Det har blivit dags att presentera Storbritannien, som i år representeras av SuRie med låten “Storm”. Eftersom Storbritannien tillhör gruppen “Big Five” (de länder som betalar mest pengar till EBU) slipper de kvala genom semifinalerna och är därmed klara för att tävla i finalen den 12:e maj.

 

Bakgrundsfakta

Bakgrundsfakta

 

Allmän fakta & statistik

Allmän fakta & statistik

Så här har Storbritannien placerat sig i Eurovision mellan åren 2008-2017:

  • Storbritanniens placeringar 2008-2017:

 

Storbritannien var en gång en av tävlingens giganter, och meritmässigt en av de mest framgångsrika länderna. Under den tid man varit med lyckades man skrapa ihop fem segrar och 15 andraplatser! Man var alltså i ungefär samma klass som Irland som vunnit flest gånger. Men efter millennieskiftet gick någonting snett. Storbritannien slutade hamna på topp-2, man åkte på sin första sistaplats år 2003 med noll poäng, och har varit kontinuerligt utanför topp 10. I fjol hade man förvisso häng på tiondeplatsen efter att juryn röstade, men tittarna sänkte Storbritannien till en femtondeplats. Kan Storbritannien lyfta sig i år?

En intressant notering är att Storbritannien innehar rekordet att ha tävlat i flest Eurovisionfinaler i rad. I år(2018) är man nämligen med om den 60:e finalen – i rad!

 

Om uttagningsprocessen

Om uttagningsprocessen

Storbritannien valde artist och bidrag genom uttagningen Eurovision: You Decide, där tv-tittarna och jury fick bestämma vilket bidrag av 6 kandidater som skulle vinna. Bidragen hade valts ut efter en nationell antagning, efter konsulterande med skivbolag och OGAE UK. I årets uttagning var svenska Måns Zelmerlöw programledare med Mel Giedroyc (som varit programledare vid de senaste två upplagorna av Eurovision: You Decide). Dessutom stod Edward af Sillén för manuset.

I finalen framfördes bidragen och efter omröstningen meddelades endast vilken låt som vunnit. Övriga tävlande slutade därmed oplacerade.

 

Artist & bidrag

Artist & bidrag

Foto hämtat från Eurovision.tv

Susanna Marie Cork, som här går under artistnamnet SuRie, föddes den 18 februari 1989 i Harlow, Essex, England. Hon är sångerska och låtskrivare. Artistnamnet SuRie har hon tagit från sina två förnamn Susanna Marie.

SuRie började med musiken tidigt och förutom sång spelar hon också bland annat piano. Under skoltiden läste hon vid Royal Academy of Music i London och därefter blev det en resa med debutalbumet ”Something Beginning With…”, bland annat med ett besök i Sverige. På senare år har SuRie figurerat som bakgrundskör åt Belgien i Eurovision 2015 och 2017, men 2018 fick hon chansen att ställa upp i Storbritanniens nationella uttagning där hon segrade med låten ”Storm”. Nu ska hon få stå på scenen i Lissabon och representera sitt hemland.

Låten ”Storm” har text och musik av trion Nicole Blair, Gil Lewis och Sean Hargreaves.

 

Lyssna på Storbritanniens bidrag här nedanför:

 

Panelen tycker till!

Panelen tycker till!

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5 (för exakta förklaringar – se här).

 

 

 

Man blir alltid lika konfunderad av britternas låtval i ESC. Årets brittiska uttagning var ändå hyfsat stark med ett par låtar som mycket väl hade klarat sig bra i finalen. Men av någon anledning vann SuRie – med en låt som antagligen kommer landa mellan 20-26:e plats i resultaten. Det här är inte tillräckligt bra helt enkelt, istället påminner det mycket om samma lands ratade bidrag under 00-talet. Låten är alltså vare sig relevant, intressant eller minnesvärt. Ärligt talat tror jag att anledningen bakom SuRies vinst i uttagningen var hennes höga status bland ESC-fansen – som verkar älska henne. Jag kan tyvärr inte sälla mig till den skaran.

 

 

Ännu ett bevis på att Storbritannien inte bryr sig lika mycket om Eurovision som de gjorde en gång i tiden. Vad är annars förklaringen till att världens näst största musikindustri kan vara så dåliga år in och ut? Med framgångsrika artister och producenter i drös, så väljer de detta. De kanske vill lyfta upp nya förmågor, men det har uppenbarligen inte funkat. Och de verkar motvilliga att skicka en stor artist. Så de får nog fortsätta finna sig i bottenträsket ännu en gång. Detta är verkligen ingenting. När en låt inte ens kan väcka en känsla, oavsett om det är en bra eller dålig, så är det en dödsstöt.

 

 

Första gången jag hörde SuRies låt tyckte jag den kändes som ett modernt inslag i årets tävling. Men ju mer jag lyssnar på låten desto tråkigare känns den. Jag vet inte riktigt vad som egentligen är fel, för i grunden känns ansatsen ändå rätt. Min gissning är att SuRie känns som en bättre artist än vad låten håller som låt och att det mer blir som att hon får framföra en demo till något som kanske hade kunnat nå upp till i alla fall “bra”. Jag gissar därför att det blir ånyo en bottenplacering för Storbritannien, dock att antingen ena parten av jury eller tittarna röstar upp dem som ifjol, men att den andra parten av antingen jury eller tittarna sänker dem till botten.

 

 

SuRie är en duktig sångerska som vet hur hon ska tackla låten, men låten i sig gav mig föga. Kändes ganska slätstruken och tam. I slutändan blev det en medioker poplåt med en text som är ganska rik på klichéer. Om bara SuRie hade fått en starkare låt med sig. Spontant känns det inte som Storbritannien tagit ens ett steg åt något håll egentligen och jag har svårt att se dem hamna på övre halvan.

 

 

En rätt så trallvänlig låt som skulle kunna spelas på P4 en regnig tisdageftermiddag. Jag har inte mycket att säga annat än att Surie verkar vara den trevligaste artisten i årets startfält. Dessvärre är låten tämligen medioker. Jag tror inte det blir någon framstående placering för britterna i Lissabon, men jag skulle bespara dem sista platsen.

 

 

Okej, jag verkar vara den enda panelmedlemmen som faktiskt gillar det brittiska ESC-bidraget i år. Låten är medryckande, mysig och lätt att ta till sig. Det är en poplåt med ett skönt flow som man blir glad av och man får tankarna på sina familjemedlemmar och minnen från barndommen. Jag gillar sångerskan SuRie som känns både karismatisk, ödmjuk och härlig som person. Min farhåga är att britternas bidrag kanske kommer glömmas bort i ett hav av 25 andra låtar, där flertalet andra bidrag sticker ut mer än vad SuRie och hennes “Storm” gör. Jag hoppas att hon slipper kandidera om jumboplatserna och att britterna får en bra placering som jag tycker de förtjänar.

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen