Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Australien 2017

Inför ESC Australien 2019 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Australiens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2018. Australien hade startnummer 9 av 18 i semifinal 2 och sedan startnummer 16 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Australiens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2018. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • SBS
 • Första tävlingsåret:
 • 2015
 • Senaste tävlingsåret:
 • 2017 (9:e plats i finalen)
 • Bästa resultat:
 • 2:a i final (2016)
 • Sämsta resultat:
 • 9:a i final (2017)
 • Uttagningsprocess 2018:
 • Internval


Australien, det nyaste landet i Eurovision Song Contest, och redan en av de mest framgångsrika sett till resultat så här långt. 2015 bjöds landet in som gäst för att fira att Eurovision Song Contest fyllde 60 år, och man lyckades segla upp till en femteplats. Trots att den ursprungliga planen var att Australien bara skulle vara med det året har de sedan dess fortsatt bjudas in till tävlingen och fortsatt göra bra ifrån sig. 2016 var man nära segern, då man seglade upp som klar favorit hos juryn, innan tittarna sedan satte käppar i hjulet. Lite samma historia hände även i fjol när Australien blev fyra hos juryn, medan tittarna hade dem näst sist! Det räckte ändå till en ny topp 10-placering, med deras 9:e plats.

En intressant notering är att artisten Jessica Mauboy faktiskt har varit med i Eurovision förut – i Köpenhamn år 2014 som mellanakt i den andra semifinalen. Där framförde Jessica låten ”Sea of Flags”. Men nu tre år efter den verkliga debuten får hon alltså vara med och tävla på riktigt.

 

Vem tävlade för Australien 2018?

Jessica Mauboy föddes den 4 augusti 1989 i Darwin, Australien. Hennes musikkarriär startade redan år 2006 när hon tävlade i den australiensiska versionen av TV-programmet Idol, där Jessica slutade på en respektabel andraplats. Allt sedan dess är hon en av Australiens mest framgångsrika artister och har släppt tio album, haft ett femtontal hits och en mängd nomineringar till olika priser. Hennes låtar har setts över 159 miljoner gånger – inte illa!

Som tidigare nämnt har vi sett Jessica uppträda i Eurovisionen förut, nämligen som en mellanakt i Eurovision 2014. Men nu fyra år senare är det dags för Jessica Mauboy att få tävla på riktigt och det gör hon med låten ”#We Got Love”. Låten är en radiovänlig poplåt med ett positivt budskap, som Jessica gjort tillsammans med DNA (Anthony Egizii och David Musumeci). Det är nu andra året gillt som DNA står bakom Australiens Eurovisionbidrag!

Så här såg Australiens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Australien och betygsätter det. Vår betygsskala har tio steg från noll (lägst) till fem (högst). Däremellan har det varit möjligt att ge 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 eller 5 poäng.Då har vi tagit oss fram till ett av de ytterst få bidrag i år som jag faktiskt tycker känns som värdiga vinnare. Till första början måste jag dock säga att ”We got love” faller lite platt, den lyfter egentligen aldrig helt. Men, Jessica är helt överlägsen live-sångerska och detta är ett solklart live-nummer. det här har all potential att lyfta till nya höjder när den framförs live. Det kommer dock att sätta hårt tryck på scenproduktionen, så frågan är hur bra det faktiskt blir i slutändan? Om de lyckas, så kommer jag se Australien som favorit att vinna i år.Australien inledde denna tävling på ett magnifikt sätt. ”Tonight Again” var ett rent mästerverk. Året efter var man minst lika bra. Men sedan känns det som att det bara gått neråt. Förra året bjöds vi på en rätt tråkig ballad och i år blir det ännu sämre. Vi har en duktig artist, men med en alldeles för platt låt. Den lyfter inte alls. Känns som att den går i samma tempo hela vägen igenom. För mig faller detta i samma kategori som alla tråkiga upptempolåtar som vi får varje år. Typisk musik som är på Spotifys topplistor, som jag finner sjukt tråkig och själlös. Och jag skrev det i ett annat inlägg tidigare, men det känns som eran för denna typen av musik har passerat i Eurovision. Folk vill ha äkta musik. Detta känns snabbproducerat och ihop-mixat bara för att få något med i Eurovision.Australien skickar i år en låt som känns väldigt befriande. Även om det är ”fast food music” så känns det äkta och härligt, och tillhör i alla fall hos mig som ett av de bättre bidragen i startfältet. Det är dock ingen vinnare, men jag tror att Australien kan få mycket röster och åter igen en ny topplacering. För till skillnad mot många av de andra engelskspråkiga länderna gör Australien alltid det rätta: de hittar en karismatisk artist med en låt av superproffs som vet hur musik ska göras. Det här är något som bland annat BBC i Storbritannien borde dra lärdom av.

Om Australien får vara med nästa år hoppas jag dock att deras TV-bolag SBS genomför någon form av nationell uttagning så det blir lite variation mellan alla dessa internval. Nu har TV-bolaget fått bestämma själva så länge, låt publiken i Australien få hjälpa till!Nu var det så dags att Jessica Mauboy skulle få tävla för Australiens räkning, det hängde lite i luften. Innerst inne tror jag nog att jag hoppades på att nån annan skulle få tävla, för den här låten känns faktiskt inte så kul att lyssna på, måste jag säga. Vi har hört den här typen av sång förut, flertalet gånger, och det här adderar verkligen ingenting till sin genre. Det är dessutom ingen karismatisk sångerska jag ser i Jessica. Jag kommer nog knappt känna nånting att Australien är med i år när den här låten går igång, tror jag.Jag kan egentligen sammanfatta låten med ett ord ”GÄSP”. Det här är så tråkigt och förutsägbart att jag nästan funderar på att hoppa över till den grenen av ESC-fans som vill kasta ut Australien ur tävlingen… Okej riktigt så illa är det inte. Men att det är landets sämsta bidrag är det inget snack om. Är inte ens säker på om de kommer gå till final. Tittarna var ju emot det förra året.Australien skickar återigen en stabil och kompetent artist till Eurovisionen med ett bidrag helt i min smak. Det är en positiv & fräsch uptempo-poplåt som är medryckande och upplyftande till tusen. Jag blir på gott humör när jag hör denna låten och kanske är detta det bästa bidraget de tävlat med i tävlingen hittills. Det kan vara min personliga favorit av alla 43 bidrag. Unnar Australien en riktigt bra placering i år.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen