Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Polen 2017

Inför ESC Polen 2019 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Polens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2018. Polen hade startnummer 11 av 18 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Polens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2018. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • TVP
 • Första tävlingsåret:
 • 1994
 • Senaste tävlingsåret:
 • 2017 (22:a plats i finalen)
 • Bästa resultat:
 • 2:a i final (1994)
 • Sämsta resultat:
 • 19:e i semifinal (2011)
 • Uttagningsprocess 2018:
 • Krajowe Eliminacje


Polen gjorde sin debut i Eurovision 1994 och fick till en strålande debut då man lyckades bli tvåa. Efterföljande låtar gick däremot inte alls lika bra, man höll sig ofta på nedre halvan av resultattavlan i många fall, förutom 2003 då man lyckades bli sjua. När semifinalsystemet infördes 2004 lyckades Polen bara kvala sig vidare till final en gång, och då slutade man näst sist. 2012 hoppade Polen av tävlingen, mest sannolikt p.g.a. ekonomiska grunder, innan man sen kom tillbaks 2014, med ”My słowianie”, som åter tog Polen till final. Sedan dess har man lyckats utveckla en fin svit genom att inte missa någon final, ofta tack vare större stöd från tittarna jämfört med juryn.

En intressant notering är att detta är första gången som det polska bidraget har svenska musiker bakom sig. Bidraget är producerat i Sverige och skriven av svenskar – och dessutom framfört av en svensk artist (Lukas Meijer). Detta trots att svenska låtskrivare och artister under nästan ett decennium tävlat i den polska uttagningen: bl.a. duon Man Meadow, 2008, och låtskrivarna Anders Wrethov och Linnea Deb, 2016.

 

Vem tävlade för Polen 2018?

Andrzej Gromala , som artist känd som Gromee, föddes den 14 december 1978 i Kraków i Polen. Han har sedan 2011 varit aktiv som DJ under namnet Gromee och släppt ett antal singlar genom sitt produktionsbolag Kingztown music. I den polska motsvarigheten till Grammis-galan vann Gromee 2017 pris för bästa DJ/producer.

Lukas Meijer föddes den 21 augusti 1988 i Ulricehamn i Sverige. Han studerade vid Uppsala universitet och var tidigt en lovande talang i ishockey. 2013 valde han dock att satsa på musiken och blev ledsångare i rockbandet No sleep for Lucy. 2017 inledde han ett samarbete med Gromee, och tillsammans producerade de singeln ”Without you”.

Samarbetet mellan Meijer och Gromee fortsatte när de ställde upp i och vann den polska Eurovisionuttagningen 2018 med låten ”Light me up”, som de gjort tillsammans med de svenska låtskrivarna Mahan Moin och Christian Rabb. Mahan Moin har tidigare tävlat i svenska Melodifestivalen (2014) med låten ”Aleo” men har därefter främst synts som låtskrivare åt andra artister.

Så här såg Polens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Polen och betygsätter det. Vår betygsskala har tio steg från noll (lägst) till fem (högst). Däremellan har det varit möjligt att ge 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 eller 5 poäng.Polen chockar mig faktiskt lite i år, framförallt då man väljer ett mycket uppdaterat house-inspirerat bidrag som lätt hade platsat på svensk radio. Nog för att man också har en svensk DJ, Lukas Meijer med sig, men denna typ av bidrag är generellt ganska ovanlig i Eurovision och extremt ovanlig för Polen. Hur kommer då detta Avicii/SHM-nummer att stå sig i ESC? Nja, trots att låten känns oerhört uppdaterad så lyfter den aldrig och jag har svårt att se den här framförd live på scenen. Men bara ambitionsnivån tycker jag är värd en plats i finalen – om än att vi ju inte har någon topplacering här på något sätt.Jag avskyr hela den här DJ-trenden och housemusiken. Aldrig förstått mig på folk som går och ser DJs live. Det är som att gå på ett stand-up gig och komikern sätter på en dvd och går av. Jag försöker hitta något positivt i detta bidrag, men det finns verkligen ingenting som faller mig i smaken. Det låter dessutom som utdaterad housemusik. Såhär lät det ungefär vid 2010 när man var ung och hängde på nattklubbarna. Gillade det inte då och jag gillar det inte idag heller.När det gäller Polen i år får jag väldigt mycket flashbacks till när The Attic feat. Therese ställde upp i Melodifestivalen 2007 med just en sådan här låt. När sedan en liknande låt dyker upp i tävlingen igen fast 11 år senare tycker jag att det bara känns ointressant och väldigt passé. Det blir väldigt mycket dans för ingenting.Musikaliskt sett är den här låten ingenting speciellt för mig alls. Det är medioker sommar-house som gör sig bäst antingen i nån ångig nattklubb och/eller Summerburst och enbart där. Så då tycker jag givetvis att Eurovision är fel forum. Vidare blev jag förvirrad när jag såg liveframträdandet. Lukas Meijer såg ut som att han inte fattade vad det var för scen han stod på, där han stod i full rockutstyrsel med gitarren i högsta hugg! Och så har vi den förbannade sångsamplar-effekten efter refrängen som aldrig tycks hamna rätt i tonläge.I vanliga fall så gillar jag inte EDM-musik. Allt låter ungefär likadant och på tok för modernt. Men den här låten fungerar för mig helt enkelt. Den är skön att lyssna på och jag skulle inte ha någonting emot om Polen knep en finalplats, även om jag har andra favoriter.Sedan Polens återkomst i Eurovisionen år 2014 har man lyckats ta sig till final samtliga gånger sedan dess. Fortsätter framgångarna även i år? Denna sköna uptempo-låten är enkel att ta till sig och konstellationen påminner väldigt mycket om Norges ESC-bidrag från ifjol med en DJ och en frontsångare. En upplyftande partylåt helt enkelt. Framträdandet från den polska nationella finalen lät inte helt hundra, men jag hoppas verkligen det låter bättre när den framförs i Lissabon. I studioversionen låter allt perfekt.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen