Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Irland 2017

Inför ESC Irland 2019 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Irlands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2018. Irland hade startnummer 18 av 19 i semifinal 1 och sedan startnummer 24 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Irlands tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2018. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


Irland är än idag betraktat som en av de mest framgångsrika i Eurovisionens historia, och med all rätt. Detta i första hand tack vare deras ihållande rekord i flest vinster. Detta favoritskap har emellertid inte hållit i samband med millennieskiftet, då man bara kommit på topp 10 tre gånger, nämligen 2000, 2006 och 2011. Sedan har Irland inte haft ett så lyckat facit i att kvala vidare till finaler sen semifinaler infördes, då man bara lyckats gå vidare fem gånger på 11 försök.

En intressant notering är att Ryan O’Shaughnessy som tävlar för Irland i år är syskonbarn till Gary O’Shaughnessy som tävlade för Irland 2001 med Without Your Love.

 

Vem tävlade för Irland 2018?

Ryan O’Shaughnessy föddes den 27 september 1992 i Skerries i Dublin, Irland. Ryan växte upp med sina föräldrar och sina två äldre syskon Graham och Apryl. När Ryan var 8 år gammal fick han rollen som Mark Halpin i TV-såpan Fair City, som han var med i nio år (2001-2010). Men runt 17 års ålder började Ryan få upp intresset för musiken allt mer vilket gjorde att han slutade i såpan och är nu en veteran inom olika TV-program. För sedan år 2012 har han hunnit med att delta i irländska The Voice, Britains Got Talent och The Hit. Mellan dessa medverkanden har han släppt musikalbum och singlar, åkt på turné i Kanada och USA och mycket annat. I år är han Irlands representant i Eurovision 2018.

Låten Ryan tävlar med i Lissabon heter ”Together”, som han har varit med och gjort tillsammans med Mark Caplice och Laura Elizabeth Hughes.

Så här såg Irlands musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Irland och betygsätter det. Vår betygsskala har tio steg från noll (lägst) till fem (högst). Däremellan har det varit möjligt att ge 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 eller 5 poäng.Årets irländska bidrag är ett av ett handfull bidrag i år som har lämnat mig helt oberörd. Jag känner faktiskt ingenting när jag lyssnar på det här, trots att låten ändå ger sken av att ha ett budskap. Och visst får jag erkänna att Ryan sjunger helt okej, och att det är en välstämd ballad, men hos mig så händer ingenting. Kan inte ge mer än 2 här – det här borde inte nå finalen.Det är finstämt och välsjunget, men också rätt tråkigt. Vi har hört denna typen av låtar så många gånger innan och de har egentligen aldrig funkat. Jag tycker ändå låten är rätt ok jämfört med andra tråkiga bidrag i år och är långt ifrån det värsta jag har hört. Men det händer inte så mycket mer för mig. De mesta mästarna lär nog få vänta ett tag på sin åttonde seger.När det gäller Irland tycker jag inte det finns något att anmärka på i år. Jag får lite Erik Segerstedt & Tone Damli-känsla (deras framträdande från Melodifestivalen 2013) när jag hör låten och det gör mig glad. Problemet som irländska Ryan kommer att ställas inför i Lissabon är hur tuff denna semifinal är. Trots att Ryan går ut näst sist för tisdagskvällen så tror jag han kommer få det svårt. Det finns allt för många andra som förvisso inte har likadana nummer men liknande nummer som sticker ut mer. Min åsikt är att låten är fin och Ryan verkar vara en bra artist. Men tyvärr tror jag Irland kanske får räkna med att det blir de eller Island som kommer sist i semi 1.I ett annat sammanhang hade jag kunnat se det här som en hyfsad popballad med lite 90-talsvibbar. Men jämfört med det andra vi får se i semifinal 1 blir den här väldigt anonym. Jag tycker nästan att Irland borde ta en time-out och fundera på vad de egentligen vill med den här tävlingen. För det som jag sett vara ett genomgående problem för dem på senare år har varit att i princip varje låt man skickat har varit alldeles för simpel och/eller minimalistisk för att utmana, och i förlängningen har låtarna alltid drunknat i konkurrensen med andra låtar som varit mer slagkraftiga. Den här är inget undantag.Ja, den är väl fin. Men originell är den ju knappast. Bara en långsam ballad med klyschig text. Jag försöker alltid att skriva så mycket som möjligt, men jag har helt enkelt ingenting att säga om det här otroligt intetsägande bidraget. Den här kommer glömmas bort och Irland missar finalen återigen.Det går tufft för mesta mästarna av Eurovisionen. Man har inte varit i närheten av vare sig topplaceringar eller finalen på flera år nu och jag är tveksam om den här finstämda balladen kommer ta landet till nya höjder. Istället för att skicka samma koncept som man skickade ifjol borde man kanske kommit med något nytt? Jag hoppas att formsvackan snart tar slut för Irland, men jag räknar inte med att detta sker i år.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen