Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Litauen 2017

Inför ESC Litauen 2019 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Litauens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2018. Litauen hade startnummer 6 av 19 i semifinal 1 och sedan startnummer 4 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Litauens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2018. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • LRT
 • Första tävlingsåret:
 • 1994
 • Senaste tävlingsåret:
 • 2017 (17:e plats i semifinal)
 • Bästa resultat:
 • 6:a i final (2006)
 • Sämsta resultat:
 • 25:a i semifinal (2005)
 • Uttagningsprocess 2018:
 • Eurovizijos 2018


Litauen är ett av de länder som haft det mest motigt sett till Eurovisionens historia. Man debuterade i tävlingen 1994 och det gick så illa det kunde gå, sist med noll poäng, enda gången det hänt ett land som debuterade under rådande röstningssystem. Efter det kom man inte tillbaks förrän 1999, och fick till det lite bättre under historians gång, men inte mycket. Det är det enda landet i Baltikum som inte vunnit. Det bästa resultatet fick man år 2006, när komikergruppen LT United ställde upp med ”We Are the Winners”. Vann gjorde man inte, men det räckte till en sjätteplats och att man var direktkvalificerad till finalen året därpå. Efter det har det gått både upp och ned, med en niondeplats i finalen 2016 som senaste bästa slutplacering.

En intressant notering är att det är första gången sedan år 2001 som Litauen sjunger (åtminstone lite) på hemspråket litauiska. Åren efter 2001 har man uteslutande sjungit på engelska även om Sasha Son och Evelina Sašenko lade in ryska respektive franska fraser i sina låtar.

 

Vem tävlade för Litauen 2018?

Ieva Zasimauskaitė-Kiltinavičienė (i Eurovisionen endast under Ieva Zasimauskaitė) föddes den 2 juli 1993 i Kaunas, Litauen. Hon är född och uppvuxen i den staden och bor även där idag. Som sexåring inledde hon sin musikaliska utbildning med att lära sig att spela piano och sjunga popmusik. Efter att ha gått ut gymnasiet 2012 fortsatte hon till musiken där hon kom med i litauiska The Voice, där hon slutligen hamnade på andra plats.

Ieva har försökt tävla för Litauen i Eurovisionen några gånger tidigare. B.la år 2013 med låten ”I Fall In Love” som hon blev femma med i nationella finalen, år 2016 med låten Life (Not That Beautiful) som hon blev fyra i nationella finalen med. Ifjol med låten You saved me. Men då åkte hon ut i semifinalprogrammet. I år gick det dock hela vägen då hon tog sig till final och vann med låten ”When We’re Old” (text och musik av Vytautas Bikus). Ieva har dock lite Eurovisionerfarenhet sedan förr, då som körsångerska i Junior Eurovision Song Contest.

Sedan år 2015 är Ieva gift med basketcoachen Marius Kiltinavičius.

 Så här såg Litauens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Litauen och betygsätter det. Vår betygsskala har tio steg från noll (lägst) till fem (högst). Däremellan har det varit möjligt att ge 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 eller 5 poäng.Det här dessvärre inget bidrag som jag har någonting positivt att säga om. Årets litauiska bidrag är sentimentalt fast på fel sätt, och dessutom på ett helt ointressant sätt. Det är lättglömligt, anonymt och tråkigt. Helt klart årets första kissepaus för mig. Tyvärr, med tanke på att landet tidigare visat sig bra på upptempolåtar. Bättre lycka nästa gång!Denna låten summerar Litauen för mig. Envisas med att år in och år ut skicka tråkiga och motsägande låtar. Ändå lyckas de på något sätt ta sig till final då och då. Personligen tycker jag detta är så tråkigt. Det ger mig ingenting. Det är inget annat än ännu en långsam kärleksballad. Vi har hört det innan, och det har aldrig lockat mig. Jag är snäll som ger detta en etta, men det är pga sångerskans harmoniska stämma.Jag ÄLSKAR Litauens låt i år! Och troligen är jag rätt ensam om det, så håll i hatten så ska jag förklara.

Det här är första gången sedan år 2010, då jag blev smått förälskad i Slovakiens Kristina Pelakova, som jag får gåshud VARJE GÅNG jag hör en låt. Detta är ÄKTA känslor, jag blir lugn och harmonisk när jag hör Ieva sjunga. För en gångs skull har Litauen äntligen hittat rätt efter alla bedrövliga låtar de tävlat med – och när något sådant inträffar hoppas jag att det kommer belönas, inte bara av mig.

För mig finns det ingen annan riktig vinnare än Litauen, även om jag inser att det med största sannolikhet inte blir Vilnius som Eurovision kommer att hållas i 2019. Den stora risken är ju att Ieva går samma öde till mötes som Kristina Pelakova gjorde, nämligen att hon kommer näst sist i sin semifinal. Men jag hoppas i alla fall att Litauen går till final och kommer högt, även om segern möjligen sedan går till någon annan. Hjärta Litauen i år.Det här har varit en låt jag behövt ge flertalet lyssningar för att kunna forma en ordentlig åsikt om den. Jag var inte helt övertygad av den här låten när jag hörde den för första gången, men bestämde mig för att kolla på Ievas liveframträdande ett par gånger. Där märkte jag att hon ändå levererade på scen, så det började se ganska lovande ut, tänkte jag då. Men i slutändan insåg jag att det här inte var mer än en kärleksballad, och jag ledsnade lite efteråt. Till slut dalade jag ner till en tvåa.En tämligen tråkig kärleksballad på engelska. Ja vad mer kan man förvänta sig av Litauen? Jag blir vare sig berörd eller provocerad. Låten säger mig absolut ingenting. Måste jag tillägga någonting positivt så är det att hon har en fin röst. Annars har ju landet en förmåga att nästla sig in i finalen, så jag skulle inte utesluta dem. Själv kommer jag bara låta de här tre minuterna falla i glömska.Detta är enligt mig en av tävlingens mest underskattade låtar. Den är jättevacker, lugn och behaglig att lyssna på. Den är inte tippad att gå vidare, men jag tycker Litauen gjorde ett mycket bra val som skickade denna finstämda kärleksballad från Ieva. Hennes röst är dessutom gudabenådad. Kärlek är något vackert, men ibland kan det i dessa sammanhang bli väldigt klyschigt. Denna låten är inte det pga att sångerskan tillägnar låten till sin man och handlar om deras förälskelse och att de ska bli gamla tillsammans, ihop med psykisk ohälsa och om hur viktigt det är att ha någon vid sin sida när det stormar som värst. Jag blir varm inombords och tänker ge höga poäng till Litauen i år. Ifjol kom Litauen näst sist i en av semifinalerna. Jag hoppas inte att de kommer lika lågt i år, för det förtjänar de verkligen inte.

 


1 kommentar

 1. Här är jag inne på samma linje som Hollac16 … 🙂 jag tycker Litauen har en oerhört fin låt i år, säkerligen den bästa som det landet någonsin ställt upp med!
  Låten är i mina öron väldigt finstämd, vackert och inlevelsefullt framförd, och mysigt stillsam: bäst är den i refrängen med dess lite svävande sång, men även andra detaljer är jättesnygga, som de där Twin Peaks-liknande gitarrljuden i andra versen. Och Ieva sjunger härligt, både när hon halvviskar och när hon lägger in lite mer kraft.
  Sammanfattningsvis bra jobbat av Litauen! Sedan kan det ju bli tufft att nå final ändå givetvis – en låt från förra året som hade ett liknande lugnt/avskalat uttryck (tycker jag) var Finlands ”Blackbird”, och den klarade sig ju inget vidare. Men omöjligt skulle jag nog inte säga att det är: det beror på hur det blir på scen i Lissabon.


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen