SPANIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2016 valde det spanska TV-bolaget RTVE ut Spaniens artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Objetivo Eurovisión. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Spanien återvände till formatet att välja artist och bidrag genom en nationell final, även om det väldigt länge var oklart hur metoden skulle se ut.

I december kom dock besked om final och på nyårsaftonen 2015 meddelades vilka artister som hade tagits ut till tävlan. En av dessa var sångerskan María Isabel, Spaniens Junior Eurovision-vinnare 2004. Drygt en månad senare meddelades respektive artists tävlingsbidrag vilka även släpptes i helhet bara ett dygn senare. Startordningen till finalen avgjordes genom lottning den 29 januari.

Själva finalen avgjordes genom att rösterna delades lika mellan jury och tittarna. Juryn bestod av dels internationella jurygrupper och en särskild artistgrupp beståendes av Loreen, Edurne och Carlos Marín (från Il Divo) som röstade. Utöver tävlingsbidragen uppträdde också de två tidigare spanska Eurovision-artisterna Edurne och D’Nash som gästartister, och det blev även gästframträdanden av andra spanska artister som Brequette, Jorge González, Mirela och Coral Segovia.

 

Eurovision-resultat 2016

Vinnare i Spaniens uttagning blev Barei (Bárbara Reyzábal) med bidraget ”Say Yay”, som hon gjort tillsammans med Rubén Villanueva och Víctor Púa Vivó.

Eftersom Spanien tillhör de direktkvalificerade länderna slapp de kvala via Eurovisions semifinaler och var därmed klara för finalen. Där hamnade bidraget på 22:a plats (av 26 länder) med 77 poäng.

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2016-02-01

 • Programledare:
 • Anne Igartiburu (med Julia Varela som Green room-reporter)

 • Plats:
 • Adisar Studios, Villaviciosa de Odón (Madrid)

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Maverick – Un mundo más feliz
 2. Barei – Say Yay!
 3. Xuso Jones – ”Victorious
 4. Salvador Beltrán –Días de alegría
 5. María Isabel – La vida sólo es una
 6. Electric Nana –Now

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Salvador Beltrán – “Días de alegría“
 2. Barei“Say Yay!“
 3. Xuso Jones – “Victorious“
 4. María Isabel“La vida sólo es una“
 5. Maverick“Un mundo más feliz“
 6. Electric Nana “Now“

Slutkommentar: I år är det ett ganska intressant startfält i Spanien, där vi faktiskt får en bred repertoar. En låtgenre känner vi igen här, nämligen den svenskproducerade ”Victorious” som går i linje med (de svenskproducerade) bidrag som tidigare representerat Spanien – framförallt senast ”Amanecer”. Dock börjar den typen av Euphoria-schlager bli utdaterad nu, så det vinner förhoppningsvis inte igen. Men spanjorerna är tämligen konservativa i ESC, så det är inte omöjligt att man tar den mest familjära låten – och då blir det Xuso som åker till Stockholm. Annars har vi dåligt elektromusik, ”Now”, samt lite modern pop ”Say Yay!” som faktiskt är riktigt bra. Dock dominerar latino-musiken och framförallt cumbia-genren. Bästa låten i denna (och i finalen generellt) är ändå ”Dias de alegria” som är en rätt skön latino-låt med nästan en dansk feeling. Tveksamt om den håller till Stockholm, men den sticker ut på ett positivt sätt – och är framförallt väldigt glad!


   


 1. Salvador Beltrán – “Días de alegría“
 2. Maverick“Un mundo más feliz“
 3. Barei“Say Yay!“
 4. María Isabel“La vida sólo es una“
 5. Electric Nana “Now“
 6. Xuso Jones – “Victorious“

Slutkommentar: Jag är rätt kluven när det gäller den spanska finalen. Det tog mig en bra stund innan jag kunde göra en lista över bidragen. Jag tycker ingen riktigt sticker ut egentligen och om jag ska vara helt ärlig så tror jag ingen av dessa bidrag har någon hög placering att hämta i Stockholm. Men nu ska vi fokusera på just denna final och hur det går här och inte tänka allt för mycket på framtiden. Jag är rätt svag för etniska rytmer och inhemsk musik, vilket land vi än pratar om. Samma gäller även med Spanien. De latinska influenserna är uppiggande och sprider glädje. Därför blir Salvador Beltrán en given etta för mig. Bakom honom var det svårrankat. Eftersom jag är oerhört trött på alla dessa svenskproducerade låtar som låter likadant så lägger jag Xuso Jones sist. Det är så uttjatat nu. Dags för nytänk.


 


 1. Xuso Jones – “Victorious“
 2. María Isabel“La vida sólo es una“
 3. Barei“Say Yay!“
 4. Maverick“Un mundo más feliz“
 5. Electric Nana “Now“
 6. Salvador Beltrán – “Días de alegría“

Slutkommentar: Tycker Spanien har en helt OK final, dock låter vissa studioversioner rätt tråkiga och slätstrukna så jag hoppas det blir bättre till finalen. Nåväl, min favorit är Xuso Jones som sjunger en väldigt Danny Saucedo-inspirerad låt (tänk ”Amazing” så förstår ni vad jag menar) och det är inte så konstigt att den låter så eftersom en av upphovspersonerna även låg bakom Dannys MF-bidrag 2011 och 2012… Även om jag inte är ett direkt fan av den typen av låtar så var det den som jag gick igång på mest. Därefter håller jag María Isabel tvåa som har den bästa spansk-skrivna låten i startfältet och är den låt som säkert skulle kunna fungera bra i Eurovision. De flesta känner till henne trots det har gått ganska många år sedan hon vann Junior ESC men jag tror det kan hålla. Övriga startfältet känns rätt blekt och tråkigt. Lite lustigt är dock att en av artisterna är väldigt (med betoning) lik Justin Bieber…


  


 1. Xuso Jones – ”Victorious”
 2. Maverick – “Un mundo más feliz“
 3. María Isabel – “La vida sólo es una“
 4. Barei – “Say Yay!“
 5. Salvador Beltrán – “Días de alegría“
 6. Electric Nana – “Now“

Slutkommentar: Spaniens final håller hög klass. Fem av sex låtar tilltalar mig absolut och jag känner att min topplista är rätt så öppen på förhand. Någon av mina tre främsta favoriter ser jag som mina vinnarkandidater. där möjligtvis Maverick och Maria Isabel skulle passa bäst som representanter för Spanien i Stockholm i maj. Jag är laddad för en helspansk finalkväll med lite spansk plockmat & vin till sändningen som jag har tänkt att följa.

 

 

Resultat


Så har även Spanien fått klart med sin representant till Eurovision i Stockholm. Det blir artisten Barei (artistnamn för Bárbara Reyzábal González-Aller) som får tävla för Spanien i Eurovision 2016 i Stockholm i maj. Låten har hon gjort tillsammans med Rubén Villanueva och Víctor Púa Vivó. Då Spanien är en del av ”Big Five” så slipper Barei kvala genom semifinalerna, och kan därför nu börja förbereda sitt framträdande i Globen den 14:e maj.

Så här såg Bareis framträdande ut i finalen:

 

Röstningen

Röstningen i finalen delades lika mellan internationell jury och artistjury samt tittarröster. Artistjuryn representerades av de tre artisterna Edurne, Loreen och Carlos Marin, som alla tre röstade individuellt. Alla jury- och tittarpoäng lades sedan samman och vinnaren blev den som hade fått högst totalpoäng.

Noterbart är att den internationella juryn hade Salvador Beltrán som favorit medan artistjuryn ratade den helt och hållet. Både artistjuryn och tittarna hade Barei som favorit och i och med att Barei hade fått näst flest totalpoäng av internationella juryn var det också hon som vann.

I finalen tävlade även den svenskskrivna låten ”Victorius”, framförd av Xuso Jones, som trion Andreas Öhrn, Peter Boström och Chris Whale låg bakom. Den hamnade dock på andra plats.

 

Hela resultatet (totalen):

 1. Barei – “Say Yay!“ (114p)
 2. Xuso JonesVictorious (94p)
 3. Salvador Beltrán – “Días de alegría“ (72p)
 4. María Isabel – “La vida sólo es una“ (68p)
 5. Electric Nana – “Now“ (66p)
 6. Maverick – “Un mundo más feliz“ (66p)

 

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


 


Lite av en besvikelse att Salvador inte vann, men Spanien väljer ändå sin bästa låt på flera år. Visst, ”Say yay” är, som titeln avslöjar, inget mästerverk – men det svänger bra om den och man blir inte överöst av episka trummor och bombastiska ooo-anden som förra årets Euphoria-kopia. Årets spanska vinnare är en danslåt – enkelt, lätt och skönt! Hoppas bara att rösten håller bättre i finalen i Stockholm, för liveframträdandet var bitvis riktigt jobbigt att lyssna på!


  


Spanien tillsammans med Ryssland är mina favoriter i ESC under 10-talet. Spanien har de fyra senaste åren skickat otroligt bra låtar. 2012 var piken med låten ”Quedate Conmigo”. I år tror jag också mycket på Spanien. Låten kommer nog bli en riktigt bra danslåt under ESC. Dock är låten inte lika bra som tidigare år men den kanske växer när jag lyssnat lite mer på låten.


  


Jag tycker det är en helt okej låt som Spanien skickar. Även om jag personligen satte den som trea före Xuso så när jag såg snabbklippen på alla framträdandena så tycker jag nog att Barei var ganska mycket bättre faktiskt. Jag hoppas dock att hon kommer göra en bättre show än den som var nu i nationella finalen. Det är en danslåt och jag hoppas därför att Spanien gör något bra av det hela och visar var skåpet ska stå i Stockholm!


  


Jag får nog säga att Spanien valde helt rätt i slutändan. Jag tycker att Barei både är cool & modern och låten känns så himla catchy och medryckande att man bara vill dansa med. Låten känns inte som något typiskt spansk ESC-bidrag egentligen, dvs att den sjungs på spanska och har rytmer som associerar till Spanien. Jag tror det kan gynna de när det väl är dags för ESC-tävlan. Tror hårt på Spanien i år. Kanske är det dags för en efterlängtad ESC-seger. Än är det för tidigt att säga, när vi endast har några få bidrag utvalda.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera