Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Panelen tycker till: Vann rätt låt Eurovision 2011?

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


PANELEN TYCKER TILL. Efter tio års tävlande och 408 bidrag senare är det sjunde Eurovision-decenniet till ända. Medan vi inväntar att ny historia ska skrivas tänkte vi i ESC-Panelen nu i sommar gå igenom år för år och ställa oss frågan: vann verkligen rätt låtar? Denna del handlar Eurovision 2011.

 

Sammanfattning om Eurovision 2011

För första gången någonsin hade ett “Big Four”-land vunnit en Eurovision, även om det var Tysklands andra seger genom tiderna. Eftersom att ett direktkvalificerat land hade vunnit valde EBU att bara låta dessa fyra länder vara direktkvalificerade till finalen, resterande länder fick kvala. Glädjande däremot för alla fans valde Italien att återkomma efter 13 års lång frånvaro och blev en del av den direktkvalificerade gruppen. Men övriga fick som sagt kvala genom de två semifinalerna.

Hela 43 länder deltog i Eurovision som hölls i Düsseldorf den 10:e, 12:e och 14:e maj 2011.

Det här var ett år när det fanns många favoriter till segern, vilket märktes i resultatlistorna. Framförallt att ledningen i finalomröstningen gång på gång växlade och att det dröjde till mer än halva poängutdelningen för att något land ens skulle passera 100 poäng. Men i slutändan var det Azerbajdzjans Ell & Nikki med låten “Running Scared“ som vann. Lyssna gärna på låten i klippet här ovanför.

Efter flera tunga förluster för Sveriges del var det Eric Saade med låten “Popular” som tog hem den stora revanschen i och med att han slutade på tredje plats i finalen. Det var då den dittills högsta placeringen sedan Charlotte Nilssons (numera Perrelli) seger i Eurovision 1999.

Alla resultat i Eurovision 2011 hittar du på denna sida. Lyssna även gärna på ett recap av låtarna i semi 1, semi 2 och finalen.

PS: Läs gärna även föregående del där vi valde personlig vinnare i Eurovision 2010.

 

Panelen tycker till

Nu tänkte vi gå in på vad vi själva tyckte om vinnaren – vann rätt låt eller hade vi andra favoriter?

PS: Vilken låt var din vinnare? Kommentera gärna i rutan nedanför artikeln!

 

Jag anser att Frankrike med låten “Sognu” som framfördes av Amaury Vassili borde ha vunnit!

Motivering: 2011 är ett klurigt år i Eurovisionens historia. Det var året då vi egentligen inte hade någon favorit som stack ut, så som vi haft de senaste åren. Flera länder slogs om bettinglistornas första plats inför tävlingen, men Frankrike var en låt som ständigt befann sig i toppen och som det pratades mest om. Jag älskar “Sognu” och tycker Amaury är en fantastisk sångare, men det var något på scen just den kvällen som inte riktigt gick som det ska. Han verkade nervös och sången föll inte alls på plats som den gjort på vägen till finalen. Därför blev det också en flopp.

Såhär några år efter tävlingen är jag fundersam. För det är svårt att vara opartisk 2011 då mitt födelseland hade ett så starkt bidrag och sågs lite som en outsider till segern. Jag talar om Bosnien och låten “Love in Rewind”, som framfördes av den legendariske Dino Merlin. En väldigt fin och på många sätt härlig låt som det pratades om på förhand bland favoriterna. De senare åren har en annan låt stuckit upp bland personliga favoriter, som inte alls var en favorit då och det är Danmarks “New Tomorrow”. Det är något med den låten som jag bara gillar som jag inte riktigt kan sätta fingret på. Men jag väljer ändå Frankrike som vinnare, för det är den som jag höll på då och som hängt med mig hela vägen.

De andra två platserna på min lista ockuperas av Georgiens bästa bidrag någonsin, som bjöd oss på en mäktig rocklåt. Dessutom har Maja Keuc från Slovenien vuxit på mig de senaste åren och tar plats på listan. Låtar som Cypern och Storbritannien var stora favoriter när det begav sig, men har tappat hos mig.

Att Azerbajdzjan vann var nog lite av en överraskning för de flesta. Att de skulle vinna någon gång kanske inte kom som en chock då de investerat så mycket i att försöka vinna. Men att de vann med ett av deras svagaste bidrag var en överraskning. Det var låten som tjänade mest på att det inte fanns någon riktig favorit och att alla tog poäng ifrån varandra.

 

Min personliga topp 5

 1. Frankrike: Amaury Vassili – “Sognu”
 2. Bosnien-Hercegovina: Dino Merlin – “Love in Rewind”
 3. Danmark: A Friend in London – “New Tomorrow”
 4. Georgien: Eldrine – “One More Day”
 5. Slovenien: Maja Keuc – “No One”

 


Jag anser att Frankrike med låten “Sognu” som framfördes av Amaury Vassili borde ha vunnit!

Motivering: Personligen var Eurovision 2011 en härlig säsong, för det fanns väldigt många bra bidrag som tävlade. Med facit i hand kan jag däremot tycka att startfältet saknade en “vinnare”, kanske för att det inte fanns någon Alexander Rybak som kunde krossa allt motstånd. Istället fick nästan alla lika mycket röster och jag tror det var det som i slutändan också gav Azerbajdzjan segern. Inte för att låten var bäst utan för att de lyckades få ihop många sexor, sjuor och åttor och på så sätt vinna med den minsta marginal man kan ha, typ. Personligen anser jag att vinnarlåten från 2011 är jättetråkig och totalt meningslös, det tyckte jag då och det tycker jag även idag. Så enligt mig: fel låt vann år 2011!

Jag hade flera favoriter det här året, men tyvärr föll många av dem när det gällde. Min personliga favorit var operanumret från Frankrike, som jag då tyckte förtjänade vinna eller i alla fall komma topp 10. Nu flera år senare så förstår jag nog varför låten inte vann – den tilltalade för få personer. Men låten borde ha kommit högre än plats 15 för Amaury var bättre på att sjunga än många andra i den finalen! Även länder som Ungern, Estland, Schweiz, Spanien, Slovenien och Österrike borde ha kommit högre än vad de gjorde i finalen, och jag anser även att både Bulgarien och Cypern borde ha gått till final från semifinalerna. De kom för långt bak än vad de förtjänade (framförallt Cypern).

Det finns lite positiva tankar här med, framförallt att t.ex. Sverige kom trea (även om numret satt bättre i Melodifestivalen), och att bidragen från Bosnien-Hercegovina, Ukraina och Grekland kom topp 10, för det förtjänade de. Ukraina hade jag däremot hoppats skulle sjungit på ukrainska (för den versionen var bättre än den engelska) men nu blev det ändå bra!

 

Min personliga topp 5

 1. Frankrike: Amaury Vassili – “Sognu”
 2. Cypern: Christos Mylordos – “San Aggelos S’agapisa”
 3. Ukraina: Mika Newton – “Angel”
 4. Bosnien-Hercegovina: Dino Merlin – “Love in Rewind”
 5. Grekland: Loukas Giorkas feat. Stereo Mike“Watch My Dance”

 


Jag anser att Cypern med låten “San aggelos s’agapisa” som framfördes av Christos Mylordos borde ha vunnit!

Motivering: Cypern, Cypern, Cypern… detta land som blivit min slagpåse de senaste två åren, ironiskt nog ända sen jag anslöt till panelen. Men så har inte alltid vart fallet, de har givetvis flera upplagor i historien som jag verkligen gillat. En utav dem råkar vara den som jag utser som personlig vinnare från 2011. Varför då? Jo, det här är en låt där man alltså får gå igenom mycket olika element. Först är det en avskalad ballad med grek-cypriotiskt klingande instrument och ljudbild. Och sen händer det grejer med en körsångerska och elguror i bakgrunden! Inte utan att man headbangar till det.

Dessvärre föll den här låten med dunder och brak. Man lyckades bara bli näst sist i sin semifinal. Detta till viss del tack vare att de fick den ogynnsamma turen att uppträda direkt efter Eric Saade. Och hur man än vrider och vänder på det, så är det rätt uppenbart att startnummer kan påverka, i vart fall beroende på vem som hamnar efter vad, och så vidare.

 

Min personliga topp 5

 1. Cypern: Christos Mylordos – “San aggelos s’agapisa”
 2. Moldavien: Zdob şi Zdub – “So Lucky”
 3. Italien: Raphael Gualazzi – “Madness of Love”
 4. Tyskland: Lena Meyer-Landrut – “Taken by a Stranger”
 5. Georgien: Eldrine – “One More Day”

 


Jag anser att Bosnien och Hercegovina med låten “Love in rewind” som framfördes av Dino Merlin borde ha vunnit!

Motivering: Likt många andra år så fanns det flera värdiga vinnare år 2011. Jag står framför allt och väger mellan två bidrag, Lettlands Angel in disguise samt Bosniens Love in rewind. Båda låtarna är upplyftande, framförs av glada killar och har kreativa låttexter. Dino Merlin gjorde dock ett bättre liveframträdande än Musiqq så om jag måste välja en vinnare så får det bli Bosnien.

Bosnien tillhör ett av de länderna som ännu inte har vunnit tävlingen, men de förtjänade det mer än någonsin år 2011 då Love in rewind faktiskt är en av mina topp 10 favoritlåtar som någonsin tävlat i Eurovision. Jag älskar melodin, scenspråket samt den geniala texten. Dino lyckas få sin brutna engelska att låta otroligt charmig, vilket är unikt.

Angående vinnarlåten Running Scared så tycker jag den är fantastiskt blek och intetsägande. Man börjar ju undra om det faktiskt var så att Azerbajdzjan faktiskt köpte sig segern det året. Jag minns att jag och min mor satt och diskuterade finalen dagen efter (vi hade sett den tillsammans) hon föreslog att vi skulle lyssna på vinnarlåten igen, hon hade nämligen redan glömt bort den en dag efter tävlingen…

 

Min personliga topp 5

 1. Bosnien och Hercegovina: Dino Merlin – “Love in rewind”
 2. Lettland: Musiqq – “Angel in disguise”
 3. Ukraina: Mika Newton – “Angel”
 4. Cypern: Christos Mylordos – “San aggelos s’agapisa”
 5. Ungern: Kati Wolf – “What about my dreams”

 


Jag anser att Ungern med låten “What about my dreams” som framfördes av Kati Wolf borde ha vunnit!

Motivering: Eurovisionen hade för första gången sedan semifinalerna infördes fått arrangeras av ett BIG5-land i form av Tyskland. Efter flera bottennapp fick den stora nationen äntligen ta hem tävlingen det förgående året. Tävlingen hölls något oväntat i staden Düsseldorf och det skulle bli en hejdundrande snygg produktion från det tyska tv-bolaget och dess team.

Detta året innehöll många jämnbra bidrag. Frankrike kändes som det solklara vinnarmaterialet på förhand, men det där med opera i Eurovision brukar sällan gå hem fullt ut. Sverige hamnade för första gången sedan 2006 inom topp 5 och såg länge ut att kunna ta hem segern. Men Eric Saade och hans glasbur slutade ändå på en fin 3:e plats som var starten på en framgångssaga för Svea rike under 10-talet som skulle ge Sverige ytterligare två ESC-segrar.

Min etta det här året var och är fortfarande Ungern. Även om Kati Wolfs sånginsats hade mer att önska, så var låten en riktig härlig sådan. Låten går fortfarande varm på ESC-relaterade klubbar och tillställningar och är en riktig partyrökare. En 22:a plats blev det för det ungerska bidraget detta året och detta får ses som en smärre flopp.

Slutligen lite om vinnaren. Jag tycker Azerbajdzjans smöriga kärleksballad var helt okej, men jag kan inte säga att jag var jättenöjd över att det blev 2011 års vinnare.

 

Min personliga topp 5

 1. Ungern: Kati Wolf – “What about my dreams”
 2. Israel: Dana International – “Ding Dong”
 3. Sverige: Eric Saade – “Popular”
 4. Estland: Getter Jaani – “Rockefeller Street”
 5. Bosnien och Hercegovina: Dino Merlin – “Love in rewind”

 


Jag anser att Georgien med låten “One More Day” som framfördes av Eldrine borde ha vunnit!

Motivering: Om man sätter igång en låt i bilen och man höjer volymen rejält samtidigt som huvudet nickar i takt, så måste den ju ha substans. Guldet pendlar mellan denna grupp och starka front lady med hårdrocksinfluenser till studsbollarna Jedward och deras smittande popdänga vidare ner till vår Saade för att sedan tona ner det en aning med Sloveniens smäktande ballad. Jag har inte Björn Kjellmans minne vad gäller dessa tävlingar och även om jag inte alltid kommer ihåg vilket land, vilket artist eller låt så finns det melodier jag sjunger med i så fort jag hör ett par toner av låten.

Just det här året tillhör inte toppåret för mig, men några guldkorn finns där och ibland tycker jag motvilligt om dem. Så är det med bidraget från Grekland med Loukas Giorkas feat. Stereo Mike och låten “Watch My Dance”. Själva rappen känns malplacerad, men när refrängen och de typiska grekiska tonerna och det vackra språket tar vid är jag där bland öarna – solkysst hud, fläktande varm bris, blåvita hus – som ett ljuvt semesterminne även om den inte når ända fram. Istället är Frankrikes bidrag starkt och för en till drömmar om en privatföreställning med Josh Groban och är en motpart till de andra och får 5-e platsen idag. Ibland känns det rätt med operett! Flera av deltagarna är på nja-listan, men årets vinnare 2011 var inte ens i närheten av mina topp 20 varför jag troligen begraver detta år i arkivet för historiska ESC-sorger.

 

Min personliga topp 5

 1. Georgien: Eldrine – “One More Day”
 2. Irland: Jedward – “Lipstick”
 3. Sverige: Eric Saade – “Popular”
 4. Slovenien: Maja Keuc – “No One”
 5. Frankrike: Amaury Vassili – “Sognu”

 


 

Nu vill vi veta vad du tycker! Kommentera gärna vem du hade som personlig favorit det här året!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen