Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Eurovisionnytt vecka 17, 2018

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

På agendan

Inför Eurovision: Samtliga presentationer är publicerade

Vi har sedan början av april gått igenom alla årets 43 länder som ska delta i Eurovision 2018, där vi förutom själva presentationerna av land, artist och bidrag även har betygsatt alla bidragen.

Alla delar i årets Inför-serie finns länkade här nedanför (de står i ordning efter semifinaler och finaler; semifinalerna är enligt startordningen):

 


 

 

Sjätte topplistan publicerad

Då var det åter dags för de traditionella listorna som vi har årligen här i panelen. Som vanligt rankar vi våra favoriter från alla Eurovisionbidrag inför att årets tävling ska dra igång i maj. Detta är den sjätte topplistan (av totalt åtta stycken) som vi bjuder på denna säsong.

Upplägget är enkelt: varje panelmedlem rankar 10 favoritbidrag som man har för just denna vecka. Varje förstaplats ger 12 poäng till det landet, tvåan får 10 poäng, trean får 8 poäng osv. nedåt 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng – samma system som i Eurovisionen alltså. Efter att alla topplistor är klara för säsongen adderar vi samman poängen för alla länder, och därigenom får vi fram Panelens gemensamma vinnare.

Se senaste topplistan här. På fredag kommer den sjunde topplistan (den näst sista i ordningen).

 

 

OGAE-omröstningen

Israel leder stort i årets OGAE-omröstning

Sedan förra veckan har ytterligare ett stort antal OGAE-anslutna klubbar röstat i årets OGAE-omröstning, och Israel är fortsatt i stor ledning.

I skrivande stund är det 32 av 44 klubbar som avgett sina poäng, och så här ser ställningen ut just nu (avläst den 23/4):

 

  1. Israel – 323 poäng
  2. Frankrike – 260 poäng
  3. Finland – 165 poäng
  4. Australien – 141 poäng
  5. Tjeckien – 134 poäng

 

Som synes har Israel en väldigt stor ledning just nu, på ungefär samma sett som Italien hade för drygt ett år sedan. Det är således tydligt att detta är årets stora fanfavorit. Israel har fått många tolvor av OGAE-klubbarna, till dags dato 19 stycken av 31 möjliga (man får ju inte rösta på sig själva och Israels klubb har röstat). Israel har dock blivit nollade av Estlands OGAE-klubb, de är hittills den enda klubb som inte gett Israel poäng.

Sveriges Benjamin Ingrosso ligger just nu nia med 80 poäng och har som högst fått 8 poäng från Estlands OGAE-klubb.

28 av årets 43 tävlingsbidrag har fått minst en poäng, men det är alltså fortfarande 15 länder som står kvar på noll.

 

 

Eurovisionnyheter gällande Lissabon

Scenen är klar – repetitionsstart på söndag

På söndag börjar repetitionerna i Altice Arena och med relativt kort marginal är nu scenen i stort sett klar.

Bilder som publicerades på den officiella dagboken den 23:e april visar på hur den tekniska personalen gör vissa justeringar kring scenen och det som är runt omkring, vilket torde bevisa att man snart är klar med sitt arbete. Nu ska produktionen göra vissa tester med ljus och ljud innan det är dags för de första ländernas artister att repetera för första gången.

Repetitionsschemat är relativt tajt då alla 43 länder ska hinna genomföra två enskilda repetitionstillfällen vardera på lite mindre än åtta dagar.

 

 

Info om Invigningsfesten i Lissabon (6:e maj)

På kvällen den 6:e maj kommer invigningsfesten till Eurovision 2018 att äga rum. Som vanligt kommer alla tävlande artister få gå längs med röda mattan (som i år är en blå matta) och få träffa fans och press som står vid sidan om och ivrigt inväntar intervjuer och fotografering.

Själva blå-mattan-eventet kommer att äga rum vid Lissabons flodstrand vid Avenue Brasília utanför museet MAAT (Museu de Arte, Arquitetura e Tecnologia). Närmaste station är hållplats Belem. Eventet startar kl. 18:00 CEST (dvs. kl. 17:00 lokal tid) och direktsänds i RTP1 och via Eurovisions YouTube-kanal. Värdar för eventet blir Cláudia Semedo, Inês Lopes Gonçalves, Pedro Granger och Pedro Penim.

Senare samma dag är det beräknat att den officiella festplatsen EuroClub (för ackrediterade fans och presskår) kommer att öppna. I år kommer EuroClub ligga i anslutning till Eurovision Village (en festplats som är öppet för allmänheten).

 

 

Pedro & Pedro moderatorer för presskonferenserna

I anslutning till att scenrepetitionerna startar i Altice Arena hålls också presskonferenser, i första hand med varje lands artist och delegation och senare med produktionen, Big Five, de länder som kvalar vidare och slutligen vinnaren av årets tävling. I år är det duon Pedro Granger & Pedro Penim som kommer att vara värdar för alla presskonferenser.

Bägge moderatorerna

 

 

2 veckor kvar till Eurovision 2018 – vi kollar hur oddsen ser ut just nu

Det är bara två veckor kvar till Eurovision 2018 äger rum, och denna vecka drar också repetitionerna igång. Därför fortsätter vi att kolla hur oddsmakarna just nu gissar utgången av årets tävling, både helhetsmässigt samt även semifinal för semifinal. Nu är det också extra spännande att se om oddsen står sig eller kommer att förändra sig.

Vi gör oddscheck varje vecka till och med vecka 19 då det är dags för Eurovision 2018 i Lissabon att avgöras. Semifinalerna går av stapeln tisdagen den 8:e maj och torsdagen den 10:e maj, medan finalen sänds lördagen den 12:e maj. Av årets 43 länder måste 37 av dem kvala om 20 finalplatser. Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien, Tyskland samt värdlandet Portugal är sedan tidigare direktkvalificerade till finalen och slipper därmed kvalet.

Vänligen notera att oddsen som presenteras i denna artikel i både helhet och för semifinalerna är en sammanvägning mellan olika bettingsajters odds. Vi reserverar oss även för att förändringar kan ha skett efter vår mätning som gjordes den 23:e april omkring kl. 13:00 CEST.

 

 

Andra nyheter

Estlands Elina får med sig sin klänning till Portugal

Efter rykten och många om och men ser nu Estlands Elina Nechayeva att få med sig sin storslagna klänning till Eurovision 2018.

Tidigare har det ryktats om att hon inte skulle få med sig klänningen på grund av att det skulle bli för stora kostnader för den estniska delegationen. Man beräknade att kostnaden för klänningen skulle landa på drygt 65000 euro. Men nu har sponsorer gått in och täcker kostnaden så att klänningen kan komma med.

Det kan vara skönt att kostnadsproblemen är lösta i och med att Estlands delegation är en av de första att repetera på scenen i Lissabon.

 

 

Sista Eurovision Pre Party anordnat

I fredags och lördags anordnades Eurovision Pre Party i Madrid i Spanien, vilket var säsongen sista förfest inför repetitionerna i Lissabon.

Ett stort antal av årets artister deltog i festligheterna som varade över två dagar. Vi kommer inom kort att publicera en artikel med länkar till intervjuer och framträdanden från festen. Nedan är länkar till årets tidigare förfester.

 

 

 

Världsstjärnan Avicii har avlidit

I fredags kväll (läs 20:e april) kom det mycket tragiska beskedet att den svenska DJ:n och musikproducenten Avicii, alias Tim Bergling, har avlidit. Han blev endast 28 år gammal.

Tim Bergling föddes den 8 september 1989. Han var son till Anki Lidén och Klas Bergling. Han växte upp på Östermalm i Stockholm.

År 2006 började Tim skapa housemusik som en hobby, och två år senare startade han ett samarbete med klubbarrangören Arash Pournouri. Detta var början på hans stora karriär som gick över hela världen. Från år 2010 och framåt kom de stora succéerna med låtar som Levels (2011), Wake Me Up (2013) och Hey Brother (2013), som direkt blev en världshits. Tim turnerade runt under artistnamnet Avicii i flera år över hela världen och gjorde utsålda hus tills han i mars 2016 meddelade att han skulle sluta turnera, och han gjorde sitt sista stopp i Malmö i augusti 2016.

 

Skapade även musik till Eurovision 2013

Tim Bergling hann under sitt artistnamn släppa en rad singlar samt ett antal musikalbum. Ett stort antal av låtarna var i samarbete med en rad olika artister från hela världen som t.ex. Madonna, Coldplay, Lenny Kravitz och Robbie Williams. Under 2013 var han en av kreatörerna (tillsammans med Björn Ulvaeus och Benny Andersson) i skapandet av låten “We Write The Story” som användes som introlåt till finalen av Eurovision 2013 i Malmö. Se detta maffiga intro i klippet nedanför:

 

Avled i Oman

Den 20 april meddelade Aviciis publicist Ebba Lindqvist det mycket sorgliga beskedet att Tim Bergling hade avlidit. Tim Bergling befann sig vid dödstillfället i Oman.

Tim Bergling blev endast 28 år gammal.

 

PS: För dig som vill veta mer om Tim Berglings liv finns en dokumentärfilm om honom att se här (länken fungerar till 30/7 2018). Dokumentären är gjord av regissören Levan Tsikurishvili.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen