Schlagermagistern analyserar inför semifinal 2 (Eurovision 2019)

EUROVISION 2019 – SEMIFINAL 2. Ikväll (torsdag 16:e maj) sänds den andra semifinalen i Eurovision 2019. Inför det kommer ni nu få ta del av vår Schlagermagister Adrian som analyserar startfältet utifrån olika aspekter som odds och trender. Varsågoda!

Årets andra semifinal är den klart tyngsta, och innehåller de största favoriterna till vinsten: Nederländerna och Sverige, men också Ryssland och Schweiz som även de utmanar om segern. På förhand är det därför lätt att se denna semi som ett riktigt getingbo, vilket blir väldigt tydligt när man ser hur jämnt det är tippat att bli här. Även om odds och annan statistik pekar på att favoriterna tar sig vidare, så är det många av de tyngre veteranländerna som ser ut att missa finalen. Kommer den tuffa konkurrensen leda till några skrällar? Detta blir en semi att följa noga, om ni frågar mig…

 

Oddsen

Oddsen är förmodligen den indikatorn som är bäst på att säga något om resultatet i Eurovision, även om de inte på något sätt är helt tillförlitliga. Anledningen är att spelbolagen sätter oddsen dels efter hur deras kunder själva har satsat sina pengar och dels efter egna professionella analyser av låtarna. Detta gör att oddsen återspeglar vilka låtar som flest har satsat pengar på att vinna, men också vad spelbolagen själva tror.

Låt oss inte glömma att det är mycket pengar som står på spel, och skulle spelbolagen sätta fel odds riskerar de att förlora mycket pengar, precis som spelarna själva ifall de satsar fel. Men ändå är det ofta som oddsen slår fel. Mest spektakulärt var det 2011, då storfavoriten Frankrike var chanslösa i finalen mot Azerbajdzjan, som låg långt bakom i oddsen. Vi kan därför anta att spelbolagen förlorade rätt mycket pengar på Azerbajdzjans vinst, medan de få som satsat pengar på dem fick nog en hyfsad slant tillbaka. Och just denna typ av skräll är oddsens stora tillitsproblem, eftersom oddsen oftast säger mer om hur tv-tittarna kommer att rösta än hur juryn kommer att rösta. Med tanke på hur svårt det är att säga något om juryns röstning så ska vi därför ta oddsen med en nypa salt, även om de är bra på att förutsäga åtminstone de 50 procent av rösterna som kommer från tv-tittarna. Lägg därtill att oddsen snabbt kan ändras när allmänheten får se bidragen live för första gången. 2017 så kunde exempelvis Portugal segla upp som storfavorit först efter att Salvador Sobral fått framföra sin låt live i sin semifinal – först då reagerade tittarna på hur speciellt hela bidraget var. Det som vi ser här är alltså snarare en ögonblicksbild över hur oddsen ser ut just nu, innan hela Europa sett dem live.

Som fingerregel brukar oddsen kunna förutspå 7 av 10 finalister i snitt. Så här skulle resultatet bli i semifinal 1 ifall oddsen styrde:

 

 1. Nederländerna
 2. Sverige
 3. Ryssland
 4. Azerbajdzjan
 5. Schweiz
 6. Malta
 7. Norge
 8. Nordmakedonien
 9. Armenien
 10. Danmark
 11. Albanien
 12. Rumänien
 13. Österrike
 14. Litauen
 15. Moldavien
 16. Kroatien
 17. Lettland
 18. Irland

 

Kommentar: De nordiska länderna klarar sig nätt och jämnt till final om oddsen stämmer, vilket skulle innebära fyra nordiska nationer i final. Medan Sverige tillhör de absoluta favoriterna i oddsen och Norge ses som givna finalister, så lär Danmarks Leonora få slåss för sin finalplats. Ett bidrag som däremot gjort en riktig raketresa i oddsen på sistone är Azerbajdzjan, som innan repetitionerna började, låg ganska långt ned på listan. Men under de senaste veckorna har man börjat kunna se hur scennumret tagit form och då har bidraget vunnit över många tvivlare. Kanske är Chingiz rent av en utmanare till vinsten?

Lite tråkigare läsning är det dock för Rumänien och Moldavien som brukar ha det ganska lätt att nå finalen. Likaså ser Österrike ut att missa finalen för första gången sedan 2013, ett stort fiasko för landet som ifjol slutade 3:a i finalen.

 

 

Startpositionerna

En faktor som de flesta tv-tittare inte brukar vara medvetna om, men som alla schlagernördar har järnkoll på, är hur startordningen påverkar ett bidrags chans att vinna. Det är t.ex. ett välkänt faktum att bidrag från startposition 2 i Eurovision-finalen aldrig lyckats vinna! Däremot har en abnormt stor del av Eurovisionvinnarna genom åren startat bland de 5 sista bidragen i startfältet – vilket visar att startpositionerna har betydelse. Så är det även i semifinalerna! Nu är startpositionerna inte totalt avgörande för exakt vilka som går vidare, tvärtom är den statistiska effekten enbart 5 procent. Men trots denna låga effekt så är denna effekt signifikant och är därför något som vi måste ha med i beräkningarna.

Om man tittar på hur effekten faktiskt ser ut märker vi att ju senare ett bidrag startar, desto större chans har man att gå vidare. Detta kallas inom psykologin för ”The Recency Effect” d.v.s. man att man tenderar att minnas den information som man hörde senast – t.ex. är det lättare att minnas slutet av en film eller en bok än det är att minnas mitten. Samma sak gäller i Eurovision, där de sista låtarna ligger mer tillgängliga i minnet när man ska rösta, än de som var i början. Just därför är det lättare för bidragen på andra halvan av startfältet att kvalificera sig till finalen, än för de som uppträder i första halvan. Att starta som sista bidrag har varit så pass bra att 15 av 18 bidrag har kvalat in ifrån den positionen. Att däremot gå ut som 3:a har däremot blivit en dödsstöt – inte ens en tredjedel har lyckats kvalificera sig från den positionen!

Vad händer nu om vi kikar på hur resultatet hade sett ut om det enbart hade påverkats av startpositionerna?

 

 1. Norge
 2. Ryssland
 3. Azerbajdzjan
 4. Kroatien
 5. Nederländerna
 6. Moldavien
 7. Sverige
 8. Albanien
 9. Österrike
 10. Lettland
 11. Nordmakedonien
 12. Rumänien
 13. Danmark
 14. Irland
 15. Litauen
 16. Malta
 17. Schweiz
 18. Armenien

 

Kommentar: Startpositionerna i den andra semin har gynnat vissa favoriter, medan vissa andra favoriter i princip fått en slag i nyllet. För Schweiz, Armenien och Malta innebär positionerna att man behöver prestera oerhört mycket bättre, och göra ett betydligt mer minnesvärt nummer än de andra. De riskerar annars att helt glömmas bort innan telefonröstningen börjar. För Norge, Ryssland och Azerbajdzjan däremot så är startpositionerna en välsignelse, även om de ju redan har ett bra utgångsläge i oddsen. Sverige har blivit tilldelat en hyfsat bra startposition, som iallafall inte är en belastning. När det gäller Lettland, Österrike och Nordmakedonien finns dock skäl till oro, men egentligen handlar det om att satsa på att sticka ut i konkurrensen. Om startpositionen är svår, gäller det att visa upp sig ännu mer – kanske får vi se nått spektakulärt just från dessa?

 

 

Röstningshistoria

Trots att samma regler gäller alla länder, så har vissa länder lite lättare att ta sig till finalen än vad andra har. Generellt går det att förklara dessa skillnader med två faktorer:

 • – Många länder har ”kompisländer” som de alltid får höga poäng av i tittaromröstningen – oftast grannländer eller länder med en stor diaspora från landet.
 • – Vissa länder är helt enkelt är bättre på att producera bra musik – d.v.s. länder där det finns fler artister, låtskrivare och produktionsbolag än hos övriga länder, och där dessutom Eurovision lockar dessa musikproducenter att delta.

 

Tittar vi på vilka länder som oftast lyckas ta sig till Eurovision-finalen, så är det oftast länder som både har gott om ”kompis-länder” men också en stark musikproduktion – inhemsk eller inlånad. Hur hade resultatlisten sett ut om enbart kvalificeringshistoriken avgjorde?

 

 1. Sverige
 2. Rumänien
 3. Ryssland
 4. Azerbajdzjan
 5. Norge
 6. Danmark
 7. Moldavien
 8. Armenien
 9. Österrike
 10. Litauen
 11. Kroatien
 12. Albanien
 13. Irland
 14. Malta
 15. Lettland
 16. Nederländerna
 17. Nordmakedonien
 18. Schweiz

 

Kommentar: Till skillnad ifrån förra semifinalen så har vi i denna ett stort gäng med länder som tenderar att vara väldigt framgångsrika i tävlingen. Ryssland, Rumänien, Azerbajdzjan och Sverige har enbart missat finalen EN enda gång var, vilket är väldigt anmärkningsvärt. Dessa länder har alltså i princip ett perfekt kvalificeringsfacit. Trots det så tippas Rumänien nu alltså missa finalen enligt oddsen – ett stort fiasko för landet ifall det stämmer. Som tidigare nämndes så har även Österrike gjort bra ifrån sig de sista åren, och torde enligt denna statistik gå vidare – men ligger långt bakom i oddsen. Värt att notera är dock att flera favorittippade nationer, såsom Nederländerna och Schweiz, historiskt sett har haft det svårt att nå finalen. Schweiz har faktiskt rent av bara gjort det 4 gånger sedan 2004 – och senast var 2014! Ändå är landet en av favoriterna till vinsten. Väntar kanske landet på upprättelse i år?

 

 

Slutkommentar

Statistiken är, inför semifinal 2, väldigt spretig. Av de indikatorer som vi tagit del av här, så kan vi se att det enbart finns fyra länder som tippas sluta i topp-10 i enligt alla listor:

 

 • Sverige
 • Ryssland
 • Azerbajdzjan
 • Norge

 

Detta är de enda länderna som både har bra odds, hyfsad startposition och som historiskt har haft relativt lätt att nå finalen. Det känns på rak arm som 4 ganska givna finalister, men vi saknar såklart många av de övriga oddsfavoriterna bland dem. Medan Sverige, Ryssland och Azerbajdzjan i princip aldrig missat en final, så har oddsfavoriter som Schweiz och Nederländerna däremot länge kämpat sig blodiga för finalbiljetter de senaste åren. Just därför är de inte med bland dessa 4. Hursomhelst, om man nöjer sig med att välja ut bidrag som förekommer på åtminstone två av tre topp-10 listor här, så kan vi plocka ut ytterligare fem länder:

 

 • Nederländerna
 • Danmark
 • Moldavien
 • Armenien
 • Österrike

 

Här kommer den stora favoriten Nederländerna med, och de känns ju onekligen givna i finalen. Danmark och Armenien balanserar på kanten mot finalen, men torde i slutändan kunna ha en rimlig chans dit. Emellertid är Moldavien och Österrike inte speciellt favoriserade i oddsen – men har både bra startpositioner och stark kvalificeringshistorik i tävlingen. Frågan är om det räcker? En missad final hade förmodligen setts som en rejäl blunder för dessa nationer numera.

Som ni säkert noterat har vi bara fått fram 9 länder som nått topp-10 i åtminstone 2 av 3 listor. Faktum är att statistiken och oddsen spretar väldigt mycket i semifinal 2, ett tecken på hur jämnt det faktiskt är här. En rimlig gissning är dock att ett land som Schweiz, som ligger väldigt bra till i oddsen, kan övervinna sin dåliga kvalhistorik och sin dåliga startposition – och ta sig till final. Men läget kunde ju definitivt varit bättre för landet. Även Malta dras med detta, men kan säkerligen också vara med och utmana om en finalplats. Va säker på att det blir mycket jämnt i slutändan!

 


Så här tror och tycker alltså vår Schlagermagister Adrian om startfältet i den andra semin. Nu vill vi veta vad du tror och tycker.

Kommentera gärna här nedanför!

 


 

Kommentera