Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Lettland 2018

Inför ESC Lettland 2020 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Lettlands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2019. Lettland hade startnummer 5 av 18 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Lettlands tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2019. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Allmän fakta


Lukas analyserar formen

Lettland hade en väldigt dyster period där man från 2009-2014 missade finalen fem år på raken. 2015 lyckades man vända denna trend med en 6:e plats i finalen, men nu de senaste två åren har man ramlat tillbaka i sin dåliga form igen. 2017 blev man semijumbo, i år reste man sig lite och var faktiskt ganska nära att nå finalen, men det höll inte hela vägen. Trots deras två finalskalper 2015 och 2016 måste jag säga att deras kräftgång fortsätter. Så just nu-läget för Lettland pekar på en Formsvacka!

Uttagningsinformation

Det lettiska TV-bolaget LTV valde för en femte säsong artist och bidrag till Eurovisionen genom uttagningen Supernova. 2019 års säsong bestod av 16 bidrag som fördelades in i två semifinaler, och därefter en final.

Makten delades lika mellan tittarröster, juryröster och Spotify-lyssningar. Från semifinalerna var det respektive topp 4 som tog sig till final (åtta bidrag tävlade i varje semifinal) och i finalen var det sedan samma modell som slutligen avgjorde vinnaren.

 

Vem tävlade för Lettland 2019?

Gruppen Carousel är ett lettiskt indie-popband som grundades i Lettlands huvudstad Riga år 2015. Gruppen består av sångarna Mārcis Vasiļevskis och Sabīne Žuga och nu på senare tid har man även tagit in basisten Stanislav Judins och trummisen Mareks Logins.

Man ansökte till att delta i den lettiska Eurovisionuttagningen Supernova 2019 med sitt egenskrivna bidrag ”That Night” och kom med. Och det gick så pass bra att man vann allting och därmed ska få representera Lettland i Eurovision Song Contest 2019 i Tel Aviv.

Så här såg musikvideon ut inför tävlingen:

 

Här nedan presenterar var och en av oss skribenter hur vi önskar att resultatet blir för årets bidrag från Lettland, samt hur vi personligen gissar att det verkliga resultatet blir. Utöver det bjuder vi på våra personliga topp 5-listor från alla de år som Lettland deltagit i Eurovision.

 

 


Personlig åsikt om årets akt:
Slovenien kommer med ett liknande bidrag i den första semifinalen, men till skillnad från Slovenien så är denna iallafall en smula intressant. En liten smula. Det är rätt ovanligt numera, med låtar i mer klassisk jazz/country/folk-stuk i tävlingen. Just därför så sticker den här ut lite, och det är för mig något i grunden positivt. Sen att jag somnar av den, det är en bieffekt av att låten ju också är väldigt tråkig. Det känns därför lite väl generöst att ge en poäng till den, men det finns iallafall en intressant dimension i bidraget som gör att den ändå har ett värde i mina öron.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Detta är ingen vinnare, och borde i rättvisans namn heller inte vara en finalist. Men jag har ändå halvt på känn att Lettland kan chocka till sig en finalplats, med tanke på hur väl låten ändå sticker ut genremässigt. Jag kan absolut se den i final – men då snackar vi förmodligen bottenskrapet i resultatlistan där.


Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Brainstorm – ”My Star” (2000)
 2. Aminata Love – ”Love Injected” (2015)
 3. Justs Sirmais – ”Heartbeat (2016)
 4. Walters & Kazha – ”The War Is Not Over (2005)
 5. Fomins & Kleins – ”Dziesma par laimi” (2004)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Lettland fortsätter som vanligt vara en besvikelse i Eurovision. Personligen tycker jag de inte har varit bra sedan debuten, men det är bara min åsikt. Detta är en av årets absolut tråkigaste låtar. Definitivt det största sömnpillret under årets tävling. Man kan dra paralleller till det slovenska bidraget i första semifinalen där det också är rätt dött, stelt och har en allmän begravningskänsla vilandes över sig. Det må finnas inslag av den briljanta ”Calm After The Storm” från 2014, men det är bara om du väljer att blunda för att detta saknar kemin mellan sångarna, sångrösten, engelska uttalet, dynamiken och magin på scen. Då kanske de kan likna varandra.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Ingen chans. Detta åker ut omgående. Det är omgivet av stenhård konkurrens och bättre kvalité.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Brainstorm – ”My Star” (2000)
 2. Walters & Kazha- ”The War Is Not Over” (2005)
 3. Musiqq – ”Angel In Disguise” (2011)
 4. Aisha – ”What For?” (2010)
 5. F.L.Y. – ”Hello From Mars” (2003)

 

 


Personlig åsikt om årets akt:
När Carousel hade vunnit Supernova så tyckte jag att detta var en riktigt bra låt. Men ju längre tiden gått så har jag börjat tröttna mer och mer på låten. Varför mitt intresse har sjunkit vet jag inte men jag tror det har och göra med att den blir alldeles för slätstruken. Därför känner jag mig tvungen att sänka mitt betyg något för låten. Annars diggar jag med i det enkla som låten byggs upp av men i sammanhanget sticker det inte ut tillräckligt.Gissat resultat i tävlingen:

Om jag bedömer hela startfältet i helhet så känns Lettland som totalt chanslösa. Tyvärr har de lyckats hamna i en semi fylld av liknande ballader och jag tror ärligt talat att det är upptempolåtarna som kommer dra den stora fördelen av det. Någon ballad lär nog slinka med till finalen, men jag gissar att det inte blir Lettland.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Walters and Kazha – ”The War Is Not Over” (2005)
 2. Aisha – ”What For?” (2010)
 3. Brainstorm – ”My star” (2000)
 4. Anmary – ”Beautiful Song” (2012)
 5. Laura Rizzotto – ”Funny Girl” (2018)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Lettland fortsätter vidare på det mörka och suggestiva soundet som vi fått höra från dem ganska mycket på senare år. Nu med en mer utpräglad country-touch på det. Det blir rätt likt Nederländernas nu berömda låt ”Calm After the Storm”. Måste medge att den här är svår att ogilla, jag sitter ofta och diggar med till den här när den rullar. Även om jag någonstans hade önskat att den hade ett lyft.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Jag tror förvisso att Lettland skulle kunna ha kommit långt med den här låten – något annat år och med ett annat startfält. Som det är nu så drunknar den här låten helt i konkurrensen och löper stor risk att glömmas bort helt. Jag kan inte säga säkert att det kommer bli semifinalens jumbo, men risken finns där.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Intars Busulis – ”Probka” (2009)
 2. Pirates of the Sea – ”Wolves of the Sea” (2008)
 3. Marie N – ”I Wanna” (2002)
 4. Aisha – ”What For?” (2010)
 5. Brainstorm – ”My Star” (2000)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Tycker Lettlands bidrag ”That Night” påminner om Sloveniens ”Sebi”. Båda har en fin atmosfär som omsluter, skillnaden är att ”That Night” inte har det lilla extra som trollbinder lyssnaren. Istället blir det bara ännu ett bidrag som försvinner i mängden. Själv hade jag föredragit om landet skickat låten ”Tautasdziesma”. Då hade de åtminstone stuckit ut.


Nej jag tror inte på Lettland i år. Hur gärna jag än skulle vilja se dem i final. Låten är helt enkelt för subtil och kommer med stor sannolikhet att glömmas bort av den stora skaran.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Brainstorm – ”My Star” (2000)
 2. Musiqq – ”Angel In Disguise” (2011)
 3. Fomins & Kleins – Dziesma par laimi” (2004)
 4. Aarzemnieki – ”Cake To Bake” (2014)
 5. Walters & Kazha- ”The War Is Not Over” (2005)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Finstämd & avskalad ballad, men ack så tråkig och ointressant låt. Den funkar bättre som en vaggvisa än ett utmanande Eurovision-bidrag. Detta är inte underhållande för fem öre. Lettland har svårt att få till bra tävlingsbidrag och har egentligen inte haft något bra att komma med sedan år 2008 när piraterna tävlade. En del tycker säkert att jag missat Aminatas låt från 2015 (6:e plats i finalen) men den gillade jag inte alls. Hade de verkligen inget bättre att skicka till Tel Aviv i år tänker ni kanske? Jodå, den här t.ex hade varit ett så mycket bättre alternativ än den som vann och nu ska representera Lettland i ESC 2019.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Jag skulle verkligen inte sätta några slantar på att Lettland tar sig till final. De kommer hamna i botten i sin semifinal är jag övertygad om. Under perioden 2009-2018 har Lettland bara varit i final ynka två gånger (2015 och 2016).Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. F.L.Y. – ”Hello from Mars” (2003)
 2. Pirates of the Sea – ”Wolves of the Sea” (2008)
 3. Walters & Kazha – ”The War Is Not Over” (2005)
 4. Brainstorm – ”My Star” (2000)
 5. Fomins & Kleins – ”Dziesma par laimi” (2004)

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen