Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Moldavien 2018

Inför ESC Moldavien 2020 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Moldaviens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2019. Moldavien hade startnummer 3 av 18 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Moldaviens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2019. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Allmän fakta


Lukas analyserar formen

Moldavien har på senare år verkligen lyckats hitta sin nisch för att sticka ut. Att köra på det glada, humoristiska spåret har varit någonting som fungerat bra för dem under många år, och deras bronsplats 2017 med Epic Sax Guy i spetsen demonstrerade det. Även om han inte var med i fjol lyckades Moldavien hamna i topp 10 igen tack vare ett roligt scennummer. Sammanfattningsvis pekar just nu-läget för Moldavien på en Formtopp!

Uttagningsinformation

Det moldaviska TV-bolaget TRM valde artist och bidrag till Eurovision 2019 genom finalen i O melodie pentru Europa 2019. Initialt talades det om att en semifinal skulle hållas inför finalen, men den ströks i samband med att juryn gjorde sitt slutval. Juryns val till uttagningen skedde genom en liveaudition som ägde rum i början av februari. 28 låtar deltog och sedan fick juryn välja ut de låtar som de tyckte var de bästa.

Finalen hölls lördagen den 2:a mars och det var lika delar jury- som tittarröster som avgjorde resultatet.

 

Vem tävlade för Moldavien 2019?

Anna Odobescu föddes den 3:e december 1991 i Dubăsari, Moldavien. Hon är artist som bland annat har utbildat sig på Akademin för musik, teater och konst i huvudstaden Chisinau. I år ställde hon upp i den moldaviska uttagningen med låten ”Stay” som vann omröstningen och som därmed blir Moldaviens bidrag i Eurovision 2019. Bidraget är gjort av Georgios Kalpakidis, Thomas Reil, Jeppe Reil och Maria Broberg.

Så här såg musikvideon ut inför tävlingen:

 

Här nedan presenterar var och en av oss skribenter hur vi önskar att resultatet blir för årets bidrag från Moldavien, samt hur vi personligen gissar att det verkliga resultatet blir. Utöver det bjuder vi på våra personliga topp 5-listor från alla de år som Moldavien deltagit i Eurovision.

 

 


Personlig åsikt om årets akt:
Tyvärr har Moldavien (och vissa av dess grannländer) en benägenhet att skicka just sådana här, sämre producerade powerballader till Eurovision. Det är väldigt sällan den taktiken funkar… Årets moldaviska bidrag känns inte som någon kioskvältare, även om den är rätt pampig och Anna sjunger väldigt bra även live. Problemet är snarare att den är dåligt producerad och förlitar sig alldeles för mycket till Annas röstprestation. Tyvärr lyfter det aldrig riktigt, utan blir ännu en avslagen halvfärdig powerballad i mängden.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Jag kan eventuellt se Moldavien i final – men då beror det mycket på om man lyckas få ihop ett snyggt scennummer också. Bidraget är i sig inte tillräckligt starkt för att nå långt på egen hand, det behövs mycket visuellt för att det ska funka. Ifall man löser det – då kan detta mycket väl bli ett finalbidrag och landa på runt 20:e plats.


Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Natalia Barbu – ”Fight” (2007)
 2. Aliona Moon – ”O Mie” (2013)
 3. DoReDos – My Lucky Day” (2018)
 4. Zdob si Zdub – Boonika Bate Doba” (2005)
 5. Zdob si Zdub – ”So Lucky” (2011)

 

 


Personlig åsikt om årets akt:
Har inte denna låten tävlat innan? Det var lite så jag kände när jag hörde denna låten första gången. Om jag inte visste vilket land denna låt tävlade för på förhand hade jag direkt sagt Moldavien. Det är så passé och utdaterat så bara de kan skicka ett sådant bidrag. Tråkigt, förutsägbart och inget som går hem hos mig. Det vägde på gränsen mellan noll och ett, men Annas röst tippar över den till en etta ändå.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Moldavien hade ett vinnande koncept! Varför går man ifrån det? För man kanske inte orkar tävla två gånger under en vecka. Det blir en tidig hemresa denna gång.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. SunStroke Project and Olia Tira – ”Run Away” (2010)
 2. Zdob și Zdub – ”So Lucky” (2011)
 3. SunStroke Project – ”Hey, Mamma!” (2017)
 4. DoReDos – ”My Lucky Day” (2018)
 5. Zdob și Zdub – ”Boonika bate doba” (2005)

 

 


Personlig åsikt om årets akt:
Okej, detta är en gammaldags låt och med det menar jag gammaldags utifrån det sound som de östeuropeiska länderna som klev in i Eurovisionfamiljen på 00-talet tävlade med för ca 10 år sedan. Så soundet har vi alltså hört förr, och man känner igen den typen av uppbyggnad på en ballad. MEN: Jag kan trots detta inte låta bli att tycka om detta väldigt mycket, precis som några av mina andra panelkollegor gör. Troligen är låten totalt chanslös att gå vidare till finalen men för mig är detta klar finalist!Gissat resultat i tävlingen:

Moldavien har alla odds emot sig, precis som de hade i Stockholm 2016 innan de både i Kiev 2017 och Lissabon 2018 plötsligt fick riktigt flyt på finalplatserna. Som verkligheten ser ut just nu så är det mycket som inte talar för Moldaviens fördel, men allt kan ju hända…Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Aliona Moon – ”O mie” (2013)
 2. Natalia Barbu – ”Fight” (2007)
 3. Pasha Parfeny – ”Lăutar” (2012)
 4. Lidia Isac – ”Falling Stars” (2016)
 5. Zdob și Zdub – ”Boonika bate doba” (2005)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Om jag ska likna den här låten med en tidigare Eurovisionslåt från bara något enstaka år tillbaks skulle jag säga ”Breathlessly” (Malta 2017). Klassisk engelskspråkig ballad som balanserar på gränsen till gammaldags. Men precis som Markus nedan så gillar jag ändå det jag hör här. Kanske för till skillnad från övriga ballader så har den här låten en stadig rytm i bakgrunden som gör att den inte blir alldeles släpig, vilket många ballader av den här sorten kan bli ibland.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

När jag skrev min analys om Moldaviens formkurva, att de var i bra form, berodde det mycket på att de hade hittat sin nisch i tävlingen genom att vara Jokern i leken. Och det märktes definitivt hos deras två senaste försök. På andra sidan myntet, så har de också kört på mer seriösa låtar, och då har det inte alltid fallit lika väl ut. Nog för att man ogärna vill bli en sådan ”one-trick pony” (alltså att man skickar samma sak år ut och år in) till skillnad från vissa länder, men jag är rädd för att just Moldavien kan ha skjutit sig i foten här.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Zdob și Zdub – ”So Lucky” (2011)
 2. Zdob și Zdub – ”Bunica Bate Tobă” (2005)
 3. Nelly Ciobanu – ”Hora din Moldova” (2009)
 4. Natalia Barbu – ”Fight” (2007)
 5. Cristina Scarlat – ”Wild Soul” (2014)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Det här har vi hört förut. Detta är en typisk svulstig Eurovision-ballad (på engelska) som tävlat ett antal gånger förut och som med all säkerhet kan komma att få tävla igen redan nästa år. Det kan ju låta pessimistiskt när man uttrycker det så. Men faktum är att jag tycker riktigt bra om det jag hör. Kan helt enkelt inte låta bli att tycka om vissa bidrag fastän de bara är en rad tomma klyschor med en melodi som vi hört förut. Även om jag är positivt inställd till bidraget så hade jag hoppats att Moldavien skulle ha fortsatt skickat en rolig låt lik ”Hey Mamma” alternativt ”My Lucky Day”. Varför ändra på ett vinnande koncept?


Som sagt den här balladen har vi hört förr. Jag tror tyvärr att Moldavien får stanna i semifinalen i år även om jag mer än gärna skulle unna dem en finalplats.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Aliona Moon – ”O Mie” (2013)
 2. Natalia Barbu – ”Fight” (2007)
 3. Arsenium, Natalia Gordienko & Connect-R – ”Loca” (2006)
 4. Lidia Isac – ”Falling Stars” (2016)
 5. DoReDos – ”My Lucky Day” (2018)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Moldavien brukar vara kända för att sticka ut på ett positivt & annorlunda sätt. De sätter främst scenframträdandet i fokus. Mycket dansanta bidrag har det varit historiskt sett. I år tävlar man med en mellanbra powerballad med bl.a en svensk låtskrivare i spetsen. Detta känns som en typisk Eurovsion-ballad. Inte direkt dålig men inte heller särskilt spännande. Från början när denna låten utsågs tyckte jag om den mycket mer än vad jag gör idag. Betyget ligger på en stabil trea hos mig.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Jag ser inte att det här bidraget har kapacitet att ta någon av de tio finalplatserna i denna starka semi. Nej, Moldavien skulle fortsatt tävla med låtar som sticker ut och är underhållande & dansanta. Det är då de lyckas bäst.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. DoReDos – ”My Lucky Day” (2018)
 2. Nelly Ciobanu – ”Hora din Moldova” (2009)
 3. Sunstroke Project & Olia Tira – ”Run Away” (2010)
 4. Sunstroke Project – ”Hey, Mamma!” (2017)
 5. Lidia Isac – ”Falling Stars” (2016)

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen