Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Panelen tycker till: Vann rätt låt Eurovision 2012?

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


PANELEN TYCKER TILL. Efter tio års tävlande och 408 bidrag senare är det sjunde Eurovision-decenniet till ända. Medan vi inväntar att ny historia ska skrivas tänkte vi i ESC-Panelen nu i sommar gå igenom år för år och ställa oss frågan: vann verkligen rätt låtar? Nu har vi kommit fram till Eurovision 2012.

 

Sammanfattning: Eurovision 2012

Azerbajdzjan hade tagit hem sin första seger i Eurovision 2011, och därför fick landet arrangera Eurovision 2012. Tävlingen förlades till landets huvudstad Baku med semifinaler den 22:a och 24:e maj och final den 26:e maj 2012.

Inledningsvis var det tänkt att 43 länder, lika många som i 2011 års upplaga, skulle delta, men efter ett sent avhopp av Armenien så blev det endast 42 deltagare som kom till start. Samtliga länder utom värdlandet och “Big Five” fick kvala genom de semifinalerna och de tävlade i vanlig ordning om 20 finalplatser, tio länder från varje semifinal gick till final.

Sverige representerades detta år av Loreen med låten “Euphoria”, och det är nog ingen direkt hemlighet att det blev den låten som också vann allting. Det blev en totalsumma på 372 poäng, för övrigt första gången ett svenskt bidrag fått över 200 poäng i en Eurovision-final. Poängsumman slog dessvärre inte Alexander Rybaks rekord från 2009, däremot fick faktiskt Loreen fler tolvpoängare! Lyssna gärna på låten i klippet här ovanför.

Alla resultat i tävlingen hittar du på denna sida. Lyssna även gärna på ett recap av låtarna i semi 1, semi 2 och finalen.

 

Panelen tycker till

Nu tänkte vi gå in på vad vi själva tyckte om vinnaren – vann rätt låt eller hade vi andra favoriter?

PS: Vilken låt var din vinnare? Kommentera gärna i rutan nedanför artikeln!

 

Jag anser att Serbien med låten “Nije Ljubav Stvar” som framfördes av Željko Joksimović borde ha vunnit!

Motivering: Jag är personligen väldigt svag för år 2012. Den hade egentligen allt man vill ha i en Eurovision-final. Även om finalen var balladtung, så var det bra ballader. Serbien, Albanien, Bosnien, Estland och Spanien bjöd på kvalitetsballader på hemspråket, medan Tyskland framförde en av de bästa popballaderna detta decennium. Medelhavsländerna Grekland, Cypern och Malta fick oss att vilja dansa, även om Rumänien hade mest rytm. Vi fick isländsk schlager när den är som bäst, falsett i världsklass från Makedonien och även skämskudden åkte fram när Litauen stod med med en ögonbindel. Vi gullade med ryska tanter och Turkiet seglade iväg från Eurovision med en svängig etnolåt.  Jag älskar allt med denna finalen. Den hade verkligen något för alla. Det enda problemet jag har med den är att den har en av historiens mest överskattade vinnare.

Loreen var en favorit på förhand och det kändes att hur bra startfältet än var så skulle hon vinna. Jag har aldrig förstått mig på Loreen som person och jag har aldrig förstått hypen kring “Euphoria”. Hon är bara allmänt konstig, men försöker framställa sig själv som konstnärlig och intellektuell till gränsen att det blir narcissism. Jag hade kunnat skriva ett helt inlägg om vad jag tycker om karaktären Loreen, men jag tycker inte det behövs. Låten i sig är i min mening inget speciellt. För mig fanns den bara där och allt skulle verka så konstnärligt och mystiskt, men jag kände inget av det. “Euphoria” skapade dessutom en skadlig trend i Eurovision eftersom länder ända sedan dess försökt efterlikna eller rent ut sagt kopiera den.

Min vinnare var sedan dag ett Željko Joksimović med hans fantastiska “Nije Ljubav Stvar”. Det var känsla och magi från första sekunden. Än idag får jag gåshud när han tar i andra refrängen. Jag tror att han var grymt besviken över tredjeplatsen då han blev slagen av Loreen och Rysslands plojbidrag. Detta utfall gör att vi förmodligen aldrig kommer se honom på Eurovisionsscen igen. Dessutom var det så mycket bra bidrag bakom honom som tog poäng och gjorde det nästan omöjligt för honom att vinna. Det var inte samma förutsättningar som 2007 då Serbien vann sist. Jag tycker detta är en av, eller kanske den bästa låten i Eurovision-historien. Det står mellan denna och hans låt från 2004. Jag undrar om den kanske hade haft större chans med dagens röstningssystem. Den hade åtminstone slagit Ryssland. Sedan tror jag det hade varit en jämn fight mellan Željko och Loreen om segern.

Även om slutresultatet inte blev som jag önskat så kommer 2012 alltid vara ett av mina favoritår, för det har så många bra bidrag och kanske även det bästa av dem alla. Än idag finns det låtar från den tävlingen som spelas varmt i mina spellistor. Förutom första platsen så är det nästan omöjligt för mig att göra en topp 5, men jag ger det en försök och går på vad jag känner just nu.

 

Min personliga topp 5

 1. Serbien: Željko Joksimović – “Nije ljubav stvar”
 2. Tyskland: Roman Loob – “Standing Still”
 3. Estland: Ott Leppland – “Kuula”
 4. Rumänien: Mandinga – “Zaleilah”
 5. Albanien: Rona Nishliu – “Suus”

 


Jag anser att rätt låt vann det här året!

Motivering: Mitt förhållande till Loreens musik är väldigt varierande. Hennes “My Heart is Refusing Me” som hon tävlade med i Melodifestivalen 2011 gav jag personligen noll poäng till då (och nu), och när hon ett år senare var tillbaka igen i tävlingen var det inte henne jag la märke till först. Utan det fanns andra låtar jag hade som favoriter. Efter att ha hört “Euphoria” i den första deltävlingens sändning så gav jag förvisso en trea i betyg (av fem) men tyckte samtidigt att låten mest kändes som ett mellanaktsnummer. Det var först i Globen-finalen i mars som jag insåg hur bra låten faktiskt är och då ändrade jag mig helt och det blev min personliga vinnare.

I Eurovision fanns det samma år en mängd bra kvalitetsbidrag, inte minst från Serbien, Island, Moldavien, Slovakien, Slovenien, Turkiet, Estland, Italien, Spanien och Tyskland. Det kändes som att många länder steppade upp i kvalitet 2012 så det var svårt att rangordna vilka som var bäst. Men jag måste ändå hålla mig till Sverige. Inte bara för att “Euphoria” är en bra låt utan också för att Loreen gjorde något magiskt av låten. Det hon gjort före och efter har jag ingen relation till alls, men detta var riktigt jäkla bra!

Med undantag för Serbien och Slovenien var jag annars mycket besviken på resterande balkanländer 2012. Tidigare år hade många av dem skickat gudomliga bidrag, men 2012 kom de flesta med intetsägande och tråkiga ballader. Men som tur var fanns det några undantag, bl.a. Željko Joksimovićs återkomst! Det är synd att han inte vill tävla igen, jag hoppas att han ändrar det beslutet en vacker dag. Sedan vill jag också säga att Slovakien kom oförtjänt sist i sin semifinal (precis lika dåligt som man gjorde 2010 – med en minst lika bra låt dessutom) och Norge kom oförtjänt sist i finalen! Förvisso lät det kanske inte helt hundra och Eric Saade-effekten hade runnit ut efter Düsseldorf. Men det fanns fler kandidater till sistaplatsen, t.ex. de ryska gummorna eller den där “love is blind”-låten som jag tack och lov glömt bort vid det här laget.

I övrigt var 2012 ett år fyllt av hits och hade som tidigare nämnt rätt vinnare (äntligen!)

 

Min personliga topp 5

 1. Sverige: Loreen – “Euphoria”
 2. Serbien: Željko Joksimović – “Nije ljubav stvar
 3. Slovakien: Max Jason Mai – “Don’t Close Your Eyes“
 4. Slovenien: Eva Boto – “Verjamem“
 5. Moldavien: Pasha Parfeny – “Lautar“

 


Jag anser att Slovakien med låten “Don’t Close Your Eyes” som framfördes av Max Jason Mai borde ha vunnit!

Motivering: När jag hörde Slovakiens låt satt jag i plugget under en rast en gång och kommer ihåg att jag lyssnade på låten och tyckte mycket om den, men samtidigt tänkte “Vänta, hur kommer det sig att jag lyssnar på denna?… Ahh, just ja, den ska tävla i Eurovision! Ja!!” Detta var förmodligen den mest icke strömlinjeformade hårdrocklåten som satt sin fot i Eurovision vid den tiden, mycket råare än många andra låtar av samma genre.

Dessvärre skulle 2012 bli ett sånt där år där resultaten inte ville gå min väg. Sen vet jag inte vad det var som hände under liveframträdandet, men i vilket fall som helst stod allt inte helt rätt till med Max röstinsatser, då han sjönk väldigt mycket under de höga tonerna i låten. Slovakien halkade sedan ner till sistaplatsen i den semifinalen… och det blev det sista vi fick se utav dem i tävlingen. Detta är ett land som jag saknar då de alltid gick sin egna väg utan att bry sig om vad som var “inne” musikaliskt.

Låten som vann då? Jo, jag kan medge att jag haft en liten märklig relation till “Euphoria”, då jag gått från att inte gilla låten, till att uppskatta den, sen gilla den, och nu tycka att den bara är tråkig. Kan ha att göra med att jag inte riktigt förstår vad det som Loreen vill säga med låten, utan jag känner istället att det är som att antingen hon eller scenografen försökt sig på nån form av konstnärlig utmaning med scennumret. Därför har jag än idag svårt att förstå mig på Euphoria.

 

Min personliga topp 5

 1. Slovakien: Max Jason Mai – “Don’t Close Your Eyes”
 2. Albanien: Rona Nishliu – “Suus”
 3. Schweiz: Sinplus – “Unbreakable”
 4. Serbien: Željko Joksimović – “Nije ljubav stvar”
 5. Ungern: Compact Disco – “Sound of Our Hearts”

 


Jag anser att Serbien med låten “Nije ljubav stvar” som framfördes av Željko Joksimović borde ha vunnit!

Motivering: Till att börja med så vill jag säga att helt FEL låt vann tävlingen det här året! Jag önskar att Loreen aldrig vunnit Melodifestivalen till att börja med. Euphoria är en otroligt överskattad låt i Eurovisionvärlden. Jag förstod inte hypen år 2012 och jag det definitivt inte nu sju år senare! Det är en helt vanlig eurodance låt som råkar framföras av en artist som råkar ha sin egna stil. Jag har givetvis inget emot Loreen som person eller som artist. Det är låten Euphoria och dess fans som jag stör mig på.

Med det sagt så går vi vidare till den låten som jag anser borde ha vunnit tävlingen, nämligen Serbiens bidrag Nije ljubav stvar som framfördes av ingen mindre än kungen av Balkanballader Željko Joksimović. Jag skulle vilja påstå att den här låten till och med är bättre än hans bidrag från 2004 Lane Moje. Nije ljubav stvar kan i stora drag beskrivas som mäktig, Željko har sitt egna sätt att framföra sin musik vilket höjer känslan. Att Eurovision dessutom skriker efter fler icke-engelskspråkiga vinnare är bara ännu en anledning till att 2012 års vinnare borde ha varit Serbien.

 

Min personliga topp 5

 1. Serbien: Željko Joksimović – “Nije ljubav stvar”
 2. Finland: Pernilla Karlsson – “När jag blundar”
 3. San Marino: Valentina Monetta – “The social network song”
 4. Island: Gréta Salóme & Jónsi – “Never forget”
 5. Malta: Kurt Calleja – “This is the night”

 


Jag anser att rätt låt vann det här året!

Motivering: Det går inte att sticka under stol med att “Euphoria” med Loreen var den självklara vinnaren det här året och kanske det bästa bidraget från Sverige genom tiderna. Man kände redan under Melodifestivalen 2012 att detta var bidraget som skulle kunna ge oss vår femte ESC-seger. Loreen som artist är magisk och har en sån utstrålning. “Euphoria” blev även (och är än idag) en världshit som spelas flitigt världen om och många Eurovision-fans och artister listar låten som det bästa bidraget genom tiderna än idag.

En annan artist som jag avgudar är Željko Joksimović. Han tävlade i ESC för andra gången, men denna gången för Serbien som egen nation. Hans låt “Nije ljubav stvar” beskrev jag så här inför tävlingen:

“Här har vi en av årets pampigaste låtar och naturligtvis är det en balkanballad, sjungen av den fantastiska sångaren Željko Joksimović. Stråkarna och pianot skapar en vacker atmosfär och sången är kraftfull och bra. Jag är övertygad att Serbien kommer att tar en topplacering i Baku.”

Islands duett med Greta & Jonsi var även det ett pampigt bidrag med sköna instrumentala rytmer och stråkar som jag blev frälst i första gången jag hörde och tillhörde mina absoluta favoriter det här året.

 

Min personliga topp 5

 1. Sverige: Loreen – “Euphoria”
 2. Serbien: Željko Joksimović – “Nije ljubav stvar”
 3. Island: Gréta Salóme & Jónsi  – Never Forget
 4. Rumänien: Mandinga – “Zaleilah”
 5. Makedonien – Kaliopi – “Crno i belo

 


Jag anser att rätt låt vann det här året!!

Motivering: För mig var Loreen en vinnare med ”Euphoria” hela vägen från Mello. Jag kan fortfarande få rysningar av låten och älskar det avskalade i hennes framträdande då. För mig var det en revansch från när hon var med och sjöng “My Heart is Refusing Me” i Melodifestivalen 2011. Tycker båda låtarna håller än idag och även om jag tycker att Loreen ibland sjunger utan att öppna munnen ordentligt och inte följer normen, så är hon speciell. När jag såg henne framföra ”Euphoria” för ett par år sedan i rakat hår och aftonklänning så fick jag tårar i ögonen. Versionen var inte höftrörande, utan smäktande. För ett par minuter blottades själen! Jag är en av dem som nu jämför ESC-låtar med Loreen, inte bara för henne och låten i sig, utan p.g.a. hur min kropp reagerade i samband med den låten. Musik och sång upplevs inte enbart med öronen!

2012 är ett riktigt favoritår och jag har haft riktigt svårt att rangordna dem. Mer än hälften har fått ett rungande ”ja” och enbart några få har fått ett ”nej”. Vi finner ett flertal underbara ballader, exempelvis från Serbien och fantastiske Željko Joksimović (som förövrigt besöker Sverige med jämna mellanrum), Estland, Portugal, Slovenien, Spanien & Azerbajdzjan. Albanien hade också en stark låt, men sången krasade sönder några kristallkronor då pitchen i melodin inte var där, särskilt i de höga partierna.

Islands bidrag sitter som en käftsmäll. Underbar blandning av rock, pop, klassiska instrument och sköna harmonier. En låt jag älskar att sjunga högt till!

Turkiet bidrag tilltalar mig med sitt musikalinspirerade inslag och sina etniska toner, något jag saknar från många länder. Ibland funkar mainstream radiopop, men det kan lika gärna glömmas bort. Ett par sköna clubdängor finner vi dock såsom Bulgarien och Cypern, den senare hör vi på radion än idag. Till Rysslands gummor kan jag inte låta bli att le och ryckas med fastän jag anser att början av låten är den bästa delen.

Tyckte jättemycket om våra nordiska grannar och Norge kom oförtjänt sist. Ja även Finland och Danmark kom långt ner i finallistan trots bra låtar, vilket i och för sig kan förklaras av så många bra bidrag detta år.

För de bidrag i min lista är det egentligen bara de tre översta jag kan nåla fast medan de andra beror av humöret för dagen.

 

Min personliga topp 5

 1. Sverige: Loreen – “Euphoria”
 2. Serbien: Željko Joksimović – “Nije ljubav stvar”
 3. Island: Gréta Salóme & Jónsi  – Never Forget
 4. Estland: Ott Lepland – “Kuula”
 5. Turkiet: Can Bonomo – “Love me back”

 

 

Nu vill vi veta vad du tycker! Kommentera gärna vem du hade som personlig favorit det här året!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen