Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Panelen tycker till: Vann rätt låt Eurovision 2013?

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


PANELEN TYCKER TILL. Efter tio års tävlande och 408 bidrag senare är det sjunde Eurovision-decenniet till ända. Medan vi inväntar att ny historia ska skrivas tänkte vi i ESC-Panelen nu i sommar gå igenom år för år och ställa oss frågan: vann verkligen rätt låtar? Den här gången gäller det Eurovision 2013.

 

Sammanfattning: Eurovision 2013

Efter 13 år kom Eurovisionen tillbaka till Sverige igen, vilket var den femte gången som Sverige arrangerade. I och med att Sverige var värdland slapp den svenska representanten Robin Stjernberg semifinalkvalen tillsammans med “Big Five”-länderna. Men övriga länder, totalt 33 stycken, var som vanligt tvungna att kvala till sig en finalplats. Totalt kom 39 länder till start, vilket var något färre jämfört med året innan.

De flesta hade nog räknat med att huvudstaden Stockholm skulle få uppdraget att bli värdstad, men det blev istället Malmö som vann budgivningen och tävlingen hamnade i Malmö Arena den 14:e, 16:e och 18:e maj 2013. Komikern Petra Mede valdes till ensam programledare för alla tre showerna, vilket var första gången sedan 1990-talet som det bara var en programledare.

SVT drev igenom ett antal förändringar i tävlingen det här året. Bland annat slopades lottningen för startordningarna, vilket istället gavs i uppgift till produktionen att sätta startordningen för både semifinalerna och finalen. En annan nyhet blev att jurygrupperna och tittarna skulle ranka bidragen från första till sista plats, istället för att bara ranka topp 10.

I finalen i Eurovision 2013 var det Danmarks Emmelie De Forrest med låten “Only Teardrops“ som vann. Lyssna gärna på låten i klippet här ovanför. Sveriges Robin Stjernberg imponerade på juryn men föll stort hos tv-tittarna varför det till sist blev en 14:e-plats i finalen. Detta förblev Sveriges dittills näst sämsta placering på 2010-talet men samtidigt den sista som blev utanför topp 10.

Alla resultat i tävlingen hittar du på denna sida. Lyssna även gärna på ett recap av låtarna i semi 1, semi 2 och finalen.

 

Panelen tycker till

Nu tänkte vi gå in på vad vi själva tyckte om vinnaren – vann rätt låt eller hade vi andra favoriter?

PS: Vilken låt var din vinnare? Kommentera gärna i rutan nedanför artikeln!

 

Jag anser att Italien med låten “L’essenziale” som framfördes av Marco Mengoni borde ha vunnit!

Motivering: Efter ett riktigt bra 2012 kändes det som att Eurovisionen behövde landa lite och 2013 blev därför ett mellanmjölksår. Förmodligen det sämsta året under hela decenniet. Men det betyder inte att vi inte fick kul ögonblick eller bra låtar. Jag minns detta året för alla minnesvärda scennummer. Rumänsk falsett till något som skulle symbolisera livmodern, astronauter från Montenegro, jättar från Ukraina, fantastisk spegling i låda från Azerbajdzjan och finskt bröllop. Sedan hade vi galet hypade greker, oerhört seriösa kroater, albansk rock med gitarrsolo och pyro. Det var helt enkelt ett minnesvärt år. Men mer för andra saker än själva låtarna.

För mig var det en låt som var ett snäpp över alla andra. Italienska är ett väldigt vackert språk, speciellt i sång. Jag blev helt såld på Marco Mengoni. En charmig sångare med fin sångröst, en vacker melodi och ett vackert språk. Där har du ett recept för en perfekt ballad som faller mig i smaken. Personligen var detta den enda vinnaren för mig. Jag anser att inte någon annan låt ens kommer i närheten av den.

2013 var ett år med en hel del ballader. Och som vanligt är vissa bättre än andra. Personligen anser jag att Israel blev bestulna på en finalplats då Moran Mazor hade en helt magisk låt och hebreiska får mig bara att smälta. Men jag antar att Europa ännu inte var redo att skänka sin röst till Israel. Detta var också året då Nederländerna bestämde sig för att börja ta Eurovision på allvar. Grunden för deras eventuella seger lades här. Anouk är en så duktig sångerska och låtskrivare, och “Birds” och dess mörker var bara vackert.

Cezar bjöd oss på show. Han hamnar på listan för det var underhållning och något oerhört catchigt i hans låt. ByeAlex har en sådan låt som går upp och ner för mig hela tiden. Men den har en riktigt skön vibe. När tävlingen gick av stapeln så var Island med i topp 5, men det är en låt som jag tröttnat på under årens gång.

Till vinnaren Emmelie de Forest och “Only Teardrops”. Även om detta var ett mellanmjölksår och många bidrag som potentiellt hade kunnat vinna, så kände jag redan långt innan tävlingen att detta kommer vinna. Jag minns mig säga första gången jag hörde den “Detta är en typisk vinnarlåt i Eurovision”. Och även om den inte var så överlägsen som jag kanske hade trott att den skulle bli, så tippade jag rätt och jag har inget emot att den vann. Det är en bra låt och den är hade lika gärna kunnat vara i min topp 5 om jag skrev detta en annan dag, för det är en låt som jag gillar mer eller mindre beroende på humör.

 

Min personliga topp 5

 1. Italien: Marco Mengoni – “L’essenziale”
 2. Israel: Moran Mazor – “Rak bishvilo”
 3. Nederländerna: Anouk – “Birds”
 4. Rumänien: Cezar – “It’s My Life”
 5. Ungern: ByeAlex – “Kedvesem”

 


Jag anser att Island med låten “Ég á líf” som framfördes av Eyþór Ingi borde ha vunnit!

Motivering: Melodifestivalen och Eurovision år 2013 var för mig ett smärre katastrof-år i kvalitet. Under Melodifestivalturnén hade jag ingen favorit till segern, utan alla låtar som tävlade ansåg jag mer eller mindre var tråkiga, halvdana och oengagerade (med några få undantag för låtar som kunde få en tvåa av fem i betyg). I Eurovision blev det lite bättre när det gäller kvalitén, men till skillnad från både 2011 och 2012 så kändes det mer som en majoritet av låtarna även där bara var “check på den, check på den, nästa, tack, gå vidare, och där vann nån eller nått eller jag vet inte”. Tyvärr, men 2013 anser jag än idag vara det sämsta Eurovision-året på 2010-talet.

Det finns trots mina invändningar några få undantag. Ett sådant stavas Islands ballad som jag än idag tycker väldigt mycket om. Jag tycker Eyþór Ingi (eller Thomas G:son junior som många nog refererade till då) gjorde låten väldigt bra och det var också jättebra att han behöll den på isländska! Jag är jätteglad att Island gick vidare till finalen och samtidigt väldigt besviken på att Eyþór inte vann. Men här tror jag mer det har och göra med att han blev inklämd i startordningen mellan Danmark (som vann) och Azerbajdzjan (som kom tvåa). Då är det rätt lätt att räkna ut att många nog missade hans framträdande eftersom man var engagerade i annat. Förutom en isländsk topplacering hade jag även gärna sett San Marino kvala in till finalen med “Crisalide (Vola)” som torde vara den första och en av få låtar från detta land som inte är skämskudde. För en gångs skull kom Ralph Siegel med riktigt bra material som borde ha belönat sig!

Slutligen, att Danmark sedan vann gör mig egentligen inget. Låten var helt okej och en av de bättre vinnarna på 2010-talets början. Men jag hade hellre sett Island och Reykjavik få stå värd för Eurovision 2014, för det hade Island varit mycket värda att få göra!

 

Min personliga topp 5

 1. Island: Eyþór Ingi – “Ég á líf“
 2. San Marino: Valentina Monetta – “Crisalide (Vola)“
 3. Ukraina: Zlata Ohnevytj – “Gravity“
 4. Moldavien: Aliona Moon – “O mie”
 5. Belgien: Roberto Bellarosa – “Love Kills“

 


Jag anser att Grekland med låten “Alcohol Is Free” som framfördes av Koza Mostra feat. Agathon Iakovidis borde ha vunnit!

Motivering: 2013 var första året som jag började snegla ut över Europas nationella uttagningar. Och det jag fick bli varse om var att det ofta dök upp mycket intressanta pärlor som dessvärre inte fick biljetten till Eurovision i Malmö. Och ett tag började jag bli orolig om det skulle bli så att jag skulle bli utan en riktig favorit detta år.

Så var det Grekland då… Grekland hade jag vid denna tid inga större förväntningar på med tanke på vad de hade skickat de senaste åren, mycket av den där typiska poppen som aldrig faller mig i smaken (jag tror ni vet vad jag syftar på). Året innan var de med med en sån låt, som blev min personliga jumbo. Så ni kan tänka er hur mäkta förvånad jag blev när jag fick höra vad Grekland kom med anno 2013. De sprängde alltså sina ramar helt och hållet och körde på grekisk ska-punk! Detta blev föga förvånande min stora favorit år 2013, just för att det var ett sånt sjujävla driv i låten. Och jag kom ihåg att jag tänkte “oavsett hur det går för Grekland i år så är jag övertygad om en sak: de här grabbarna kommer ha kul på scen!”. De framförde låten med en rejäl glimt i ögat och jag blev glad att se detta. Grekland lyckades alltså gå från att vara min jumbo ett år, till att bli min vinnare året efter!

Den faktiska vinnaren då, Danmark, vad tyckte jag om den låten? Nja, gillade den faktiskt inte alls. Förstod aldrig hypen kring den. Tyckte mest den bara var tråkig, plus att Emmelie sjöng med en väldigt svajig röst. Det som jag också blev provocerad utav med hennes liveframträdande är att hon står och ler, när låten ska ha ett sorgligt budskap! Vad var grejen med det?

 

Min personliga topp 5

 1. Grekland: Koza Mostra feat. Agathon Iakovidis – “Alcohol Is Free”
 2. Spanien: El Sueño de Morfeo – “Contigo Hasta el Final”
 3. Island: Eyþór Ingi Gunnlaugsson – “Ég á líf”
 4. Armenien: Dorians – “Lonely Planet”
 5. Ungern: ByeAlex – “Kedvesem”

 


Jag anser att rätt låt vann det här året!

Motivering: Nej, Danmark var inte absoluta favorit. Men de var i min topp 3 och jag anser att Only Teardrops är en så pass vacker låt att Danmark förtjänade att vinna det här året. Dessutom var de min favorit av de länderna som faktiskt gick till final. Mina två favoriter Schweiz & San Marino åkte tyvärr ut.

Om jag då skall kommentera Schweiz bidrag You And Me som då var min överlägsna favorit 2013. Redan första gången jag hörde låten blev jag överförtjust. Jag föll direkt för den ctachiga melodin, texten och de härliga personerna i Takasa. Jag minns dock att gruppen fick ta mycket skit enbart för att de är medlemmar i frälsningsarmén vilket jag tycker är otroligt fånigt. Eurovision handlar om musik och inte vad folk har för politiska åsikter. Att tycka illa om en låt bara för att man inte håller med om en persons världsbild är precis lika dumt som om jag skulle såga ett bidrag bara för att artisten ifråga föredrar hundar över katter. Det har inget med musiken att göra. Takasa åkte hur som helst ut vilket för mig var en enorm besvikelse. Än idag anser jag att You And Me är tidernas mest underskattade Eurovisionlåt.

Kort sagt så är jag nöjd med att Danmark vann, men för mig kommer de sanna vinnarna av Eurovision 2013 alltid att vara Takasa från Schweiz.

 

Min personliga topp 5

 1. Schweiz: Takasa – “You And Me”
 2. San Marino: Valentina Monetta – “Crisalide (Vola)”
 3. Danmark: Emelie De Forest – “Only Teardrops”
 4. Moldavien: Aliona Moon – “O Mie”
 5. Ungern: ByeAlex – “Kedvesem”

 


 

Jag anser att Island med låten “Ég á líf” som framfördes av Eyþór Ingi borde ha vunnit!

Motivering: Detta året kommer för evigt vara ett alldeles speciellt år för mig personligen eftersom det var mitt första Eurovision som jag var på plats och såg för första gången. Spenderade över en vecka i bubblan som innehöll mycket fest, glädje och många oförglömliga minnen. Jag tycker denna upplaga innehöll många högklassiga bidrag och även om jag tyckte om Danmarks låt väldigt mycket, så höll jag fullt ut på Island med den grymt begåvade sångaren Eyþór Ingi med den pampiga balladen “Ég á líf” som är bland det bästa som Island tävlat med i Eurovision. Jag tyckte det var befriande att man valde att behålla den på isländska. Den berörde verkligen mig totalt!

För första gången skickade äntligen lilleputt-nationen San Marino en slagkraftig låt som än idag är deras helt klart bästa bidrag de ställt upp med. Att den inte ens tog sig till final är för mig helt obeskrivligt.

Rumäniens galna operatenor Cezar var en underhållande man och jag fullkomligt älskade hans medryckande opera-poplåt.

Höggravida Birgit bjöd oss på ett finstämt nummer med sin känslosamma och gulliga låt, som jag även fått höra i en svensk version. Fick även se Birgit uppträda på Eurofan Café, där hon b.la körde sitt tidigare försök till Eurovision; “You’re not alone”.

Det var en magisk vecka för mig och ett mycket bra Eurovision-år kan jag konstatera med en bra vinnare i form av Emmelie De Forest och hennes “Only Teardrops”.

 

Min personliga topp 5

 1. Island: Eyþór Ingi – “Ég á líf“
 2. San Marino: Valentina Monetta – “Crisalide (Vola)”
 3. Rumänien: Cezar – It’s My Life
 4. Danmark: Emelie De Forest – “Only Teardrops”
 5. Estland: Birgit Õigemeel – Et uus saaks alguse

 


 

Jag anser att rätt låt vann det här året!!

Motivering: 2013 är inte något av mina favoritår. Produktionen kändes smalare även om Petra Mede gjorde ett fantastiskt jobb. Närhet till bra förbindelser kan jag förstå, men jag kommer aldrig för mitt liv begripa varför man förlägger en ESC-final på en arena som inte tar större publik. Fansen i världen är så många att festivalen hade kunnat göras hur stor som helst.

Hur som helt, min motivering till att jag anser att barfota Emmelie de Forest var rätt person att ta hem pucklan är enkelheten, ledsamheten och luften i sången. Den initiala flöjten var så lätt att ta till sig, precis som resten av låten. Ibland behöver det inte vara krångligare än att det finns något ”catchy”. Däremot tröttnar man fort på texten, för hur många tårar kan det finnas inom ESC?

Israels svar på Sarah Dawn Finer kom inte ens till final, men är en ballad som går rätt in i hjärtat, särskilt då hon river av i de höga partierna i slutet av låten. Vilken pipa!

En härlig sommarplåga från året var Vitrysslands bidrag, vilken kommer hålla många somrar till.

Greklands bidrag var jag inte fullt så begeistrad i under tävlingen, men jag inser nu att partystämningen blir betydligt högre när den drar igång och jag kan inte låta bli att trumma på ratten när man kör mot jobbet, så den har halkat upp på min lista.

Norges bidrag har jag en slags hatkärlek till. Danslusten infinner sig alltid och jag tycker låten är bra i sig själv, men själva framförandet går inte ihop med rytmen. Att stå en stramande, lång aftonklänning och inte kunna röra sig till en clublåt gifter sig inte. Sånt måste man bara tänka på!

 

Min personliga topp 5

 1. Danmark: Emmelie de Forest – “Only teardrops”
 2. Israel: Moran Mazor – “Rak bishvilo”
 3. Vitryssland: Aljona Lanskaja  – Solayoh
 4. Grekland: Koza Mostra feat. Agathon Iakovidis – “Alcohol Is Free”
 5. Norge: Margaret Berger – “I Feed You My Love”

 


 

 

Nu vill vi veta vad du tycker! Kommentera gärna vem du hade som personlig favorit det här året!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen