Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Spanien 2017

Inför ESC Spanien 2019 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Spaniens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2018. Spanien var direktkvalificerad till finalen där de hade startnummer 2 av 26.

Först ger vi en faktaöverblick om Spaniens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2018. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • RTVE
 • Första tävlingsåret:
 • 1961
 • Senaste tävlingsåret:
 • 2017 (26:e plats i finalen)
 • Bästa resultat:
 • 1:a i final (1968 & 1969)
 • Sämsta resultat:
 • 26:a i final (2017)
 • Uttagningsprocess 2018:
 • Operación Triunfo


Spanien gjorde sin debut 1961 och hade sin största tid under slutet på 60-talet och 70-talet, då man fick med sig två segrar (varav en delad med tre andra länder) och skrapade ihop tre andraplatser. Detta är en era som man tyvärr inte kommit tillbaka till, man har inte vunnit sen dess och bara kommit tvåa en gång efter det (1995). Och sedan 2004 är deras bästa placering en tiondeplats som man fick 2004, 2012 och 2014. I fjol blev Spanien finalens jumbo för femte gången. Det ska tilläggas att Spanien är det land som väntat längst på sin nästa seger; hela 49 år har gått sedan sist!

En intressant notering är att årets spanska bidrag är den första duetten, mellan en man och en kvinna, som landet skickat sedan 1975. Då hette bidraget”Tú volverás” och framfördes av Sergio Blanco Rivas och Estíbaliz Uranga, och slutade på 10:e plats i Stockholm.

 

Vem tävlade för Spanien 2018?

Alfred García föddes den 14 mars 1997 i El Prat de Llobregat utanför Barcelona i Spanien. Alfred började tidigt spela instrument såsom trombon, gitarr, trummor och keyboard. Detta har han tagit tillvara på i sin utbildning, då han just nu utbildar sig till jazzmusiker i Barcelona. Emellertid är han också en duktig sångare och släppte sitt första album redan som 15-åring. Som sångare har han även deltagit i flera talangtävlingar, bl.a. spanska ”the voice” La voz, där han dock inte kvalificerade sig till final. Bättre gick det 2017 då han ställde upp i Opercion Triunfo där han blev utsedd till att tävla om en plats i Eurovision tillsammans med Amaia Romero.

Amaia Romero föddes 3 januari 1999 i Pamplona i Spanien. Hon började redan tidigt att sjunga, och deltog i sin första tv-sända talangjakt som 11-åring 2010 i programmet Cántame una canción. Detta följde hon upp med flera andra talangjakter innan hon 2017 kom med i Operacion Triunfo och slutligen vann Eurovisionspecialen med Alfred García. Notera gärna att Amaia är årets yngsta deltagare.

Alfred & Amaia vann Spaniens uttagning med låten ”Tu Canción” som är skriven och komponerad av Raúl Gómez och Sylvia Santoro.

Så här såg Spaniens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Spanien och betygsätter det. Vår betygsskala har tio steg från noll (lägst) till fem (högst). Däremellan har det varit möjligt att ge 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 eller 5 poäng.Detta är nog ett av de mest intima bidragen i Eurovision i år – och kanske ett av de mest intima någonsin. Spanjorerna försöker här kombinera Salvador Sobral-romantiken med en laddad duett – och det skulle kunna gå rätt långt om kemin mellan Alfred och Amaia når ut genom rutan. Lite gulligt tycker jag nog att det är, och faktiskt ett av de bästa spanska bidragen på mycket länge. Kanske slipper de sistaplatsen i år?Jag tycker det är ett mysterium att denna låt är en sådan lågoddsare hos bettingbolagen. Samtidigt tror jag att om inte Salvador hade vunnit förra året så hade denna låten haft skyhöga odds. Detta är inte ens i närheten av Salvador. Detta är så tråkigt, intetsägande och rent ut sagt sliskigt. Duetter och ballader kan vara tilltalande och intressant, men detta gör mig äcklad. De har någon konstig kemi som bara gör mig obekväm. Jag vill liksom ta en dusch efter att ha sett deras live-framträdande.Snälla Spanien, vad håller ni på med egentligen? Det känns som ni har hyrt in Anita & Michele som tävlade för San Marino 2015, fast med en ännu konstigare och sliskigare låt. Jag blir inte berörd för fem öre av den här märkliga tonårskärlekslåten (eller vad det nu är för något) hur mycket ni än har fixat till den i efterhand. Hade inte Portugal haft en sämre låt hade jag tippat att Spanien får sistaplatsen för andra året i rad.Åh vad tudelad jag är för denna låt. Om jag ska ta det positiva först så är det att låten står på en bra grund med melodins orkestrala ackompanjemang. Sen med tanke på vad låten handlar om så är det egentligen bara naturligt att sätta Amaia & Alfred som duett, för deras kemi går inte att ta miste på… MEN (ja, jag gör en Tony Irving). Deras kemi blir ett dubbeleggat svärd här. När man har en duett som sjunger (och det här är beroende på låtens tema givetvis) finns det en tendens att de två sångarna bara sjunger till varandra snarare än till publiken, vilket gör helheten onödigt smörig. Den här låten speglar just detta problem, fast tiofaldigt. Om man inte är intresserad av Amaia & Alfreds genuina förälskelse så finns det nästan inget annat i låten som kommer appellera till lyssnaren. Därav ett och annat poängavdrag från mig.Utav alla de mer än 1100 eurovisionlåtarna jag fått äran att lyssna på så är det den absolut sämsta låten. Faktum är att den enda låten jag hört i mitt liv som skulle kunna vara sämre är Dolly Style’s ”Hello hi”. Men den fick tack och lov aldrig åka till Wien, vilket innebär att ”Tu canción” alltså är tidernas sämsta eurovisionbidrag enligt mig.
Vad är det då som gör det här så katastrofalt uruselt? Jag fullkomligt avskyr Alfred och Amaias kemi på scenen. Det är så mycket gulligullande att jag blir spyfärdig. Att låten är ett sömpiller och att texten bara är ett gäng trötta klyschor staplade på varandra gör inte saken bättre.
Jag ber till högre makter att den här patetiska ursäkten till en låt kommer sist med noll poäng. Spanjorerna borde skämmas. Hade jag kunnat skulle jag gett låten minuspoäng. Men nu får jag vara generös och ge den en stor stinkande nolla eftersom det är där skalan börjar.En mysig liten kärleksvisa som man blir lugn och harmonisk av, men som har en tendens att uppfattas som lite smått tråkig och smörig. Jag tror inte Spanien har något att göra i toppstriden i ESC-finalen i år heller utan det blir återigen bottenskrap. Det fanns bättre alternativ att skicka från deras nationella final. Nåväl, det är i alla fall ett bättre bidrag än vad Spanien ställde upp med ifjol. Likt Frankrike och Italien så skickar Spanien också bidrag på inhemska språket, vilket är uppskattat.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen