Eurovisionnytt vecka 10, 2018

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Kalender: veckans uttagningar

Denna vecka är den egentliga sista veckan med inbokade nationella uttagningar. För efter förra helgens finaler återstår nu endast finaler i Norge och Sverige på lördag samt i Litauen på söndag. Utöver detta är det dock fortfarande ett antal länder som har internval att göra, men dessa val kommer med högsta sannolikhet att ske på ännu obestämda datum eller med kort varsel.

Med reservation för eventuella framtida förändringar.

 

Lördag 10 mars

Sverige: Melodifestivalen 2018 – final!

Foto & montage: ESC-Panelen.

Nu på lördag är det så dags för finalen i Melodifestivalen 2018 som sänds från Friends Arena i Stockholm. Efter fyra deltävlingar och ett uppsamlingsheat ska tittarna och elva internationella jurygrupper rösta fram den artist med tillhörande bidrag som blir Sveriges representant i Eurovision 2018. Det är 12 artister som tävlar om segern och äran att bli Sveriges 58:e Eurovisionrepresentant genom tiderna.

I finalen framförs först de 12 bidragen samtidigt som tittarna kan telefon-, SMS- och hjärtrösta (genom Melodifestivalens app). Därefter avger de 11 länderna sina poäng, följt av att tittarna delar ut sina poäng. Nytt för i år är att poängskalan går helt och hållet enligt Eurovisionens skala. I korthet kan man säga att varje jurygrupp delar ut poäng till tio av tolv bidrag och förutom 12, 10, 8, 6, 4, 2 och 1 poäng delar varje jurygrupp också ut 3, 5 och 7 poäng till bidragen. På exakt samma sätt som i Eurovisionen! Tittarnas poäng är även i år fördelat procentuellt, vilket gör att poängsummorna kan variera beroende på vem som mest och minst.

Den totala summan som juryerna delar ut är 696 poäng och den totala summan tittarna delar ut är exakt lika stor, alltså 696 poäng.

Läs mer »

 

Norge: Norsk Melodi Grand Prix 2018 – final!

Norska NRK har valt ut 10 bidrag att tävla i finalen av Norsk Melodi Grand Prix 2018. För andra året i rad kommer man ta hjälp av internationella jurygrupper för att utse vem som är bäst lämpad att representera Norge i Eurovision 2018.

Även i år satsar NRK på en enda finalkväll med 10 tävlande som ska göra upp om segern i Norsk Melodi Grand Prix 2018. Finalen kommer att sändas lördagen den 10:e mars från Oslo Spektrum i Oslo, med Kåre Magnus Bergh och Silya Nymoen som programledare. Vi ska tillägga att den norska finalen äger rum samma kväll som svenska Melodifestivalen håller final. Sverige och Norge blir alltså även i år klara med representantval och bidrag samma afton. Även i år blir det kombinerad internationell juryröstning och tittarröstning som avgör vem Norge ska skicka till Eurovisionen.

 

I startfältet hittas ett antal välkända profiler

Till och börja med är det tre tidigare norska Eurovisionrepresentanter med i startfältet. Inte minst Eurovisionvinnaren Alexander Rybak som i Moskva 2009 slog alla tidigare poängrekord när hans låt Fairytale vann Eurovisionen överlägset. Efter segern har han synts till i andra uttagningar, men nu, nio år senare, är han tillbaka på hemmaplanens uttagning med även nu en egenskriven låt. Är det dags att återigen ta Europa med storm?

En annan Alexander som återkommer är Aleksander Wallmann som ifjol (2017) tävlade tillsammans med JOWST och låten Grab The Moment. Denna duo lyckades sig vidare från den andra Eurovisionsemifinalen till finalen, där de tack vare mycket jurypoäng lyckades komma på tionde plats med 158 poäng (129 av dessa poäng kom från juryerna). Nu ställer Aleksander upp själv men har med sig bl.a. JOWST som låtskrivare. Den tredje tidigare tävlande är Stella Mwangi som år 2011 vann NMPG med låten Haba Haba, denna gång tävlar Stella i duett med Alexandra Rotan, som själv tidigare tävlat i Junior MGP.

På låtskrivarsidan hittar vi även där en tidigare norsk Eurovisionsrepresentant: Kjetil Mørland, som tävlade för Norge 2015 i duett med Debrah Scarlett med låten A Monster Like Me som kom på åttonde plats i Wien. Bland svenska låtskrivare hittas namn som Per Gessle, som står bakom Charla K:s bidrag, samt bl.a. Gustav Eurén och Niclas Arn som står bakom Stella & Alexandras bidrag.

Läs mer »

 

Söndag 11 mars

Litauen – final!

Efter 6 heats och två semifinaler har 50 tävlande gallrats ned till 6 kvarvarande som slåss om titeln att få representera Litauen i Eurovision 2018 i Lissabon i maj. Det är i vanlig ordning juryn och tittarna som bestämmer vilken artist som kommer att bli utvald.

Läs mer »

 

 

Melodifestivalnyheter

Rekordlåga tittarsiffror för Andra chansen

Melodifestivalen 2018 fortsätter att tappa tittare. Efter två veckor med siffror strax under 3 miljoner kommer nu sämre besked för Andra chansen.

Den preliminära siffran från Mediemätning i Skandinavien (MMS) landade på 2 572 000 tittare, vilket är den klart sämsta tittarsiffran för både denna säsong samt för både Andra chansen sedan programmet blev en egen lördagsdeltävling år 2007. Det är också den lägsta siffran sedan 2010, då SVT ställdes mot OS. Sett till flera år tillbaka i tiden brukar det bli ett tapp mellan fjärde deltävlingen och Andra chansen, så förhoppningsvis kanske finalen lockar fler tittare.

I vanliga fall brukar Andra chansen bli inte det mest sedda programmet av alla program Melodifestivalen producerar under en säsong. Som lägst har programmet haft 1,5 miljoner tv-tittare (2005), men på den tiden sändes ju programmet på en söndag efter sista deltävlingen och ingen artist fick spela om sina låtar utan endast bandade inslag visades. Nu är det lite skillnad när programmet är en egen lördagssändning från en arena någonstans i Sverige (och inte i TV-huset i Stockholm).

 

Dessa 11 länder röstar i finalen

SVT har presenterat vilka 11 Eurovisionländer som kommer att utgöra de internationella jurygrupperna i finalen av Melodifestivalen 2018. I vanlig ordning har man lyckats få med länder i både nord, syd, öst och väst för att få deras hint om vilken låt som de anser Sverige ska skicka till Eurovision 2018.

De länder som valts ut är:

 

 • Albanien
 • Armenien
 • Australien
 • Cypern
 • Frankrike
 • Georgien
 • Island
 • Italien
 • Polen
 • Portugal
 • Storbritannien

 

Alla de länder som är med och röstar i finalen kommer att tävla i Eurovision Song Contest 2018. Fyra länder (Albanien, Armenien, Cypern och Island) tävlar i den första semifinalen, tre länder (Australien, Georgien och Polen) tävlar i den andra semifinalen (den semin som Sverige kommer att tävla i) och resterande fyra länder (Frankrike, Italien, Portugal och Storbritannien) är direktkvalificerade till finalen. Av de fyra direktkvalificerade är det bara Frankrike som extraröstar i samma semifinal som Sverige. Så i praktiken är det bara fyra av dessa elva länder som kan ge Sverige poäng i semifinalen, men om Sverige går vidare till finalen kommer alla elva vara med och rösta.

Nya länder som har bjudits in att rösta i svenska finalen är Albanien, Georgien och värdlandet Portugal, medan övriga länder har varit representerade minst en gång tidigare (Frankrike har varit representerad varje gång dessa år).

 

 

Info om internval

Nu börjar vi närma oss slutet av årets nationella uttagningssäsong, men det återstår fortfarande en hel del bidrag som ska offentliggöras. Det handlar om de länder som gjort internval som nu måste komma med sina respektive låtsläpp. Här nedan följer lite information om de som är klara respektive de som har kvar att släppa.

 

Info om Azerbajdzjans bidrag

I förra veckan släpptes bidraget ”X My Heart” som Azerbajdzjans internvalda artist Aisel ska framföra för i Eurovision 2018. I vanlig ordning är det delvis svenskt på upphovssidan, men denna gång i ett internationellt samarbete.

Låten som Aisel ska tävla med i Lissabon heter ”X My Heart” och är skriven och komponerad av den grekiska låtskrivaren/musikproducenten Dimitris Kontopoulos samt svenska låtskrivaren Sandra Bjurman. Bägge dessa har tidigare haft med bidrag i Eurovisionen för många olika stjärnor som Sakis Rouvas, Farid Mammadov, Ani Lorak, Ell & Nikki, Sergey Lazarev med flera. Sandra Bjurman har en seger med i bagaget för Azerbajdzjan 2011. Årets azeriska bidrag går att lyssna på här.

Bidraget har producerats av Dimitris Kontopoulos och Tim Bran, den senare producerade Belgiens bidrag ”City Lights” ifjol. Låten har producerats i London av Ash Howes, som producerat en mängd olika låtar till internationellt erkända artister.

Till Eurovisionen har man också tagit in koreografen/scenregissören Fokas Evangelinos som kommer att arbeta med Aisels sceniska framträdande. Fokas har tidigare synts till i uppdrag för andra bidrag som Helena Paparizou, Ani Lorak, Dima Bilan och inte minst Sergey Lazarev.

 

Nederländerna fortsätter på countryspåret

Ytterligare bidragspresentationer blev det från Nederländerna i förra veckan, som även i år går på countryspåret.

I höstas kom det nederländska TV-bolaget AVROTROS med beskedet att man än en gång skulle välja artist och bidrag internt till Eurovision 2018. Valet föll denna gång på artisten Waylon (som egentligen heter Willem Bijkerk) som tidigare representerat Nederländerna 2014, då som en del av duon The Common Linnets (tillsammans med Ilse DeLange). Den gången gick allting väldigt bra eftersom att Nederländerna slutade tvåa efter Österrikes Conchita, vilket var den bästa placeringen för landet sedan segern 1975. Efter succén i Köpenhamn 2014 bröt Waylon sitt samarbete med sin duokompis Ilse DeLange och gick solo, och nu fyra år senare är han tillbaka ensam på Eurovisionscenen för Nederländerna.

Det bidrag han får med sig till Lissabon heter “Outlaw in ‘Em” som han gjort under en vistelse i Nashville i delstaten Tennessee i USA. Faktum är att han inför beskedet släppte fem låtar varav en av dem skulle bli den låt han nu får med sig till Eurovisionen. Se Waylons första liveframträdande ut med låten här.

 

Cyperns ”Fuego” är nu också officiellt presenterad

Cyperns nationella TV-bolag CyBC kom först med beskedet att man skulle hålla en slags nationell uttagning. Vid den tidpunkten sades det att det troligen skulle bli en final av det hela uttagningen, där ett antal tävlande skulle få framföra bidrag signerade låtskrivaren Alex Papaconstantinou (Alex P.). Samtidigt fanns det en klausul med i reglerna som sade att om TV-bolaget hittade en talang man tyckte så pass bra om så kunde man hoppa över själva finalmomentet, och det var precis vad som hände.

För i början av februari kom istället beskedet att finalen skulle ställas in eftersom att CyBC redan hade valt ut sin artist och låt. Valet föll på sångerskan Eleni Foureira som kommer att tävla med låten “Fuego”. Först nu, en månad efter att valet hade gjorts, släpptes den officiella musikvideon till bidraget. Lyssna gärna på låten här.

“Fuego” har text och musik av låtskrivarteamet Alex Papaconstantinou, Geraldo Sandell, Anderz Wrethov, Viktor Svensson och Didrick. CyBC har även anlitat koreografen Sacha Jean-Baptiste att formsätta scenframträdandet i Lissabon.

 

Även Belgiens bidrag har släppts

Efter misstanke om en bidragsläcka släpptes det belgiska tävlingsbidraget redan under måndagen (5:e mars). Artisten Sennek, som valts ut internt av belgiska VRT, tävlar med låten ”A Matter Of Time”.

Det var redan i slutet av september förra året som TV-bolaget VRT i Belgien kom med beskedet att de internt valt ut sångerskan Laura Groeseneken (bilden ovan) som representant för Belgien i Eurovision 2018. Efter det har det bara kommit mindre besked om att Laura kommer att tävla under sitt artistnamn Sennek samt att Belgien satsar för seger i årets tävling. Själva tävlingsbidraget presenterades officiellt den 5:e mars 2018.

Bidraget som Sennek ska framföra heter “A Matter Of Time” och låter lite Bond-inspirerat, men då ska man komma ihåg att Sennek har deltagit i en James Bond-konsert en gång tidigare (007 in Concert). Låten har text och musik av Laura Groeseneken, Alex Callier och Maxime Tribeche.

Lyssna gärna på låten här.

 

 

Internvalsländer som har kvar att presentera sina val

 • Australien (Jessica Mauboy) – oklart datum när låten presenteras
 • Bulgarien internval – oklart datum när både artist och låt presenteras
 • Georgien (Iriao) – oklart datum när låten släpps officiellt
 • Irland (Ryan O’Shaughnessy) – oklart datum när låten släpps officiellt
 • Israel (Netta Barzilai) – oklart datum när låten presenteras
 • Kroatien (Franka Batelić) – oklart datum när låten släpps officiellt
 • Makedonien (Eye Cue) – oklart datum när låten släpps officiellt
 • Ryssland (Julia Samoylova) – oklart datum när låten presenteras
 • Österrike (Cesár Sampson) – oklart datum när låten släpps officiellt

 

 

Eurovisionnyheter gällande Lissabon

Fler vykorts- samt musikvideoinspelningar

Nu när nationellasäsongen går mot sitt slut och alla länder i stort sett är klara med sina val påbörjas resan mot Lissabon på allvar. Men innan dess kommer det dyka upp musikvideos och genomföras vykortsinspelningar.

Vi har fått rapporter från ett antal länder som Grekland och Malta som just nu håller på att spela in sina officiella musikvideos till Eurovision 2018. Detta innebär också att slutversionerna av varje tävlingsbidrag kan komma att skilja sig lite från vad som presenterades i nationella finaler eller vid internval. Många länder väljer att gå tillbaka till musikstudion för att finslipa alla detaljer så att låtarna ska bli så bra som möjligt.

Parallellt med detta pågår också inspelningar av de vykort som ska visas inför varje lands bidrag på scenen i Lissabon. Under vintern har vi fått rapporter om att alla artister som ska tävla har eller kommer att få åka till olika platser i Portugal för att göra sina inspelningar på plats. Det är fortsatt fokus på artisten i fråga men denna gång är inspelningarna enbart förlagda till Portugal. De senaste åren har det annars varit ett eller flera team som åkt runt i varje land och gjort porträtten på plats.

Exakt hur vykorten sedan är utformade får vi se när tävlingen går av stapeln i Lissabon i maj.

 

Datumen och inbokade artister till årets Eurovisionfester

I vanlig ordning hålls det Eurovision Pre Partyn i olika europeiska städer inför Eurovision Song Contest ska avgöras. Här nedan följer datum och de artister som hittills är inbokade.

 

Torsdag 5 april: London Eurovision Party (London, Storbritannien)

Hålls på Café de Paris i London. Dessa artister är än så länge inbokade (med reservation för tillägg och förändringar):

 • Eugent Bushpepa (Albanien)
 • Madame Monsieur (Frankrike)
 • Ryan O’Shaughnessy (Irland)
 • DoReDos (Moldavien)
 • Alfred & Amaia (Spanien)
 • SuRie (Storbritannien)
 • Mikolas Josef (Tjeckien)
 • Cesár Sampson (Österrike)

 

 

Lördag 14 april: Eurovision in Concert (Amsterdam, Nederländerna)

I år firar Eurovision in Concert 10 år, och därför har det förlagts till arenan AFAS Live som rymmer upp till 6000 personer.

Än så länge är dessa artister inbokade (med reservation för tillägg och förändringar):

 

 • Eugent Bushpepa (Albanien)
 • Sevak Khanagyan (Armenien)
 • Sennek (Belgien)
 • Madame Monsieur (Frankrike)
 • Ryan O’Shaughnessy (Irland)
 • Waylon (Nederländerna)
 • Alfred & Amaia (Spanien)
 • Michael Schulte (Tyskland)
 • Cesár Sampson (Österrike)

 

 

Vilka länder är klara med sina val?

Fler och fler länder börjar bli klara med sina val, och efter förra veckans helg är vi uppe i 31 länder som är 100 procent klara. Nedan presenteras dessa länder (med möjlighet att officiell slutversion presenteras inom några veckor):

 

 


 

Kommentera