näst sist i sin semi när de faktiskt borde ha blivit etta både i semi och i finalen. Så tycker i alla fall jag. Eftersom Slovakien inte tävlade i finalen så hade jag hellre både då och nu sett Turkiets maNga ha segrat. De hade åtminstone en show i världsklass i jämförelse med vad som vann på riktigt.

Sedan vill jag även inflika att om Slovakien en dag återvänder till Eurovision, vilket jag hoppas de gör, så får de gärna skicka Kristína igen. Efter tävlingen har hon släppt fler låtar och väldigt många av dem håller Eurovision-klass! Tyvärr kan ingen av de släppta bidragen någonsin tävla i Eurovision (om inte EBU ändrar reglerna), men om en framtida låt skulle vara ungefär som någon av dessa låtar så hade det gjort min dag glad!

 

Min personliga topp 5

 1. Slovakien: Kristína Peláková“Horehronie”
 2. Turkiet: maNga – “We Could Be the Same”
 3. Kroatien: Feminnem – “Lako je sve”
 4. Norge: Didrik Solli-Tangen – “My Heart is Yours”
 5. Lettland: Aisha – “What For”

 


Jag anser att Lettland med låten “What For?” som framfördes av Aisha borde ha vunnit!

Motivering: Kan medge att 2010 var ett svagt år med många års mått mätt. Jag följde inte det årets upplaga särskilt väl, pga vissa dystra omständigheter som präglade mitt liv just då, men nånting jag minns Eurovision 2010 som var att det var en ångestladdad upplaga med mycket deppiga låtar. Blev inte heller bättre att se Sverige åkte ut, så klart. Detta gjorde att mitt intresse för tävlingen dök en hel del, och jag såg inte ens finalen förrän röstningen kickade igång.

Nåja, låten som jag valde var alltså “What For?”, och kan inte egentligen motivera varför jag har den högst av just dessa 39, annat än att den råkar bara ta titeln för att den vart snäppet vassare än många andra. Kan förvisso förstå varför Satellite vann, då det var en glad upptempo-låt med en tjej som hade kul för sig själv, vilket var en enorm kontrast gentemot mycket annat. Då fattar jag att folk gillade det, trots att hon sjöng på bedrövlig engelska.

 

Min personliga topp 5

 1. Lettland: Aisha – “What For? (Only Mr. God Knows Why)”
 2. Turkiet: maNga – “We Could Be the Same”
 3. Cypern: Jon Lilygreen & The Islanders – “Life Looks Better in Spring”
 4. Kroatien: Feminnem – “Lako je sve”
 5. Litauen: InCulto – “Eastern European Funk”

 


Jag anser att Kroatien med låten “Lako Je Sve” som framfördes av Feminnem borde ha vunnit!

Motivering: Till att börja med så vill jag säga att jag skulle blivit överlycklig oavsett om något av bidragen i min topp 5 hade vunnit, det finns alltid flera värdiga vinnare i samtliga upplagor av Eurovision Song Contest. Men om jag måste välja ett enda bidrag från år 2010 så faller min röst på Kroatien och den vackra balladen Lako Je Sve som orättvist nog inte lyckades ta sig till final…

Jag har inget emot vare sig Lena eller hennes bidrag, men för mig var det inte någon vinnare. Att Tyskland dessutom är det enda Big 5-landet som vunnit tävlingen sedan regeln infördes känns lite märkligt på något sätt då jag anser att de är det landet av de fem som förtjänat det minst. Förhoppningsvis får även Frankrike, Italien & Storbritannien (Och Spanien om de fortsätter skicka bidrag i klass med La Venda) också smaka på segerns sötma.

 

Min personliga topp 5

 1. Kroatien: Feminnem – “Lako je sve”
 2. Turkiet: MaNga – “We Could Be the Same”
 3. Slovakien: Kristina – “Horehronie”
 4. Ryssland: Peter Nalitch & Friends – “Lost And Forgotten”
 5. Nederländerna: Sieneke – “Ik ben verliefd (Sha-la-lie)”

 


Jag anser att Island med låten “Je ne sais quoi” som framfördes av Hera Björk borde ha vunnit!

Motivering: Så här bedömde jag detta bidraget inför Eurovision 2010: Min personliga etta i år. Äntligen får Hera Björk tävla i Eurovision. Låten är en kraftfull, klassisk schlagerlåt i sann eurodisco-anda. Tyvärr vet vi ju hur det brukar gå för den sortens låtar i ESC numera. Men det går inte att sticka under stolen med att låten är helt fantastisk och får mig att vilja gå loss på dansgolvet. Efter förra årets andraplats med Yohanna och “Is It True” är det många islänningar som hoppas på att Hera Björk ska ta Island till landets första vinst. Final blir det, men långt ifrån toppstriden förmodligen. Jag hade alltså på känn att detta inte var någon vinnarlåt, men för mig personligen är den fortfarande nummer ett. Det var många bra bidrag detta år som förtjänade vinsten mer än vad jag tycker Lena (från Tyskland) gjorde.

 

Min personliga topp 5

 1. Island: Hera Björk – “Je ne sais quoi”
 2. Slovakien: Kristina – “Horehronie”
 3. Albanien: Juliana Pasha – “It’s All About You”
 4. Serbien: Milan Stanković – “Ovo je Balkan”
 5. Grekland: Giorgos Alkaios & Friends – “Opa”

 


Jag anser att rätt låt vann det här året!

Motivering: Eller rättare sagt, jag förstår varför denna lilla Lena Meyer-Landrut från Tyskland tog Europa med storm med sin “Satellite”. Den brittiska engelskan var egentligen inget som hon kunde flytande, men vid framträdandet hade man inte kunnat tro annat.

2010 är ett år där jag är ombytlig om vilka som slåss om topplaceringarna. Det beror helt och hållet på humöret. När man vill dansa loss med de stubbiga benen är det antingen Island eller Rumänien, när det är högröstad karaoke som gäller är det Azerbadjan och när man vill ha lite hederlig schlager är det Danmark. Förutom flera sköna låtar som håller så kommer jag ihåg en sak, en sak folks – frisyren, för var det någon som missade Serbiens, Milan Stanković när han framförde “Ovo je Balkan”! Men, han är förlåten med tanke på hur bra han är och jag gillar verkligen dessa balkantoner. Ibland är det bara något med ett framträdande som tar fokus från det som egentligen gäller! Min femteplats var svår att avgöra, men det fick bli Israel som precis klådde Norge på fingrarna, men bara precis.

Min personliga topp 5

 1. Azerbajdzjan: Safura Alizadeh – “Drip Drop
 2. Rumänien: Paula Seling & Ovi – “Playing with Fire”
 3. Island: Hera Björk – “Je ne sais quoi”
 4. Danmark: Chanée & N’evergreen – “In a Moment Like This”
 5. Israel: Harel Skaat – “Milim”

 

 


 

 

Nu vill vi veta vad du tycker! Kommentera gärna vem du hade som personlig favorit det här året!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen