UKRAINAS UTTAGNING. Inför Eurovision 2016 valde det ukrainska TV-bolaget NTU ut Ukrainas artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Vidbir 2016. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Ukraina valde att stå över Eurovision 2015 men var tillbaka igen till Eurovision 2016. För att utse artist och bidrag användes denna gång uttagningen Vidbir som bestod av två mindre semifinaler och en avgörande final.

I december 2015 gjordes NTU och dess samarbetspartner STB auditions runt om i Ukraina för att finna talanger till tävlingen. Från denna valdes 18 tävlande ut, vilka delades upp i två grupper (semifinalerna) om nio tävlande per grupp. I varje semifinal röstade sedan en tremannajury och tittarna fram tre bidrag till finalen, där samma parter också röstade fram vinnaren. Juryn bestod av låtskrivaren Konstantin Meladze, Eurovisionvinnaren Ruslana och komikern Andriy Danylko som är mer känd som dragartisten Verka Serduchka.

 

Svenska låtskrivare i Ukraina

Systrarna Ylva & Linda Persson hade tillsammans med Niclas Haglund och William Taylor fått med bidraget ”Overload” som framfördes av Viktoria Petryk. Dessutom stod trion Alexander Bard, Andreas Öhrn och Chris Wahle bakom låten ”Higher” som framfördes av NuAngels.

Startfältet bestod även av flera artister som tävlat i tidigare ukrainska Eurovision-uttagningar. Förutom tidigare nämnda Viktora Petryk och NuAngels var det Aida Nikolaychuk, Alloise, Anastasia Prikhodko och Jamala.

 

Eurovision-resultat 2016

Vinnare i Ukrainas uttagning blev sångerskan Jamala med bidraget ”1944”, som hon själv stod bakom på upphovssidan.

I Eurovision 2016 blev Ukraina lottade att kvala genom semifinal 2, där de lyckades med att kvala till sig en av finalplatserna. Det blev sedan seger i finalen med 534 poäng, detta till trots att Ukraina varken blev tittarnas eller jurygruppernas vinnare!

 

Semifinaler

Semifinal 1

Fakta


 • Datum:
 • 2016-02-06

 • Programledare:
 • Dmytro Tankovich & Oleksandr Pedan

 • Plats:
 • STB Studios, Hostomel, Kiev

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Anastasia Prikhodko – ”I Am Free Now”
 2. The Hardkiss – ”Helpless”
 3. Tonya Matvienko – ”Tin Whistle”
 4. Vladislav Kurasov – ”I’m Insane”
 5. Lavika – ”Hold Me”
 6. Jamala – ”1944”
 7. Aida Nikolaychuk – ”Inner Power”
 8. Svetlana Tarabarova – ”Never Again”
 9. Brunettes Shoot Blondes – ”Every Monday”

 

 

Resultat: Semifinal 1


Den första semifinalen är nu avgjord och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 1. Jamala – ”1944”
 2. The Hardkiss – ”Helpless”
 3. Brunettes Shoot Blondes – ”Every Monday”

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

 

Semifinal 2

Fakta


 • Datum:
 • 2016-02-13

 • Programledare:
 • Dmytro Tankovich & Oleksandr Pedan

 • Plats:
 • STB Studios, Hostomel, Kiev

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Arkadiy Voytyuk – ”Vse v tobi”
 2. Alloise – ”Crown”
 3. Japanda – ”Anime”
 4. NuAngels – ”Higher”
 5. Pur:Pur – ”We Do Change”
 6. Peaks of Kings – ”Last Hope”
 7. Viktoria Petryk – ”Overload”
 8. Pringlez – ”Easy to Love”
 9. SunSay – ”Love Manifest”

 

 

Resultat: Semifinal 2


Den andra semifinalen är nu avgjord och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 1. SunSay – ”Love Manifest”
 2. NuAngels – ”Higher”
 3. Pur:Pur – ”We Do Change”

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 • 4. Arkadiy Voytyuk – ”Vse v tobi”
 • 5. Pringlez – ”Easy to Love”
 • 6. Alloise – ”Crown”
 • 7. Viktoria Petryk – ”Overload”
 • 8. Peaks of Kings – ”Last Hope”
 • 9. Japanda – ”Anime”

 

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2016-02-21

 • Programledare:
 • Dmytro Tankovich & Oleksandr Pedan

 • Plats:
 • STB Studios, Hostomel, Kiev

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Brunettes Shoot Blondes – Every Monday
 2. NuAngels – Higher
 3. The Hardkiss –Helpless
 4. Jamala – 1944
 5. SunSay – Love Manifest
 6. Pur:Pur – We Do Change

 

Panelen tyckte till!


   


 1. NuAngels – ”Higher”
 2. Brunettes Shoot Blondes – ”Every Monday”
 3. Jamala – ”1944”
 4. SunSay – ”Love Manifest”
 5. The Hardkiss – ”Helpless”
 6. Pur:Pur – ”We Do Change”

Slutkommentar: Jätteroligt att Ukraina åter är med i tävlingen efter deras frånvaro förra året. Ukraina är en föregångare i ESC-sammanhang då de alltid satsar på numret och har haft flera topplaceringar de senaste åren. Årets sex finalbidrag spretar åt olika håll, vi har ballader, upptempo och lite däremellan. Min personliga favorit blir tillslut ”Higher” som är skriven av Alexander Bard, Andreas Öhrn och Chris Wahle. Sedan gillar jag också pojkgruppen, Brunettes Shoot Blondes med låten ”Every Monday”. Oavsett vilket bidrag Ukraina skickar brukar det bli spektakulärt.


  


 1. NuAngels – ”Higher”
 2. SunSay – ”Love Manifest”
 3. Jamala – ”1944”
 4. Pur:Pur – ”We Do Change”
 5. Brunettes Shoot Blondes – ”Every Monday”
 6. The Hardkiss – ”Helpless”

Slutkommentar: Personligen tycker jag inte Ukraina har någon vinnare i årets final. Det finns låtar som sticker ut men inte åt något positivt håll. Istället bjuder finalen enbart på stirriga blickar, falsksång och väldigt konstiga låtar som jag inte förstår ett jota av. Att jag satte NuAngels först är enbart för att det var lite party i låten och att de hade intressantast nummer. Alla andra är mer eller mindre lika dåliga (och några är lite för öppet politiska faktiskt). Det enda jag hoppas på nu är att oavsett vinnare att Ukraina skärper till sig till Eurovision och gör bättre ifrån sig där. De har de gjort förut och de borde de kunna göra även i år.


  


 1. NuAngels – ”Higher”
 2. Brunettes Shoot Blondes – ”Every Monday”
 3. Jamala – ”1944”
 4. SunSay – ”Love Manifest”
 5. The Hardkiss – ”Helpless”
 6. Pur:Pur – ”We Do Change”

Slutkommentar: Jag håller med Erik om att det är kul att Ukraina är tillbaka i Eurovision. För mig finns det endast ett intresant bidrag i den här finalen och det är duon NuAngels med låten ”Higher”. Gillade duon redan 2014 när de tävlade i Ukrainas ESC-uttagning med låten ”Courageous” (även den låten skriven av samma låtskrivare med b.la Alexander Bard i spetsen). Den gången blev det en 5:e plats. Återstår att se hur det går denna gången. Vidare så älskar jag Jamala som tävlade år 2011 med låten ”Smile”, men är inget fan av hennes politiska låt hon tävlar med i denna finalen, så vill inte se henne som vinnare (I år iallafall). Snälla Ukraina, välj nu NuAngels så vi får en underhållande duo som kan sätta avtryck i Stockholm.

 

 

Resultat


Ukraina har nu avgjort att de ska skicka Jamala med låten ”1944” till Eurovision 2016 i Stockholm i maj. Det stod klart i den avgörande Vidbir-finalen den 21:a februari, där Jamala fick högst poäng från tittarna dock endast näst högst av juryn som istället hade The Hardkiss som vinnare. Bägge artisterna hamnade på samma totalsumma och eftersom tittarnas röster vägde högst var det Jamala som vann.

Så här såg Jamalas framträdande ut i finalen:

Hela resultatet

(jury+tittarna):

 1. Jamala – ”1944” (5p + 6p = 11 p)
 2. The Hardkiss – ”Helpless” (6p + 5p = 11p)
 3. SunSay – ”Love Manifest” (4p + 4p = 8p)
 4. Pur:Pur – ”We Do Change” (2p + 3p = 5p)
 5. NuAngels – ”Higher” (3p + 2p = 5p)
 6. Brunettes Shoot Blondes – ”Every Monday” (1p + 1p = 2p)

 

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


     


Vilket tråkigt val som Ukraina har gjort till årets Eurovision! Förvisso fanns det inte mycket att hänga i julgranen i den nationella finalen, men denna låt *host* politiska markering *host* ger mig ger mig rysningar – och det är inte av välbehag. Nej, jag hoppas innerligt att EBU stoppar detta politiska spektakel till låt och att Ukraina väljer in en annan artist med en vettigare låt. Men som sagt får hon tävla så kommer Ukraina komma (oförtjänt) topp 5 i finalen i maj.


  


Låten handlar om vad som hände i Krim 1944 då Jamalas familj blev deporterad. Visst är politiska händelser otroligt viktigt men de hör inte hemma i Eurovision. Jag gillar verkligen Jamala som artist, men låten är alldeles för kontroversiell och tråkig. Mitt förslag är att Ukraina ändrar sitt bidrag helt och hållet.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


1 kommentar

 1. Carl-Henrik skriver:

  Jag tycker det är en rätt spännande låt faktiskt! 🙂
  Och politisk kan man väl inte säga att den är – den är ju HISTORISK. Varför den inte heller kommer att bli diskad. Eventuella paralleller till den nuvarande situationen på Krim är inte direkt uttalade, och därför kan bidraget släppas igenom.
  Jag förstår inte heller riktigt den negativa inställningen till ”allvarliga bidrag” som syns här. Är det förbjudet med allvar och budskap i ESC? Jag tycker snarare att det borde vara mer sånt – även om de rena underhållningsbidragen självklart också har sin givna plats. ESC måste få vara ett forum för mer än bara glitter och glamour. Speciellt nu när det råder så främlingsfientliga tongångar här i världsdelen – då är det befriande att vissa länder skickar något tankeväckande istället för att Europa bara roar sig med en intern, ytlig schlagerfest.
  Men var och en får tycka som den vill förstås …


 

Kommentera