Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Sverige 2017

Inför ESC Sverige 2019 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Sveriges artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2018. Sverige hade startnummer 15 av 18 i semifinal 2 och sedan startnummer 20 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Sveriges tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2018. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


Sverige är idag en av Eurovisions giganter, men så har det inte alltid sett ut i början. Landet debuterade redan 1958, och fick en skaplig debut när man blev fyra. Sedan under 60-talet var det inte så mycket som talade för Sverige då man ofta hamnade i nedre halvan av tabellen, och dessutom kom sist 1963. Man hoppade också av året efter pga en artiststrejk. 1966 lyckades man emellertid knipa silvret, men det var inte förrän 1974 som ABBA tog Europa med storm och tog Sveriges första seger. Och där började det se bättre ut för Sverige, även om man under slutet av 70-talet hamnade i en svacka med en ny sistaplats 1977 bland annat, innan man började sakta men säkert rycka upp sig och ta sin andra seger 1984. Därefter duggade framgångarna tätt med två nya segrar 1991 och 1999. 2000-talet började också bra då man hamnade på övre halvan fram tills 2005 då man trillade ner till en snöplig nittondeplats. Sverige tog revansch direkt och blev femma året därpå, men 2007 var man tillbaka i bottenträsket i finalerna, och 2010 var botten nådd då Sverige fick bli varse om att missa finalen för hittills enda gången. Men vid 2011 vände formkurvan igen och man lyckades knipa bronset, för att sen ta den femte segern året därpå, och har med 2013 som enda undantag varit cementerad i topp 5 från 2011, man tog också sin sjätte seger 2015. Kommer 2018 bli ett nytt succéår för Sverige?

En intressant notering är att årets svenska representant är den första som också vunnit Lilla Melodifestivalen. Benjamin Ingrosso (då Wahlgren) vann 2006 med låten ”Hej Sofia” men fick inte representera Sverige i Junior Eurovision utan istället i Melodi Grand Prix Nordic som då arrangerades i Stockholm. Där slutade Benjamin utanför topp-3.

 

Vem tävlade för Sverige 2018?

Benjamin Ingrosso Wahlgren föddes den 14 september 1997 i Danderyd. Benjamin är son till sångerskan Pernilla Wahlgren och dansaren/restaurangägaren Emilio Ingrosso – båda vilka deltog i Melodifestivalen 1985 i bidraget ”Pickadilly Circus”. Pernilla Wahlgren skulle återkomma flera gånger i Melodifestivalen, men var närmast segern 2003 då hon i duett med Jan Johansen sjöng ”Let your spirit fly” och kom 2:a bakom gruppen Fame.

Benjamins syskon har också varit mycket framgångsrika. Storebrodern Oliver är skådespelare och DJ, som bl.a. samarbetat med Avicii. Storasystern Bianca deltog i Lilla Melodifestivalen 2006, och har sedan dess spelat i flera stora musikaler, samt deltagit i Let’s Dance samt varit domare i Talang. Benjamins kusin Sebastian var för övrigt en av medlemmarna i gruppen Swedish House Mafia.

Benjamin själv har dock mest följt sin systers fotspår och gjorde tidigt musikaldebut som Nils Karlsson-Pyssling. 2006 gjorde han även TV-debut i Lilla Melodifestivalen, som han vann med låten ”Hej Sofia”. Sedan dessa har han avhandlat flertalet musikalroller och vunnit Let’s dance 2014 tillsammans med danspartnern Sigrid Bernson – en av sina konkurrenter i Melodifestivalen i år. Mest bekant med tv-tittarna har han dock blivit genom realitysåpan ”Wahlgrens värld” där han och hans familj medverkar. 2017 deltog han för första gången i ”stora” melodifestivalen med låten ”Good Lovin'” och slutade 5:a i finalen. 2018 gick det bättre då han vann tävlingen med låten ”Dance you off” som han gjort tillsammans med det svensk-australisk-holländska producentteamet MAG, Louis Schoorl och K Nita.

Så här såg Sveriges musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Sverige och betygsätter det. Vår betygsskala har tio steg från noll (lägst) till fem (högst). Däremellan har det varit möjligt att ge 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 eller 5 poäng.Man kan alltid tycka vad man vill om låten i sig, men faktum kvarstår att liveframträdandet är visuellt guld. Sverige har ju genom de senaste åren lyckats mycket bra med att skicka moderna poplåtar med snygga scenproduktioner – nu senast Robin Bengtsson och hans löpband. Ingrossos ljusramp är dock i jämförelse en rejäl uppgradering, och skapar en liveupplevelse som helt övergår till att kännas som en musikvideo. Det är något som är helt unikt i årets ESC! Bara det kommer att vara tillräckligt för att kamma hem en ny topplacering. Men, visst måste jag flika in att låten hör till de sämsta svenska bidragen på mycket länge – och skulle nog inte ha vunnit Melodifestivalen om inte startfältet varit så svagt som det var i år.Det jag kommer skriva nu trodde jag aldrig skulle hända. Jag avskydde denna låten när Melodifestivalen gick. Jag ville verkligen inte se den som vinnare. Men nu har det gått någon månad och jag gillar verkligen det här. Låt oss för en sekund lägga undan det faktum att Benjamin förmodligen kommer ha det coolaste scennumret i Lissabon, och istället fokusera på låten. Ja det finns många bättre låtar, men detta har blivit den bästa upptempolåten i årets tävling för mig. Det finns ingen låt som gör mig så glad som denna låt. Jag blir genuint ständigt på gott humör av detta. Jag vill dansa med och göra Benjamins rörelser varje gång jag hör låten. Jag har totalt vänt min åsikt om en låt. En bitter cyniker har blivit glad, allt pga att ”Dance You Off” gör mig på så gott humör. Sverige kommer fortsätta trenden med fina placeringar, och detta kommer sluta minst topp 10.I år kommer jag ta udden av alla er som älskar Benjamins låt. För jag är en av de som INTE kommer att heja på Sverige i år. Anledningen är att jag tycker att ”Dance You Off” är rätt slätstruken och tråkig låt, och jag tycker faktiskt att flera andra länder i denna semifinal har bättre låtar som förtjänar att gå till final. Så ni som väljer att heja på Sverige får gärna göra det, själv håller jag fokus på andra bidrag i år. Jag ger 1,5 poäng till Sverige i år och det är främst för att Benjamin är en entertainer som jag vet kan leverera live, men för mig är det allt.

Vad jag än tycker om Sveriges bidrag i år så är jag ändå väldigt övertygad om att Benjamin Ingrosso kommer att gå till final på plats 1-4 och i finalen lär han även då minst komma topp 10. Dock är jag inte helt övertygad om att han kommer bli lika högt placerad som t.ex. Robin Bengtsson blev ifjol. Det finns en risk att antingen juryerna eller tittarna sänker detta något, även om det i slutändan landar inom topp 10. Det skulle alltså förvåna mig massor om han gjorde en Anna Bergendahl och åkte ut i semifinalen, detta med tanke på att kvalitén i den andra semifinalen är betydligt lägre mot den första semifinalen.Till och börja med ska jag göra en pudel. Jag trodde att Ingrosso bara var ett artistnamn Benjamin tog, fram tills jag lärde mig att nej, det är hans riktiga efternamn. Det om det, nu till min bedömning.

Jag var inte alls impad av Benjamins låt i år och tycker fortfarande inte den är bra. Inför vår Melodifestival tyckte jag den lät som en låt tillägnad någon annan artist som förpassades till skrivbordet och så tycker jag fortfarande. Sen tycker jag nånstans att helheten med låten kontra scensättningen känns väldigt ogenomtänkt. Det var som att man hade kostat på sig rejält till att få till musikvideo-framträdandet utan någon som helst tanke på vad för sorts låt som passade bäst till det och så valde man den här låten bara för att. Slutresultatet blir att de två sakerna inte passar ihop och jag mindes inte ens låten efter att den hade framförts i sin deltävling.
Det här är tredje året på raken jag inte kan stå bakom Sverige. Faktum är att några timmar efter att Benjamin vann övervägde jag att sänka mitt betyg till en nolla, men ångrade mig av två anledningar, dels för att låten ändå har en hyfsad basgång i refrängen, samt att det vore rejält illa utav mig att ge noll till Sverige två år på raken! (Tro mig, ”I can’t go on från förra året var verkligen inget vidare…) Trots mina hårda ord tror jag faktiskt att Sverige kommer hamna på övre halvan i final igen. Inte för att det här är bra, utan för att det alltid blir så varje gång vi skickar Donken-mat till tävlingen.Varför, varför, VARFÖR vann Benjamin Melodifestivalen?! Okej, jag vet varför. Det var ett oerhört svagt år (det sämsta som jag varit med om) och han hade ett snyggt framträdande. Jag hade mycket hellre sett Martin, Jessica, Kalle, Mendez, Edward, John, Kamferdrops, Stiko-Per, Barbi, Samir & Viktor, Rolandz, Emmi, Elias, Liamoo, Kikki, Renaida, Moncho, Ida, Jonas, Mariette eller Mimi i Eurovision. Det fanns med andra ord TJUGO-EN bidrag som var betydligt bättre, och ändå så vann Benjamin. Ja man tar sig för pannan…
För en gångs skull så ber jag på mina bara knän att Sverige skall misslyckas med att ta sig till final MED RÅGE. Jag skulle helt ärligt bli överlycklig om Benjamin kom fetsist av alla de 43 tävlande. Det skulle ge SVT en rejäl tankeställare och kanske, bara kanske överväga att skicka en mer traditionell folk/etnolåt på SVENSKA! Är så oerhört less på att vi bara skickar låtar på engelska varenda år! Jag SKÄMS över att vara svensk.

Förr så brukade jag göra videos där jag recenserade låtarna i Eurovision. Jag gav då aldrig några poäng till Sverige för att vara neutral. Och vet ni vad? Jag kommer göra ungefär likadant i år. Benjamin får nämligen inte en enda poäng av mig.Benjamin är otroligt charmig som person och shownumret är riktigt snyggt. Låten har ett skönt, modernt club vibe och den växer ju mer man hör den. Nej, här finns ingen anledning till bittra miner nu när vi valt fram en riktigt stark kandidat. Sveriges framgångssaga lär fortsätta i år. Jag är övertygad om att vi kommer att få en riktigt bra placering i årets Eurovision. Vårat facit de senaste fyra åren är grymt imponerande. 3:a (2014), 1:a (2015), 5:a (2016) och 5:a (2017). Oavsett om jag skulle ogilla låten hade jag aldrig varit så barnslig att jag hade hållit tummarna för flopp för mitt land. Nej, Heja Benjamin & Heja Sverige!!! Panelens mest positiva skribent har sagt sitt.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen