Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

I väntan på nästa Mello-decennium: vann rätt låt Melodifestivalen 2016?

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


PANELEN TYCKER TILL. I väntan på att artister och bidrag till Melodifestivalen 2020 blir officiella tänkte vi gå igenom Mello-år för Mello-år på 2010-talet och tycka till om vinnaren samt välja ut våra personliga favoriter från respektive år. Vi gjorde ett liknande projekt under sommaren (2019) fast för respektive Eurovision-år. Nu tar vi istället ned detta till Melodifestival-nivå!

I denna del av serien kommer vi att välja favoriter från Melodifestivalen 2016.

 

Fakta: Melodifestivalen 2016

Den 56:e upplagan av Melodifestivalen avgjordes i 6 stycken program mellan den 6:e februari och 12:e mars 2016, där totalt 28 bidrag tävlade om segern. Eftersom att SVT firade 15 år på Mello-turné uppmärksammades det på några sätt. Ett sådant var att bara ha en fast programledare (Gina Dirawi) som i varje program fick en ny kollega vid sin sida, med undantag för ett program. I finalen blev det slutligen Frans med låten “If I Were Sorry” som vann (se framträdandet i klippet här ovanför). Han tävlade sedan för Sverige på hemmaplan (då Eurovision ägde rum i Stockholm det året) och var således direktkvalificerad till finalen där det blev en femteplats av 26 i protokollet.

Inför den avgörande finalen i Melodifestivalen 2016 hade tv-tittarna fått rösta fram 12 av 28 bidrag till finalister, vilket skedde via de fyra deltävlingarna och uppsamlingsheatet Andra chansen. I deltävlingarna tävlade sju bidrag per program, där tittarnas två favoriter gick direkt till final. Därefter hölls uppsamlingsheatet för bidragen som tittarna satte på tredje och fjärde plats, där ytterligare fyra bidrag utsågs till finalister. Startfältet hade valts ut till en hälft av en urvalsjury och en hälft av SVT själva. Två platser var avsedda för jokrar, en från allmänhetens tävling och en från Svensktoppen nästa.

Mycket var sig likt från året innan i tävlingsupplägget, men en stor nyhet var att röstningsappen som infördes 2015 hade förändrats en hel del. Bland annat kunde tittarna använda den under hela röstningsperioden (bägge omgångarna i varje deltävling, i alla dueller och i finalen) utan att vara bunden till ett specifikt framträdande. Hjärtat fanns kvar bultande i bild.

Det här året kommer också gå till historien då Anna Book diskvalificerades bara dagar före första deltävlingen, och detta sedan hennes tävlingsbidrag “Himmel för två” visat sig varit offentligt publicerat sedan tidigare. Eftersom det var så pass kort om tid kunde inte SVT ta in någon ersättare för henne, även om Anna framförde låten utom tävlan.

 

Städer, datum och startfält
Via länkarna finns information om startfält och resultat:

 

 

Här följer också ett inofficiellt recap av alla 28 bidrag:

 

Panelen tycker till

Nu tänkte vi gå in på vad vi själva tyckte om vinnaren – vann rätt låt eller hade vi andra favoriter?

PS: Vilken låt var din vinnare? Kommentera gärna i rutan nedanför artikeln!

Jag anser att rätt låt vann i finalen!

Motivering: Till skillnad från 2013 då Sverige också stod värd var kvalitén på bidragen i Melodifestivalen så mycket bättre, men de var långt ifrån hur bra det varit många andra år. Ett exempel är att ingen av de här låtarna jag har valt ut har överlevt på mina egna Spotify-listor trots att det är relativt kort tid sedan de tävlade. Märkligt? Kanske för att SVT återigen när de står värd bara vill hitta ett värdigt bidrag som ska tävla, man vill inte ha en ny Måns eller Loreen året efter Måns och Loreen vann. Det kan jag förstå.

När jag då har valt ut fem bidrag som jag tyckte var bäst så ska jag säga att det finns några till som var bra det här året och som gjorde mig på bra humör. Men det jag slås över är att tre av de bidrag jag valt ut tävlade i första deltävlingen. Och det var den deltävling som jag än idag tycker har varit den bästa någonsin. Därefter sjönk kvalitén mer och mer för varje vecka som gick, även om det var helt okej bidrag som tog sig vidare till final. Där utropade jag som alla andra Frans till segrare eftersom han var den som stack ut mest. Även om han kommer upp på min topplista är han inte mitt förstahandsval, men idag med facit i hand så var han absolut rätt val för Eurovision!

Slutligen en reflektion om diskvalificerade Anna Book. Varför kunde inte det varit Samir & Viktors enerverande låt “Bada nakna” som hade inte kommit med i Moldavien 2014? Måste det ha varit just Anna Book som ville tävla? Personligen tycker jag det var tråkigt att Anna inte fick tävla, för “Himmel för två” är ganska bra. Nu fick hon förvisso mer uppmärksamhet än vad hon nog fått om låten hade tävlat (för då hade hon nog kommit sist i sin deltävling), men ändå. Hade det varit Samir & Viktor som inte fått tävla hade i alla fall jag blivit nöjd eftersom den typen av “bara söka uppmärksamhet”-låt bara är störig i tävlingen. Det är ungefär på samma låga nivå som både Dustin The Turkey, Kreisiraadio, LT United och andra kalkoner som förekommit i Eurovision. Men i Melodifestivalen vill folket bara tydligen “fucka loss”. Det vill inte jag.

 

Min personliga topp 5

 1. Isa – “I Will Wait”
 2. Robin Bengtsson – “Constellation Prize”
 3. Ace Wilder – “Don’t Worry”
 4. Mimi Werner – “Ain’t No Good”
 5. Frans – “If I Were Sorry”

 


Jag anser att Swingfly & Helena Gutarra med låten “You Carved Your Name” borde ha vunnit!

Motivering: Till skillnad från 2015 så hade 2016 ändå ett litet axplock av låtar som ändå föll mig rätt väl i smaken. Framför allt pekar jag på Runaways av rätt så uppenbara skäl, “100%” mest för att den är en ren guilty pleasure. Men framför allt tyckte jag You Carved Your Name var riktigt bra. Det fanns en period när det fanns olika former av elektronisk dansmusik som var populära, det var inte bara standard housemusik, utan det kunde vara rave, det kunde vara gabber eller big beat. Men hur som helst, det finns en nostalgisk känsla kring You Carved Your Name hos mig som fick mig att slussas tillbaka till min ungdom och hur enkelt allting var då. Och jag kom ihåg att denna låt pratades om eventuell finalplats i sin deltävling… och så åker den ut med huvudet före. Likaså skedde även med mina andra två favoriter. Ingen av dem nådde ens andra chansen. “Otur” kanske vissa skulle säga. Jag säger snarare “Praktfiasko”.

 

Min personliga topp 5

 1. Swingfly & Helena Gutarra – “You Carved Your Name”
 2. Eclipse – “Runaways”
 3. Victor och Natten – “100%”
 4. Panetoz – “Håll om Mig Hårt”
 5. Oscar Zia – “Human”

 


Jag anser att Robin Bengtsson med låten “Constellation Prize” borde ha vunnit!

Motivering: Jag förstår än idag inte vad folk ser i Frans låt. Visst är det en trevlig melodi och trallvänlig text. Men en vinnare? Knappast! Aja, jämfört med Sveriges övriga bidrag från det gångna årtiondet så tycker jag att If I Were Sorry är den fjärde bästa låten vi skickat på 2010-talet, strax efter I can’t Go On, Undo & Heroes.

Så vilken låt borde då ha vunnit i mitt tycke? Det skulle i så fall vara Robin Bengtssons Constellation Prize. Jag älskar texten, melodin och framförallt munspelet i låten. Framträdandet kanske inte var så spännande, men vad gör det om man har en fantastisk låt.

Herr Bengtsson vann ju dock året därpå, men mer om det i nästa del.

 

Min personliga topp 5

 1. Robin Bengtsson – “Constellation Prize”
 2. Patrik, Tommy & Uno – “Håll Mitt Hjärta Hårt”
 3. Oscar Zia – “Human”
 4. Panetoz – “Håll Om Mig Hårt”
 5. David Lindgren – “We Are Your Tomorrow”

 


 

Jag anser att After Dark med låten “Kom ut som en stjärna” borde ha vunnit!

Motivering:

 

Min personliga topp 5

 1. After Dark – “Kom ut som en stjärna”
 2. David Lindgren – “We Are Your Tomorrow”
 3. Samir & Viktor – “Bada nakna”
 4. Robin Bengtsson – “Constellation Prize”
 5. Frans – “If I Were Sorry”

 


 

 

Nu vill vi veta vad du tycker! Kommentera gärna vem du hade som personlig favorit det här året!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen