« Inför ESC Ukraina 2017

Inför ESC Ukraina 2019 »


Det har blivit dags att presentera Ukraina, som i år representeras av Mélovin med låten “Under the Ladder”. Ukraina är sist ut i startfältet i den andra semifinalen den 10:e maj (de har startnummer 18). Ukraina kvalade sig vidare till finalen, där de fick startnummer 1.

 

Bakgrundsfakta

Bakgrundsfakta

 

Allmän fakta & statistik

Allmän fakta & statistik

  • TV-kanal: UA:PBC
  • Första tävlingsåret: 2003
  • Senaste tävlingsåret: 2017 (24:e plats i finalen – var värdland)
  • Bästa resultat: 1:a i final (2004 & 2016)
  • Sämsta resultat: 24:a i final (2017)
  • Uttagningsprocess 2018: Vidbir 2018
  • Startnummer i semifinal 2: #18 (sist ut i startfältet)
  • Startnummer i finalen: #01 (först ut i startfältet)

Så här har Ukraina placerat sig i Eurovision mellan åren 2008-2017:

  • Ukrainas placeringar 2008-2017:

 

Ukraina debuterade i Riga 2003 med Oleksandr Ponomaryov och låten “Hasta la Vista”. Ukraina gjorde en godkänd insats som debutant med sin 14:e plats, men året därpå tog det fart på riktigt, då Ukraina bärgade hem segern efter bara sitt andra försök i tävlingen, något som bara Nederländerna lyckats med tidigare. Även om det slutade med en krasch på hemmaplan året efter då man slutade på 20:e plats återhämtade man sig direkt och har under årens gång kontinuerligt varit med i topp 10, fram tills man hoppade av 2015 pga ekonomiska bekymmer till följd av en väpnad konflikt i landet. Men man kom tillbaks igen året därpå och vann igen. I fjol var Ukraina alltså värdland, men man kraschade igen, denna gång halkade man ner till 24:e plats. Ska Ukraina återhämta sig i år?

En intressant notering är att detta är Ukrainas 15:e bidrag i Eurovisionhistorien och första gången sedan debuten 2003 som landet skickar en manlig soloartist (om man räknar bort Verka Serduchka 2007 – då detta var en kvinnlig karaktär). 2003 hette artisten för övrig Oleksandr Ponomarlov och bidraget “Hasta la vista”.

 

Om uttagningsprocessen

Om uttagningsprocessen

Ukraina valde artist och bidrag genom Vidbir 2018. Man fortsatte med en lite större uttagning även detta Eurovisionår, med skillnaden att man strök ett program så att det bara blev två semifinaler och en final. Dessutom blev det något färre deltagare. Men det var fortfarande en tremannajury och tv-tittarna som beslutade vem som skulle få representera Ukraina i årets Eurovision Song Contest.

Programmets jury bestod av Eurovisionvinnaren 2016; Jamala sant Andriy Danylko (som ibland är drag-artisten Verka Serduchka) och låtskrivaren Eugene Filatov.

De tävlande valdes ut efter en större antagning och presenterades den 16:e januari 2018. Tre dagar senare gjordes en semifinallottning där de tävlande lottades in i de två semifinalerna, samt fick sina startnummer. Från varje semifinal kvalade tre bidrag till finalen, och sedan avgjordes det vem som skulle få representera Ukraina denna gång.

 

Artist & bidrag

Artist & bidrag

Foto hämtat från Eurovision.tv

Kostyantyn Mykolayovych Bocharov, som artist mer känd som Mélovin, föddes den 11 april 1997 i Odessa i Ukraina. Redan i barndomen började han engagera sig i musik, och höll i egna konserter på sin skola innan han började studera på musikskola. Han kom även att fortsätta studera efter detta, men då framförallt drama.

Mélovins stora genombrott kom i Ukrainska X-factor, men var ett resultat av många försök. Han gjorde nämligen audition för tävlingen både 2012, 2013 och 2015 utan att avancera. 2015 däremot så fick han en gyllene biljett och avancerade ända till finalen där han till slut vann. Resultatet blev att han skapade sig artistnamnet Mélovin och fick sin första stora hit “Ne Odinokaya”.

2017 deltog han i Vidbir med låten “Wonder” och lyckades nå finalen. Där fick han tv-tittarnas stöd och blev deras favorit, men juryn placerade honom näst sist  – vilket gav honom en 3:e plats totalt. 2018 fick han sin revansch då han ställde upp i Vidbir ännu en gång – med bidraget “Under the Ladder” som han gjort tillsammans med Mike Ryals, Anton Karskyi och Yevhen Filatov. Bidraget vann den stora finalen och Mélovin fick till slut biljetten till Eurovision Song Contest.

 

Lyssna på Ukrainas bidrag här nedanför:

 

Panelen tycker till!

Panelen tycker till!

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5 (för exakta förklaringar – se här).

 

 

 

Ukraina är ett av få länder som varje år klarar sig hela vägen till finalen – till synes oavsett kvaliteten på deras bidrag. I år så blir nog detta pinsamt tydligt. Även om Melovin är tämligen populär och låten har en snygg produktion, så är mitt helhetsintryck ganska svagt – för att inte säga rent frånvarande. För det första kan han knappt engelska, och man får ofta gissa sig till vad han sjunger. Likaså balanserar han hela tiden på gränsen till att sjunga falskt, och i synnerhet i liveframförandet så är han ofta över på den falska sidan. Och som salt i såren så är liveframträdandet i allmänhet väldigt tafatt – både ljudmässigt som visuellt. I princip ser jag det här som ett av Ukrainas sämsta bidrag någonsin – men det lär ju ändå ta sig till final…

 

 

Vi avslutar semifinalerna med Ukraina. Jag tycker låten som koncept är helt ok, men den faller på så många bitar pga artisten. Först och främst så är inte hans sång den bästa, men det är det minsta av hans problem. Hans största problem är att han uppenbarligen inte kan engelska. Man förstår ingenting och det är jättesvårt att uppfatta texten. Dessutom vill scennumret han hade på hemmaplan alldeles för mycket. Man försöker få in så mycket som möjligt på tre minuter och det känns bara kaotiskt. Uttrycket “less is more” kommer upp i huvudet när jag ser det. Hade denna låt framförts av en bättre sångare med bra engelska så hade det kunnat bli riktigt bra. Nu är det rätt ointressant.

 

 

Redan när jag hörde Mélovins låt “Under the Ladder” första gången tyckte jag att den var riktigt bra, även om den på senare tid sjunkit lite i poäng och placeringar. Främst beror det på att låten blir lite ospännande i längden kanske främst för att Mélovin sjunger ganska fort och därmed är det svårt att uppfatta låtens text. Men själva scenframträdandet är riktigt coolt och en bra avslut på en härlig semifinal. Om Mélovin behåller mycket av det han gjorde på hemmaplan kan Ukraina nog räkna med en finalplats och en relativt god slutplacering i finalen.

 

 

Jag hade så gärna velat ge den här ett högre betyg. Den här har alla förutsättningar till att bli en framgångsrik låt, utan att mista någon form av originalitet. Den känns väldigt utanför mallarna, jag hade svårt att komma på om det fanns någon annan låt jag kunde likna den här med. Sedan visade man redan i sin nationella final att man har tänkt ut en bra scensättning till låten, så visst finns det förutsättningar att göra bra saker. Det är bara en grej som sumpar det här från att bli helt framgångsrikt, och det är att Mélovins engelska uttal verkligen inte är något vidare. Varför sjöng han inte på modersmålet…

 

 

Tycker killen borde öva på sitt uttal. Skulle ha valt att sjunga på ukrainska istället. Själv kommer jag knappt ihåg låten. Men Mélovin startar sist och representerar dessutom Ukraina. Ska bli spännande att se vilket stackars land han stjäl finalplatsen ifrån…

 

 

Ukrainas artist är cool & intressant. Det är ett härligt driv i låten. Vi kommer garanterat att få se ett minst lika snyggt scenframträdande med brinnande piano och massa effekter som i den lokala uttagningsfinalen. Ukraina brukar vara noggranna med att leverera ett snyggt framträdande. Jag gillar låten, men jag tycker inte Mélovin är en tillräckligt stark artist röstmässigt för att bära låten. Måste även tillägga att jag gillade låten mer när den blev vald som vinnare i den lokala finalen, men den har sjunkit för mig allt eftersom tiden har gått. Finalplats lär det definitivt bli för Ukraina som aldrig har missat en final på sina hittills 14 försök.

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Efterspelet av Tel Aviv

Best of Nationella 2019

Eurovision 2019

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av sju personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen