Inför: Semifinal 2, Eurovision 2019

EUROVISION 2019 – SEMIFINAL 2. Efter tisdagens första semifinal är det nu ikväll torsdag (16:e maj) dags att avgöra den andra semifinalen i 2019 års Eurovision Song Contest. Ikväll tävlar 18 länder, däribland Sverige, om de tio sista biljetterna till lördagens avgörande final. Här kommer en sammanfattning om allt du behöver veta inför sändningen!

 

Allmän fakta – inför sändningen


 • Datum: 2019-05-16
 • Tid: 21.00–~23.10 CEST
 • Plats: Expo Tel Aviv, Israel
 • Röstningsprocess: 50 % jury- & tittarröstning
 • Sändning:

 

Panelen inför: Den andra semifinalen avgörs alltså ikväll torsdag 16:e maj, och det är totalt 18 länder tävlar om att ta sig till finalen. Sverige är ett av de tävlande länderna, vilket gör att Sveriges jury och tv-tittare/radiolyssnare har möjlighet att vara med och rösta på vilka bidrag som ska göra Israel, ”Big Five”-gänget och föregående semifinals tio vinnare sällskap i finalen.

Notera att förutom de tävlande länderna extraröstar även direktkvalificerade Italien, Storbritannien och Tyskland. Under sändningen kommer ni att få se klipp från deras repetitioner.

 

Förklaringar

* Med Edward af Sillén och Charlotte Perrelli som kommentatorer.

** Med Carolina Norén som kommentator.

*** Internationell sändning utan kommentatorer.

 

Startfältet

Så här ser startfältet ut (med länkar till våra Inför-presentationer och låtarnas musikvideos):

 

 1. Armenien: Srbuk – Walking Out
 2. Irland: Sarah McTernan – 22
 3. Moldavien: Anna Odobescu – Stay
 4. Schweiz: Luca Hänni – She Got Me
 5. Lettland: Carousel – That Night
 6. Rumänien: Ester Peony – On A Sunday
 7. Danmark: Leonora – Love is Forever
 8. Sverige: John Lundvik – Too Late For Love
 9. Österrike: Pænda – Limits
 10. Kroatien: Roko Blažević – The Dream
 11. Malta: Michaela Pace – Chameleon
 12. LitauenJurij Veklenko – Run With The Lions
 13. Ryssland: Sergey Lazarev – Scream
 14. Albanien: Jonida Maliqi – Ktheju tokës
 15. Norge: KEiiNO – Spirit in the Sky
 16. Nederländerna: Duncan Laurence – Arcade
 17. Nordmakedonien: Tamara Todevska – Proud
 18. Azerbajdzjan: Chingiz – Truth

 

Fakta om tittarröstningen

[restrict]

Eftersom Sverige deltar så har Sveriges tv-tittare och radiolyssnare rätt att vara med och rösta. För att ringa/SMS:a och rösta gör så här:

 • Telefonröstning: Ring till 099-… XX (byt ut XX mot startnr 01 till 18)
 • SMS-röstning: Skicka XX (bidragets startnr) till …
 • Du kan även rösta via Eurovisions app.

[/restrict]

Röstningen i sändningen startar efter att den sista låten har framförts och pågår sedan i ca 15 minuter. Under röstningen kommer alla röstningsnummer att synas i bild, både i snabbrepriser men även vid andra tillfällen. Man kan rösta upp till 20 gånger från en och samma telefon. Om du röstar från Sverige kan du inte rösta på låt nr 08 (som är Sverige)! Om du däremot befinner dig i något av de andra tävlingsländerna så kan du rösta på Sverige, men då måste du ringa/SMS:a på det lokala nummer som gäller för det landet.

 

Läs mer

– Lär känna startfältet i semi 2. Läs mer »

– Så funkar röstningen i semifinalerna. Läs mer »

– Se hur oddsen gissar utgången av semifinalen. Läs mer » (OBS! extern länk)

 

Vi analyserar, tippar & tycker till


Schlagermagistern analyserar

Inför sändningen har vår Schlagermagister Adrian analyserat startfältet utifrån olika aspekter. Se vad han har att säga inför avgörandet!

Läs mer »


Dessa bidrag tippar vi går till final

Vi har sammanställt vilka tio bidrag som var och en av oss tippar går till final. Det behöver således ej vara önskelåtar vi tar med på dessa listor.

Läs mer »


Här är våra favoriter i semifinal 2

Via länken nedan får ni reda på vilka bidrag vi önskar går till final från denna semifinal. Helt enkelt varje panelmedlems önskelista!

Läs mer »


 

 

Så kommer semifinalen gå till


 • – De 18 tävlande länderna framför sina tävlingsbidrag för publiken och jurygrupperna.

 • – 21 nationella jurygrupper (de tävlande länderna i denna semifinal samt Italien, Storbritannien och Tyskland) ser på framträdandena och rankar därefter sina favoritlåtar och delar ut poäng. Juryn gjorde sitt arbete kvällen före direktsändningen.

 • – Tittarna i samma nämnda länder gör exakt som jurygrupperna dvs. ser på framträdandena och rankar därefter sina favoritlåtar och delar ut poäng. Enda skillnaden är att tittarna röstar under själva direktsändningen. Tittarna röstar genom telefon, SMS och via Eurovisions app.

 • – I denna semifinal är Sverige med och tävlar och får därför vara med och rösta. Det gäller både tv-tittarna och den nationella juryn.

 • – Varje lands jurygrupp respektive tittare delar ut 12 poäng till sin vinnare, 10 poäng till sin tvåa, 8 poäng till sin trea osv. nedåt 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng.

 • – Varje lands jurygrupp respektive tittare delar ut varsin poängskala, vilket gör att varje land totalt delar ut 116 poäng.

 • – EBU sammanställer därefter totalpoängen för alla länder i semifinalen.

 • – De tio länder som fått högst totalpoäng efter juryernas och tittarnas dom går vidare till finalen, resterande åtta länder lämnar tävlingen direkt.

 

 


 

Kommentera