Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 


INFÖR MELODIFESTIVALEN. Finalen i Melodifestivalen 2018 avgjordes i Friends Arena i Stockholm, lördagen den 10:e mars 2018. Tittarna och elva internationella jurygrupper (röstande Eurovision-länder*) fick gemensamt rösta fram en av de tolv finalbidragen till segrare och representant i Eurovisionen. De fördelade ut 638 poäng vardera till bidragen.

* De röstande länderna var Polen, Albanien, Island, Italien, Cypern, Australien, Georgien, Storbritannien, Armenien, Frankrike och Portugal (alla dessa deltog i Eurovision 2018).

 

Röstningsinfo

När programmet startade öppnade telefonslussarna för tittarna att börja ringa och rösta på sina favoritbidrag. Därefter framträdde alla tolv finalister på scenen innan en kortare snabbgenomgång visades. Sedan var det dags för jurygrupperna att presentera sina poäng, samtidigt som tittarna fortsatt hade möjlighet att rösta på bidragen. När juryernas poäng var utdelad visades ytterligare en snabbrepris innan slussarna stängde helt och hållet och tittarnas röster räknades. Sedan fördelades tittarpoängen ut till bidragen och en vinnare var korad.

Nytt för året var att poängskalan hade utökats så att varje jurygrupp gav poäng till tio av 12 bidrag (istället för sju av 12). Varje jurygrupp  delade ut poängen 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Tittarnas poäng var lika stor som juryernas tillsammans (638+638 poäng), men delades ut procentuellt* utifrån hur många röster varje bidrag fått.

* För att räkna ut tittarpoängen per bidrag gjordes följande ekvation: andelen röster ett enskilt bidrag fått dividerades med totala mängden inkomna telefon- och SMS-röster. Den siffran multiplicerades med 638 poäng, vilket slutligen gav den poängsumma bidraget får av tittarna. Poängen avrundades till heltal.

 

Röstningssätten: telefon, SMS och app

Varje bidrag hade två telefon- och två SMS-nummer som man kunde ringa/SMS:a till för att avlämna röster till. Det ena telefon/SMS-numret var ett billigt nummer som bara avlade en röst, medan det andra telefon/SMS-numret var något dyrare men som förutom avlade en röst även skänkte en del av samtalskostnaden till Radiohjälpen. Det gick att ringa/SMS:a upp till 80 gånger från samma telefon och sändning.

Utöver att rösta via telefon och SMS fanns även möjlighet att rösta via en mobilapplikation, kallat hjärtröstning. Varje app-användare hade möjlighet att fördela fem röster per bidrag. Rösterna var inte knutna till ett liveframträdande utan kunde avges så länge röstningen pågick. Resultatet av engagemanget per bidrag visades genom ett bultande hjärta i bild som bultade mer ju mer folk la röster i appen.


Mer fakta

 

Startfält


 • Här presenteras de artister med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning!

1. Méndez – ”Everyday
Låtskrivare: Leopoldo Méndez, Jimmy Jansson, Palle Hammarlund


2. Renaida – All the feels
Låtskrivare: Laurell Barker, Jon Hällgren, Peter Barringer, Lukas Hällgren


3. Martin Almgren – A Bitter Lullaby
Låtskrivare: Josefin Glenmark, Märta Grauers


4. John Lundvik – My turn
Låtskrivare: Anna-Klara Folin, John Lundvik, Jonas Thander


5. Jessica Andersson – Party Voice
Låtskrivare: Fredrik Kempe, David Kreuger, Niklas Carson Mattsson, Jessica Andersson


6. LIAMOO – Last Breath
Låtskrivare: Liam Cacatian Thomassen, Morten Thorhauge, Peter Bjørnskov, Lene Dissing


7. Samir & Viktor – Shuffla
Låtskrivare: Andreas “Stone” Johansson, Denniz Jamm, Costa Leon, Samir Badran, Viktor Frisk


8. Mariette – For You
Låtskrivare: Jörgen Elofsson


9. Felix Sandman – Every Single Day
Låtskrivare: Noah Conrad, Tony Ferrari, Parker James, Jake Torry, Felix Sandman


10. Margaret – In my cabana
Låtskrivare: Anderz Wrethov, Linnea Deb, Arash Labaf, Robert Uhlman


11. Benjamin Ingrosso – Dance You Off
Låtskrivare: Benjamin Ingrosso, MAG, Louis Schoorl, K Nita


12. Rolandz – Fuldans
Låtskrivare: Fredrik Kempe, David Kreuger, Robert Gustafsson, Regina Hedman


 

Resultat


Foto och montage: ESC-Panelen.

MELODIFESTIVALEN 2018 – RESULTAT. Vi har en vinnare i Melodifestivalen 2018! Efter att de elva internationella jurygrupperna och tv-tittarna röstat var det Benjamin Ingrosso med låten ”Dance You Off” som hade vunnit. Därmed blir det han som får tävla för Sverige i Eurovision Song Contest 2018.

Efter att finalens tolv tävlande hade framfört sina bidrag avlade de elva jurygrupperna sina poäng. Juryerna hade Benjamin Ingrosso som gemensam favorit medan Felix Sandman låg tvåa och John Lundvik var deras trea. Benjamin Ingrosso fick också flest tolvor av jurygrupperna (6 av 11 stycken). Därefter adderades tittarnas poäng och de hade också Benjamin Ingrosso som etta, vilket gjorde att han då hade vunnit och blir alltså Sveriges representant i Eurovision 2018 i Lissabon.

I Eurovisionen ska Benjamin Ingrosso kvala genom den andra semifinalen den 10:e maj och lyckas han med att bli en av de tio finalisterna så blir det ytterligare tävlan i finalen den 12:e maj.

 

Totaltabellen

Efter de internationella jurygruppernas och tittarnas poäng adderats samman blev det följande slutresultat:

 

 1. Benjamin Ingrosso – Dance You Off (181p)
 2. Felix Sandman – Every Single Day, (158p)
 3. John Lundvik – My turn (128p)
 4. Samir & Viktor – Shuffla (114p)
 5. Mariette – For You (113p)
 6. LIAMOO – Last Breath (105p)
 7. Margaret – In my cabana (103p)
 8. Martin Almgren – A Bitter Lullaby(84p)
 9. Renaida – All the feels (81p)
 10. Rolandz – Fuldans(75p)
 11. Jessica Andersson – Party Voice (70p)
 12. Mendez – Everyday (64p)

 

Så här såg Benjamin Ingrossos liveframträdande ut i finalen:

 

Tycker du det var rätt vinnare som vann finalen? Kommentera gärna hur du tror att det går för Sverige i år i Eurovision!

 

Panelen tycker till!


Ja, det här blev ju inte särskilt spännande i slutändan. Benjamin var förhandsfavoriten som höll, och dessutom lyckades han få med sig både internationella juryn och tv-tittarna (även om det var mycket liten marginal just hos tv-tittarna). Det tyder på att rätt låt ändå vann, och skvallrar om att det faktiskt kan fungera i Eurovision. Däremot skriver jag under på att ”Dance you off” är en ytterst medelmåttig låt, som nog kvalificerar sig som den svagaste låten vi skickat sen 2013. Anledningarna till Benjamin ändå kunde vinna med en så pass svag låt stavas: Tidernas scenshow och Tidernas svagaste startfält. Redan efter första deltävlingen öste jag superlativ över hur snyggt Benjamins nummer var, och jag är rätt säker på att det kommer att sticka ut rejält i ESC. Vi har alltså en alldeles ypperlig chans till ännu en hyfsad placering i ESC. Men, vi får inte glömma att Benjamin inte hade speciellt mycket konkurrens att tala om i finalen – inte en enda hit, inte något nyskapande eller unikt. 2018 var det svagaste året på mycket länge, och nu behöver SVT seriöst se över produktionen inför nästa år.

För första gången på många år är jag missnöjd med vinnaren. Jag hoppades på ”My Turn” men efter att juryn inte ens gett John Lundvik en enda tolva så kändes hoppet ute. Jag säger så här då: Benjamin kommer säkert göra ett bra framträdande i Lissabon och han tar kanske en finalplats. Men jag engagerar mig hellre i andra nummer än detta. Just nu ger jag 1 poäng i betyg och det för att det går att lyssna på. Mer spännande än så är det inte. Dessvärre.

Vad har hänt? Andra (om inte tredje) året på raken jag inte kan stå bakom Sveriges låt i Eurovision. Det är synd, för jag har länge kunnat hålla på oss i tidigare år av just den principen att det är hemlandet. Men återigen får jag lära mig varför jag inte längre ska göra det. Vi skickar alltså exakt samma sak som vi gjorde i fjol, bara det att det är en yngre artist som tydligt brister i sin sång. Jag orkar inte med det här! Förr kunde jag tro att man kanske steppar upp 2019, men jag börjar tvivla…

Fel åt vann. Jag kan åtminstone glädja mig åt att mitt absoluta hatobjekt Felix Sandman fick nöja sig med en andra palts. Att Martin Almgren kom näst sist hos tittarna är skamligt! Jag hoppas inte att Benjamin går till final i Lissabon. Jag kommer inte att heja på Sverige i år. Det värsta med hela finalen måste ändå ha varit Caroline Af Ugglas mellanakt. ”Snälla Snälla” är enligt mig den sämsta svenskspråkiga låten någonsin i melodifestivalen…

Om jag ska säga någonting positivt om årets festival så har jag bara en grej att nämna: Deltävling 3. Fem av låtarna i den deltävlingen återfinns i min topp 10 för hela året. Årets bästa mellanakt (Linnea Henriksson) var med, och mina två favoriter gick direkt till final. Den deltävlingen är den ENDA anledningen till att jag fortfarande har hopp för nästa års melodifestival. Nåväl. Det är dags att blicka framåt. Hoppas att 2019 blir ett bra år, och att en svenskspråkig låt kanske äntligen får vinna. Man kan ju alltid drömma. Sedan så får SVT gärna begränsa hjärtröstandet. Inte så värst spännande när det skiljer knappt 30 poäng mellan vinnaren och förloraren i finalen.

Storfavoriten Benjamin Ingrosso höll för trycket och vann både den internationella juryns och tittarnas hjärtan. Jag är riktigt nöjd med resultatet även om jag inte placerade ”Dance You Off” med Benjamin Ingrosso bland mina fem främsta favoriter på min topplista inför finalen. Är övertygad om att vi kommer att få en riktigt bra placering i årets Eurovision och jag ser verkligen fram emot tävlingen i maj. Han är otroligt charmig som person och shownumret är riktigt snyggt. Låten växer ju mer man hör den. Nej, här finns ingen anledning till bittra miner nu när vi valt fram en riktigt stark kandidat. Heja Benjamin!!!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen