Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

I väntan på nästa Mello-decennium: vann rätt låt Melodifestivalen 2017?

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


PANELEN TYCKER TILL. I väntan på att artister och bidrag till Melodifestivalen 2020 blir officiella tänkte vi gå igenom Mello-år för Mello-år på 2010-talet och tycka till om vinnaren samt välja ut våra personliga favoriter från respektive år. Vi gjorde ett liknande projekt under sommaren (2019) fast för respektive Eurovision-år. Nu tar vi istället ned detta till Melodifestival-nivå!

I denna del av serien kommer vi att välja favoriter från Melodifestivalen 2017.

 

Fakta: Melodifestivalen 2017

Den 57:e upplagan av Melodifestivalen avgjordes i 6 stycken program mellan den 4:e februari och 11:e mars 2017, där totalt 28 bidrag tävlade om segern. Programledare för hela turnén blev trion David Lindgren, Clara Henry och Hasse Andersson. I finalen blev det slutligen Robin Bengtsson med låten “I Can’t Go On” som vann (se framträdandet i klippet här ovanför). I Eurovision i Kiev kvalade han först vidare från sin semi till final, där han hamnade på femte plats. I svenska finalen blev han juryns vinnare men bara trea hos tittarna, men kunde ändå vinna tack vare det stora jurystödet.

En nyhet för året var att SVT inte längre garanterade allmänheten någon plats i Melodifestivalen. Sedan 2010 hade det alltid funnits minst en plats för allmänheten, men något sådant erbjöds alltså inte 2017. Dock hade icke-kända låtskrivare en egen antagning men de garanterades alltså inget oavsett.

Inför den avgörande finalen i Melodifestivalen 2017 hade tv-tittarna fått rösta fram 12 av 28 bidrag till finalister, vilket skedde via de fyra deltävlingarna och uppsamlingsheatet Andra chansen. I deltävlingarna tävlade sju bidrag per program, där tittarnas två favoriter gick direkt till final. Därefter hölls uppsamlingsheatet för bidragen som tittarna satte på tredje och fjärde plats, där ytterligare fyra bidrag utsågs till finalister. Startfältet hade valts ut till en hälft av en urvalsjury och en hälft av SVT själva. SVT bjöd fortsatt in en joker från Svensktoppen nästa.

 

Städer, datum och startfält
Via länkarna finns information om startfält och resultat:

 

 

Här följer också ett inofficiellt recap av alla 28 bidrag*:

Notera att rankingen i filmen inte är Panelens ranking.

 

Panelen tycker till

Nu tänkte vi gå in på vad vi själva tyckte om vinnaren – vann rätt låt eller hade vi andra favoriter?

PS: Vilken låt var din vinnare? Kommentera gärna i rutan nedanför artikeln!

Jag anser att rätt låt vann i finalen!

Motivering: Jösses vilket otroligt blekt och tråkigt startfält Melodifestivalen 2017 erbjöd. Förvisso hade saker och ting börjat förfalla under många år, men någonstans nu ansåg i alla fall jag att SVT var nere på bottennivån i klass med 2013. Dock fanns det några bra bidrag och jag återkommer till dem strax. Men jag måste gå tillbaka till den kommentaren jag skrev inför finalen då jag mer eller mindre sågade allt det året. Och det står jag för än idag.

Av de låtar jag har på personlig topp fem är det faktiskt ingen jag lyssnar på idag, trots att det bara är 2,5 år sedan den här upplagan avgjordes (när detta skrivs är det november 2019) så nog borde jag kommit ihåg mer. Men jag kommer nästan inte ihåg en enda som tävlade förrän jag såg recapet och då hittade jag några guldkorn. Jag utser Robin Bengtsson till personlig etta eftersom jag tyckte om hans låt bäst. Idag ger jag låten 3 av 5 i betyg, vilket betyder att det är inte någon direkt högpositionerad låt hos mig i jämförelse med många andra år. Jag vet att min kollega Lukas inte är så förtjust i den låten men jag gör honom glad med att ha Nano på andra plats. Då när det begav sig var jag inget större fans, men eftersom det inte finns något som är bättre än det så hamnar han nu tvåa. Därefter fyller jag ut topp 5 med tre låtar som jag då tyckte höll måttet väldigt bra men som jag av naturliga skäl glömt bort därefter.

Med facit i hand tror jag att det var rätt att skicka Robin Bengtsson, det är inte omöjligt att Nano hade kunnat gjort ett minst lika bra framträdande, men just 2017 låg allt fokus på en viss Salvador Sobral och jag tror ärligt att Nano inte hade kommit speciellt högt med sin låt.

 

Min personliga topp 5

 1. Robin Bengtsson – “I Can’t Go On”
 2. Nano – “Hold On”
 3. Bella & Filippa – “Crusified”
 4. Axel Schylström – “När ingen ser”
 5. Wiktoria – “As I Lay Me Down”

 


Jag anser att Nano med låten “Hold On” borde ha vunnit!

Motivering: 2017 är det året som blivit lite undantaget som bekräftade regeln av att de senaste fem åren varit svaga upplagor. För här var det en hel del låtar där man fick ut enormt mycket av flera artisters potential. Detta om man tittar på min topp 5.

Framför allt vill jag rikta mitt ljus mot min etta, Nano. Jag tror inte jag haft nån större möjlighet att hylla hans låt när jag suttit här i panelen, men nu kommer min chans. Inför 2017 hade jag inte så stora förhoppningar på startfältet överlag. Men jag lyssnade ändå tålmodigt på de små bitar av låtarna man fick höra, och då kom jag till slut till “Hold On”. Lät betydligt mycket mognare än mycket annat, och sen pang! kommer refrängen och helt plötsligt skjuter låten iväg, med ett snabbt drum ‘n’ bass-smattrande. (Och låt mig säga det direkt, drum ‘n’ bass är en gravt underskattad genre!) Så här hade jag någonting att bygga vidare på, och väl inför liveframträdandet den lördagen kom jag ihåg hur jag bara satt och applåderade efter Nanos framträdande. Allt var så himla rätt. Låten. Nanos framträdande. Hur han har blicken mot kameran och lyckas se tittaren. Och ha ett uttryckssätt som säger “du, jag vet att du har det tufft, men det kommer bli bra”. En sån person måste man bara älska.

Och det gjorde ju vi i Sverige. Men av nån anledning inte den internationella juryn som snuvade Nano på det han borde ha förtjänat, biljetten till Eurovision… istället gick det ju till Robin Bengtsson och “I Can’t Go On”. Inte alls ett populärt val. Men i och med att jag redan kastat mycket skit på den låten i ett tidigare projekt jag gjort (som går att läsa här), så lämnar jag det därhän.

 

Min personliga topp 5

 1. Nano – “Hold On”
 2. Les Gordons – “Bound to Fall”
 3. Boris René – “Her Kiss”
 4. Owe Thörnqvist – “Boogieman Blues”
 5. Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia – “En värld full av strider”

 


Jag anser att Jon Henrik Fjällgren & Aninia med låten “En Värld Full Av Strider” borde ha vunnit!

Motivering: Robin Bengtsson var min vinnare 2016, jag anser att han borde ha vunnit det året istället för 2017. Visserligen är I Can’t Go On en bra och lättlyssnad låt som jag lyssnar på emellanåt. Men jag hade hellre sett att Herr Bengtsson skulle ha fått tälva med Constellation Prize I Eurovision. Men nog om det!

Vilken låt anser jag då att Sverige borde ha skickat till ESC år 2017? Svaret är En Värld Full Av Strider, som är min absoluta favoritlåt på hela 2010-talet. Jon Henrik Fjällgren är min drömrepresentant för Sverige och hans bidrag från det här året är enligt mig det bästa han tävlat med. Jag är osäker på hur han hade klarat sig i Kiev, någon vinst hade det definitivt inte blivit. Men jag tror att Jon Henrik och Aninia åtminstone hade toppar Robin Bengtssons resultat.

Överlag så tycker jag att 2017 var det klart starkaste året på hela 2010-talet. Jag vet åtminstone sju bidrag från det här året som skulle ha varit min vinnare om de tävlat 2018…

 

Min personliga topp 5

 1. Jon Henrik Fjällgren & Aninia – “En Värld Full Av Strider”
 2. Roger Pontare – “Himmel Och Hav”
 3. Dinah Nah – “One More Night”
 4. Axel Schylström – “När Ingen Ser”
 5. Robin Bengtsson – “I Can’t Go On”

 


 

 

Jag anser att Wiktoria med låten “As I Lay Me Down” borde ha vunnit!

Motivering:

 

Min personliga topp 5

 1. Wiktoria – “As I Lay Me Down”
 2. Dinah Nah – “One More Night”
 3. Anton Hagman – “Kiss You Goodbye”
 4. Roger Pontare – “Himmel Och Hav”
 5. Mariette – “A Million Years”

 


 

 

Nu vill vi veta vad du tycker! Kommentera gärna vem du hade som personlig favorit det här året!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen