Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Moldavien 2017

Inför ESC Moldavien 2019 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Moldaviens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2018. Moldavien hade startnummer 7 av 18 i semifinal 2 och sedan startnummer 19 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Moldaviens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2018. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • TRM
 • Första tävlingsåret:
 • 2005
 • Senaste tävlingsåret:
 • 2017 (3:e plats i finalen)
 • Bästa resultat:
 • 3:a i final (2017)
 • Sämsta resultat:
 • 17:e i semifinal (2016)
 • Uttagningsprocess 2018:
 • O Melodie Pentru Europa


Moldavien gjorde sin debut 2005 och satte avtryck redan då med punkbandet Zdob și Zdub som sjöng om farmor som slog på trumman, vilket räckte till att man skulle bli sexa. Sedan dess har det gått upp och ner för dem, där man växlat mellan final och mittenresultat till att åka ut. 2010 var inget undantag då man slutade på plats 22 i finalen, men det som hände sen var att låten man tävlade med fick kultstatus tack vare en viss saxofonspelare, så till den grad att när samma grupp kom tillbaks i fjol lyckades man segla ända upp till tredjeplats. Kan Moldavien fortsätta vidare på denna framgång?

En intressant notering är att ett flertal svenska låtskrivare tävlade med olika bidrag i finalen, däribland systrarna Ylva & Linda Persson som tillsammans med Niklas Bergqvist & Simon Johansson tävlade med två stycken bidrag. Dessutom fick John Ballard, som tävlat med ett antal låtar i Eurovision de senaste åren (exempelvis ”You are the only one” – Sergey Lazarev, 2016), med det bidrag som sedan också vann finalen.

 

Vem tävlade för Moldavien 2018?

DoReDos består utav Marina Djundiet (född 15 oktober 1986), Eugeniu Andrianov (född 2 april 1993) och Sergiu Mita (född 3 maj 1993). Gruppen bildades år 2011 och har vid två tidigare tillfällen försökt att få representera Moldavien i Eurovision. År 2017 vann de tävling New Wave som anordnades i Sotji, Ryssland. De fick då kontakt med låtskrivaren Philip Kirkov som nu skrev låten ”My Lucky Day” tillsammans med John Ballard till dem. Låten skickades in till den moldaviska Eurovisionuttagningen 2018 där den vann.

Låten kan beskrivas som en glad poplåt med influenser av 00-talet, med inte helt olikt det Moldavien brukar skicka till Eurovision.

Så här såg Moldaviens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Moldavien och betygsätter det. Vår betygsskala har tio steg från noll (lägst) till fem (högst). Däremellan har det varit möjligt att ge 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 eller 5 poäng.Moldavien har verkligen gått all-in på rena plojbidrag på senaste tiden. Även om landet redan vid debuten 2005 nådde framgång med den kultförklarade plojlåten ”Boonika bate doba” med den trummande farmodern, så är det först på sistone som det här verkligen blivit en moldavisk paradgren. Och visst, det är lite skönt med denna smått galna Balkan-Cirkus på scenen, men särskilt bra är det ju inte. Tvärtom så känns det lite som en tröttsam repris på alla andra plojbidrag i tävlingen. Frågan är verkligen om det funkar ännu en gång?Tonerna i detta nummer är det närmaste jag kommer komma populär bosnisk folkmusik i Eurovision. Upptempo och glatt för hela slanten. Vissa kanske ser det som ploj eller skämt, men om detta inte var framfört på engelska så hade det varit som vilken annan hit på Balkan. Jag gillar egentligen inte denna typen av musik, men det är svårt att inte ryckas med och bli glad. Kul att Moldavien vågar köra sin egna grej och det förtjänar de pluspoäng för.Knasiga och galna nummer kommer man aldrig ifrån i Eurovision, och detta på gott och ont. Ifjol var det Rumänien som joddlade och i år bjuder grannen Moldavien in till någon slags jag-vet-inte-vad-anda. För denna låt som DoReDos tävlar med är galen ur en positiv synvinkel anser jag. Själva låten är fartfylld och catchig även om texten är helt oförståelig och känns mest som utfyllnad och som någon form av hittepåengelska ”bara för att vi måste sjunga något”. Sedan kommer jag heller inte ifrån att de tre medlemmarna i DoReDos mer känns som sådana här konferensvärdar som på en jobbkonferens ska stå och hålla låda en hel kväll med karaokeklubben samtidigt som de försöker peppa igång en publik som kanske mer vill gå och lägga sig för att orka upp till 2 mil jogging morgonen därpå.

Trots dessa invändningar om konstig låttext och andra udda melodier så tycker jag ändå detta är bra. Så på samma kriterier som rumänska joddlingen var rolig ifjol är detta roligt i år.Moldavien fick till det riktigt bra senast med sin bronsplats, och någonting man säkert lagt märke till är att deras bättre resultat ofta kommer när man skickar mer gladlynta feelgood-låtar. Så ur den aspekten är det inte så konstigt att man skickar den här låten. Det som jag tänker på när jag hör den är två saker, dels hur texten är en stor salig röra, samt att låten är väldigt hektisk. Jag blir stressad utav den, och hittar liksom ingenting i låten att gripa tag i för att hänga med i tempot.Det här är vad jag brukar kalla för cirkusmusik. Ha ha. Skämt åsido, jag kan tycka att bidraget låter lite gammalmodigt. Som någonting som lika gärna kunde ha tävlat år 2004. Inte fasligt längesedan. Men modernt låter det verkligen inte. Överlag så är det en bra låt och smått nostalgisk gör den mig också.Moldavien har medvind efter bronsplatsen ifjol och de kommer återigen tillbaka med glada & medryckande toner från ytterligare en grupp som underhåller med ett spännande nummer. Varför ändra på ett vinnande koncept liksom. Jag blir glad och tilltalad av detta och hoppas på en riktigt bra placering för Moldavien på nytt. Enligt oddsen kommer de inte komma så högt, men jag tror nog att man inte ska underskatta detta bidrag. Dessutom är superstjärnan Phillip Kirkorov en av hitmakarna till låten.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen