STORBRITANNIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2016 valde det brittiska TV-bolaget BBC ut Storbritanniens artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Eurovision: You Decide. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


För första gången sedan år 2010 betrodde BBC i Storbritannien att låta publiken välja ut landets Eurovision-representant med tillhörande bidrag genom en nationell final.

Antagningen till tävlingen genomfördes genom att vem som helst kunde skicka in bidrag i videoform till BBC samt genom förfrågningar från Storbritanniens OGAE-klubb och olika skivbolag. En panel valde sedan ut 6 bidrag vilka fick tävla i den nationella finalen Eurovision: You Decide.

 

Eurovision-resultat 2016

Vinnare i Storbritanniens uttagning blev duon Joe & Jake med bidraget ”You’re Not Alone”, som Matt Schwartz, Justin J. Benson och S. Kanes stod bakom på upphovssidan.

Eftersom Storbritannien tillhör de direktkvalificerade länderna slapp de kvala via Eurovisions semifinaler och var därmed klara för finalen. Där hamnade bidraget på 24:e plats (av 26 länder) med 62 poäng.

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2016-02-26

 • Programledare:
 • Carrie Grant

 • Plats:
 • The O2 Forum, Kentish Town (London)

 • Röstningsprocess:
 • 100% tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Dulcima – When You Go
 2. Matthew James – A Better Man
 3. Darline – Until Tomorrow
 4. Karl William Lund – Miracle
 5. Bianca – Shine A Little Light
 6. Joe & Jake – You’re Not Alone

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Bianca – ”Shine A Little Light”
 2. Dulcima – ”When You Go”
 3. Joe & Jake – ”You’re Not Alone”
 4. Karl William Lund – ”Miracle”
 5. Darline – ”Until Tomorrow”
 6. Matthew James – ”A Better Man”

Slutkommentar: Det är härligt att höra 6 hyfsat bra låtar från Storbritannien – och framförallt är det skönt att se att man tagit finalen på allvar nu när man återinfört den igen. Min klara favorit är Bianca, som känns solklar i mina öron. Visserligen börjar den lite lugnt och nästan lite Reggae-aktigt men sen blir den mer och mer lik förfjolårets brittiska bidrag ”Children of the Universe” som jag älskade. Detta är dock strået bättre. I övrigt så kämpar bidragen i ungefär samma genre så det känns som att det blir framförandet som avgör. Dulcima är den övriga artisten som jag tycker sticker ut lite i den här skaran, men det ska bli intressant o se hur det blir live.


  


 1. Darline – ”Until Tomorrow”
 2. Dulcima – ”When You Go”
 3. Karl William Lund – ”Miracle”
 4. Joe & Jake – ”You’re Not Alone”
 5. Bianca – ”Shine A Little Light”
 6. Matthew James – ”A Better Man”

Slutkommentar: Storbritannien håller för första gången på mycket länge en nationell uttagning med final, mycket kul. Problemet är att det inte kommer bli så mycket bättre än föregående år, då alla bidrag låter likadant och väldigt mycket radiopop. Min kompis brukar säga det att det är inte det sämsta bidraget som kommer sist i ESC utan det är det bidraget som glöms bort och det kan mycket väl var det bidraget som Storbritannien skickar.


  


 1. Karl William Lund – ”Miracle”
 2. Darline – ”Until Tomorrow”
 3. Matthew James – ”A Better Man”
 4. Joe & Jake – ”You’re Not Alone”
 5. Dulcima – ”When You Go”
 6. Bianca – ”Shine A Little Light”

Slutkommentar: För första gången håller Storbritannien hög klass på sina bidrag – om detta vore en radiomusiktävling så att säga. Förvisso låter låtarna modernt (vilket är typ första gången som Storbritannien nog någonsin haft sedan 1999) och det är första gången som britterna inte nog behöver skämmas för vad de skickar. Ön som kan kallas popmusikens vagga ger oss denna gång (tack och lov måste jag säga) inte några lustiga flygvärdinnor eller falsksångare eller gamla rävar eller något som nån låtskrivare har haft gömt och (bort)glömt i sin byrålåda sedan 1960-talet. Problemet är bara att jag tror ändå att Storbritannien kommer få problem i tävlingen för att alla låtar låter för mainstream. Det går knappt att skilja dem åt! Tyvärr alltså tror jag UK inte går för guldet, utan de kommer nog att hamna någonstans mitt i finalen mittemellan det bästa och sämsta.


  


 1. Darline – ”Until Tomorrow”
 2. Dulcima – ”When You Go”
 3. Karl William Lund – ”Miracle”
 4. Bianca – ”Shine A Little Light”
 5. Matthew James – ”A Better Man”
 6. Joe & Jake – ”You’re Not Alone”

Slutkommentar: Helt rätt av Storbritannien att låta folket få bestämma vem som ska representera de i Stockholm genom en nationell final. Finalen innehåller som sagt flera bra, moderna, radiovänliga låtar. Darline, Dulcima och Karl William Lund är mina favoriter till segern. Har ingen fast etta egentligen utan det är rätt så öppet om vem som kan få vinna för min del. Detta är den första renodlade nationella finalen som vi i ESC-Panelen lyssnar igenom och ger omdömen om.

 

 

Resultat


På fredagskvällen höll Storbritannien sin nationella final – den första finalen landet arrangerat sedan år 2010. Efter tittarnas röster, vilka var de enda rösterna som räknades i finalen, stod det klart att duon Joe & Jake kommer att representera Storbritannien i Eurovision 2016 med låten ”You’re Not Alone”. Övriga låtar i finalen slutade oplacerade.

Så här såg Joe & Jakes framträdande ut i finalen:

 

Alla placeringar

Utöver vinnaren höll BBC hemligt hur resterande bidrag placerat sig. Därför står alla bidrag nedan utan inbördes ordning.

 

Mer från finalen

I programmet fanns en expertpanel med men dessa hade endast en tyckarroll och hade inget att komma med gällande slutresultatet. B.la en av experterna var Katrina Leskanich (Katrina And The Waves) som även framförde Storbritanniens ESC-vinnarbidrag Love Shine A Light innan resultatet presenterades. Även senaste Eurovision-vinnaren Måns Zelmerlöw var också delaktig i finalen, då han fick äran att inleda med sitt vinnarbidrag Heroes framför en entusiastisk brittisk publik.

Eftersom Storbritannien tillhör ”The Big Five”, de fem länder som betalar mest till tävlingen, så slipper Joe & Jake semifinalkvalen den 10:e och 12:e maj. Därmed är de klara för final i Globen i Stockholm den 14:e maj i år.

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


       


Det här kändes som ett oväntat resultat. Jag var nästintill säker på att Bianca skulle stå som slutsegrare. Tillsammans med Karl William Lund var det de två som gjorde bäst ifrån sig live och som även hade tilltalande låtar. Även Matthew James sjöng bra, men låten var fruktansvärt tråkig och omodern. Mina förhandsfavoriter Darline gjorde ett helt okej framträdande, men det lät inte lika bra live som på studioversionen. Detsamma gäller även Dulcima. BBC lyckades verkligen med att sätta ihop en snygg show. Det var en underhållande final med roliga och duktiga programledare samt panelexperter. Kvällens bästa nummer var faktiskt när Katrina framförde ”Love Shine A Light” som mellannummer. Fick gåshud och jag kan ärligt talat säga att det är Storbritanniens bästa bidrag genom tiderna. Den håller än idag. Jag är väl inte överförtjust i vinnaren Joe & Jake (från brittiska The Voice) som nu får åka till Stockholm och representera britterna i ESC 2016, men jag tycker ändå låten är helt okej och killarna är stiliga och talangfulla. Nu är det inte längre BBC:s ansvar för hur det går i ESC, när tittarna nu fått äran att välja fram det brittiska bidraget. Hoppas konceptet med nationell final håller i sig även nästa år.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera