Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Cypern 2017

Inför ESC Cypern 2019 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Cyperns artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2018. Cypern hade startnummer 19 av 19 (dvs. sist ut) i semifinal 1 och sedan startnummer 25 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Cyperns tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2018. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


  • TV-kanal:
  • CyBC
  • Första tävlingsåret:
  • 1981
  • Senaste tävlingsåret:
  • 2017 (21:a plats i finalen)
  • Bästa resultat:
  • 5:a i final (1982, 1997 & 2004)
  • Sämsta resultat:
  • 15:e i semifinal (2013)
  • Uttagningsprocess 2018:
  • Internval


Cypern gjorde sin debut i Eurovision 1981 och inledde starkt med en sjätteplats, bara för att sedan höja sig året därpå med att bli femma. Men efter det har framgångarna i tävlingen inte duggat särskilt tätt, deras bästa placering har fortsatt vara femte plats, som de lyckats uppnå två gånger till. Annars har Cypern på senare år inte lyckats särskilt bra, trots att låten man tävlade med 2012, ”La La Love”, blev en hit i Sverige och även fick Sveriges 12:a bland annat.

En intressant notering är att det är tredje året i rad som svenska låtskrivare står bakom Cyperns Eurovisionbidrag. Efter två år med Thomas G:son är det nu svenskgrekiska Alex P. som styr rodret tillsammans med ett ytterligare gäng låtskrivare.

 

Vem tävlade för Cypern 2018?

Eleni Foureira föddes den 7 mars 1987 i Fier, Albanien. Till en början växte Eleni upp i Albanien men senare kom familjen att flytta till Grekland, närmare bestämt till staden Kallithea. Eleni är både dansare, sångerska, skådespelerska och modedesigner. Hon gjorde sig känd för publiken genom musikgruppen Mystique år 2007, men två år senare splittrades den gruppen och Eleni satsade på sin solokarriär.

Efter att ha fått skivkontrakt med Universal Music i Grekland släppte Eleni sitt första soloalbum 2010, som sålde platina i hemlandet. Senare gick hon vidare till skivbolaget Minos EMI som släppte hennes andra och tredje album. År 2015 bytte Eleni skivbolag igen till Panik Records som släppte det fjärde albumet ifjol (läs: 2017).

Eleni Foureira försökte att representera Grekland i Eurovision 2010 med låten ”Kivotos tou Noe”, men det blev bara en andraplats i den nationella finalen. Därefter har hon enligt uppgifter försökt tävla igen men utan resultat. Så 2018 sökte sig Eleni till den cypriotiska uttagningen som valde ut henne som artist till låten ”Fuego”. Låten är gjord av Alex Papaconstantinou (Alex P), Geraldo Sandell, Anderz Wrethov, Viktor Svensson och Didrick.

Så här såg Cyperns musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Cypern och betygsätter det. Vår betygsskala har tio steg från noll (lägst) till fem (högst). Däremellan har det varit möjligt att ge 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 eller 5 poäng.



Cypern är ett av de länder som gjort det till tradition att bruka svenska låtskrivare – en tradition som dock bara resulterat i 16:e-22:a placeringar i finalen. Till plussidan hör dock att landet numera hör till finalistgänget – som brukar klara kvalificeringen till finalen. Årets cypriotiska popalster torde också klara sig till final, men det tillhör knappast det bästa svenskproducerade som skickats in i år. Det är visserligen snyggt, modernt och uppdaterat – och lägg därtill rejält kaxigt, men det faller lite grann på att det inte är särskilt minnesvärt. Tyvärr finns ingen hook, inget att lägga på minnet och ingen omedelbar refräng! I och med det, så lär det knappast bli någon topplacering för Cypern, men pluspoäng från mig för den moderna touchen!



Detta är praktexempel på musik jag avskyr. Det har ingenting som tilltalar mig. Till och med etno-inslagen som jag annars hade gillat blir intetsägande i denna smörja. Det känns billigt och påklistrat. Det är just denna typen av musik som jag tycker har förstört Eurovision de senaste åren. Som tur är så börjar vi gå ifrån den eran. Cypern är dock kvar. Jag upplever som att de hade riktigt bråttom och bara tog fram lite samples de hade liggande, lät en tjej som har utseendet sjunga, och sen klistra på lite etniska toner på det. Det är en tråkigare variant av ”La La Love”. Som tur är så är inte Sverige i denna semifinal för att ge dem en 12a igen.



Om jag börjar med att recensera själva musikvideon så tycker jag det är väldigt trist att produktionsteamet bakom låten har byggt upp videon på ett väldigt könsstereotypiskt sätt. Man tar in en förvisso duktig sångerska men som istället för att bjuda på skönsång får ägna sina 3 minuter i rampljuset åt att posera och krypa längs med bord, stolar och golv, samt får agera som om det vore en smygerotisk film. Personligen anser jag att det blir väldigt mycket anti-#metoo man kan komma med detta (om ni förstår mig rätt) och jag hoppas att de har för avsikt att göra något annat på scenen i Lissabon, men jag är rädd för att det blir samma grej även där.

Tänker jag bort bilden från videon för ett ögonblick och bara lyssnar på själva låten så hör jag att Alex P. & co har försökt göra en ny ”La La Love” men enligt mig misslyckats totalt. Låten känns alldeles för billigt uppbyggd och är väldigt mycket ”fast food music” – alltså musik som enbart är tänkt för att fylla dansgolven i sommar. Tyvärr tror jag ändå att folk kommer köpa låten och numret i tävlingen, och i och med att Cypern har fått det gyllene läget att gå ut sist i startfältet så räknar jag därför med att Cypern trots allt går till final. Men det kommer också att ske på bekostnad av en bättre låt. Efter att jag har haft Cypern som favorit tre år i rad faller de ned i bottenträsket för mig i år.



Här har vi nog faktiskt urtypen av en speciell stil av låt jag inte gillar. Jag tycker det märks väldigt tydligt att när man gjorde denna låt ville man spela på Elenis ”sex appeal” i första hand och konstruera låten därefter. Vi har sett det tidigare gånger där det resultatmässigt gått bra för såna låtar förvisso, Grekland ’08 och Turkiet ’09 för att ta några exempel. Men jag har aldrig gillat dem. Sådana här typer av låtar tär på min energi och jag blir verkligen utmattad av att försöka lyssna på dem. Ryser av obehag när jag misstänker att Cypern kommer bjuda på årets nakenchock…



Vad tusan är det som har hänt med Cypern? För ett par år sedan var det ett av de länderna som alltid gick mig obemärkt förbi i Eurovision. Nu är de i min topp 10 för tredje året i rad. (Alter Ego var min 1:a och Gravity var min 4:a.) Årets bidrag är en energisk poplåt med mycket attityd. (Men inte för mycket som i exempelvis Israels bidrag…) Frågan är hur detta kommer att fungera i Lissabon. En finalplats är möjlig, men med tanke på att de två föregående bidragen bara fick en varsin blygsam 21:a placering, så skulle jag inte räkna med en framstående placering i finalen. Personligen skulle jag hemskt gärna se den här låten i topp 10.



Glad upptempo-pop med sköna rytmer från Cypern. Hoppas på ett snyggt scenframträdande och att det låter lika bra när det kommer till live-sången. Cypern och Finland har liknande dansanta låtar i semi 1 och är de största hoten mot varandra.

 


1 kommentar

  1. Cypern är tyvärr ett av de länder jag stör mig mest på i år … jag tycker det är så tråkigt när varken artist eller låtskrivare har någon anknytning till landet de tävlar för, och så är det ju med Cypern 2018. Dessutom har det grekisk-svenska (i praktiken helsvenska) låtskrivarteamet åstadkommit en så väldigt typisk, tråkig, samtida listpoplåt, utsmyckad med små etnoinfluenser för att låta mer “grekcypriotisk”, men ändå samma stil som vi redan hört många gånger förr från Zara Larsson och många andra. Det är inte dåligt men det gör liksom inte intryck på mig.
    Allra värst är egentligen den favorisering som Cypern får med detta bidrag. “Bravo! Samtida! Modernt! Skrivet av svenska proffs!” jublar Björkman förmodligen, och låter Cypern gå ut sist i startfältet, direkt eller indirekt uppmanad därtill av den svenska musikindustrins penningstinna krafter.
    Nu låter jag väl som en proggare från 70-talet som ogillar “kommersiell musik” (sådan är jag egentligen inte alls) men någonting i det här paketet och det här arbetssättet känns för mig problematiskt, helt enkelt. Kommer Cyperns TV-tittare ens att engagera sig i “sitt” bidrag …?


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 



Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se



Musiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen