Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

I väntan på nästa Mello-decennium: vann rätt låt Melodifestivalen 2015?

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


PANELEN TYCKER TILL. I väntan på att artister och bidrag till Melodifestivalen 2020 blir officiella tänkte vi gå igenom Mello-år för Mello-år på 2010-talet och tycka till om vinnaren samt välja ut våra personliga favoriter från respektive år. Vi gjorde ett liknande projekt under sommaren (2019) fast för respektive Eurovision-år. Nu tar vi istället ned detta till Melodifestival-nivå!

I denna del av serien kommer vi att välja favoriter från Melodifestivalen 2015.

 

Fakta: Melodifestivalen 2015

Den 55:e upplagan av Melodifestivalen avgjordes i 6 stycken program mellan den 7:e februari och 14:e mars 2015, där totalt 28 bidrag tävlade om segern. Startfältet hade valts ut till en hälft av en urvalsjury och en hälft av SVT själva. Två platser var avsedda för jokrar, en från allmänhetens tävling och en från Svensktoppen nästa. Programledare var Sanna Nielsen och Robin Paulsson. I finalen blev det slutligen Måns Zelmerlöw med låten “Heroes” som vann (se framträdandet i klippet här ovanför). I Eurovision i Wien kvalade han först vidare från sin semi till final, där det sedan blev storslagen seger! Måns lyckades alltså ta hem Sveriges sjätte seger genom tiderna.

Att startfältet reducerades med fyra bidrag var en av många nyheter som genomfördes. Det ledde också till att det bara var sju istället för åtta tävlande i respektive deltävling. Fortfarande var tävlingen på turné under 6 veckor, där tittarna fick hela makten att rösta vidare bidrag i tävlingen. Topp två i varje deltävling gick direkt till final medan treorna och fyrorna fick mötas i dueller i Andra chansen. Nytt för året var att fyra bidrag gick till final från Andra chansen. Tidigare år hade ju bara två per år gått vidare. Totalt var det 12 bidrag i finalen.

Ytterligare nyheter var införandet av Mello-appen där det gick att rösta upp till fem gånger per bidrag genom så kallad hjärtröstning. Denna var ett komplement till den traditionella telefon- och SMS-röstningen. I finalen var dock intresset såpass stort att appen kraschade!

 

Städer, datum och startfält
Via länkarna finns information om startfält och resultat:

 

Här följer också ett inofficiellt recap av finalens bidrag*:

* Samlingsklipp för alla 28 bidrag saknas dessvärre.

 

Panelen tycker till

Nu tänkte vi gå in på vad vi själva tyckte om vinnaren – vann rätt låt eller hade vi andra favoriter?

PS: Vilken låt var din vinnare? Kommentera gärna i rutan nedanför artikeln!

Jag anser att rätt låt vann i finalen!

Motivering: Jag håller med mina kollegor Lukas och Markus om att 2015 års Melodifestival var en rätt så svag historia, dock inte den sämsta men i klass med typ 2012-13. Inför finalen minns jag att jag att jag tyckte att Melodifestivalen inte längre var någon Melodifestival utan en Artistfestival, där fokuset snarare låg på att artister som Måns Zelmerlöw, Eric Saade och Samir & Viktor var i final snarare än om de skulle kvala in till finalen oavsett låtkvalitet. Nu fanns det ju inte så mycket annat att välja på den gången och idag är inte allt så nattsvart som jag såg det då, men det här blev klart en sämre omgång.

Måns Zelmerlöw anser jag ändå hade den bästa låten med det bästa framträdandet. Från början var jag dock skeptisk till “Heroes” då jag ansåg att hans tidigare två bidrag “Cara Mia” och “Hope & Glory” var mycket bättre, men den tredje låten växte mer och mer under våren som gick, och det var såklart roligt med en ytterligare svensk seger i Eurovisionen. Det hade jag inte sett komma, så snart efter Loreen. I övrigt fanns det några låtar som jag tyckte förtjänade mer och det är de jag har med på topplistan nedan. Resten av låtarna som fanns att erbjuda 2015 tycker jag är ganska slätstrukna och rätt ointressanta. Eller bara flummiga. Och tyvärr, här började trenden med att ha med Instagram-personligheter för att öka röstantalet och få fler tv-tittare som sjunger hellre än bra. Då är det inte så konstigt att många av de etablerade artisterna som vill nå ut med sin musik faller bort i publikens ögon.

 

Min personliga topp 5

 1. Måns Zelmerlöw – “Heroes”
 2. Elize Ryd & Rickard Söderberg – “One By One”
 3. Kristin Amparo – “I See You”
 4. Molly Pettersson Hammar – “I’ll Be Fine”
 5. Magnus Carlsson – “Möt mig i Gamla stan”

 


Jag anser att Neverstore med låten “If I Was God for One Day” borde ha vunnit!

Motivering: Helt ärligt har jag otroligt svårt att utse någon vinnare eller topp 5 just detta år. Allting var så extremt slätstruket, ingen låt som grep tag, ingenting som stack ut ordentligt.

Därför fick det bli att jag nästan plockade ut en topp 5 på måfå bland de låtar jag ansåg höll en skaplig klass, och utav dessa kora en vinnare. För stunden blev det Neverstores “If I Was God for One Day”. Tyvärr föll de i det problemet att deras låt blev ganska nedtonad för att bli mer lättlyssnad, vilket gjorde att de inte stack ut på samma sätt.

 

Min personliga topp 5

 1. Neverstore – “If I Was God for One Day”
 2. Andreas Johnson – “Living to Die”
 3. Daniel Gildenlöw – “Pappa”
 4. Isa Tengblad – “Don’t Stop”
 5. Annika Herlitz – “Ett andetag”

 


Jag anser att rätt låt vann i finalen!

Motivering: 2015 är för mig ett av de svagare åren på 2010-talet. Ett svagt startfält och halvdana mellanakter. Det fanns dock ljusglimtar, b.la. så fick jag första gången se en deltävling live, nämligen den fjärde som hölls i Örebro. Dessutom så vann min favoritlåt både Mello och ESC. Mycket mer kan man inte begära. Sedan fanns det givetvis andra värdiga representanter för Sverige det här året, Elize Ryd & Rickard Söderberg samt Jon Henrik Fjällgren. Kanske att någon av dessa får representera Sverige i framtiden. Inte mig emot.

 

Min personliga topp 5

 1. Måns Zelmerlöw – “Heroes”
 2. Elize Ryd & Rickard Söderberg – “One By One”
 3. Jon Henrik Fjällgren – “Jag är fri (Manne Leam Frijje)”
 4. Hasse Andersson – “Guld och gröna skogar”
 5. Emelie Irewald – “Där och då med dig”

 


 

Jag anser att Magnus Carlsson med låten “Möt mig i Gamla stan” borde ha vunnit!

Motivering: Trots att det var förhandstippade Måns Zelmerlöw som såg till att ro hem hela Melodifestivalen och Eurovision Song Contest 2015 och på så sätt såg till att vi skulle få arrangera den internationella tävlingen i Stockholm år 2016, så måste jag erkänna att jag aldrig har var eller är något fan av låten “Heroes“. Det är enligt mig hans sämsta tävlingsbidrag. Jag älskar Måns som artist och personlighet och var överförtjust i både “Cara Mia” och “Hope & Glory“. Min absoluta favorit det här året var Magnus Carlsson med den härliga uptempo-schlagern “Möt mig i Gamla stan“. Även Magnus hade flera tidigare försök i bagaget och tävlade med en av de starkaste av dessa. Men ska jag vara riktigt ärlig så tror jag ingen av de andra Mello-bidragen hade sett till att ordna oss en ESC-seger, så visst var det ju rätt val att det gick som det gick det här året. Det fanns två vinnare det här året och båda var de skåningar. Måns Zelmerlöw och Hasse Andersson. Måns fick representera oss i Eurovision och slutligen ta hem den tävlingen också medan folkkäre Hasse Andersson fick en monsterhit med “Guld och gröna skogar“. Slutligen vill jag tillägga att jag var på plats på den första deltävlingen som hölls i Göteborg.

 

Min personliga topp 5

 1. Magnus Carlsson – “Möt mig i Gamla stan”
 2. Elize Ryd & Rickard Söderberg – “One By One”
 3. Hasse Andersson – “Guld och gröna skogar”
 4. Linus Svenning – “Forever Starts Today”
 5. Andreas Johnson – “Living to Die”

 


 

 

Nu vill vi veta vad du tycker! Kommentera gärna vem du hade som personlig favorit det här året!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen