Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Armenien 2018

Inför ESC Armenien 2020 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Armeniens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2019. Armenien hade startnummer 1 av 18 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Armeniens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2019. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Allmän fakta


Lukas analyserar formen

Armenien har under 00-talet varit en av de stora drakarna i Eurovision men har de senaste åren fått det tuffare. Även om man lyckades bli sjua 2016 har det gått spikrakt neråt. 2017 nådde man förvisso final men slutade på 18:e plats. Ifjol åkte man på sin andra finalmiss och slutade till slut på 15:e plats i sin semi. Detta är det sämsta resultatet någonsin för Armenien. Därav pekar just nu-läget för Armenien på en Formsvacka!

Uttagningsinformation

Armeniens nationella TV-bolag AMPTV valde att efter två säsonger lägga ned sin tidigare uttagning Depi Evratesil som Eurovisionuttagning och istället återgå till modellen med internval. Man blev första landet för säsongen att presentera sitt artistval, vilket skedde redan den 30:e november 2018.

Vid tidpunkten för artistpresentationen var inget tävlingsbidrag klart, utan AMPTV ville ha in förslag på låtar via en antagning. Därefter dröjde det till slutskedet av nationella-säsongen innan även bidraget offentliggjordes publikt.

 

Vem tävlade för Armenien 2019?

Srbuk, artistnamn för sångerskan Srbuhi Sargsyan, föddes den 3:e april 1994 i Armeniens huvudstad Jerevan. Hon gjorde sig känd för hemmapubliken genom sin medverkan i Armeniens första upplaga av Idol-tävlingen X Factor. Det blev aldrig någon seger men en fin andraplats och starten för hennes artistkarriär. Bland annat har Srbuk släppt låtar som Yete Karogh Es och nu under hösten 2018 släpptes låten Half a Goddess. Förutom X Factor har Srbuk tävlat i flera andra liknande tävlingar, bland annat i Ukrainas The Voice.

Bidraget som hon tävlar med i Eurovision 2019 heter ”Walking Out” som har gjorts av Lost Capital, Tokionine samt Garik Papoyan.

Vi noterar att Garik och Srbuk tidigare framfört en låt med som duett (låten ”Boat” som släpptes år 2014). Garik var även en av de som stod bakom 2014 års armeniska framgångssaga ”Not Alone”.

Så här såg musikvideon ut inför tävlingen:

 

Här nedan presenterar var och en av oss skribenter hur vi önskar att resultatet blir för årets bidrag från Armenien, samt hur vi personligen gissar att det verkliga resultatet blir. Utöver det bjuder vi på våra personliga topp 5-listor från alla de år som Armenien deltagit i Eurovision.

 

 


Personlig åsikt om årets akt:
För mig så är det här ett perfekt exempel på ett bidrag som i grunden är bra, men som aldrig lyfter! Det finns ett skönt och intressant sound som låten börjar i, men tyvärr så stannar det där och utvecklas aldrig till nått mer. Verser, refräng och brygga smälter liksom ihop och då glömmer man av låten. Tråkigt! Hade låten bara fått nån ordentlig refräng och brygga så tror jag att jag hade gått igång rejält! Men nu, ack en sån futtig en-poängare från mig…


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Jag har dessvärre lite svårt att se denna låt vidare till finalen, då man har mycket hård konkurrens i denna semifinal. Därför ser jag inte denna som finalist! Dessutom har ju Armenien lite snårigt med trenden nu också, så jag ser inget som talar för dem just nu.


Personlig Topp 5 (tidigare år)

  1. Inga & Anush – ”Jan Jan (2009)
  2. Iveta Mukutjian – ”LoveWave” (2016)
  3. Aram Mp3 – ”Not Alone (2014)
  4. Hayko – ”Anytime You Need (2007)
  5. André – Without Your Love” (2006)

 

 


Personlig åsikt om årets akt:
För mig krävdes det flera lyssningar för att få grepp om den här låten. Det är ingen låt som liksom sätter sig direkt. Det är i sig en nackdel i en tävling som Eurovision. Som låt är den väl helt ok, men inget speciellt. Srbuk har en intressant röst och det lyfter det något. Men det känns som att de inte fick ut allt av den här låten, som att det finns något mer att hämta. Armeniens ”konstprojekt” fortsätter, men det är inget som jag hade lyssnat på till vardags. Kan bli en intressant föreställning på scen dock.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Jag är lite kluven kring den här låten. Jag är inte ens säker på att den går till final. Konkurrensen är stenhård. Men jag placerar den någonstans mittemellan allt.



Personlig Topp 5 (tidigare år)

  1. Sirusho – ”Qélé, Qélé” (2008)
  2. Aram Mp3 – ”Not Alone (2014)
  3. André – ”Without Your Love” (2006)
  4. Hayko – ”Anytime You Need (2007)
  5. Inga & Anush – ”Jan Jan (2009)

 

 


Personlig åsikt om årets akt:
I jämförelse med den första semifinalen börjar den andra semin med en mycket bättre låt, och därefter blir det bara bättre och bättre (med undantag). Jag verkar också vara ensam här i denna panel att gilla den här låten. Det ska erkännas att jag hade svårt för den i början, ungefär som jag tyckte om Belgien efter första lyssningen (dvs. slätstruken och tråkig), men ju mer jag har lyssnat desto mer har jag gillat den.

Personligen anser jag att detta är det bästa som Armenien skickat sedan Eva Rivas 2010. Förresten, när jag tänker efter har jag faktiskt inte gillat en enda armenisk Eurovisionlåt sedan Eva Rivas tävlade i Oslo 2010. Så nu var på det på tiden att det hände!



Gissat resultat i tävlingen:

Det är alltid lite vanskligt att få inleda en semifinal, framförallt denna semi där i stort sett nästan alla förhandsfavoriter tävlar. Men jag tror ändå att Srbuk kan få till ett snyggt nummer och tar Armenien till final igen, även om det nog blir runt plats 8-10. Det är också därför jag gissar att Armenien inte kommer att kunna räkna med någon topplacering även om jag personligen skulle vilja se det.



Personlig Topp 5 (tidigare år)

  1. Eva Rivas – ”Apricot Stone” (2010)
  2. André – ”Without Your Love” (2006)
  3. Sirusho – ”Qélé, Qélé” (2008)
  4. Sevak Khanagyan – ”Qami” (2018)
  5. Genealogy – ”Face the Shadow” (2015)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Den här låten känns som en befrielse. När den här låten publicerades var det samtidigt som många andra länder också presenterade sina val. Då var det kantat av väldigt mycket av den ökända snabbmatsmusiken som jag inte har en helt sund ställning till. Men jämfört med dessa låtar där man har en artist som kör på kaxig pop så tar Srbuk en annan twist på det. Vi bjuds här på ett tungt stycke, som om jag förstår det rätt handlar om ett dåligt förhållande där våld är involverat. Det är rätt likt ”Stones” som Schweiz tävlade med förra året och blir en frisk fläkt.



Gissat resultat i tävlingen:

Armenien har haft det lite jobbigt nu på senare år, framför allt kan det inte ha varit så kul med finalmissen i fjol, som jag tyckte var oförtjänt. Däremot tror jag man tar sig till final ganska enkelt i år och låten kan nog klara sig rätt okej där. Kanske inte så sensationellt högt, men ändå rätt okej.



Personlig Topp 5 (tidigare år)

  1. André – ”Without Your Love” (2006)
  2. Sevak Khanagyan – ”Qami” (2018)
  3. Dorians – ”Lonely Planet” (2013)
  4. Genealogy – ”Face the Shadow” (2015)
  5. Aram MP3 – ”Not Alone” (2014)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Jag fattar inte hypen kring den här låten. Känns som en helt vanlig lite lagom kaxig tjejpoplåt. Den är inte dålig, tvärtom så är den rätt okej att lyssna på. Överlag så är det en av de där låtarna jag helt enkelt inte bryr mig om.


Frågan är hur långt Armenien kommer att gå. Låten är visserligen en fanfavorit. Frågan är just om det kommer att fungera i Tel Aviv eller om det helt enkelt bara är en fanwank. Jag tror på finalplats men möjligen en mindre framstående placering.



Personlig Topp 5 (tidigare år)

  1. Iveta Mukutjian – ”LoveWave” (2016)
  2. Sevak Chanaghjan – ”Qami” (2018)
  3. Sirusho – ”Qélé, Qélé” (2008)
  4. Eva Rivas – ”Apricot Stone” (2010)
  5. Inga & Anush – ”Jan Jan” (2009)

 


Personlig åsikt om årets akt:
En låt som varken fastnar eller berör. Den bara finns där som utfyllnad mer än ett positivt avtryck. Den lyfter aldrig riktigt och känns bara ointressant och tråkig. Armenien har vid tre tillfällen skickat riktiga topplåtar som berört mig och vilka dessa tre är kan ni se nedan på min topplista.



Gissat resultat i tävlingen:

Det är alltid klurigt att gissa hur det ska gå för Armenien i Eurovisionen. De brukar på något sätt oftast ta sig vidare till final. På tolv försök har man bara missat finalen två gånger. Ifjol stannade de i semin, vilket jag tycker de förtjänade. De hade en svag låt men när jag ställer årets låt emot fjolårets så måste jag ändå säga att fjolårets var mycket bättre. Det är som många redan nämnt en tuff konkurrens i semi 2 och jag ser starkare kandidater än Srbuk. Skulle hon lyckas ta Armenien till final så lär det nog inte bli någon topplacering iallafall.



Personlig Topp 5 (tidigare år)

  1. Sirusho – ”Qélé Qélé” (2008)
  2. Eva Rivas – ”Apricot Stone” (2010)
  3. Inga & Anush – ”Jan Jan” (2009)
  4. André – ”Without Your Love” (2006)
  5. Artsvik – ”Fly with Me” (2017)

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 



Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se



Musiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen