Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

I väntan på nästa Mello-decennium: vann rätt låt Melodifestivalen 2018?

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


PANELEN TYCKER TILL. I väntan på att artister och bidrag till Melodifestivalen 2020 blir officiella tänkte vi gå igenom Mello-år för Mello-år på 2010-talet och tycka till om vinnaren samt välja ut våra personliga favoriter från respektive år. Vi gjorde ett liknande projekt under sommaren (2019) fast för respektive Eurovision-år. Nu tar vi istället ned detta till Melodifestival-nivå!

I denna del av serien kommer vi att välja favoriter från Melodifestivalen 2018.

 

Fakta: Melodifestivalen 2018

Den 58:e upplagan av Melodifestivalen avgjordes i 6 stycken program mellan den 3:e februari och 10:e mars 2018, där totalt 28 bidrag tävlade om segern. Programledare för hela turnén blev David Lindgren, som även hade med sig sidekicken Fab Freddie. I finalen blev det slutligen Benjamin Ingrosso med låten “Dance You Off” som vann (se framträdandet i klippet här ovanför). I Eurovision i Lissabon kvalade han först vidare från sin semi till final, där han stannade på sjunde plats (främst tack vare stort stöd från jurygrupperna).

Inför den avgörande finalen i Melodifestivalen 2018 hade tv-tittarna fått rösta fram 12 av 28 bidrag till finalister, vilket skedde via de fyra deltävlingarna och uppsamlingsheatet Andra chansen. I deltävlingarna tävlade sju bidrag per program, där tittarnas två favoriter gick direkt till final. Därefter hölls uppsamlingsheatet för bidragen som tittarna satte på tredje och fjärde plats, där ytterligare fyra bidrag utsågs till finalister. Startfältet hade valts ut till en hälft av en urvalsjury och en hälft av SVT själva. SVT bjöd fortsatt in en joker från Svensktoppen nästa.

Mycket var sig likt från året innan, men några skillnader märktes. Bland annat hade SVT utökat juryns poäng i finalen så att varje jurygrupp gav poäng till tio av tolv finalister istället för tidigare sju. Detta för att jämna ut resultatet något mellan tittare och jury. En annan intressant detalj var att det var extremt solotätt bland artisterna då 25 av 28 akter var soloartister. Övriga tre var duon Samir & Viktor samt grupperna Rolandz och Kalle Moraeus & Orsa Spelmän.

 

Städer, datum och startfält
Via länkarna finns information om startfält och resultat:

 

Här följer också en inofficiellt recap av alla 28 bidrag*:

Notera att rankingen i filmen inte är Panelens ranking. Av upphovsskäl saknas ljud på vissa av låtarna.

 

Panelen tycker till

Nu tänkte vi gå in på vad vi själva tyckte om vinnaren – vann rätt låt eller hade vi andra favoriter?

PS: Vilken låt var din vinnare? Kommentera gärna i rutan nedanför artikeln!

Jag anser att John Lundvik med låten “My Turn” borde ha vunnit!

Motivering: Det här kommer tyvärr att bli en mycket negativ kommentar om ett Melodifestival-år, men jag måste få vara ärlig i min åsikt. Melodifestivalen 2018 såg på pappret ganska intressant ut, men väl i sändning föll allt i grus mer eller mindre på en gång. Allt var mer eller mindre dåligt. Låtarna var slätstrukna och ointressanta, många av artisterna sjöng dåligt och/eller hade ointressanta nummer, showen satt inte alls, skämten var varken roliga eller gav programmet något eget (både från skämtakterna och programlederiet). Det finns förvisso mellanår i alla tävlingar, men det här var verkligen ett riktigt skitår bokstavligt talat!

Däremot finns det vissa ljusglimtar och det gör att 2018 inte når upp till det sämsta året på 2010-talet, även om det är mycket nära. Varför? Det stavas John Lundvik! Hans låt “My Turn” gav mig gåshud första gången jag hörde låten och det är också den enda låt som jag gav 5 poäng till i betyg. John är en mycket duktig artist, han förtjänade absolut att vinna både 2018 och 2019, men 2018 gick segern istället till en “jag vet inte vad”-akt framförd av Benjamin Ingrosso. I sammanhanget vill jag ändå berömma Benjamin Ingrosso för att han är en duktig entertainer och att han går genom rutan (det är det inget snack om). Men den så kallade vinnarlåten, jösses vad ointressant den är. Och det visade sig väldigt tydligt i Eurovision sen när tittarna fick kliva in och säga sitt…

 

Min personliga topp 5

 1. John Lundvik – “My Turn”
 2. Dotter – “Cry”
 3. Moncho – “Cuba Libre”
 4. Reinaida – “All The Feels”
 5. Emmi Christensson – “Icarus”

 


 

Jag anser att Rolandz med låten “Fuldans” borde ha vunnit!

Motivering: Fuldans?? “E du go eller??” Det kanske jag är. Men å andra sidan tyckte jag 2018 års upplaga av Melodifestivalen lyste väldigt tydligt med den enormt låga ambitionsnivån. Redan vid artistpresentationen i November året innan var jag ganska tidig med farhågorna kring 2018, då jag sett att man tog in ett gäng artister som tycktes bära på viss relevans, men med en dålig bredd. Men jag kan knappt föreställa mig hur mättat startfältet skulle bli på låtar som inte ens kändes färdiga. Nästan alla låtar jag hörde var så himla slipade och uddlösa så det liknande ingenting. Och där kommer “Fuldans” in i bilden. Det var nämligen den enda låten som överhuvudtaget kändes färdig. Säg vad man vill om skämtlåtar i Melodifestivalen, det är klart att de har en tendens att underminera programmets trovärdighet, men det här var i alla fall ett kompetent skämtnummer. Bra sväng, tydlig refräng, fyllig ljudbild, och ett scennummer som fyller hela scenen.

Det är väldigt många låtar från 2018 som jag har svårt att komma ihåg just pga det som jag nämnde, att de var så slätstrukna och uddlösa, och framför allt att de knappast var gjorda för att passa in på en livescen. Men det finns ett undantag utöver Fuldansen och det är “Every Single Day” skulle jag säga. Den låten tyckte jag lät okej i studioversion, men det var live som den verkligen lyfte. Jag hade tagit den över Dance You Off vilken dag som helst, som i sin tur kändes mer som att det var ett framträdande utan låt.

 

Min personliga topp 5

 1. Rolandz – “Fuldans”
 2. Felix Sandman – “Every Single Day”
 3. Ida Redig – “Allting som vi sa”
 4. Liamoo – “Last Breath”
 5. Emmi Christensson – “Icarus”

 


Jag anser att Martin Almgren med låten “A Bitter Lullaby” borde ha vunnit!

Motivering: Och priset till att vara Sveriges sämsta bidrag i Eurovision någonsin går till… Dance You Off med Benjamin Ingrosso!

Nej usch vilket ruttet år 2018 var. Svagt startfält, dålig programledare (och sidekick…) tråkiga mellanakter, och såklart vann ett av de sämsta bidragen. Hur Herr Ingrosso kunde vinna tävlingen det här året och hur hans konkurrent Sandman (som tävlade med tidernas näst sämsta bidrag) kunde komma tvåa övergår mitt förstånd. Förhoppningsvis kommer inte någon av dessa två att få tävla i Melodifestivalen igen.

Så vem tycker jag borde ha vunnit? Jo, det borde ingen mindre än Martin Almgren och hans bidrag A Bitter Lullaby ha gjort. En trevlig och upplyftande melodi med ett lika upplyftande budskap. Att herr Almgren dessutom är en av mina favoritartister gör knappast saken sämre. Andra värdiga kandidater hade varit Jessica Andersson, Kalle Moraeus & Orsa Spelmän och John Lundvik som ironiskt nog vann året där på med en sämre låt en den han tävlade med 2018. Hur vida någon av dessa hade klarat sig i ESC kommer vi aldrig att få veta. Europa talade dock sitt tydliga språk och jag är säker på att dessa fyra jag har listat utan tvekan skulle fått mer än 21 poäng av tittarna i Eurovisionfinalen…

 

Min personliga topp 5

 1. Martin Almgren – “A Bitter Lullaby”
 2. Jessica Andersson – “Party Voice”
 3. Kalle Moraeus & Orsa Spelmän – “Min Dröm”
 4. Mendez – “Everyday”
 5. Edward Blom – “Livet På En Pinne”

 


Jag anser att John Lundvik med låten “My Turn” borde ha vunnit!

Motivering:

 

Min personliga topp 5

 1. John Lundvik – “My Turn”
 2. Jessica Andersson – “Party Voice”
 3. Méndez – “Everyday”
 4. Samir & Viktor – “Shuffla”
 5. Felix Sandman – “Every Single Day”

 


 

Jag anser att John Lundvik med låten “My Turn” borde ha vunnit!

Motivering: Inget ont om Benjamin Ingrosso, för han är fenomenal. Låten “Dance you off är däremot inte en låt jag lyssnar på särskilt mycket. John Lundviks “My turn” bidrag hade en helt annan känsla med sig och han är en fantastisk sångare och låtkompositör. Att det sen var min kära bortgångna mammas favorit gör sen sitt. (MEN, ett bidrag som innebär att man sitter vid pianot för att sedan gå ifrån utan att instrumenteringen ändrar sig – det är skämskudde för mig). Jessica Anderssons “Party voice” är ett bidrag som har växt hos mig. Det var ingen topp 5 för mig då, men ibland ska det ju pyra en tid innan det tar fyr! Mendez “Everyday” är en höftsvängarhit och även om sångprestationen kunde ifrågasättas live är det en av låtarna som fastnat mest. Samir & Viktor – vad kan jag säga, jag kan inte låta bli att bli glad av energin i “Shuffla”, men hur jag än försöker lyckas jag inte med dessa dance moves själv.

Det bidrag som hamnade i skuggan efter Mello var Emmi Christensson med bidraget “Icarus”. Den hade kort och gott ESC-potential.

2018 är ett år där jag placerar många nja- och nej-låtar, men jag gillar även “Cuba Libre”, “Fuldans” och “A bitter lullaby”. Jag undrar ibland dock hur uttagskommittén väljer ut bidragen.

Min personliga topp 5

 1. John Lundvik – “My Turn”
 2. Jessica Andersson – “Party Voice”
 3. Mendez – “Everyday”
 4. Samir & Viktor – “Shuffla”
 5. Emmi Christensson – “Icarus”

 


 

 

Nu vill vi veta vad du tycker! Kommentera gärna vem du hade som personlig favorit det här året!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen