Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Panelen tycker till: Vann rätt låt Eurovision 2015?

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


PANELEN TYCKER TILL. Efter tio års tävlande och 408 bidrag senare är det sjunde Eurovision-decenniet till ända. Medan vi inväntar att ny historia ska skrivas tänkte vi i ESC-Panelen nu i sommar gå igenom år för år och ställa oss frågan: vann verkligen rätt låtar? Vi har nu nått halvvägs genom serien och lagom till det är näst på tur Eurovision 2015!

 

Sammanfattning om Eurovision 2015

Efter 48 år hade Österrike äntligen fått äran att arrangera Eurovision Song Contest igen. Vid deras tidigare arrangemang var sändningarna fortfarande i svartvitt och tävlingen var en myra i storlek jämfört med hur omfattande den är idag. Men precis som då hölls tävlingen i Wien om än att den denna gång hölls i Wiener Stadthalle den 19:e, 21:a och 23:e maj. Den här gången var det även Eurovisions 60-årsfest som anordnades!

Glädjande vände nu trenden med att fler länder hoppade av, dvs. att det blev en återkomstturné och en debutant! Cypern och Serbien hade avstått 2014 och återkom och något oväntat kom även Tjeckien tillbaka efter tre svitförluster 2007-09. Eftersom det var ett riktigt fest-år bjöds även Australien in att delta, vilket gjorde att antalet länder stannade på 40 stycken. I och med att de bjöds in sent fick de fribiljett till finalen tillsammans med värdlandet och “Big Five”-länderna. Tanken var att landet bara skulle få delta 2015, men som alla vet har deras Eurovision-resa bara börjat…

Sverige representerades av Måns Zelmerlöw med låten “Heroes“ som tidigt utropades till en av favoriterna till segern. Men det fanns fler kandidater till segern inte minst Italiens Il Volo och Rysslands Polina Gagarina. Under finalens omröstning var det dessa tre länder som drog iväg från det övriga startfältet, och länge såg det ut som att det skulle bli en rysk seger med Sverige som tvåa och Italien trea. Men efter drygt halva omröstningen gick Måns om Polina och tog hem segern. Efteråt skulle det visa sig att Sverige vunnit juryröstningen men bara blivit trea hos folket. Istället ville tittarna ha Italien som vinnare, men de fick istället nöja sig med bronset. I och med detta hade nu Sverige därmed fått sin sjätte seger i Eurovision, endast tre år efter sin senaste.

Värt att notera var att både Tyskland och Österrike hamnade på noll poäng i finalen, vilket gjorde att det därmed blev det första gången i historien som ett värdland slutade på noll poäng i en Eurovision-final. Med de regler som började gälla året efter hade det dock inte blivit så, men det tar vi i nästa del…

Alla resultat i tävlingen hittar du på denna sida. Lyssna även gärna på ett recap av låtarna i semi 1, semi 2 och finalen.

 

Panelen tycker till

Nu tänkte vi gå in på vad vi själva tyckte om vinnaren – vann rätt låt eller hade vi andra favoriter?

PS: Vilken låt var din vinnare? Kommentera gärna i rutan nedanför artikeln!

 

Jag anser att Italien med låten “Grande Amore” som framfördes av Il Volo borde ha vunnit!

Motivering: Än idag svider detta resultat. Speciellt med tanke på att Il Volo vann folkets röster, samt att den hade vunnit under tidigare röstningssystem. Självklart var jag glad att Sverige vann igen, men inte på Il Volos bekostnad. 2015 var verkligen ett bra år, med massa bra låtar. Jag nämnde tidigare att 2013 och 2014 var lite av viloår för Eurovision, men här tog sig länderna i kragen och verkligen levererade.

Min solklara etta är Italiens fantastiska “Grande Amore”. Jag vågade inte riktigt hoppas, men jag kände ju närmare tävlingen närmade sig att min favoritlåt äntligen kunde vinna. Dock höll inte juryn med mig och trotts att den var tittarnas överlägsna favorit så slutade den på en tredje plats. Montenegro bjöd oss på den senaste riktiga Balkan-balladen i denna tävling. Och i min mening en av de bästa. Skapad av Zeljko Joksimovic och framförd av Knez. “Adio” blev en hit hos mig och finns än idag med på mina Balkan-spellistor. Australien debuterade med dunder och brak. Och än idag tycker jag inte de lyckats nå upp till kvalitén från debuten. Guy Sebastian var äkta och han var helt underbar, både på och utanför scen. “Tonight Again” var en riktigt härlig låt som man kan spela i vilka sammanhang som helst om man vill få upp stämningen. Norges “A Monster Like Me” berörde mig starkt. Det var en låt som talade till en och slog en rakt i hjärtat med en karatespark. Ändå älskade jag den och den gick varmt i mina högtalare. Det var det närmaste jag kommit masochism. Slutligen hamnade Estland på min lista. Även detta var en mörk duett som påminde lite om Norge. Det vilade ett mörker över den, men var så snygg att jag inte kunde låta bli att ta med den. Men 2015 var verkligen så fantastiskt att jag kunde haft med minst fem andra låtar till på listan och inte känna att jag gjort fel.

Slutligen till vinnaren. När Måns vann så gav jag upp på Sverige. Inte för att jag ogillar Måns eller för att “Heroes” är speciellt dålig. Det var mest för jag insåg att vi fastnat i ett stuk och eftersom detta gav oss en seger nu, så skulle vi fortsätta med denna typen av musik. Denna radiovänliga upptempo dynga som egentligen mest går hem i Sverige och som skapas på fem minuter i studion helt utan själ. Det är liksom tråkigt och slätstruket och förvånar mig inte alls att tittarna slutat rösta på oss i samma utsträckning som tidigare. Måns gav oss vår sjätte seger, men satte oss också i en situation där det kan dröja länge innan vi får en sjunde.

 

Min personliga topp 5

 1. Italien: Il Volo – “Grande amore”
 2. Montenegro: Knez – “Adio”
 3. Australien: Guy Sebastian – “Tonight Again”
 4. Norge: Mørland & Debrah Scarlett – “A Monster Like Me”
 5. Estland: Elina Born & Stig Rästa – “Goodbye To Yesterday”

 


Jag anser att rätt låt vann det här året!

Motivering: Ja jag tycker att rätt låt vann, men…

… först måste jag säga att inför Eurovision 2015 hade jag aldrig Sverige som personlig vinnare. Måns återfanns på min topplista, men mer runt plats 8-15. Istället var mina tre stora favoriter det här året Italien, Georgien och Montenegro. Alla tre anser jag var lika bra och lika magiska att både lyssna och se på. Förutom dessa tre hade jag en rad andra låtar som favoriter på topplistan som Norge, Australien (deras bästa låt någonsin), Tjeckien (varför kunde i Lettland eller Azerbajdzjan åkt ut istället för dem?), Cypern, Estland, Slovenien, Israel, Grekland, Litauen, Schweiz och Belgien. Ja det finns massor med låtar som var och är kanonbra än idag. Sverige var där också men som sagt inte så högt inför.

Så med det sagt, varför anser jag då att rätt låt vann? Jo när vi väl kom fram till finalen så anser jag att Måns ändå var bäst. Allting satt med låten, numret, kläderna, scenografin och helheten var superb. Inte för att Italien sjöng bort sig eller att Georgien plötsligt var dåliga utan alla var i samma klass. Men Måns var ändå bara bäst när det gällde. Dessutom var det roligt att Sverige vann igen, även om det lär dröja innan det händer. Det är helt enkelt inte Sveriges uppgift att vinna Eurovision vart tredje till femte år…

Slutligen vill jag även inflika en sak om Georgien. När jag hörde Nina Sublatti och låten “Warrior” första gången i deras nationella final i januari 2015 så tyckte jag det var den sämsta smörja jag någonsin hört och gav den en stor nolla i protokollet. Så höll i sig tills jag en dag två månader senare hörde låten i slutversion och såg också musikvideon. Då var det bara hakan ner och “vad sjutton hände nu?”. För helt plötsligt hade låten gått från en halvplatt och ointressant låt till att bli en världshit. Hur hade de gjort? (ringt G:son såklart). Hursomhelst, nollan ströks direkt och ändrades till en femma. Under resten av våren klättrade antingen Italien eller Georgien som vinnare på min topplista, till sist blev det ändå Italien som vann och Georgien blev tvåa. Det är sällan sådant händer för mig, men det hände.

 

Min personliga topp 5

 1. Italien: Il Volo – Grande amore
 2. Georgien: Nina Sublatti – Warrior
 3. Montenegro: Knez – Adio
 4. Norge: Mørland & Debrah Scarlett –A Monster Like Me
 5. Australien: Guy Sebastian – Tonight Again

 


Jag anser att Italien med låten “Grande amore” som framfördes av Il Volo borde ha vunnit!

Motivering: Det som genomsyrade 2015 års Eurovision i mina ögon var – ballader! Mycket ballader! En del svulstiga, andra avskalade, vissa som kunde beröra, och vissa sömnpiller. Och så var det Il Volo, med en av de mest pampigaste styckena vi hade. En låt som kom att växa för mig under säsongen, och som jag började känna allt mer “kan det här vara en eventuell vinnare?”. För det kändes inte som vi hade en klar förhandsfavorit 2015. Och väl när Il Volo hade precis framfört låten i finalen, allra sist ut, kände jag direkt, “Game over! Il Volo har vunnit!”. Men ack, man ska ju knappast jinxa någonting, framför allt inte i Eurovision! Trots att Italien tog en tidig ledning, kom både Ryssland och till slut Sverige ikapp. Det visade sig emellertid att Italien var överlägsen tittarfavorit, men juryn satte käppar i hjulet, vilket retade upp många fans, jag inkluderad.

För även om det var kul att se Sverige vinna, så kände jag inte att det var helt välförtjänt. Tar man bort liveframtädandet så tycker jag “Heroes” blir ganska slätstruken, och Måns framstår som en artist som stått stilla sedan 2007 och kör på samma tricks. Forcerat leende, och kall i ögonen. Jag blir inte berörd av “Heroes” alls. Till skillnad från just “Grande amore” där håren verkligen reste sig i takt med hur låten byggde upp i brygga och exploderade i första refrängen.

 

Min personliga topp 5

 1. Italien: Il Volo – “Grande amore”
 2. Finland: Pertti Kurikan Nimipäivät – “Aina mun pitää”
 3. Norge: Mørland & Debrah Scarlett – “A Monster Like Me”
 4. Slovenien: Maraaya – “Here for You”
 5. Armenien: Genealogy – “Face the Shadow”

 


Jag anser att rätt låt vann det här året!

Motivering: Båda de två åren som jag skrivit för panelen så har jag sågat Sveriges bidrag och aktivt hoppas att både Herr Ingrosso samt Herr Lundvik skulle åka ut i sina respektive semifinaler. Så har det inte alltid varit dock, det fanns en tid då jag alltid hejade på Sverige och uppskattade våra bidrag. Bästa exemplet på det är år 2015 då Sveriges bidrag Heroes faktiskt var min personliga favorit för hela Eurovision 2015.

Heroes må vara en typisk radiolåt, men den har det där lilla extra. En hoppfull text och en passande melodi. Att framträdandet var otroligt snyggt gör ju knappast saken sämre. Kort sagt så är jag nöjd med att Måns vann (Kan inte säga detsamma om en viss Loreen) och skulle inte byta ut det här årets vinnare, även om det fanns andra starka kandidater.

 

Min personliga topp 5

 1. Sverige: Måns Zelmerlöw – “Heroes”
 2. Vitryssland: Uzari & Maimuna – “Time”
 3. Italien: Il Volo – “Grande Amore”
 4. Tjeckien: Marta Jandová & Václav Noid Bárta – “Hope Never Dies”
 5. Belgien: Loïc Nottet – “Rythm Inside”

 


Jag anser att Italien med låten “Grande Amore” som framfördes av Il Volo borde ha vunnit!

Motivering: Visserligen anser jag att Sveriges bidrag är i toppen och drar Italienarna i byxorna, för Måns Zelmerlöw har ju mer “Det” än de flesta. Sängkammarögon som kan dra Joakim Von Anka ur kassavalvet, en säker pitch och snygg rytm i kroppen. Jag kan ibland störa mig på trumloopen i låten som bara ligger på repeat, men den distade gitarrslingan i början  är genialisk och jag tycker fortfarande låten håller så länge som Måns får lov att waila lite. Och vem gillar inte lite ballongdans när tillfälle ges! Nåväl, Italens bidrag med de tre skönsjungande gossarna, den gav mig gåshud. Den är svulstig, sexig och tar en tillbaka till känslan av då låtar framfördes med live-musiker. Låten ligger nog på en av mina topp 10 från de senaste 20 åren av ESC-finaler.

Något jag minns extra mycket från året är hur snyggt man arbetat med produktionen. Att hela scenen på något vis framhävde låtarna som om de vore musikvideor. Låtarnas och sångnumret i sig är det viktigaste då man ska kunna blunda och ryckas med, men ibland ramas numret in av hur man designat hela framträdandet. Italien vann på just låt och sång, men Måns kom högt utöver det p.g.a. designen. Måhända att man hade “lånat” utformningen från ett dansnummer och liknande streckfigurer, men det gifte sig oerhört bra med bidraget. Azerbajdzjans bidrag är min trea p.g.a. helheten. Elnur Hüseynov med sin fantastiska röst framförde ett bidrag med känsla av fukten från dimman mot ens hud, sagolandskap & drömmar. Numret med dansarna byggs upp så snyggt och jag får rysningar än idag när kören tar i vid refrängen. Belgien blir min fyra då låten “Rhythm inside”och framför allt sångaren Loïc Nottet helt enkelt var så himla cool. En frisk fläkt som kontrast till mina andra topp-bidrag. På femte plats placerar jag faktiskt Tyskland med Ann Sophie och låten “Black Smoke”. Den anser jag kom oförtjänt långt ner. Även om det inte var bidraget som egentligen skulle representera Tyskland det året så är det en låt jag tycker om och ibland lyssnar på och sångerskan kan sin sak. Jag förstod inte alls hajpen med Rysslands bidrag “A million voices”, men sångerskan Polina Gagarina bidrog med en fantastisk sångröst.

Andra som är naggande nära topplistan för 2015 är för mig så klart Montenegros bidrag, Moldavien (även om man flörtar lite för mycket med 90-talet), Spaniens bidrag anser jag kom oförtjänt långt ner på resultatlistan. Minst fem andra bidrag är även de på min ja-lista, så 2015 var ett helt ok år.

 

Min personliga topp 5

 1. Italien: Il Volo – “Grande Amore”
 2. Sverige: Måns Zelmerlöv – “Heroes”
 3. Azerbadjan: Elnur Hüseynov – “Hour of the wolf”
 4. Belgien: Loïc Nottet – “Rhythm Inside
 5. Tyskland: Ann Sophie – “Black Smoke”

 


 

 

Nu vill vi veta vad du tycker! Kommentera gärna vem du hade som personlig favorit det här året!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen